Ir o contido principal

Proxecto H2020 FREEMYCO: Un novo método de biocontrol previo á colleita para eliminar a contaminación por micotoxinas no sector agroalimentario

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2019 -2020
  • Orzamento asignado 50.000,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto FREEMYCO
Descrición

As micotoxinas producidas por fungos que medran nos cultivos de cereais supoñen unha ameaza persistente para a saúde humana, sen que na actualidade exista unha solución eficaz e sostible. A aflatoxina producida por especies do fungo Aspergillus supón unha ameaza particular.

O proxecto FREEMYCO identificou un axente de control biolóxico eficaz e está a realizar un estudo de viabilidade para comercializalo. Investigadores de Ideagro identificaron unha cepa do fungo Trichoderma koningiopsis que controla o *Aspergillus* e outros fungos produtores de micotoxinas antes da colleita, tanto para a agricultura convencional como para a agricultura ecolóxica.

Foi amplamente probado e demostrou a súa eficacia in vitro. FREEMYCO avaliará a viabilidade económica, técnica e comercial do plan de negocios, probará o produto in vivo e desenvolverá un produto final para a súa comercialización.

Obxectivos

As micotoxinas son moléculas tóxicas producidas por diferentes cepas de fungos como Aspergillus, Fusarium e Penicillium que afectan principalmente aos grans tanto durante as etapas previas como posteriores á colleita. Unha delas, a aflatoxina, é unha das toxinas máis perigosas para a saúde humana e, a día de hoxe, non existe ningunha solución para controlala de forma sostible. Ideagro é unha empresa con 9 anos de experiencia cuxa principal actividade é a I+D centrada no sector agroalimentario.

Os nosos esforzos de I+D descubriron que unha cepa do fungo Trichoderma koningiopsis (IDE-Tri1) é capaz de controlar os fungos e as toxinas mencionados anteriormente nos cultivos de cereais nunha fase previa á colleita. Así, como resultado desta investigación, nace FREEMYCO como o único ingrediente activo biofunxicida que demostrou unha eficacia absoluta contra os fungos Aspergillus e, en consecuencia, contra as aflatoxinas nos cultivos de cereais durante a fase de precolleita, tanto para a agricultura convencional como a ecolóxica. Tamén poderás controlar as micotoxinas restantes que son menos nocivas. controlar as micotoxinas, como se probou con éxito mediante probas in vitro e in vivo. FREEMYCO é unha oportunidade económica significativa (cun beneficio acumulado de 11,47 millóns de euros en tres anos desde o seu lanzamento) para aproveitar os beneficios dun produto natural para abordar de forma sostible un grave problema para a agricultura, a calidade/seguridade dos alimentos e a saúde humana.

Os nosos clientes obxectivo son as maiores empresas produtoras de produtos fitosanitarios. Cremos que a través dunha estratexia de vendas B2B, poderemos penetrar no mercado global de biopesticidas altamente competitivo e garantir a venda dos nosos produtos. O obxectivo deste estudo de viabilidade é afondar nestes puntos clave para avaliar a viabilidade económica, técnica e comercial de FREEMYCO (incluíndo as probas in vivo e a formulación do produto final) para abordar este desafío e amplialo.

Resultados

Os fungos amigables poden protexer as colleitas (e a nós mesmos) do mofo tóxico. Un novo tratamento promete frear o crecemento de microbios que estragan as colleitas alimentarias e envelenan a millóns de persoas en todo o mundo. Cada ano, pérdense centos de millóns de euros en cultivos de cereais debido á deterioración por fungos en todo o mundo.

De especial preocupación son as especies de fungos que producen compostos tóxicos para a saúde humana. FREEMYCO é unha nova estratexia para combater este problema mediante o control biolóxico. «Estamos a tentar desenvolver un novo sistema, un biofunxicida», explica a coordinadora do proxecto Alexia Stellfeldt, «un fungo non tóxico que supera aos fungos patóxenos». Os fungos son unha presenza ubicua no solo e poden contaminar unha ampla gama de cultivos antes e despois da colleita.

Algúns fungos, como as especies do xénero Aspergillus e Fusarium, producen micotoxinas que causan enfermidades en humanos e animais. Ademais, os animais alimentados con grans contaminados poden transmitir estas micotoxinas á súa carne, ovos e produtos lácteos. «Tivemos moita contaminación do leite aquí en España o ano pasado», di Stellfeldt. Comer alimentos contaminados con micotoxinas pode causar danos nos riles e no fígado, deficiencias do sistema inmunitario e cancro. Stellfeldt é xestor de proxectos en Ideagro, unha empresa independente centrada na investigación e desenvolvemento agroalimentario. Investigadores identificaron unha cepa do fungo Trichoderma koningiopsis que limita o crecemento de especies produtoras de micotoxinas no solo. O *T. koningiopsis* é en si mesmo un fungo que habita no solo, polo que unha única aplicación pode proporcionar protección durante toda a tempada.

O biocontrol pódese engadir ao solo antes ou despois de plantar o cultivo, cun quilogramo de axente suficiente para tratar unha hectárea de terra de cultivo. Ideagro recibiu financiamento da UE para investigar o potencial de *T. koningiopsis* como biotratamento para cultivos de cereais e a viabilidade do produto nun mercado mundial de funxicidas cun valor aproximado de 16.000 millóns de euros ao ano. Stellfeldt sinala que isto sería imposible sen o apoio da UE: «Debido á incerteza que rodea este tipo de proxecto, os bancos non che prestan cartos». A empresa planea agora realizar probas de campo de FREEMYCO para demostrar aínda máis a súa eficacia nun entorno real.

O equipo tamén debe desenvolver métodos para a produción en masa do biocontrol. «Pódese facer investigación no laboratorio con 10 mililitros de fungos, pero cando chega á fase comercial, cómpre adaptar as condicións para producir os cogomelos a grande escala», engade Stellfeldt. A crecente demanda de alimentos e a diminución dos recursos, en particular a degradación do solo, significan que a terra agrícola está baixo unha presión crecente. As condicións cálidas e húmidas favorecen o crecemento de fungos e espérase que o cambio climático exacerbe o risco e a gravidade dos brotes de fungos. Stellfeldt afirma que o futuro da agricultura reside no desenvolvemento de novos produtos agrícolas respectuosos co medio ambiente. De ter éxito, FREEMYCO será a primeira solución eficaz e sostible para o control da Aspergillus, compatible coa agricultura convencional e ecolóxica. «Necesitamos atopar as ferramentas para ser máis eficientes e ter un sistema máis ecolóxico», conclúe Stellfeldt. "En resumo, temos que facer máis con menos."

Coordinadores
  • INVESTIGACION Y DESARROLLO DE ENSAYOS AGROALIMENTARIOS, SL (IDEAGRO)