Proxecto H2020 FREEMYCO: un novo método de biocontrol pre-colleita para eliminar a contaminación por micotoxinas no sector agroalimentario
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2019 -2020
- Orzamento asignado 50.000,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto FREEMYCO
As micotoxinas producidas por fungos que crecen nos cultivos de cereais representan unha ameaza persistente para a saúde humana, sen que actualmente se dispón dunha solución eficaz e sostible. A aflatoxina producida polas especies do fungo Aspergillus é unha ameaza particular.
O proxecto FREEMYCO identificou un axente de control biolóxico eficaz e está a realizar un estudo de viabilidade para comercializalo. Os investigadores de Ideagro identificaron unha cepa do fungo Trichoderma koningiopsis que controla Aspergillus e outros fungos produtores de micotoxinas antes da colleita, tanto para a agricultura convencional como para a ecolóxica.
Probouse amplamente e demostrou ser eficaz in vitro. FREEMYCO avaliará a viabilidade económica, técnica e comercial do plan de negocio, probará o produto in vivo e desenvolverá un produto final para a súa comercialización.
As micotoxinas son moléculas tóxicas producidas por diferentes cepas de fungos como Aspergillus, Fusarium e Penicillium que afectan principalmente aos grans tanto durante as etapas pre- e post-colleita. Unha delas, a aflatoxina, é unha das toxinas máis perigosas para a saúde humana e, a día de hoxe, non hai solución para controlala de forma sostible. Ideagro é unha empresa con 9 anos de experiencia que ten como actividade principal a I+D+i centrada no sector agroalimentario.
Os nosos esforzos de I+D descubriron que unha cepa do fungo Trichoderma koningiopsis (IDE-Tri1) é capaz de controlar os fungos e toxinas mencionados anteriormente nos cultivos de cereais nunha fase previa á colleita. Así, froito desta investigación, nace FREEMYCO como o único principio activo biofunxicida que demostrou unha eficacia absoluta contra os fungos Aspergillus e, en consecuencia, contra as aflatoxinas dos cultivos de cereais na fase previa á colleita, tanto para a agricultura convencional como ecolóxica. Tamén poderás controlar as micotoxinas restantes que son menos daniñas. controlar as micotoxinas, como se comprobou con éxito mediante probas in vitro e in vivo. FREEMYCO é unha importante oportunidade económica (beneficio acumulado de 11,47 millóns de euros en tres anos desde o seu lanzamento) para aproveitar os beneficios dun produto natural para abordar de forma sostible un grave problema para a agricultura, a calidade/seguridade alimentaria e a saúde humana.
Os nosos clientes obxectivo son as maiores empresas produtoras de fitosanitarios. Cremos que a través dun enfoque de vendas B2B, poderemos penetrar no mercado mundial de biopesticidas altamente competitivo e garantir a venda dos nosos produtos. O obxectivo deste estudo de viabilidade é afondar nestes puntos clave para avaliar a viabilidade económica, técnica e comercial de FREEMYCO (incluíndo as probas in vivo e a formulación do produto final) para afrontar este reto e escalalo.
Os fungos amigables poden protexer os cultivos (e a nós mesmos) do mofo tóxico. Un novo tratamento promete frear o crecemento de microbios que estragan os cultivos alimentarios e envelenan a millóns de persoas en todo o mundo. Cada ano pérdense centos de millóns de euros en cultivos de cereais debido á deterioración dos fungos en todo o mundo.
Son especialmente preocupantes as especies de fungos que producen compostos tóxicos para a saúde humana. FREEMYCO é un novo enfoque para combater este problema mediante o control biolóxico. "Estamos tentando desenvolver un novo sistema, un biofunxicida", explica a coordinadora do proxecto Alexia Stellfeldt, "un fungo non tóxico que supera os fungos patóxenos". Os fungos son unha presenza omnipresente no chan e poden contaminar unha gran variedade de cultivos antes e despois da colleita.
Algúns fungos, como as especies de Aspergillus e Fusarium, producen micotoxinas que causan enfermidades en humanos e animais. Ademais, os animais alimentados con grans contaminados poden pasar estas micotoxinas á súa carne, ovos e produtos lácteos. "O ano pasado tivemos moita contaminación do leite aquí en España", di Stellfeldt. Comer alimentos contaminados con micotoxinas pode causar danos nos riles e no fígado, deficiencias do sistema inmunitario e cancro. Stellfeldt é xestor de proxectos en Ideagro, unha empresa independente centrada na investigación e desenvolvemento agroalimentario. Os investigadores identificaron unha cepa do fungo Trichoderma koningiopsis que limita o crecemento de especies produtoras de micotoxinas no chan. T. koningiopsis é en si un fungo que habita o solo, polo que unha soa aplicación pode proporcionar protección durante toda a tempada.
O biocontrol pódese engadir ao chan antes ou despois de plantar o cultivo, cun quilo de axente suficiente para tratar unha hectárea de terra de cultivo. Ideagro recibiu financiamento da UE para investigar o potencial de T. koningiopsis como biotratamento para cultivos de cereais e a viabilidade do produto nun mercado global de funxicidas por valor duns 16.000 millóns de euros ao ano. Stellfeldt sinala que isto sería imposible sen o apoio da UE: "Debido á incerteza que rodea este tipo de proxectos, os bancos non che prestarán diñeiro". A compañía agora planea realizar probas de campo de FREEMYCO para demostrar aínda máis a súa eficacia nun entorno real.
O equipo tamén debe desenvolver métodos para a produción en masa do biocontrol. "Podes investigar no laboratorio con 10 mililitros de fungo, pero cando se trata da fase comercial, hai que adaptar as condicións para producir os cogomelos a gran escala", engade Stellfeldt. A crecente demanda de alimentos e a diminución dos recursos, especialmente a degradación do solo, significa que as terras agrícolas están sometidas a unha presión cada vez maior. As condicións cálidas e húmidas favorecen o crecemento de fungos, e espérase que o cambio climático agrave o risco e a gravidade dos brotes de fungos. Stellfeldt di que o futuro da agricultura reside no desenvolvemento de novos produtos agrícolas respectuosos co medio ambiente. Se ten éxito, FREEMYCO será a primeira solución eficaz e sostible para o control de Aspergillus, compatible coa agricultura convencional e ecolóxica. "Necesitamos atopar as ferramentas para ser máis eficientes e ter un sistema máis ecolóxico", conclúe Stellfeldt. "En resumo, hai que facer máis con menos".
- INVESTIGACION Y DESARROLLO DE ENSAYOS AGROALIMENTARIOS, SL (IDEAGRO)