Proxecto H2020 CleanPack: equipos de termoformado UltraCLEAN para envases de alimentos, unha alternativa rendible ás salas limpas
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2017 -2019
- Orzamento asignado 960.603,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento H2020
- Páxina web do proxecto CleanPack
Resumo e visión xeral do primeiro ano: Durante a primeira etapa do proxecto deseñaronse novos módulos CleanPack. Estes comprendían os catro módulos e o recinto aséptico: (i) Módulo de termoformado; (ii) Módulo de recheo con aceites esenciais para a descontaminación de superficies; (iii) Módulo de termosellado; (iv) Módulo de corte. Todos os deseños técnicos desenvolvéronse dende o primeiro ano, tendo en conta a compatibilidade cos demais módulos, o que foi fundamental para a montaxe exitosa de toda a máquina CleanPack durante o proxecto. Ademais destes deseños técnicos, cómpre sinalar que o recinto controlado microbioloxicamente tamén foi validado con éxito durante o primeiro ano segundo as condicións estándar ISO Clase 5 (menos de 100 partículas ≥0,5 μm de tamaño; conta microbiana no aire ≤1 CFU/ft³), para garantir unhas condicións ultralimpas da máquina ensamblada. As validacións in situ comezaron inicialmente ao final do primeiro período. Consistiu en verificar o funcionamento da máquina en condicións reais e utilizar diferentes tipos de produtos alimenticios.
A información sobre CleanPack publicouse na páxina web de TECSELOR, nas redes sociais e en medios especializados. Realizáronse diversas demostracións en eventos da industria alimentaria e reunións con potenciais clientes. Ademais, desenvolveuse un camión expositor co prototipo fabricado para facilitar o transporte da máquina a diversas tarefas do proxecto, como validacións in situ ou actividades de demostración e comercialización. Os resultados preliminares do primeiro ano foron positivos, establecéndose contactos comerciais con potenciais clientes e distribuidores do sector da tecnoloxía de envasado de alimentos.
Resumo e panorámica do segundo ano: Durante o segundo período do proxecto, e de acordo coa implantación dos Paquetes de Traballo do Proxecto, realizouse a validación industrial, obtendo resultados positivos en canto ao control microbiolóxico, así como na conservación sensorial e da vida útil dos produtos alimenticios [WP3]. Tamén se desenvolveron con éxito validacións internas e externas e realizáronse actividades precomerciales como a difusión, a extensión internacional da protección industrial (patente), as certificacións e a documentación para a comercialización [WP4]. Deste xeito, obtivéronse resultados preliminares positivos, establecendo acordos precomerciales con potenciais clientes e distribuidores interesados na adquisición e instalación de equipos CleanPack. [WP5]
O obxectivo da máquina de envasado CleanPack é proporcionar (a pequena escala) condicións de envasado de alimentos asépticos/ultra-limpos e estándares de seguridade que ata agora só podían garantir as salas limpas dos grandes procesadores de alimentos. En resposta ás necesidades dos clientes, TECSELOR está a desenvolver o prototipo CleanPack, que permite condicións de envasado ultralimpas/asépticas para produtos alimenticios, o que supón unha alternativa rendible a unha sala limpa co mesmo nivel de seguridade alimentaria.
CleanPack vai máis aló das salas limpas en canto a prolongar a vida útil dos alimentos. Este obxectivo podería acadarse mediante unha nova técnica de envasado que combina varias tecnoloxías patentadas: termoformado e envasado estériles, recheo de superficies descontaminadas de alimentos frescos perecedoiros e corte ultralimpo de bandexas. A integración destas técnicas nunha máquina CleanPack completa permitirá ás pequenas e medianas empresas de envasado manter o mesmo nivel de seguridade alimentaria que as salas limpas e prolongar a vida útil e a frescura dos seus alimentos envasados aínda máis que os grandes produtores.
O sector industrial de elaboración e envasado de alimentos sólidos refrixerados, como produtos lácteos, carnes, peixes, comidas preparadas, ensaladas e froitas e verduras cortadas, require uns niveis de hixiene máis elevados para envasar produtos cunha mínima contaminación microbiana ou en condicións comercialmente estériles (asépticamente). CleanPack amplía a vida útil dos alimentos, conservando a súa frescura grazas a unha etiqueta limpa, xa que non require a adición de conservantes químicos adicionais. A implementación desta tecnoloxía máis suave tamén ten o potencial de reducir o consumo de enerxía e a dependencia da loxística da cadea de frío, permitindo unha produción descentralizada para unha cadea de subministración máis sostible e rendible. Por iso, un gran número de pemes alimentarias poderían obter mellores produtos cunha vida útil máis longa grazas a CleanPack, mellorando así a competitividade do sector.
Hoxe, só as grandes empresas de procesamento de alimentos poden permitirse envases asépticos.
CleanPack, a empresa de envases, ofrece os estándares de seguridade alimentaria dunha sala limpa a pequena escala. En resposta ás necesidades dos nosos clientes, TECSELOR desenvolveu o prototipo CleanPack, que permite o envasado ultralimpo/aséptico de produtos alimenticios, representando unha alternativa rendible a unha sala limpa, co mesmo nivel de seguridade alimentaria.
CleanPack vai máis aló das salas limpas para estender a vida útil dos alimentos. Este obxectivo conseguiuse grazas aos prometedores resultados da nova técnica de envasado CleanPack, que combina tres tecnoloxías patentadas: termoformado e envases estériles, recheo de superficies descontaminadas de alimentos frescos perecedoiros e corte con láser ultralimpo de bandexas. A integración destas técnicas nunha máquina CleanPack completa permitirá ás pemes manter o mesmo nivel de seguridade alimentaria que as salas limpas e prolongar a vida útil e a frescura dos seus alimentos envasados aínda máis que os grandes produtores.
A industria alimentaria, especializada na elaboración e envasado de alimentos sólidos refrixerados, como produtos lácteos, carnes, peixes, comidas preparadas, ensaladas e froitas e verduras cortadas, demanda cada vez máis niveis de hixiene que permitan envasar o produto cunha mínima contaminación microbiana ou en condicións comercialmente estériles (asépticamente).
CleanPack preserva a frescura dos alimentos de etiqueta limpa eliminando a necesidade de conservantes químicos adicionais, prolongando a vida útil dos produtos polo menos un 150%. A implantación desta tecnoloxía máis suave tamén ten o potencial de reducir o consumo de enerxía e reducir a dependencia da loxística da cadea de frío, posibilitando unha produción descentralizada, proporcionando sustentabilidade e reducindo custos na cadea de distribución. Por iso, moitas pemes alimentarias poderían obter mellores produtos cunha vida útil máis longa grazas a CleanPack, o que melloraría a competitividade do sector.
CleanPack é unha solución única que permitirá que as pemes de envasado manteñan o mesmo nivel de seguridade alimentaria que as salas limpas e estenda a vida útil e a frescura dos seus alimentos envasados aínda máis que os grandes produtores. O deseño de catro módulos da máquina CleanPack pódese adaptar a diferentes mercados e necesidades dos clientes, obtendo un proceso máis eficiente e rendible. Ademais, a nova técnica de descontaminación mediante aceites esenciais, dentro do módulo de recheo, axuda a prolongar a vida útil dos produtos, estimada nun 150% como mínimo, sen conservantes químicos adicionais. A tecnoloxía CleanPack tamén ten o potencial de reducir a enerxía e os custos dentro da cadea de distribución de alimentos ao reducir a dependencia da loxística da cadea de frío, posibilitando a produción descentralizada e mellorando a competitividade do sector alimentario.
Os resultados derivados do proxecto CleanPack; Tras a exitosa implantación dos paquetes de traballo durante o segundo ano, TECSELOR puido introducir no mercado de envases de alimentos listos para comer (RTE) unha termoformadora para a produción in situ de bandexas asépticas. Esta máquina axuda a reducir as enfermidades transmitidas por alimentos e o desperdicio de alimentos, e amplía a vida útil dos alimentos listos para comer (RTE), principalmente froitas e verduras recén cortadas, alimentos en rodajas (carne, peixe, aves) e outras comidas preparadas. Ademais, estes resultados proporcionaron importantes vantaxes tecnolóxicas fronte á competencia.
- TECSELOR SL (TECSELOR)