Ir o contido principal

Proxecto Erasmus+: Mozos Agricultores en Acción

  • Tipo Proxecto
  • Estado En proceso
  • Execución 2022 -2023
  • Orzamento asignado 32.242,00 €
  • Ámbito Europeo
  • Comunidade Autónoma Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento Erasmus+
Descrición

Debido ao uso intensivo de fertilizantes químicos no cultivo do solo e ás prácticas agrícolas baseadas en pesticidas, a saúde e a naturalidade do solo deterióranse, a auga contamínase e a diversidade biolóxica diminúe polos efectos dos produtos químicos. Este perigo menciónase en todas as fontes examinadas no estudo de campo e representa un grave perigo para as xeracións futuras. O noso obxectivo era reducir as condicións ambientais negativas e aumentar a produción sen danar o medio ambiente nin a natureza.

A agricultura sostible é un sistema agrícola que implementa prácticas tecnolóxicas que satisfagan as necesidades das xeracións presentes e futuras e protexan os recursos naturais e a saúde humana. O propósito da Agricultura Sostible é manter a economía a flote a curto e longo prazo, mellorar a calidade de vida das persoas que se dedican á agricultura e desenvolver prácticas para acadar este obxectivo, mantendo ao mesmo tempo a produtividade agrícola e reducindo os danos ambientais. A produción de alimentos pode aumentar nun 58 % mediante prácticas agrícolas sostibles. A existencia de estudos semellantes a nivel de organizacións non gobernamentais é indiscutible.

Despois de concibir a idea do proxecto, creamos un cuestionario nun formulario de Google e enviámolo ás persoas relevantes para que o completasen. Os resultados da enquisa amosaron unha falta xeneralizada de coñecemento neste campo. Quen vive en zonas rurais e se dedica á agricultura xeralmente faino baseándose en rumores e recorre inconscientemente á medicina herbal. Concienciamos sobre a importancia da agricultura sostible; Doutra banda, a mocidade foi educada para comprender a importancia de protexer o medio ambiente e a natureza, e fixéronse contribucións ao desenvolvemento de mozos que respecten a natureza para deixar un mundo mellor para as xeracións futuras.

Descrición das actividades

Actividades para aumentar os coñecementos e a concienciación da mocidade sobre a importancia da agricultura sostible:

1- Presentación de expertos sobre agricultura sostible: Unha presentación interactiva sobre a importancia da agricultura sostible, as súas características básicas e os puntos a ter en conta.

2- Traballo na estación sobre os beneficios sostibles: Despois do experto, na 2ª sesión, as estacións crearon as súas propias que contiñan os puntos básicos da agricultura sostible, os participantes visitaron estas estacións en grupos para debater as súas opinións sobre o tema relevante, os portavoces da estación prepararon o informe desa estación e presentárono aos demais participantes.

3- Presentacións de prácticas agrícolas sostibles no meu país: Os grupos presentaron prácticas agrícolas sostibles nos seus propios países. Despois de cada presentación de 10 minutos, todo o grupo debateu os aspectos positivos e negativos, as deficiencias e as vantaxes da práctica.

Realizáronse actividades para ensinar aos mozos prácticas agrícolas sostibles que poden aplicar nas súas casas e xardíns e para motivalos a levalas a cabo:

1- Análise DAFO, MÍDOME A MÍNIMO: Os participantes individuais identificaron as súas fortalezas e debilidades, oportunidades e ameazas, mediron o seu potencial para unha agricultura sostible e recibiron recomendacións para desenvolver as debilidades.

2- Unha visita a Viu Can Gel: Panorama da agricultura ecolóxica; desenvolvemento da agricultura ecolóxica no mundo e no noso país; principios para iniciar a agricultura ecolóxica; mecanismo de control na agricultura ecolóxica; Visitar e informar sobre as áreas de práctica despois de informar sobre os principios xerais da produción ecolóxica de plantas e animais.

3- Viaxe técnica: exame in situ do traballo realizado, conversa cos responsables da explotación, división dos participantes en grupos e realización das tarefas asignadas polos responsables da explotación no ámbito agrícola.

4- A agricultura sostible está na casa: miniprácticas para cultivar tomates, pementos, cebolas e perexil na casa. Os participantes dividíronse en grupos de tres e encheron os recipientes proporcionados con terra, engadiron os materiais necesarios e plantaron as mudas e as sementes que lles proporcionaron. Describiuse o mantemento destas mudas ata a colleita. Despois, os participantes presentaron estes tratamentos e comentaron as súas vantaxes e desvantaxes.

Actividades para introducir a permacultura como unha práctica agrícola sostible entre a mocidade:

1- O experto en permacultura explica: Presentación sobre a permacultura e a súa filosofía, características, vantaxes e por que debería ser preferida, demostración de exemplos de prácticas de permacultura na casa con imaxes e presentación da súa produción, expresando as opinións dos participantes sobre a permacultura.

2- Práctica de permacultura: Os participantes dividíronse en 8 grupos e pedíuselles que creasen permacultura en terrazas, balcóns e fiestras en 3 categorías diferentes. Outorgouse un premio a un grupo de cada categoría que creara a permacultura máis fermosa.

Obxectivos

O proxecto tiña como obxectivo reducir as ameazas ao equilibrio ecolóxico mediante prácticas agrícolas sostibles, concienciar á mocidade para promover prácticas agrícolas intelixentes e sostibles e animalos a participar na produción agrícola sostible.

Os obxectivos específicos do noso proxecto foron os seguintes:

  • Aumentar os coñecementos e a concienciación da mocidade sobre a importancia da agricultura sostible;
  • Ensínenlles prácticas agrícolas sostibles que poidan aplicar nas súas casas e xardíns e motívenos a practicalas;
  • Introducir a permacultura como agricultura sostible á mocidade.
Resultados

O noso proxecto apoiou a participación da mocidade en actividades agrícolas e na protección da natureza e o medio ambiente. Neste sentido, todas as actividades foron realizadas por xente nova, e espérase que convertan estas experiencias nun hábito no futuro. Os participantes, que aumentaron os seus coñecementos e concienciación sobre a importancia da agricultura sostible, implementaron prácticas agrícolas sostibles nos seus fogares e xardíns, convertéronse en persoas máis sensibles e implementaron prácticas de permacultura como a agricultura sostible baseadas nos seus propios recursos. Neste contexto, os mozos contribuíron a reducir as ameazas ao equilibrio ecolóxico mediante prácticas agrícolas sostibles, difundindo prácticas agrícolas intelixentes e sostibles e aumentando a produción agrícola sostible.

Un dos impactos máis importantes do noso proxecto foi a creación de empregos. A xente nova sentiuse máis motivada para dedicarse á agricultura sostible. A agricultura sostible ten o potencial de xerar benestar social ao aumentar a produtividade. Os mozos que queiran traballar neste campo poderán xerar ingresos a longo prazo. Escoitar a expertos sobre prácticas agrícolas sostibles, que son baratas pero cruciais para o medio ambiente e un mundo habitable, aumentou a súa motivación a longo prazo e fíxoos máis construtivos.

Doutra banda, os mozos que aprenderon vivindo en contornas agrícolas sostibles e orgánicas con viaxes técnicas comezaron a observar o seu contorno con maior consciencia e a distinguir entre o bo e o malo. Traballar xuntos mellorou o seu espírito de equipo e permitiulles ser máis eficientes. Adquiriron experiencia no diálogo intercultural, o que lles permitiu continuar no período posterior. Grazas ás veladas culturais, romperon cos seus prexuízos e sentiron curiosidade polas linguas das diferentes nacións, o que aumentou o seu desexo de aprender. Esta situación contribuíu a fortalecer a relación entre "unha lingua e unha persoa" e a aumentar a súa autoconfianza á hora de aprender unha lingua. O feito de que a lingua do proxecto fose o inglés e de que os participantes falasen inglés durante toda a semana contribuíu a aumentar o seu dominio da lingua. Deste xeito, chamaron a atención doutros mozos e mozas creando un ambiente de conversa na súa propia lingua fóra do proxecto, fomentando así a diversidade lingüística.

A xente nova desfavorecida, que non participara no entorno do proxecto e non se beneficiara destas oportunidades por diversas razóns, atopou a oportunidade de superar parcialmente as súas desvantaxes e ampliar os seus horizontes a través do noso proxecto. Esta situación contribuíu significativamente a que as persoas fosen máis produtivas e seguras de si mesmas. Os métodos informais aplicados ao longo do proxecto contribuíron ao seu desenvolvemento persoal. Métodos como o traballo en grupo, a presentación, o debate, a interpretación e a análise individual permitiron que a mocidade se expresase e, ao mesmo tempo, estimulase a súa reflexión.

Información de contacto
  • Coordinador/denominación entidade: ASOC CENTRO HISPANO TURCO ANATOLIA  
  • Enderezo postal: Rúa Radio 12, 28019 Madrid
  • Teléfono: 637129300
Coordinadores
  • Asoc Centro Hispano Turco Anatolia
Colaboradores
  • ASOCIACIÓN DE JÓVENES CON INICIATIVA CÍVICA
  • Both Social BV
  • Asociación Solidaria de la Caravana de la Amistad
  • FAJUB - Federación de Asociaciones Juveniles de Braga
  • Mundo de sueños
  • Senado de la Juventud de Bulgaria