Ir o contido principal

Proxecto ENOADAPTA da Fundación Biodiversidade: Uso de novas ferramentas para a adaptación e mitigación do cambio climático en zonas produtoras de viñedo

Descrición

O proxecto levou ao desenvolvemento dun "Manual de estratexia de adaptación e mitigación do cambio climático para o sector vitivinícola". A estratexia inclúe unha serie de medidas de adaptación e mitigación do cambio climático que se implementaron en colaboración con produtores, viticultores e outras partes interesadas e expertos do sector, tal e como se describe na guía. No marco da iniciativa, estudáronse dúas Denominacións de Orixe (DO): a DO Rías Baixas e DO Ribeiro pertencentes á Comunidade Autónoma de Galicia e a DO Rivera del Duero pertencente a Castela e León.

Descrición das actividades

Elaboración dun estudo preliminar que busca analizar os riscos, impactos, vulnerabilidades e oportunidades potenciais actuais e futuros do cambio climático no sector vitivinícola nas zonas produtoras das DO Rías Baixas e DO Ribeiro (Galicia) e DO Ribera del Duero (Castela e León). Definición dunha estratexia de adaptación local en cada unha das zonas de produción vinícola e dunha estratexia global de mitigación para o sector. Servizo de asesoramento e apoio a produtores, especialmente pequenos viticultores (colleiteiros). Difusión e comunicación técnica da estratexia de adaptación e mitigación para o sector.

Descrición contextual

ASEFOGA sinala que o clima dunha zona determina en gran medida as características do viño que se produce nela. Polo tanto, explica, os efectos do clima na viña son de grande importancia económica e tecnolóxica. Dada esta situación, indica a organización, moitos produtores son conscientes deste posible problema e están a estudar os posibles riscos e oportunidades, e a buscar con urxencia medidas de adaptación e mitigación para abordar este desafío.

ENO-ADAPTA é un proxecto que busca abordar este problema en zonas vitivinícolas específicas que comparten características ambientais. Do mesmo xeito, o obxectivo é garantir que os pequenos agricultores teñan acceso a coñecementos, técnicas e tecnoloxías novos e actualizados para mitigar os efectos do cambio climático e minimizar os danos ás adegas ante fenómenos meteorolóxicos extremos.

Obxectivos

O obxectivo xeral do proxecto foi avaliar os riscos, os impactos, as vulnerabilidades e as posibles oportunidades para implementar medidas innovadoras de adaptación e mitigación no sector vitivinícola nos territorios das Denominacións de Orixe (DO) Rías Baixas, Ribeiro e Ribera del Duero. Os obxectivos específicos foron os seguintes:

  • Determinar os riscos, vulnerabilidades, impactos e oportunidades para o sector vitivinícola en dúas áreas de estudo, co fin de mellorar a súa capacidade de resposta aos efectos do cambio climático, garantindo o seu potencial de posicionamento competitivo no futuro.
  • Facilitar os procesos de participación de todos os profesionais do sector no desenvolvemento de estratexias de adaptación e mitigación.
  • Establecer e difundir unha estratexia que axude a minimizar o impacto económico, social e ambiental do cambio climático no sector vitivinícola das dúas Denominacións de Orixe estudadas.
  • Contribuír a mellorar a capacidade de resposta do sector vitivinícola ao cambio climático promovendo accións específicas para combater o cambio climático en todo o sector.
Resultados

Tras unha revisión bibliográfica e unha serie de consultas con expertos e figuras do sector, durante as cales se realizaron 277 estudos técnicos, o proxecto ENOADAPTA elaborou un estudo sobre o impacto do cambio climático no sector vitivinícola. Esta estratexia foi compartida con 900 partes interesadas.

No marco da iniciativa tamén se celebraron diversas sesións técnicas e obradoiros prácticos, cun total de 491 participantes. Ademais, a ENOADAPTA puxo en marcha un servizo de asesoramento e apoio para implementar as medidas propostas na estratexia de forma individualizada, proporcionando un total de 1.131 consultas.

Beneficiarios
  • Asociación Sectorial Forestal Galega (ASEFOGA)