Skip to main content

Projecte Fundació Biodiversitat ENOADAPTA: ús de noves eines d'adaptació i mitigació davant de canvi climàtic en zones productores de vinya

Descripció

El projecte ha permès elaborar un “Manual d‟estratègia d‟adaptació i mitigació del canvi climàtic en sector vitivinícola”. L'estratègia recull una sèrie de mesures d'adaptació i mitigació al canvi climàtic que ha comptat amb la col·laboració de productors, cellerers i altres agents implicats i experts al sector que es recullen a la guia. En el marc de la iniciativa s'han estudiat dues Denominacions d'Origen (DO), la DO Rías Baixas i DO Ribeiro pertanyents a la Comunitat Autònoma de Galícia ia la DO Rivera del Duero pertanyent a Castella i Lleó.

Descripció de les activitats

Elaboració d'un estudi previ que persegueix analitzar els riscos, impactes, vulnerabilitats i potencials oportunitats tant actuals com futures del canvi climàtic al sector de la viticultura a les zones productores DO Rías Baixas i DO Ribeiro (Galícia) i DO Ribera del Duero (Castella i Lleó). Definició d‟una estratègia d‟adaptació a nivell local en cadascuna de les àrees de producció de vi i de mitigació a nivell global del sector. Servei d'assessorament i acompanyament als productors, especialment a petits viticultors (collits). Difusió i comunicació tècnica de lestratègia dadaptació i mitigació per al sector.

Descripció contextual

ASEFOGA assenyala que el clima d'una zona determina en gran mesura les característiques del vi que s'hi obté. Per això, explica, que els efectes del clima sobre la vinya tenen una gran importància econòmica i tecnològica.

Així mateix, es busca que els petits agricultors tinguin accés a nous coneixements actualitzats, tècniques i tecnologies per mitigar els efectes derivats del canvi climàtic que permetin minimitzar els danys a les explotacions vitivinícoles.

Objectius

L'objectiu general del projecte ha estat avaluar els riscos, impactes, vulnerabilitat i possibles oportunitats per a l'establiment de mesures innovadores d'adaptació i mitigació al sector vitivinícola en territoris de Denominació d'Origen (DO) Rías Baixas, DO Ribeiro i DO Ribera del Duero. Els objectius específics han estat els següents:

  • Determinar els riscos, vulnerabilitats, impactes i oportunitats per al sector vitivinícola de dues zones d'estudi, per millorar la seva capacitat de reacció davant dels efectes del canvi climàtic, garantint-ne el potencial de posicionament competitiu en el futur.
  • Facilitar processos de participació al conjunt de professionals del sector en l'elaboració d'estratègies d'adaptació i de mitigació.
  • Establir i difondre una estratègia que contribueixi a minimitzar l‟impacte econòmic, social i ambiental del canvi climàtic sobre el sector vitivinícola de les dues Denominacions d‟Origen estudiades.
  • Contribuir a millorar la capacitat de resposta del sector vitivinícola davant del canvi climàtic, potenciant accions específiques de lluita contra el canvi climàtic al conjunt del sector.
Resultats

Després d'una revisió bibliogràfica i una sèrie de consultes amb experts i figures del sector on es van elaborar 277 enquestes tècniques, el projecte ENOADAPTA ha elaborat un estudi de l'impacte del canvi climàtic al sector vinícola. Aquesta estratègia ha estat compartida amb 900 agents implicats.

També, en el marc de la iniciativa, s'han celebrat diverses jornades tècniques i tallers pràctics que han comptat amb la participació total de 491 assistents. A més, ENOADAPTA ha posat en marxa un servei d'assessorament i acompanyament per posar en pràctica les mesures proposades a l'estratègia elaborada d'una forma individualitzada, prestant un total de 1.131 assessories.

Beneficiaris
  • Asociación Sectorial Forestal Galega (ASEFOGA)