Ir o contido principal

Proxecto BreedingValue H2020: estratexias previas á reprodución para a obtención de novas bagas resistentes e de valor engadido

  • Tipo Proxecto
  • Estado Firmado
  • Execución 2021 -2025
  • Orzamento asignado 6.986.278,56 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento H2020
  • Páxina web do proxecto Proyecto BreedingValue
Descrición

Os amorodos, as framboesas e os arándanos considéranse a crema do sector das bagas da UE, cun impacto e potencial económico significativos. Ademais, os seus recursos xenéticos e o seu material de precreación pódense utilizar para crear novas oportunidades de reprodución. O proxecto BreedingValue, financiado pola UE, investigará e proporcionará os coñecementos e as ferramentas necesarias para levar a cabo este traballo. En concreto, o proxecto identificará o xermoplasma conservado e mantido de xéneros clave axeitados para a produción de bagas sostible en toda a UE.

Tamén aplicará as ferramentas de xenotipado e fenotipado máis avanzadas para caracterizar as variedades locais. Os obxectivos tamén inclúen a aplicación de avaliacións do ciclo de vida para avaliar os beneficios ecolóxicos e comunicar os resultados aos criadores, autoridades sanitarias e autoridades reguladoras e lexislativas.

Descrición das actividades

A segunda fase de BreedingValue dedicouse a capturar e caracterizar a diversidade xenética en GenRes e o seu valor, revelando novas ideas para criadores, produtores e consumidores. A lista de materiais das tres especies, que contén o uso constantemente actualizado do material xenético nas diferentes tarefas de cada paquete de traballo, serviu de base fiable para todas as actividades do deseño experimental e os datos esperados (Paquete de traballo 1). Planificáronse e configuráronse ensaios de campo especificamente para cada tarefa en diferentes condicións de cultivo, e recompiláronse os datos dos anos 2022 e 2023. Os ensaios experimentais configuráronse para analizar o rendemento agronómico en resposta a diferentes tensións dos materiais de prereprodución xerados polo proxecto, e os datos recollidos en 2022 e 2023 utilizáronse para medir a sustentabilidade mediante o aumento da ACV. En canto á xenotipificación (Paquete de traballo 2), establecéronse todos os campos experimentais. Os distintos beneficiarios están en diferentes fases de recuperación de datos de campo: algúns completaron a recollida de mostras, mentres que outros socios planean recoller mostras xa na tempada 2024.

Todas as mostras recollidas foron trasladadas ao laboratorio de xenómica, que realizou as análises. A maioría das empresas completaron o seu xenotipado, mentres que outras tamén estarán activas no próximo período. Tamén se recolleron datos fenotípicos para a identificación de xenes/marcadores e estase xerando predicións xenómicas. Os responsables do proxecto, en colaboración con varios socios, xa comezaron a analizar os datos xenómicos xerados. Como consecuencia das convocatorias específicas, incluíronse cinco empresas para a validación de MAS en amorodo e framboesa; dous para estudos de selección xenómica. En canto á fenotipificación (WP3), seguiuse a implantación dos POE harmonizados desenvolvidos previamente para diferentes parámetros relacionados coa calidade do froito e a análise sensorial.

Empregáronse métodos de cribado rápido, como a espectroscopia NIR e imaxes 3D en amorodos, e imaxes hiperespectrales en plantas de framboesas e arándanos, para construír modelos de predición da calidade dos froitos (para imaxes NIR e 3D) e da resistencia e rendemento das plantas (para imaxes hiperespectrales). Desenvolveuse un software para visualizar a arquitectura da planta en representacións 2D e 3D e analizar o seu desenvolvemento. Aplicáronse estudos posteriores á colleita ás tres especies. Co fin de producir ferramentas de análise sensorial harmonizadas (WP4) a nivel europeo, completouse o desenvolvemento de léxicos multilingües (7 idiomas) para as bagas, co fin de proporcionar descricións da calidade das froitas. Realizáronse investigacións para validar a idoneidade e eficacia dos léxicos mediante paneis adestrados. Realizáronse probas de panel utilizando os léxicos desenvolvidos. Para comunicarse coas partes interesadas na froita fresca, organizáronse dous obradoiros rexionais (España/Reino Unido).

Os datos recollidos pola metodoloxía Future Workshop empregada combináronse cos datos previamente recollidos mediante consultas de expertos. O contacto coas partes interesadas da cadea de subministración de froitas e os consumidores completouse mediante enquisas en liña para recoller comentarios dos consumidores sobre a calidade das bagas. Os datos mostraron contornos comúns claros entre as opcións de bagas de calidade, sensoriais, hedónicas, económicas e culturais percibidas, e xurdiron diferenzas relevantes entre as perspectivas das partes interesadas e as preferencias dos consumidores, verificadas mediante análises estatísticas. Para garantir a metodoloxía estándar para organizar as probas sensoriais dos consumidores de cada especie de baga, creáronse pautas e cuestionarios e organizáronse eventos de probas de consumo.

A metodoloxía foi comunicada ás entidades reprodutoras na convocatoria dirixida 4. O traballo nunha metodoloxía de visualización harmonizada da calidade sensorial dos froitos aínda está en fase inicial. Os primeiros conxuntos de datos sensoriais recollidos presentáronse como perfís sensoriais e analizáronse mediante probas estatísticas para validar os léxicos de proba do panel. A xestión de datos considérase prioritario para BreedingValue, polo que se seguiu o WP5, colaborando estreitamente con todos os WP, no establecemento das listas de materiais e definición das metodoloxías de recollida de mostras e rexistro de datos. Para facilitar este proceso adoptouse a plataforma Germinate. Foi fundamental importar e integrar conxuntos de datos anteriores, comezando polos datos históricos proporcionados por diferentes socios. Todos os socios coincidiron no nivel de confidencialidade que se aplicaría en función do tipo de datos.

Facilitouse a visualización de datos para a exploración e análise de GenRes nunha interacción amigable co consumidor e a comunidade con novas ferramentas de documentación e comunicación. Todos os socios de BreedingValue difundiron activamente o proxecto e os seus resultados (WP6), chegando a un amplo público. Difusión en congresos internacionais (por exemplo, IHC2022-FR, ISHS Rubus Ribes Symposium 2023-USA, PAG31-USA) e participación en diferentes congresos científicos nacionais. Os socios de BreedingValue xa publicaron 17 artigos revisados por pares. Organizáronse varios obradoiros do proxecto, entre eles un Workshop on Intellectual Property of Genetic Resources (GenRes) en 2023. Implementáronse actividades de demostración de campo e realizáronse obradoiros con produtores e criadores. Para formar a mozos estudantes e investigadores de todos os niveis nas tecnoloxías e coñecementos desenvolvidos por BreedingValue, en 2023 organizáronse tres escolas de froitas brandas. A web do proxecto continúa a ofrecer información sobre o proxecto e as súas actividades, e as redes sociais (X e LinkedIn) dan visibilidade ao público en xeral. Todas as actividades son coordinadas e supervisadas polo Comité de Dirección, que se reúne mensualmente (WP7).

Descrición contextual

BreedingValue busca desenvolver unha nova estratexia para producir novo material de precreación para amorodos, framboesas e arándanos estudando os recursos xenéticos dispoñibles en Europa e aplicando novas técnicas de xenotipado e fenotipado.

Para iso, identificáronse os GenRes máis interesantes dispoñibles nas coleccións públicas e privadas da UE que agora están sendo empregados aplicando as tecnoloxías máis recentes, como: ferramentas de xenotipado e fenotipado para a caracterización de razas e variedades locais, poboacións reprodutoras e material de prereproducción; definición de estratexias comúns de mellora da resiliencia e da calidade; desenvolvemento de estudos sobre as preferencias dos consumidores da UE; Uso da Avaliación do Ciclo de Vida (ACV) para avaliar os beneficios ecolóxicos de novos materiais e variedades resistentes de pre-reproducción; xeración dunha estratexia de análise de datos novedosa e eficiente; difusión e comunicación de resultados a criadores, xestores de GenRes, investigadores, partes interesadas e consumidores.

Obxectivos

O obxectivo principal de BreedingValue é proporcionar o coñecemento e as ferramentas para utilizar GenRes de amorodos, framboesas e arándanos e material de precreación para crear novas oportunidades de reprodución. Os logros están dirixidos a crear cultivares europeos con resistencia ás condicións climáticas diferentes e cambiantes, así como adaptabilidade a diferentes sistemas de cultivo. Igualmente importantes son os logros dirixidos a producir cultivares de bagas de froitas frescas desexables para os consumidores e de alta calidade nutricional.

Para iso, pódense identificar e utilizar para o proxecto os GenRes máis interesantes dispoñibles en diferentes coleccións GenRes da UE e programas de reprodución públicos e privados. A plataforma BreedingValue desenvolverase e validarase utilizando amorodos, framboesas e arándanos, os máis importantes da industria da baga da UE, coñecidos polo seu alto impacto económico e potencial. Neste proxecto aplicaranse os últimos avances técnicos:

  1. Identificar o xermoplasma conservado e mantido de xéneros clave axeitados para a produción sostible de bagas en toda a UE.
  2. Aplicar ferramentas novas e avanzadas de xenotipado e fenotipado para caracterizar razas e razas autóctonas, poboacións reprodutoras e material previo á mellora.
  3. Identificar a base xenética dos trazos de resiliencia e calidade dos froitos máis importantes para seleccionar novos cultivares con maior adaptabilidade a condicións climáticas e sistemas de cultivo diferentes e cambiantes.
  4. Realizar estudos sobre as preferencias dos consumidores da UE.
  5. Aplicar a Avaliación do Ciclo de Vida para avaliar os beneficios ecolóxicos derivados da aplicación de materiais e variedades resistentes e premellorables.
  6. Xerar unha estratexia de análise de datos innovadora e eficiente.
  7. Desenvolver prototipos de ferramentas de visualización.
  8. Difundir e comunicar os resultados aos criadores, xestores de GenRes, investigadores, produtores, organizacións de mercado, consumidores, industrias alimentarias, autoridades sanitarias e autoridades reguladoras e lexislativas.
Información adicional

BreedingValue identificou a variabilidade xenética dispoñible entre os socios e definiu as mellores ferramentas e estratexias de xenotipificación e fenotipificación para caracterizar os GenRes de bagas e utilizalas en programas de mellora para obter cultivares novos, altamente resistentes e de calidade de consumo mellorada. As empresas directamente implicadas no proxecto e as seleccionadas a través das convocatorias de Target colaboran para adoptar as ferramentas máis avanzadas dispoñibles e aumentar a súa competitividade no desenvolvemento de novos cultivares con maior resistencia e calidade.

As avaliacións confirmaron a dispoñibilidade xeneralizada de recursos xenéticos europeos para os amorodos, mentres que a dispoñibilidade de framboesas e arándanos é moito máis limitada. Esta é unha debilidade para as empresas europeas, que trataremos de abordar co obxectivo de manter e mellorar a capacidade dos programas europeos de mellora para comercializar novos cultivares de baga adaptados ás diferentes zonas de cultivo, tipos de mercado e demandas dos consumidores.

Coordinadores
  • UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE (UNIVPM)