Skip to main content

H2020 BreedingValue Proiektua: baia erresistente eta balio erantsi berriak lortzeko ugalketaren aurreko estrategiak

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2021 -2025
  • Esleitutako Aurrekontua 6.986.278,56 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto BreedingValue
Azalpena

Marrubiak, mugurdiak eta ahabiak EBko baia sektoreko krematzat hartzen dira, eragin eta potentzial ekonomiko handia dutenak. Gainera, haien baliabide genetikoak eta ugalketa aurreko materiala ugaltzeko aukera berriak sortzeko erabil daitezke. EBk finantzatutako BreedingValue proiektuak lan hori burutzeko behar diren ezagutza eta tresnak ikertu eta emango ditu. Zehazki, proiektuak EB osoan baia ekoizte iraunkorrerako egokiak diren gako-generoetatik kontserbatu eta mantendutako germoplasma identifikatuko du.

Era berean, bertako barietateak ezaugarritzeko genotipizazio eta fenotipizazio tresna aurreratuenak aplikatuko ditu. Helburuen artean, bizi-zikloaren ebaluazioak aplikatzea ere sartzen da onura ekologikoak ebaluatzeko eta emaitzak hazleei, osasun-agintariei eta arau- eta lege-agintariei jakinarazteko.

Jardueren deskribapena

BreedingValue-ren bigarren fasea GenRes-en aniztasun genetikoa eta haren balioa atzematea eta ezaugarritzea izan zen, hazle, ekoizle eta kontsumitzaileentzako ikuspegi berriak agerian utziz. Hiru espezieentzako material-fakturak, lan-pakete bakoitzaren zeregin desberdinetan material genetikoa etengabe eguneratzen den erabilera jasotzen duena, oinarri fidagarri gisa balio izan zuen diseinu esperimentaleko jarduera guztientzat eta espero ziren datuetarako (1. lan-paketea). Landa-saiakuntzak planifikatu eta konfiguratu ziren hazkuntza-baldintza desberdinetan zeregin bakoitzerako bereziki, eta 2022 eta 2023rako datuak bildu ziren. Saiakuntza esperimentalak errendimendu agronomikoa aztertzeko konfiguratu ziren proiektuak sortutako ugalketa-aurreko materialen tentsio desberdinei erantzunez, eta 2022 eta 2023an bildutako datuak LCAren hazkundearen bidez jasangarritasuna neurtzeko erabili ziren. Genotipizazioari dagokionez (2. lan-paketea), eremu esperimental guztiak ezarri dira. Bekadun desberdinak eremuko datuak berreskuratzeko fase desberdinetan daude: batzuk lagin-bilketa amaitu dute, eta beste bazkide batzuek, berriz, 2024ko denboraldian laginak biltzeko asmoa dute.

Bildutako lagin guztiak laborategi genomikora eraman zituzten, eta honek analisiak egin zituen. Enpresa gehienek genotipatzea amaitu dute, eta beste batzuk ere aktibo egongo dira hurrengo aldian. Gene/markatzaileen identifikaziorako datu fenotipikoak ere bildu dira eta iragarpen genomikoa sortzen ari da. Proiektuko arduradunak, hainbat bazkiderekin elkarlanean, sortutako datu genomikoak aztertzen hasi dira dagoeneko. Deialdi zehatzen ondorioz, bost enpresa sartu dira marrubietan eta mugurdietan MAS baliozkotzeko; bi hautaketa genomikoaren ikasketetarako. Fenotipizazioari dagokionez (WP3), aldez aurretik garatutako POE harmonizatuen ezarpena jarraitu da fruituaren kalitatearekin eta zentzumen-analisiarekin lotutako parametro desberdinetarako.

Baheketa azkarreko metodoak, hala nola NIR espektroskopia eta 3D irudiak marrubietan, eta mugurdi eta ahabi landareetan irudi hiperespektralak, fruituen kalitatearen (NIR eta 3D irudietarako) eta landareen erresilientzia eta etekina (irudi hiperespektraletarako) iragarpen-ereduak eraikitzeko. Landareen arkitektura 2D eta 3D irudikapenetan bistaratzeko eta bere garapena aztertzeko softwarea garatu zen. Uzta osteko azterketak hiru espezieei aplikatu zaizkie. Europa mailan zentzumen-analisirako tresna harmonizatuak (WP4) ekoizteko, baiaentzako lexiko eleaniztunak (7 hizkuntza) garatzea amaitu zen, fruituaren kalitatearen deskribapenak emateko. Lexikoen egokitasuna eta eraginkortasuna balioztatzeko ikerketak egin ziren trebatutako panelen bidez. Panel probak garatutako lexikoen bidez egin dira. Fruta freskoaren inguruko eragileekin komunikatzeko, eskualdeko bi tailer antolatu ziren (Espainia/Erresuma Batua).

Erabilitako Future Workshop metodologiak bildutako datuak aurretik adituen kontsultetan bildutako datuekin batu dira. Fruta hornikuntza-katearen eragileekin eta kontsumitzaileekin harremana lineako inkesten bidez osatu zen, baia kalitateari buruzko kontsumitzaileen iritzia jasotzeko. Datuek hautematen den kalitate, zentzumen, hedoniko, ekonomiko eta kulturaleko baia aukeren artean ingerada komun argiak erakutsi zituzten, eta alde garrantzitsuak agertu ziren interesdunen ikuspegien eta kontsumitzaileen lehentasunen artean, analisi estatistikoaren bidez egiaztatuta. Baia espezie bakoitzaren kontsumitzaileen proba sentsorialak antolatzeko metodologia estandarra ziurtatzeko, jarraibideak eta galdetegiak sortu ziren, eta kontsumitzaileen probak egiteko ekitaldiak antolatu ziren.

Metodologia entitate ugaltzaileei helarazi zitzaien 4. Xederako Deialdian. Fruituaren kalitate sentsorialerako bisualizazio-metodologia bateratu baterako lana hasierako fasean dago oraindik. Bildutako datu sentsorialen lehen multzoak profil sentsorial gisa aurkeztu ziren eta proba estatistikoen bidez aztertu ziren panelaren proba-lexikoak baliozkotzeko. BreedingValuerentzat datuen kudeaketa lehentasunezkotzat jotzen da, beraz, WP5 jarraitu zen, WP guztiekin lankidetza estuan, material-fakturak finkatzen eta laginak biltzeko eta datuak erregistratzeko metodologiak zehazten. Prozesu hori errazteko Germinate plataforma onartu zen. Ezinbestekoa zen aurreko datu multzoak inportatzea eta integratzea, bazkide ezberdinek emandako datu historikoetatik hasita. Bazkide guztiek adostu zuten datu motaren arabera aplikatuko zen konfidentzialtasun maila.

GenRes esplorazio eta analisirako datuen bistaratzea kontsumitzaileen eta komunitatearen aldeko interakzioan erraztu zen dokumentazio eta komunikazio tresna berriekin. BreedingValue-ko bazkide guztiek modu aktiboan zabaldu zuten proiektua eta haren emaitzak (WP6), publiko zabal batengana iritsiz. Nazioarteko kongresuetan zabaltzea (adibidez, IHC2022-FR, ISHS Rubus Ribes Symposium 2023-USA, PAG31-USA) eta kongresu zientifiko nazionaletan parte hartzea. BreedingValue-ko bazkideek parekideen arteko 17 artikulu argitaratu dituzte dagoeneko. Hainbat proiektu-tailer antolatu ziren, besteak beste, Baliabide Genetikoen Jabetza Intelektualaren Tailerra (GenRes) 2023an. Landa erakusteko jarduerak gauzatu ziren, eta tailerrak egin ziren ekoizle eta hazleekin. BreedingValue-k garatutako teknologietan eta ezagutzan maila guztietako ikasle eta ikertzaile gazteak trebatzeko, fruta bigunen hiru eskola antolatu ziren 2023an. Proiektuaren webguneak proiektuari eta bere jarduerei buruzko informazioa ematen jarraitzen du, eta sare sozialek (X eta LinkedIn) publiko orokorrari ikusgarritasuna ematen diote. Jarduera guztiak hilero biltzen diren Zuzendaritza Batzordeak koordinatzen eta gainbegiratzen ditu (WP7).

Testuinguruko deskribapena

BreedingValue-k estrategia berri bat garatu nahi du marrubi, mugurdi eta ahabientzako hazkuntza aurreko material berria ekoizteko, Europan dauden baliabide genetikoak aztertuz eta genotipatzeko eta fenotipatzeko teknika berriak aplikatuz.

Horretarako, EBko bilduma publiko eta pribatuetan eskuragarri dauden GenRes interesgarrienak identifikatu ziren eta gaur egun azken teknologiak aplikatuz erabiltzen ari dira, hala nola: bertako arraza eta barietateak, ugalketa-populazioak eta ugalketa-aurreko materiala karakterizatzeko genotipatzeko eta fenotipatzeko tresnak; erresilientziarako eta kalitaterako hobekuntza-estrategi komunak definitzea; EBko kontsumitzaileen lehentasunei buruzko azterlanak garatzea; Bizitzaren Zikloaren Ebaluazioa (LCA) erabiltzea material berrien eta ugaltze aurreko barietate erresilienteen onura ekologikoak ebaluatzeko; datuak aztertzeko estrategia berri eta eraginkor bat sortzea; emaitzen hedapena eta komunikazioa hazleei, GenRes-eko kudeatzaileei, ikertzaileei, interesdunei eta kontsumitzaileei.

Helburuak

BreedingValue-ren helburu nagusia marrubien, mugurdien eta ahabien GenRes eta ugalketa-aurreko materiala erabiltzeko ezagutza eta tresnak eskaintzea da, hazkuntza-aukera berriak sortzeko. Lorpenek klima-baldintza ezberdin eta aldakorren aurrean erresilientzia duten eta laborantza-sistema ezberdinetara moldagarritasuna duten Europako cultivareak sortzea dute helburu. Era berean, garrantzitsuak dira kontsumitzaileentzat desiragarriak diren eta nutrizio-kalitate handiko fruitu freskoak ekoiztea helburu duten lorpenak.

Horretarako, EBko GenRes bilduma ezberdinetan eta hazkuntza-programa publiko eta pribatuetan eskuragarri dauden GenRes interesgarrienak identifikatu eta erabil daitezke proiekturako. BreedingValue plataforma marrubiak, mugurdiak eta ahabiak erabiliz garatu eta balioztatuko da, EBko baia industrian garrantzitsuenak, haien eragin ekonomiko eta potentzial handiagatik ezagunak. Proiektu honek azken aurrerapen teknikoak aplikatuko ditu:

  1. EB osoan baia ekoizteko jasangarrirako egokiak diren gako-generoen kontserbatutako eta mantendutako germoplasma identifikatzea.
  2. Genotipatzeko eta fenotipatzeko tresna berriak eta aurreratuak aplikatzea arrazak eta bertako arrazak, ugalketa-populazioak eta hobekuntza aurreko materiala ezaugarritzeko.
  3. Erresilientzia- eta fruitu-kalitate-ezaugarri garrantzitsuenen oinarri genetikoak identifikatzea klima-baldintza eta laborantza-sistema desberdinetara eta aldakorretara moldagarritasun handiagoa duten kultibo berriak hautatzeko.
  4. EBko kontsumitzaileen lehentasunei buruzko azterketak egitea.
  5. Bizitza Zikloaren Ebaluazioa aplikatzea material eta barietate erresistenteak, aurrez hobetu daitezkeen aplikaziotik eratorritako onura ekologikoak ebaluatzeko.
  6. Sortu datuak aztertzeko estrategia berri eta eraginkorra.
  7. Bistaratzeko tresnen prototipoak garatzea.
  8. Emaitzak hazleei, GenRes-eko kudeatzaileei, ikertzaileei, ekoizleei, merkatu-erakundeei, kontsumitzaileei, elikagaien industriari, osasun-agintariei eta arau- eta lege-agintariei zabaldu eta helarazi.
Informazio gehigarria

BreedingValue-k bazkideen artean eskuragarri dagoen aldakortasun genetikoa identifikatu zuen eta genotipatzeko eta fenotipatzeko tresna eta estrategia onenak definitu zituen baia GenRes ezaugarritzeko eta ugalketa-programetan erabiltzeko, kontsumitzaileen kalitate hobeko erresilientzia handiko kultivare berriak lortzeko. Proiektuan zuzenean parte hartzen duten enpresak eta Target deialdien bidez aukeratutakoak elkarlanean ari dira eskuragarri dauden tresnarik aurreratuenak hartzeko eta haien lehiakortasuna areagotzeko erresilientzia eta kalitate handiagoko kultibo berriak garatzeko.

Ebaluazioek baieztatu dute Europako baliabide genetikoen erabilgarritasun zabala dagoela marrubientzako, eta mugurdien eta ahabien erabilgarritasuna askoz ere mugatuagoa da. Hau ahulgune bat da Europako enpresentzat, eta hazkuntza-eremu, merkatu mota eta kontsumitzaileen eskari ezberdinetara egokitutako baia kultibo berriak komertzializatzeko Europako ugalketa-programen ahalmena mantentzea eta hobetzeko asmoz konpontzen saiatuko gara.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSITA POLITECNICA DELLE MARCHE (UNIVPM)