Ir o contido principal

Provacuno, xunto coa Universidade de México (UMH) e a Universidade do País Vasco (UPV), está a desenvolver un novo método para compostar esterco de gando que produce menos emisións contaminantes.

Data de publicación: 25/06/2025
Todos os detalles: http://www.provacuno.es/...

Descrición

  • O método tamén contribúe a mellorar a rendibilidade económica das explotacións gandeiras en España.
  • O proxecto, impulsado por Provacuno, xurdiu da necesidade do sector gandeiro de avanzar cara a sistemas de produción baseados no coñecemento que melloren a eficiencia e reduzan a pegada ambiental.

A Organización Interprofesional da Gandería de Vacún (PROVACUNO), a Universidade Miguel Hernández (UMH) e a Universidade Politécnica de Valencia (UPV) desenvolveron un protocolo innovador de compostaxe que reduce as emisións de gases e aumenta o valor fertilizante do esterco de vacún. Este novo protocolo contribuirá a mellorar a sustentabilidade ambiental e económica das explotacións gandeiras en España.

O proxecto, impulsado por Provacuno, xurdiu da necesidade do sector gandeiro de avanzar cara a sistemas de produción baseados no coñecemento que melloren a eficiencia e reduzan a pegada ambiental.

Tras dous anos e medio de investigación, o método desenvolvido polo equipo da UMH-UPV e o de Provacuno optimiza a composición das pilas de compost e a súa xestión nas explotacións agrícolas, conseguindo así unha redución significativa das emisións de gases e unha maior concentración de nutrientes no compost final. Este resultado ofrece un dobre beneficio: por unha banda, reduce os impactos ambientais e, por outra, aumenta o valor engadido do compost como fertilizante agrícola.

Dúas fases na innovación agrícola

Na primeira fase, o equipo de investigación da UPV-UMH realizou unha caracterización exhaustiva do esterco procedente de diferentes tipos de explotacións de gando vacún en España. «Isto permitiunos desenvolver unha ferramenta de cálculo do valor dos fertilizantes, que axuda aos gandeiros a administrar con precisión o esterco no campo, adaptado ás súas necesidades agronómicas», destaca Salva Calvet, investigador do Instituto de Ciencia e Tecnoloxía Animal (ICTA) da Universidade Politécnica de Valencia.

Na segunda fase, o equipo de investigación deseñou e validou o protocolo avanzado de compostaxe, aplicando sistemas de monitorización e control no laboratorio (UMH-CIAGRO) e en explotacións reais de toda España. «Os resultados obtidos permitiron validar o protocolo como Mellor Técnica Dispoñible (MTD), garantindo así a súa viabilidade económica e a súa implementación en calquera tipo de explotación, tanto de nova creación como xa existente», destaca Raúl Moral, do grupo CIAGRO da Universidade Miguel Hernández.

A guía con todos os resultados e recomendacións para os agricultores está dispoñible de balde na páxina web de Provacuno .

Tres líderes no sector

A colaboración multidisciplinar dos equipos da UPV, a UMH e Provacuno foi clave para o éxito do proxecto. O grupo CIAGRO da UMH, líder en valorización de residuos e fluxos de nutrientes, liderou o desenvolvemento de tecnoloxías avanzadas de compostaxe; mentres tanto, o grupo UPV-ICTA, con ampla experiencia internacional en medición e mitigación de emisións, axudou a garantir que os resultados sexan aplicables nas explotacións agrícolas e aceptados polas autoridades públicas.

Tras este proxecto, o equipo está a traballar no desenvolvemento de ferramentas para determinar a composición do esterco en tempo real —sen necesidade de análises químicas de laboratorio— e no deseño de novos biofertilizantes a partir do compost xerado. «Estas accións permitirannos avanzar na redución de emisións e diminuír a nosa dependencia dos fertilizantes importados», conclúe Javier López, director de Provacuno.

Acerca de PROVACUNO

PROVACUNO é a Organización Interprofesional da Carne de Vacún, unha entidade privada, sen ánimo de lucro e de ámbito nacional, formada polas principais organizacións dos sectores de produción e transformación/comercialización, dedicada á defensa dos intereses do sector da carne de vacún. Serve como lugar de encontro e foro de debate para mellorar o estado da cadea alimentaria do sector.

Novas relacionadas