Skip to main content

Provacuno desenvolupa juntament amb la UMH i la UPV un nou mètode per al compostatge de fems de boví que produeix menys emissions contaminants

Data de publicació: 25/06/2025
Tots els detalls: http://www.provacuno.es/...

Descripció

  • El mètode contribueix a més a millorar la rendibilitat econòmica de les granges de bestiar boví a Espanya.
  • El projecte, impulsat per Provacuno, va sorgir de la necessitat del sector ramader d'avançar cap a sistemes de producció basats en el coneixement, que millorin l'eficiència i redueixin la petjada ambiental.

L'Organització Interprofessional de la Carn de Boví (PROVACUNO), la Universitat Miguel Hernández (UMH) i la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat un innovador protocol de compostatge que permet reduir les emissions de gasos i augmentar el valor fertilitzant dels fems del boví de carn. Aquest nou protocol contribuirà a millorar la sostenibilitat ambiental i econòmica de les explotacions ramaderes a Espanya.

El projecte, impulsat per Provacuno, va sorgir de la necessitat del sector ramader d'avançar cap a sistemes de producció basats en el coneixement, que millorin l'eficiència i redueixin la petjada ambiental.

Després de dos anys i mig de recerca, el mètode desenvolupat per l'equip UMH-UPV i Provacuno permet optimitzar la composició de les piles de compostatge i el seu maneig a les granges, aconseguint així una reducció destacable d'emissions de gasos i una major concentració de nutrients al compost final. Aquest resultat aporta un doble benefici: d'una banda, redueix els impactes ambientals i, de l'altra, incrementa el valor afegit del compost com a fertilitzant agrícola.

Dues fases en la innovació agrària

En una primera fase, l'equip d'investigadors de la UPV-UMH va fer una caracterització exhaustiva dels fems procedents de diferents tipus d'explotacions de boví de carn a Espanya. Això va permetre desenvolupar una eina de càlcul del valor fertilitzant, que facilita als agricultors una dosificació adequada de fems en camp, ajustada a les necessitats agronòmiques”, destaca Salva Calvet, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal (ICTA) de la Universitat Politècnica de València.

A la segona fase, l'equip de recerca va dissenyar i validar el protocol avançat de compostatge, aplicant sistemes de monitorització i control al laboratori (UMH-CIAGRO) ia explotacions reals distribuïdes per tot Espanya. “Els resultats obtinguts han permès que el protocol hagi estat validat com a “Millor Tècnica Disponible” (MTD), garantint així la seva viabilitat econòmica i la seva implementació en qualsevol tipus de granja, tant de nova creació com en explotacions ja existents”, destaca Raúl Moral, del grup CIAGRO de la Universitat Miguel Hernández.

La guia amb tots els resultats i recomanacions per als ramaders està disponible de forma gratuïta a la web de Provacuno .

Tres referents al sector

La col·laboració multidisciplinària dels equips de la UPV, la UMH i Provacuno ha estat clau per a l'èxit del projecte. El grup CIAGRO de la UMH, referent en valorització de residus i fluxos de nutrients, ha liderat el desenvolupament de les tecnologies de compostatge avançat; per part seva, el grup de la UPV-ICTA, amb gran experiència internacional en mesurament i mitigació d'emissions, ha contribuït a garantir que els resultats siguin aplicables en granja i acceptats per les administracions.

Després d'aquest projecte, l'equip treballa en el desenvolupament d'eines per determinar la composició dels fems en temps real —sense necessitat d'anàlisis químiques de laboratori— i en el disseny de nous biofertilitzants a partir del compost generat. "Aquestes accions permetran avançar en la reducció d'emissions i disminuir la dependència de fertilitzants importats", conclou Javier López, director de Provacuno.

Sobre PROVACUNO

PROVACUNO és l'Organització Interprofessional de la Carn de Boví, entitat de caràcter privat, sense ànim de lucre i d'àmbit nacional, integrada per les principals organitzacions del sector productor i del sector de la transformació/comercialització per a la defensa dels interessos del sector de carn de boví, lloc de trobada i fòrum de debat per a la millora de la situació de la cadena alimentària.

Notícies relacionades