Ir o contido principal

O proxecto europeo VISIONARY avanza en Budapest cara a unha agricultura máis sostible e baixa en carbono.

Data de publicación: 17/09/2025

Descrición

Fonte: Cooperativas Agroalimentarias de España.

Unha nova reunión do proxecto europeo VISIONARY , do que forman parte as Cooperativas Agroalimentarias de España , celebrouse en Budapest os días 8, 9 e 10 de setembro.

O obxectivo principal de VISIONARY é explorar ferramentas nos mercados agroalimentarios que promovan sistemas agrícolas sostibles e climáticamente neutros, promovendo prácticas de produción de alimentos respectuosas co medio ambiente, economicamente viables e socialmente axeitadas.

Na reunión, o consorcio do proxecto presentou algúns dos principais resultados acadados ata o de agora:

  • Agricultura de carbono en Italia : A Universidade de Trento concluíu que os agricultores mostran unha alta disposición a adoptar medidas de agricultura de carbono. Dependen máis dos incentivos públicos que dos mercados voluntarios, aínda que consideran útil unha combinación de ambos os instrumentos de financiamento.
  • Imposto sobre o CO₂ en Dinamarca : Observouse a necesidade dunha comunicación clara e de adaptación das estratexias ao tamaño e ao tipo de explotación agrícola, incluíndo aos agricultores e ás cooperativas no deseño conxunto das medidas.
  • Etiquetado agroambiental en Alemaña, Polonia, España e o Reino Unido : analizouse a viabilidade de etiquetas que reflictan o compromiso coa biodiversidade. Os agricultores prefiren certificacións de orixe gobernamentais adaptadas a cada país, aínda que existe certa preocupación pola carga burocrática que isto pode supoñer.
  • Intervencións nos supermercados : un estudo preliminar da Universidade de Trento e da Escola de Negocios de Copenhague revela que o etiquetado da pegada de carbono nos alimentos pode reducir o consumo de produtos con maiores emisións, aínda que non eliminalos por completo.
  • Agricultura ecolóxica na UE : En Alemaña, Hungría, Polonia e o Reino Unido avaliouse a percepción das medidas para acadar un 25 % de superficie terrestre ecolóxica para 2030. O instrumento máis apoiado é o financiamento público, complementado por programas de asesoramento e desenvolvemento da cadea de valor.

Durante a reunión celebrada en Budapest, destacouse a importancia de seguir traballando na identificación e avaliación de ferramentas que faciliten a transición do sector agroalimentario cara a un modelo máis sostible.

Neste sentido, Cooperativas Agroalimentarias de España continuará o seu estudo de caso centrado no sector lácteo a través da " Alianza 30 para o 30" , un compromiso de oito cooperativas para reducir as súas emisións nun 30 % para 2030. Esta iniciativa subliña o papel fundamental das cooperativas na descarbonización do sector e no apoio aos seus socios para que avancen cara a unha produción baixa en carbono.

Novas relacionadas