Skip to main content

El projecte europeu VISIONARY avança a Budapest cap a una agricultura més sostenible i baixa en carboni

Data de publicació: 17/09/2025

Descripció

Font: Cooperatives Agro-Alimentàries d'Espanya.

Els dies 8, 9 i 10 de setembre s'ha celebrat a Budapest una nova trobada del projecte europeu VISIONARY , de la qual Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya en forma part.

L'objectiu principal de VISIONARY és explorar eines als mercats agroalimentaris que afavoreixin sistemes agraris sostenibles i climàticament neutres, impulsant pràctiques de producció d'aliments respectuoses amb el medi ambient, viables econòmicament i socialment adequades.

A la reunió, el consorci del projecte va presentar alguns dels principals resultats aconseguits fins al moment:

  • Carbon farming a Itàlia : la Universitat de Trento va concloure que els agricultors mostren una alta disposició a adoptar mesures d'agricultura de carboni. Confien més en els incentius públics que en els mercats voluntaris, encara que consideren útil la combinació dels dos instruments de finançament.
  • Impost al CO₂ a Dinamarca : es va observar la necessitat d'una comunicació clara i d'adaptar les estratègies segons la mida i el tipus d'explotació, incloent agricultors i cooperatives en el codi-disseny de les mesures.
  • Etiquetatge agroambiental a Alemanya, Polònia, Espanya i Regne Unit : es va analitzar la viabilitat d'etiquetes que reflecteixin el compromís amb la biodiversitat. Els agricultors prefereixen certificacions d'origen governamental, adaptades a cada país, encara que hi ha una certa preocupació per la càrrega burocràtica que pugui comportar.
  • Intervencions en supermercats : un estudi preliminar de la Universitat de Trento i Copenhagen Business School revela que l'etiquetatge sobre empremta de carboni en aliments pot reduir el consum de productes amb més emissions, encara que no eliminar-los del tot.
  • Agricultura ecològica a la UE : a Alemanya, Hongria, Polònia i el Regne Unit es va avaluar la percepció de mesures per assolir el 25% de superfície ecològica el 2030. L'instrument més recolzat és el finançament públic, complementat amb programes d'assessoria i desenvolupament de cadenes de valor.

Durant la reunió celebrada a Budapest es va posar de manifest la importància de continuar treballant en la identificació i l'avaluació d'eines que facilitin la transició del sector agroalimentari cap a un model més sostenible.

En aquest sentit, Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya continuarà amb el cas d'estudi centrat en el sector lacti a través de l' 'Aliança 30 al 30' , un compromís de vuit cooperatives per reduir les seves emissions en un 30% fins al 2030 . És una iniciativa que subratlla el paper clau de les cooperatives en la descarbonització del sector i en el suport als seus socis per avançar cap a una producció baixa en carboni.

Notícies relacionades