O proxecto CARINA promove o uso integral da biomasa cunha visión de economía circular.
Descrición
Fonte: Cooperativas Agroalimentarias
O progreso deste proxecto europeo demostra o potencial dos cultivos de camelina e carinata para xerar solucións biolóxicas sostibles e innovadoras.
O proxecto europeo CARINA , aliñado coa súa misión de promover unha agricultura máis sostible, está a traballar na valorización completa da biomasa de camelina e carinata baixo un modelo de economía circular. O seu obxectivo é extraer compostos de alto valor dos coprodutos destes cultivos, con aplicacións en sectores como os bioplásticos, a bioquímica, a nutrición animal, os biocombustibles, os bioestimulantes e os biopesticidas.
Na primeira fase do proxecto, estudáronse as propiedades físicas e químicas das sementes de *Brassica carinata* e *Camelina sativa*. As análises mostraron que *carinata* ten un maior contido en ácido erúcico en comparación coa camelina. A partir do seu aceite producíronse ácidos dicarboxílicos, cuxa viabilidade se confirmou en probas de laboratorio para a xeración de produtos bioquímicos con potencial de uso en bioplásticos e biopesticidas.
O proxecto tamén examina a incorporación de fariña de camelina e carinata nas dietas animais, avaliando taxas de inclusión que oscilan entre o 2 % e o 20 %. Actualmente están en marcha ensaios zootécnicos, de palatabilidade e dixestibilidade. Paralelamente, estánse a realizar esforzos para reducir o contido de glucosinolatos (GLS), compostos antinutricionais, mediante tratamentos térmicos.
Outra estratexia é a valorización dos extractos de GLS das sementes de *Carinata*, coa finalidade da súa aplicación en biocidas ou produtos fitosanitarios. Aínda que a ampliación do proceso de extracción presentou dificultades, espérase unha solución en breve.
Ademais, os socios de CARINA analizaron o polisacárido presente na torta de camelina como un posible estabilizador en formulacións nutracéuticas. Este extracto, obtido a escala de laboratorio, está a ser avaliado pola súa capacidade para mellorar a biodispoñibilidade de compostos bioactivos.
Ademais, aplícanse diversas tecnoloxías, como a hidrólise encimática, a extracción con etanol, a fermentación e a pirólise, para transformar diversos subprodutos en bioestimulantes e biopesticidas.
Con este conxunto de investigacións, CARINA continúa avanzando na demostración do potencial da camelina e a carinata como fontes de produtos biolóxicos innovadores e sostibles.
Cooperativas Agroalimentarias de España forma parte do proxecto CARINA , no que participan 19 socios de 13 países (Italia, Francia, España, Alemaña, Grecia, Eslovaquia, Bulgaria, Polonia, Reino Unido, Serbia, Tunisia, Marrocos e Suíza). Este proxecto está financiado pola Unión Europea a través do programa Horizonte Europa e rematará en outubro de 2026.
 
 
 
