o País Vasco
Na Comunidade Autónoma do País Vasco, a agricultura e a gandaría son sectores estratéxicos dentro da cadea agroalimentaria. Neste contexto, o sistema AKIS do País Vasco presenta un gran número de axentes do sector público e privado, apoiados en accións de políticas públicas como o Manual PAC Euskadi 2023-2027 , a Estratexia de Innovación e Cooperación Viva , o Plan Ciencia, Tecnoloxía e Innovación Euskadi 2030 (PCTI 2030), o Plan Estratéxico de Gastronomía e Alimentación de Euskadi 2024 e o Plan Oficial de Control da Cadea Agroalimentaria 2021-2025 .
As actividades de investigación e desenvolvemento realízanse dentro da universidade e dos institutos especializados apoiados nunha estrutura administrativa distribuída ao abeiro da “Lei do territorio histórico” ( Lei 27/1983 ). Á súa vez, os centros de xestión técnica e económica integran numerosas asociacións de produtores na Comunidade, situación que reforza un sistema comarcal moi estruturado e dinámico.
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional e as relacións entre eles:
- Axentes xeradores de coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Consellos.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade do País Vasco ( UPV ).
- NEIKER : Centro de investigación centrado nos ámbitos agrícola, gandeiro, agroalimentario e medioambiental.
- Fundación Vasca para a Seguridade Alimentaria (ELIKA ): Fundación que ten como misión conseguir alimentos máis seguros, saudables e sostibles en Euskadi, facilitando a colaboración entre todos os axentes do ecosistema alimentario vasco.
- Fundación Vasca para o Desenvolvemento Rural, Litoral e Alimentario ( HAZI ): Ente autonómico encargado de coordinar e catalizar proxectos estratéxicos para promover a competitividade e a sustentabilidade da cadea de valor alimentaria e forestal, así como dinamizar o medio rural e costeiro do territorio. País Vasco.
- Fundación AZTI / Centro Tecnolóxico: Centro científico e tecnolóxico que desenvolve proxectos de transformación de alto impacto no sector agrario e agroalimentario.
- Basque Culinare Center : Ecosistema no que conviven formación, innovación, investigación e emprendemento coa finalidade de desenvolver e promover a gastronomía.
- Tecnalia Healthy Food : Centro de investigación aplicada centrado na fabricación intelixente, transformación dixital, transición enerxética, mobilidade sostible, saúde personalizada, ecosistema urbano e economía circular.
- Centro TecnolóxicoLEARTIKER : Centro centrado na formación e investigación en alimentos e polímeros.
Axentes do sector público
Axentes dedicados á formación
- Podes consultar os Institutos e Centros de Formación Profesional da Comunidade premendo aquí .
- Escolas Agrarias.
Axentes do sector agroalimentario
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): EHNE , ENBA e UAGA .
- Cooperativas de comercialización: Federación de Cooperativas Agroalimentarias de Euskadi.
- Asociacións agrarias e gandeiras: ABEREKIN , ARDIEKIN, GARLAN .
- Produtores.
- Sociedades de promoción de denominacións de orixe e marcas de calidade .
- Colexios Profesionais: Veterinarios , Agrónomos , Técnicos Agrícolas .
Outros axentes
- Lursail SL .
- Centros de xestión técnico-económica: ABELUR , AGA , LORRA , LURGINTZA e ABERE .
- INNOBASQUE : É o observatorio vasco da innovación que supervisa e avalía as políticas vascas de ciencia, tecnoloxía e innovación, axuda ás pemes a innovar e formalas en innovación.
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA REXIONAL DE CIENCIA, TECNOLOXÍA E INNOVACIÓN
O Plan Euskadi de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación 2030 (PCTI 2030) representa a aposta estratéxica de Euskadi pola Investigación e a Innovación. A súa visión é situar a Euskadi entre as rexións europeas máis avanzadas en innovación en 2030 para mellorar o nivel de vida e a calidade do emprego. Trátase dunha estratexia compartida entre institucións públicas, empresas, universidades, centros de investigación, centros tecnolóxicos e axentes socioeconómicos.
O PCTI 2030 tamén reflicte e representa o compromiso da sociedade vasca cara a un futuro mellor. O seu compromiso é promover a ciencia, a tecnoloxía e a innovación para acelerar a transición cara a un Euskadi máis dixital, máis verde e máis integrador.
Dentro do seu Eixe 1 – Reactivación Económica, a Industria Alimentaria inclúese como unha das súas políticas impulsoras.
CAP 2023-2027
No ámbito da política agrícola común, o País Vasco destina o seguinte orzamento e actuacións a tres das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 1,50 millóns de euros. O tipo de operacións establécese en función do seu destino:
- Crear valor engadido relacionando investigación e prácticas agrícolas, así como potenciando o uso de medidas innovadoras.
- Conectar axentes e proxectos de innovación.
- Promover a rápida transposición de solucións innovadoras á práctica.
- Informar á comunidade científica das necesidades de investigación na práctica agrícola.
- 7162 (Cooperación non relacionada con grupos operativos EIP): 0,83 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 0,96 millóns de euros.
- Axudas á formación profesional e adquisición de competencias.
- Axudas para actividades de demostración e información.
- Axudas para intercambios a curto prazo relativos á xestión de explotacións agrarias e forestais e empresas rurais, así como visitas a explotacións agrarias e forestais e empresas do rural.
- Axudas para a formación de asesores.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
Entre os mecanismos clásicos de colaboración entre axentes do sistema, xornadas, eventos, xornadas nas que participan entidades, empresas, asociacións e particulares, destaca KATILU , que é un instrumento da Viceconsellería de Agricultura, Pesca e Política Alimentaria da Goberno Vasco, en colaboración con Innobasque, Azti Tecnalia e empresas públicas: ELIKA, HAZI E NEIKER TECNALIA Fundación que pretende construír, a través da acción, unha cultura innovadora e dinámica baseada na cooperación e a aprendizaxe permanente no sector agroalimentario e zonas rurais e costeiras de Euskadi.
A difusión traducida en publicacións e colaboracións entre investigadores en proxectos de cooperación é outra das sólidas ferramentas que contribúen á transferencia de coñecemento e por extensión á dinamización do AKIS autonómico.