País Basc
A la Comunitat Autònoma del País Basc l'agricultura i la ramaderia són sectors estratègics dins de la cadena agroalimentària. són el Manual PAC Euskadi 2023-2027 , l' Estratègia Viva d'Innovació i Cooperació , el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació Euskadi 2030 (PCTI 2030), el Pla Estratègic de la Gastronomia i Alimentació d'Euskadi 2024 i el Pla de Control Oficial de la Cadena Agroalimentària 2021-2025 .
Les activitats de recerca i desenvolupament es desenvolupen al si de la universitat i instituts especialitzats recolzats per una estructura administrativa distribuïda en virtut de la “Llei dels Territoris Històrics” ( Llei 27/1983 ) Al seu torn, els centres de gestió tècnica. i econòmica integren nombroses associacions de productors a la Comunitat situació que reforça un sistema regional molt estructurat i dinàmic.
La imatge mostra els grups d‟agents públics i privats d‟un AKIS regional i les relacions entre si:
- Agents que generen coneixement.
- Agents del sector públic.
- Agents dedicats a la formació.
- Agents del sector agroalimentari.
- Assessorament.
Agents i interaccions AKIS
Agents dedicats a la generació de coneixement
- Universitat del País Basc (UPV ).
- NEIKER : Centre de recerca enfocat als àmbits agrícoles, ramaders, agroalimentaris i ambientals.
- Fundació Basca per a la seguretat alimentària (ELIKA ): Fundació la missió de la qual és aconseguir una alimentació més segura, saludable i sostenible a Euskadi, facilitant la col·laboració entre tots els agents de l'ecosistema alimentari basc.
- Fundació basca per al Desenvolupament Rural, Litoral i Alimentari ( HAZI ): Entitat del govern autonòmic encarregada de coordinar i catalitzar projectes estratègics per impulsar la competitivitat i la sostenibilitat de la cadena de valor alimentària i forestal, així com dinamitzar el medi rural i litoral del País Basc.
- Fundació AZTI /Centre Tecnològic: Centre científic i tecnològic que desenvolupa projectes de transformació d'alt impacte al sector agrari i agroalimentari.
- Basque Culinare Center : Ecosistema en què coexisteixen la formació, innovació, investigació i emprenedoria amb el propòsit de desenvolupar i impulsar la gastronomia.
- Tecnalia Alimentació Saludable : Centre de recerca aplicada enfocat a la fabricació intel·ligent, transformació digital, transició energètica, mobilitat sostenible, salut personalitzada, ecosistema urbà i economia circular.
- Centre TecnològicLEARTIKER : Centre enfocat a la formació i investigació d'aliments i polímers.
Agents del sector públic
Agents dedicats a la formació
- Podeu consultar els Instituts i Centres de Formació Professional a la Comunitat fent clic aquí .
- Escoles Agràries.
Agents del sector agroalimentari
- Organitzacions Professionals Agràries (OPAs): EHNE , ENBA i UAGA .
- Cooperatives de comercialització: Federació de Cooperatives Agroalimentàries d'Euskadi.
- Associacions agrícoles i ramaderes: ABEREKIN , ARDIEKIN, GARLAN .
- Productors.
- Societats de promoció de denominacions d'origen i marques de qualitat .
- Col·legis Professionals: Veterinaris , Agrònoms , Tècnics Agrícoles .
Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS
ESTRATÈGIA REGIONAL DE CIÈNCIA, TECNOLOGIA I INNOVACIÓ
El Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació Euskadi 2030 (PCTI 2030) representa l'aposta estratègica d'Euskadi per la investigació i la innovació. La seva visió és situar Euskadi entre les regions europees més avançades en innovació el 2030 per millorar el nivell de vida i la qualitat de l'ocupació. És una estratègia compartida entre institucions públiques, empreses, universitats, centres de recerca, centres tecnològics i agents socioeconòmics.
El PCTI 2030 també reflecteix i representa el compromís de la societat basca darrere d'un futur millor. La seva aposta és impulsar la ciència, la tecnologia i la innovació per accelerar la transició cap a una Euskadi més digital, més verda i més inclusiva.
Dins del seu Eix 1 – Reactivació Econòmica, la Indústria Alimentària es recull com una de les seves polítiques tractores.
PAC 2023-2027
En l'àmbit de la política agrària comuna, el País Basc destina a tres de les intervencions més directament vinculades amb AKIS el pressupost i les accions següents:
- 7161 (Cooperació dels grups operatius EIP): 1,50 milions d'euros. S'estableix la tipologia d'operacions en funció de la destinació de les mateixes:
- Crear valor afegit relacionant la investigació i les pràctiques agràries, així com a potenciar la utilització de mesures innovadores.
- Connectar agents dinnovació i projectes.
- Promoure la ràpida transposició de solucions innovadores a la pràctica.
- Informar la comunitat científica de les necessitats de recerca a la pràctica agrària.
- 7162 (Cooperació no relacionada amb els grups operatius EIP): 0,83 milions d'euros.
- 7201 (Formació): 0,96 milions d'euros.
- Ajuts per a formació professional i adquisició de competències.
- Ajuts per a activitats de demostració i informació.
- Ajuts per a intercanvis de durada breu referents a la gestió de les explotacions agrícoles i forestals i d'empreses rurals, així com visites a explotacions agrícoles i forestals ia empreses rurals.
- Ajuts per a la formació dassessors i assessores.
EINES PER A LA DINAMITZACIÓ
Entre els clàssics mecanismes de col·laboració entre agents del sistema, conferències, esdeveniments, jornades en què participen organitzacions, empreses, associacions i particulars, destaca KATILU que és un instrument de la Viceconselleria d'Agricultura, Pesca i Política Alimentària del Govern Basc, en col·laboració amb Innobasque, Azti Tecnalia i les empreses públiques: Fundació ELIKA, HAZI I NEIKER TECNALIA que pretén construir, des de l'acció, una cultura i dinàmica innovadora basada en la cooperació i d'aprenentatge permanent al sector agroalimentari i medi rural i litoral a Euskadi.
La divulgació traduïda en publicacions i col·laboracions entre investigadors en projectes de cooperació és una altra de les eines sòlides que contribueixen a la transferència de coneixement i per extensió a la dinamització de l'AKIS regional.