Andalucía
A produción da rama agraria andaluza representa o 25,7% da produción agraria nacional ( Junta de Andalucía (2022). O sector agrario e pesqueiro en Andalucía ). En termos distributivos, as hortalizas son os cultivos máis representativos, concentrando máis do 40% da produción nacional de tomate, o 92,9% da produción de amorodo, a práctica totalidade da produción de algodón e arredor do 70% da produción de aceite de oliva e de trigo duro. Así mesmo, o cultivo de laranxa e arroz representa o 51,6% e o 39% do cultivo nacional. Os rabaños gandeiros máis importantes de Andalucía son o porcino e o ovino, con case 2,8 e 2,3 millóns de cabezas respectivamente. Finalmente, o sector agroalimentario andaluz ten un importante peso específico na facturación industrial local e no emprego cun 22% e 25% respectivamente ( Unicaja (2022). O sector agrario en Andalucía 2021 ).
A innovación, creación e transferencia de coñecemento no sector agrario andaluz articúlase a través da Estratexia Andaluza de Investigación, Desenvolvemento e Innovación EIDIA 2021-2027, que foi concibida como un documento que orienta as políticas públicas de I+D+i de todos os sectores económicos. Na Estratexia, o Sistema Andaluz de Coñecemento (SAC) está integrado por aquelas entidades que apoian, colaboran e proxectan as actividades e resultados de investigación producidos en Andalucía. Neste sentido, os axentes SAC son aqueles colectivos de persoas, institucións, organizacións e entidades que interveñen nos procesos de xeración, transmisión, transformación, utilización e difusión do coñecemento:
A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional:
- Axentes xeradores de coñecemento
- Axentes do sector público
- Axentes dedicados á formación
- Axentes do sector agroalimentario
- Outros axentes AKIS
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidades : Unha ducia de universidades andaluzas constitúen o principal axente do sistema de coñecemento, integrando o 86% dos máis de 2.200 grupos de investigación (GI) rexistrados na Comunidade ( Concellería de Agricultura, Pesca, Augas e Desenvolvemento Rural (2022). sector agrícola e pesqueiro de Andalucía ).
- Campus de Excelencia Agroalimentaria Internacional ( ceiA3 ).
- Corporación Tecnolóxica Andaluza ( CTA ): agrupa a excelentes investigadores de universidades e centros de investigación, empresas con vocación innovadora, entidades financeiras que operan en Andalucía e da Administración Pública.
- Rede OTRI Andalucía: agrupa as Oficinas de Transferencia de Resultados da Investigación das diferentes universidades públicas de Andalucía.
- Fundación Andaluza para a Difusión da Innovación e do Coñecemento ( Discover ).
- Rede de Espazos Tecnolóxicos de Andalucía (RETA).
- Rede de Espazos de Divulgación Científica e Técnica de Andalucía ( RECTA ).
- Axentes do Sistema Andaluz de Coñecemento.
Axentes do sector público
- Ministerio de Agricultura, Pesca, Augas e Desenvolvemento Rural: institución pública que administra competencias en materia de agricultura, gandería, agroalimentaria e pesca na Comunidade Autónoma.
- Instituto de Investigación e Formación en Produción Agraria, Pesca, Alimentaria e Ecolóxica ( IFAPA ) e os seus 16 centros distribuídos por toda a Comunidade.
- Axencia Andaluza de Medio Ambiente e Auga ( AMAYA ): presta servizos ambientais e hídricos no territorio andaluz, realizando actividades relacionadas coa protección, conservación, rexeneración ou mellora do medio ambiente e da auga.
- Axencia Andaluza de Xestión Agraria e Pesqueira ( AGAPA ).
- Axencia Andaluza do Coñecemento ( AAC ): organismo público competente en materia de universidades, investigación científica e técnica e transferencia de coñecemento.
- Axencia Andaluza de Innovación e Desenvolvemento ( IDEA ).
- Axencia Andaluza da Enerxía ( AAE ): axencia que promove unha nova cultura enerxética entre persoas, empresas e administracións, divulgando coñecementos sobre aforro, eficiencia enerxética e fontes renovables, divulgando o uso eficiente da enerxía.
- Oficinas Agrarias Comarcais ( OCA ).
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación agraria e formación profesional . Podes consultar aquí un listado de institutos e centros
- Portal de Actividades de Formación e Transferencia da IFAPA .
Axentes do sector agroalimentario
- Cooperativas Agroalimentarias de Andalucía : Organización que agrupa e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario andaluz.
- Instituto Europeo de Alimentación Mediterránea ( IEAMED ): centro que promove a alimentación mediterránea.
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrónomos , Técnicos Agrícolas e Veterinarios .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): COAG-Andalucía , ASAJA , UPA-Andalucía .
- Organizacións Interprofesionais Agroalimentarias : Hortyfruta, Interfresa, Aceite de Oliva Virxe Denominación de Orixe Baena, Oliva Aloreña, Algodón.
- Organizacións produtoras de froitas e hortalizas ( OPFH ).
- Andalucía Agrotech, Hub de Innovación Dixital
- Entidades Asociativas Agroalimentarias Prioritarias de Andalucía ( EAPAs ).
- Asociación Empresarial Alimentaria de Andalucía, Landaluz .
- INOLEO .
Outros axentes
- Asociación de Empresarios do Sur de España CESUR .
- Parque Científico e Tecnolóxico da Cartuja, SA .
- Asociación de Centros Tecnológicos de Andalucía (ACENTA): CIAC , CICAP , CIDAF , CITOLIVA , TECNOVA .
- Axencia Pública Empresarial para a Transformación e o Desenvolvemento Económico de Andalucía, denominada “Andalucía COMERCIO ”: agrupa toda a actividade de apoio ao sector empresarial para impulsar a transformación económica, o fomento dos investimentos, a internacionalización, a innovación, o fomento da I+D+i, a transferencia de coñecemento, o emprendemento. e autoemprego.
- Asociación para o Desenvolvemento Rural de Andalucía ( ARA ): asociación de todos os Grupos de Desenvolvemento Rural de Andalucía.
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIA DE INVESTIGACIÓN, DESENVOLVEMENTO E INNOVACIÓN DE ANDALUCÍA
A Estratexia de Investigación, Desenvolvemento e Innovación de Andalucía – EIDIA Horizonte 2027 representa a aposta decidida da Xunta de Andalucía pola I+D+i como base do crecemento económico da rexión, un crecemento competitivo, sostible e integrador, firmemente apoiado pola ciencia e o coñecemento. A adopción dun modelo económico viable esixe inexorablemente investigación, desenvolvemento e innovación para non comprometer as xeracións futuras e así avanzar baixo a premisa da sustentabilidade integral, logrando un crecemento duradeiro, xusto e viable en Andalucía.
O EIDIA concíbese como un documento orientador para orientar as políticas públicas de I+D+i na comunidade nos próximos seis anos, e é o instrumento de programación, coordinación, dinamización e avaliación da política de investigación na comunidade, en substitución da anterior andaluza de Investigación, Desenvolvemento. e Plan de Innovación - PAIDI 2020 .
A súa elaboración abordouse desde unha perspectiva integradora, en consonancia co establecido nos principais plans e estratexias públicas autonómicas, nacionais e europeas en materia de ciencia e innovación, pero tamén noutros documentos que rexen diferentes políticas sectoriais que afectan, a unha maior ou en menor medida, no avance da I+D+i ou están apoiados por ela.
Entre estes instrumentos atópase a Estratexia de Especialización Intelixente para a Sostibilidade de Andalucía, S4Andalucia 2021-2027 , que é o instrumento rexional de planificación, execución, desenvolvemento e avaliación de accións públicas no ámbito da investigación, innovación e transición industrial, dixitalización, formación. , emprendemento e cooperación para a especialización cunha perspectiva transversal de sustentabilidade e loita contra o Cambio Climático no Marco Europeo de Cohesión 2021-2027. Un dos cinco Contornos de Especialización da Estratexia S4Andalucía é o da Agrotecnoloxía, composto á súa vez polos Subcontornos Economía Verde e Azul e Industria Agroalimentaria – Alimentación Funcional.
CAP 2023-2027
No ámbito da política agraria común, Andalucía destina o seguinte orzamento e actuacións a tres das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:
- 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 18 millóns de euros.
- 7201 (Formación): 13,17 millóns de euros.
- 7202 (Asesoría): 32,69 millóns de euros.
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
Andalucía conta cunha ampla rede de entidades orientadas á I+D+i que manteñen unha “relación directa en maior ou menor medida cos sectores agrario e agroalimentario. A colaboración e o traballo en rede é unha das señas de identidade deste tipo de entidades vinculadas a outras entidades e plataformas de innovación coas que establecen contactos e establecen alianzas para traballar conxuntamente”. ( Consellería de Agricultura, Pesca, Augas e Desenvolvemento Rural (2022). Caracterización do sector agrario e pesqueiro de Andalucía : 350-1).
Os 2.200 Grupos de Investigación, 46 Grupos Operativos , Grupos de Acción Local , 47 Grupos de Desenvolvemento Rural, Redes , Plataformas, Hubs, entidades públicas, empresas e organizacións agrarias desenvolven actividades asociativas e cooperativas mediante proxectos temáticos innovadores e enfoques produtivos utilizando ferramentas dixitais, publicacións e redes sociais, e a organización de seminarios, encontros presenciais ou virtuais que, en definitiva, contribúan ao desenvolvemento do sistema rexional de innovación e transferencia de coñecemento dentro e fóra de a Comunidade.