Desenvolvemento e implantación do Plan de Cultura de Seguridade Alimentaria
Descrición
Introdución
As prácticas de seguridade alimentaria seguen a ser de gran importancia e as empresas alimentarias dedican boa parte dos seus recursos a deseñar e implementar políticas, plans e programas que garantan aos consumidores os altos estándares de seguridade dos produtos que demanda a sociedade.
Non obstante, a pesar dos actuais modelos de sistemas de seguridade alimentaria e dos esforzos das empresas por garantir a seguridade dos seus produtos, as enfermidades de transmisión alimentaria seguen sendo un problema e cada ano prodúcense novos brotes de intoxicación alimentaria. A Organización Mundial da Saúde estima que case 1 de cada 10 persoas enferma por comer alimentos procesados ou preparados por outros.
Os incidentes de seguridade alimentaria máis recentes e graves teñen un factor humano e están relacionados coas prácticas, actitudes ou comportamentos dos empregados, onde nin as inspeccións regulamentarias, nin os sistemas e procedementos implantados nin a formación impartida aos empregados poden modificar este feito por si mesmos .
Polo tanto, para acadar a seguridade alimentaria e as boas prácticas, hai que ir máis aló das políticas ou normativas obrigatorias establecidas polas normas de seguridade e hixiene alimentaria e adoptar medidas que incrementen a concienciación individual e creen cambios reais de comportamento. É dicir, implementar unha cultura empresarial baseada na "cultura da seguridade alimentaria".
Entendemos a cultura da seguridade alimentaria como o conxunto de actitudes, valores e prácticas dunha empresa relacionadas coa seguridade alimentaria e que se transmite directa e indirectamente aos seus empregados. Este concepto está cobrando relevancia ultimamente xa que se incluíu no Codex como principio xeral de hixiene alimentaria e na normativa 852/04 sobre hixiene alimentaria xa o introduciu anteriormente o GFSI como requisito de avaliación comparativa e, polo tanto, normas como o IFS , BRCGS, FSSC 22000 inclúeno.
Este curso permitirache planificar o proceso de identificación, medición e mellora da cultura de seguridade alimentaria da túa propia organización. Aprenderán que é a cultura e como implementar plans para mellorala.
Goles
Os obxectivos deste curso son:
• Coñecer o concepto de cultura da seguridade alimentaria, os comportamentos de liderado e os distintos modelos para medir a cultura na empresa.
• Adquirir os coñecementos para:
ou diagnosticar a cultura de calidade e seguridade alimentaria na súa empresa.
ou desenvolver un plan de acción para mellorar a cultura de seguridade alimentaria da organización.
Dirixido a
Todo o persoal pertencente ás áreas de xestión, recursos humanos, produción, calidade e seguridade alimentaria das empresas que desexen mellorar o nivel de cultura da seguridade alimentaria.
Metodoloxía
Os contidos da materia desenvolveranse de xeito teórico-práctico mediante exposición e presentación con PowerPoint e exemplos prácticos mediante videoconferencia.
A presentación dos contidos realizarase en conexión síncrona cos participantes, que se conectan á videoconferencia cun ordenador equipado con audio e vídeo para asistir á sesión formativa dende o seu propio centro de traballo, na hora predeterminada.
A presenza simultánea do profesor e do alumnado permítelles interactuar ao longo do curso e responder a preguntas e consultas.
Para considerar o curso superado con éxito e para que o alumno reciba o certificado de asistencia, requirirase unha asistencia mínima do 75% da súa duración.
Programa
Módulo 1.- Introdución á Cultura da Seguridade Alimentaria
1.1. Concepto, evolución e aspectos relevantes
1.2. Sistema de xestión da cultura e da seguridade alimentaria
1.3. Declaración de posición da cultura da seguridade da GFSI (Global Food Safety Initiative).
1.4. O factor humano e a súa influencia na prevención
Módulo 2. Etapas e elementos clave na implantación dun programa de mellora da cultura da seguridade alimentaria
2.1. Creación do equipo de cultura
2.2. Diagnóstico da situación. Ferramentas dispoñibles
23. Plan de acción: implantación
2.4. Revisión da eficiencia. Medición do progreso
2.5. Documentar o desenvolvemento da cultura
Módulo 3. Como promover e manter unha cultura positiva de seguridade alimentaria
3.1. Actividades que poden ser documentadas e implementadas polos responsables de calidade
3.2. Actividades que deben ser documentadas e implementadas conxuntamente entre a alta dirección e os responsables de calidade
3.3. Actividades que deben ser documentadas e implementadas pola alta dirección
Prezo: 629 €