Elikagaien Segurtasunaren Kultura Planaren garapena eta ezarpena
Azalpena
Sarrera
Elikagaien segurtasuneko praktikek garrantzi handia izaten jarraitzen dute eta elikagai-enpresek beren baliabideen zati handi bat kontsumitzaileei gizarteak eskatzen dituen produktuen segurtasun-estandarrak bermatzen dituzten politikak, planak eta programak diseinatzera eta ezartzera bideratzen dituzte.
Hala ere, gaur egungo elikagaien segurtasun sistemen ereduak eta enpresek euren produktuen segurtasuna bermatzeko ahaleginak egin arren, elikagaien gaixotasunek arazo izaten jarraitzen dute eta elikagaien intoxikazio agerraldi berriak gertatzen dira urtero. Osasunaren Mundu Erakundearen kalkuluen arabera, ia 10 pertsonatik 1 gaixotzen da elikagai prozesatu edo besteek prestatutako elikagaiak jateagatik.
Elikagaien segurtasuneko gertakaririk berrienek eta larriek giza faktorea dute eta langileen praktikekin, jarrerekin edo jokabideekin erlazionatuta daude, non ez arauzko ikuskapenek, ez ezarritako sistemak eta prozedurek edo langileei emandako prestakuntzak berez alda dezaketen gertakari hori.
Beraz, elikagaien segurtasuna eta jardunbide egokiak lortzeko, elikagaien segurtasun eta higiene arauek ezarritako derrigorrezko politika edo arauetatik haratago joan behar da eta norbanakoaren kontzientzia areagotzen duten eta benetako jokabide aldaketak sortzen dituzten neurriak hartu behar dira. Hau da, "elikagaien segurtasunaren kulturan" oinarritutako enpresa-kultura ezartzea.
Elikagaien segurtasunaren kultura elikagaien segurtasunarekin lotutako eta zuzenean zein zeharka bere langileei transmititzen zaien enpresa baten jarrera, balio eta praktiken multzoa bezala ulertzen dugu. Kontzeptu hau garrantzitsua hartzen ari da azkenaldian, Codex-en elikagaien higienearen printzipio orokor gisa sartu baita eta aurretik GFSIk ebaluazio-eskakizun konparatibo gisa sartu zuen eta, beraz, IFS bezalako arauetan; , BRCGS, FSSC 22000 barne hartzen ditu.
Ikastaro honek zure erakundearen elikagaien segurtasunaren kultura identifikatu, neurtu eta hobetzeko prozesua planifikatzeko aukera emango dizu. Kultura zer den eta hura hobetzeko planak nola gauzatu ikasiko dute.
Helburuak
Ikastaro honen helburuak hauek dira:
• Elikagaien segurtasunaren kulturaren kontzeptua, lidergo jokabideak eta enpresan kultura neurtzeko hainbat eredu ezagutzea.
• Ezagutzak eskuratzea:
edo zure enpresan kalitatearen eta elikagaien segurtasunaren kulturaren diagnostikoa egin.
edo erakundearen elikagaien segurtasunaren kultura hobetzeko ekintza-plan bat garatzea.
Nori zuzendua
Elikagaien segurtasunaren kultura maila hobetu nahi duten enpresen kudeaketa, giza baliabide, produkzio, kalitate eta elikagaien segurtasunaren arloetako langile guztiak.
Metodologia
Ikastaroaren edukiak modu teoriko-praktikoan garatuko dira PowerPoint-ekin eta bideokonferentzia bidez adibide praktikoekin aurkezpen eta aurkezpenaren bidez.
Edukien aurkezpena parte-hartzaileekin lotura sinkronikoan egingo da, zeinek audio eta bideoz hornitutako ordenagailu batekin bideokonferentziara konektatzen diren prestakuntza saiora beren lantokitik joateko, aurrez zehaztutako orduan.
Irakaslearen eta ikasleen aldi berean egoteari esker, ikastaroan zehar elkarrekintzan aritzeko eta galderak eta galderei erantzuteko aukera ematen die.
Ikastaroa arrakastaz amaitutzat hartzeko eta ikasleak asistentzia-ziurtagiria jasotzeko, iraupenaren %75eko gutxienezko asistentzia beharko da.
Egitaraua
1. Modulua.- Elikagaien Segurtasunaren Kulturaren Sarrera
1.1. Kontzeptua, bilakaera eta alderdi garrantzitsuak
1.2. Elikagaien segurtasuna eta kultura kudeatzeko sistema
1.3. GFSI (Global Food Safety Initiative) Segurtasun Kulturaren Posizio Adierazpena
1.4. Giza faktorea eta prebentzioan duen eragina
2. modulua. Elikagaien segurtasunaren kultura hobetzeko programaren ezarpenaren etapak eta funtsezko elementuak
2.1. Kultura taldearen sorrera
2.2. Egoeraren diagnostikoa. Eskuragarri dauden tresnak
23. Ekintza plana: ezarpena
2.4. Eraginkortasunaren berrikuspena. Aurrerapenaren neurketa
2.5. Kulturaren garapena dokumentatu
3. modulua. Nola sustatu eta mantendu elikagaien segurtasunaren kultura positiboa
3.1. Kalitate-arduradunek dokumentatu eta gauzatu ditzaketen jarduerak
3.2. Goi-zuzendaritzaren eta kalitate-arduradunen artean elkarrekin dokumentatu eta gauzatu behar diren jarduerak
3.3. Goi-zuzendaritzak dokumentatu eta gauzatu behar dituen jarduerak
Prezioa: 629 €