Skip to main content

Desenvolupament i implementació Pla de Cultura de Seguretat Alimentària

Start date: 18/02/2025
Data de finalització: 20/02/2025
Modalitat: En línia

Descripció

Introducció

Les pràctiques en innocuïtat alimentària continuen tenint una gran importància i les empreses alimentàries dediquen bona part dels seus recursos a dissenyar i implantar polítiques, plans i programes que permetin assegurar als consumidors els elevats estàndards d'innocuïtat dels productes que la societat exigeix.
Tot i els actuals models de sistemes de seguretat alimentària i els esforços de les empreses per garantir la seguretat dels seus productes, les malalties transmeses per aliments continuen sent un problema i cada any es produeixen nous brots d'intoxicació alimentària. L'Organització Mundial de la Salut estima que gairebé 1 de cada 10 persones estan malaltes per ingerir aliments processats o preparats per altres.
Els incidents de seguretat alimentària més recents i greus tenen un factor humà i es relacionen amb les pràctiques, actituds o comportaments dels empleats, on ni les inspeccions reglamentàries, ni els sistemes i procediments implantats o la formació impartida als empleats poden canviar aquest fet per si soles.

Per tant, per assolir la seguretat alimentària i assolir unes pràctiques correctes, cal anar més enllà de les polítiques o les normes obligatòries establertes pels estàndards de seguretat i higiene alimentària i adoptar mesures que augmentin la consciència individual i creïn canvis reals de comportament. És a dir, implantar una cultura empresarial basada en “la cultura de seguretat alimentària”.
Entenem per cultura de seguretat alimentària com el conjunt d'actituds, valors i pràctiques d'una empresa relacionades amb la innocuïtat dels aliments i que es transmet directament i indirectament als empleats. Aquest concepte està prenent rellevància darrerament ja que s'ha inclòs al Codex com un principi general d'higiene dels aliments i al reglament 852/04 sobre higiene dels aliments, anteriorment la GFSI ja la va introduir com a requisit d'avaluació comparativa i, per tant, ho inclouen normes com IFS, BRCGS, FSSC 22000.
Aquest curs us permetrà planificar el procés d'identificació, mesurament i millora de la cultura de seguretat alimentària de la vostra pròpia organització. Aprendran què és la cultura i com implantar plans per millorar-la.

Objectius

Els objectius d'aquest curs són:
• Conèixer el concepte de cultura de seguretat alimentària, els comportaments de lideratge i els diversos models per mesurar la cultura a l'empresa.
• Adquirir els coneixements per a:
o diagnosticar la cultura de qualitat i innocuïtat alimentària a la seva empresa.
o elaborar un pla dacció per millorar la cultura de seguretat alimentària de lorganització.

Dirigit a

Tot el personal que pertany a les àrees de direcció, recursos humans, producció, qualitat i seguretat alimentària d'empreses que vulguin millorar el nivell de cultura de seguretat alimentària.

Metodologia

Els continguts del curs seran desenvolupats de manera teoricopràctica mitjançant exposició i presentació amb PowerPoint i exemples pràctics a través de videoconferència.
L'exposició dels continguts tindrà lloc en connexió síncrona amb els participants, els quals es connecten a la videoconferència amb un ordinador dotat d'àudio i vídeo per assistir a la sessió formativa des del lloc de treball propi, en l'horari predeterminat.
La presència simultània de professor i alumnes permet interactuar durant tot el curs i atendre els dubtes i les consultes.

Per considerar finalitzat el curs amb èxit i que l'alumne rebi el certificat d'assistència, caldrà una assistència mínima al 75% de la durada.

Programa

Mòdul 1.- Introducció a la Cultura de seguretat alimentària
1.1. Concepte, evolució i aspectes rellevants
1.2. Sistema de gestió de la seguretat alimentària i la cultura
1.3. Declaració de posició de cultura d'innocuïtat de GFSI (Iniciativa Mundial d'Innocuïtat Alimentària)
1.4. El factor humà i la seva influència en la prevenció

Mòdul 2. Etapes i elements claus en la implementació d'un programa de millora de cultura de seguretat alimentària
2.1. Creació de l´equip de cultura
2.2. Diagnòstic de situació. Eines disponibles
2.3. Pla d'acció: implantació
2.4. Revisió eficàcia. Mesurament del progrés
2.5. Documentar el desenvolupament de la cultura

Mòdul 3. Com promoure i mantenir una cultura positiva de seguretat alimentària
3.1. Activitats que poden ser documentades i implementades pels responsables de qualitat
3.2. Activitats que han de ser documentades i implementades de manera conjunta entre l'alta gerència i els responsables de qualitat
3.3. Activitats que han de ser documentades i implementades per l'alta gerència

Preu: 629€

Pròxims Cursos