
Grupo Operativo Balance de Carbono Olive: Determinación do balance de carbono da produción de aceite de oliva
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2026
- Orzamento asignado 599.992,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
Poñer a disposición do sector olívico un algoritmo válido para o cálculo do balance de carbono de cada campaña nunha determinada parcela. Aplicación para a validación de dereitos de carbono fronte ao mercado mediante tecnoloxía blockchain Implantar unha ferramenta de optimización do balance de carbono a nivel de parcela, de xeito que sirva de libro branco de xestión para o agricultor, e contribúa así á mitigación do Cambio Climático para maximizar os dereitos. xerado en cada caso.
Desenvolvemento dunha estratexia/modelo para determinar a acumulación de carbono na árbore. Desenvolvemento dunha estratexia/modelo para determinar a acumulación de carbono no solo e na cuberta vexetal. Desenvolvemento dunha estratexia/modelo para a determinación das emisións derivadas dos traballos de cultivo. Desenvolvemento da ferramenta de cálculo de balance de carbono equivalente a nivel de parcela a partir dos tres puntos anteriores Desenvolver un sistema de trazabilidade cualitativa en blockchain para certificalo de forma estruturada. Desenvolver unha ferramenta (DSS) para optimizar o balance de carbono nunha parcela determinada a partir dos datos de entrada e elaborar unha guía/manual personalizado para unha xestión óptima para maximizar o devandito balance. H2-BMB. (Mellor Xestión para o Equilibrio) Difusión e transferencia de resultados por todo o territorio nacional. Dirixido a produtores, cooperativas, organizacións agrarias, etc.
En aceite de oliva, España é líder mundial en superficie, produción e comercio exterior. O proxecto céntrase en desenvolver un algoritmo capaz de calcular o balance de carbono dunha parcela de oliveira cun alto grao de certeza nunha determinada estación e implementar unha ferramenta de optimización do balance de carbono para unha determinada parcela.
- Compilación bibliográfica.
- Selección de explotacións.
- Recollida e tratamento de datos.
- Articular a información.
- Recollida e tratamento de datos de entrada.
- Deseño dun algoritmo para a taxa anual de acumulación de carbono orgánico.
- Deseño dun esquema conceptual de acumulación de carbono orgánico no solo baseado en modelos recentes.
- Determinación dos gases emitidos durante os traballos de cultivo.
- Desenvolvemento de algoritmos.
- Tokenize datos funxibles baseándose no algoritmo xerado previamente.
- O desenvolvemento do Sistema de Apoio á Decisión (DSS). Posta en marcha e mantemento da páxina web do proxecto.
- Seguimento da taxa anual de acumulación de C en laboratorios vivos.
- Xeración de información para calibrar o algoritmo na actividade 2.
- Desenvolver a infraestrutura para garantir a posibilidade de transferencia de crédito, garantindo a trazabilidade e evitando o problema da dobre contabilidade.
- Calibración de algoritmos. Análise da fiabilidade do algoritmo de cálculo.
- Avaliación do algoritmo de determinación de Corg en solo e acumulación de biomasa.
- Avaliarase estatísticamente a robustez dos datos adquiridos.
- Estimación do volume da masa foliar.
- Automatización do estudo da cuberta vexetal.
- Difusión. Creación da imaxe gráfica do proxecto innovador.
- Recursos educativos e informativos.
- Eventos informativos.
- Gabinete de prensa.
Os sectores do aceite de oliva e da oliva de mesa son un piar fundamental do sistema agroalimentario español. En aceite de oliva, España é líder mundial en superficie, produción e comercio exterior: i) Máis de 2.750.000 hectáreas de oliveira cultivada (Enquisa de Rendementos Superficiais e Cultivos ESYRCE, MAPA), ii) A produción media ponderada de aceite de oliva virxe de 1.293.110 toneladas nos últimos cinco anos Sistema de Información de Mercados SIMO, MAPA iii)
Exportacións de aceite de oliva e aceitunas de mesa valoradas en 3.941 millóns de euros e 818 millóns de euros respectivamente (Campaña Boletín de Comercio Exterior 2021-2022, MAPA). Estas cifras reflicten o gran impacto social, económico, ambiental e territorial: máis de 350.000 agricultores dedícanse ao cultivo da oliveira, o sector mantén uns 15.000 postos de traballo fixos na industria e xera máis de 32 millóns de días de traballo por campaña. Durante a campaña 2022-2023, a produción de aceite de oliva reduciuse nun 56% (Sistema de Información do Mercado Oleícola SIMO, MAPA), debido a episodios consecutivos de altas temperaturas durante a floración e a falta de precipitacións, e en moitos casos o prezo do aceite en orixe non cubre os custos de produción (Estudo de custos de cultivo AEMO 2020).
Ante a posibilidade de que se repitan importantes descensos da produción e os baixos prezos do aceite de oliva, cómpre complementar os ingresos asociados ao cultivo da oliveira e contribuír a acadar o compromiso coa neutralidade climática para 2050, por exemplo, mediante a monetización dos créditos de carbono.
Este proxecto pretende determinar o balance de CO₂ a nivel de parcela olívica mediante monitorizacións, lecturas de sensores remotos e locais, medicións de campo, etc.
O resultado esperado do proxecto é dobre: por unha banda, o desenvolvemento dun algoritmo capaz de calcular o balance de carbono dunha parcela de oliveira ao longo dunha campaña cun alto grao de certeza. Por outra banda, implementar unha ferramenta de optimización do balance de carbono, aplicando tecnoloxía blockchain.
- Coordinador/Denominación da entidade: Asociación Ecovalia
- Enderezo postal: Avda. Diego Martínez Barrios no 10 (Edificio INSUR) 1o andar, porta 12
- Correo electrónico coordinador/entidade: proyectos@ecovalia.org
- Teléfono: 955018961
- Asociación Ecovalia
- Asociación Ecovalia
- Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO)
- Sociedad Cooperativa Olivarera de Valdepeñas (COLIVAL)
- LUQUE ECOLÓGICO S.L.
- INGEOLIVA S.L. (Cortijo el Puerto)
- Agencia Estatal del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)