 
Grupo Operativo do Balance de Carbono da Oliva: Determinación do balance de carbono da produción de aceite de oliva
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2026
- Orzamento asignado 599.992,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Andalucía; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto web de ecovalia del GO
Poñer a disposición do sector olívico un algoritmo válido para o cálculo do balance de carbono de cada campaña nunha determinada parcela. Aplicación para a validación de dereitos de carbono fronte ao mercado mediante tecnoloxía blockchain Implantar unha ferramenta de optimización do balance de carbono a nivel de parcela, de xeito que sirva de libro branco de xestión para o agricultor, e contribúa así á mitigación do Cambio Climático para maximizar os dereitos. xerado en cada caso.
Desenvolvemento dunha estratexia/modelo para determinar a acumulación de carbono na árbore. Desenvolvemento dunha estratexia/modelo para determinar a acumulación de carbono no solo e na cuberta vexetal. Desenvolvemento dunha estratexia/modelo para a determinación das emisións derivadas dos traballos de cultivo. Desenvolvemento da ferramenta de cálculo de balance de carbono equivalente a nivel de parcela a partir dos tres puntos anteriores Desenvolver un sistema de trazabilidade cualitativa en blockchain para certificalo de forma estruturada. Desenvolver unha ferramenta (DSS) para optimizar o balance de carbono nunha parcela determinada a partir dos datos de entrada e elaborar unha guía/manual personalizado para unha xestión óptima para maximizar o devandito balance. H2-BMB. (Mellor Xestión para o Equilibrio) Difusión e transferencia de resultados por todo o territorio nacional. Dirixido a produtores, cooperativas, organizacións agrarias, etc.
No aceite de oliva, España é líder mundial en superficie, produción e comercio exterior. O proxecto céntrase no desenvolvemento dun algoritmo capaz de calcular o balance de carbono dunha parcela de oliveira nunha tempada determinada cun alto grao de certeza e na implementación dunha ferramenta de optimización do balance de carbono para unha parcela determinada.
- Recompilación bibliográfica.
- Selección de explotacións agrícolas.
- Recollida e procesamento de datos.
- Articular a información.
- Recollida e procesamento dos datos de entrada.
- Deseño dun algoritmo para a taxa anual de acumulación de carbono orgánico.
- Deseño dun esquema conceptual para a acumulación de carbono orgánico no solo baseado en modelos recentes.
- Determinación dos gases emitidos durante os traballos de cultivo.
- Desenvolvemento de algoritmos.
- Tokenizar datos funxibles baseándose no algoritmo xerado previamente.
- Desenvolvemento do Sistema de Apoio á Decisión (SAD). Lanzamento e mantemento do sitio web do proxecto.
- Monitorización da taxa anual de acumulación de C en laboratorios vivos.
- Xeración de información para calibrar o algoritmo na Actividade 2.
- Desenvolver a infraestrutura para garantir a posibilidade de transferencia de crédito, garantindo a trazabilidade e evitando o problema da dobre contabilidade.
- Calibración de algoritmos. Análise da fiabilidade do algoritmo de cálculo.
- Avaliación do algoritmo para a determinación de Corg no solo e acumulación de biomasa.
- A robustez dos datos adquiridos será avaliada estatisticamente.
- Estimación do volume da masa foliar.
- Automatización do estudo da cuberta vexetal.
- Difusión. Creación da imaxe gráfica do proxecto innovador.
- Recursos educativos e informativos.
- Eventos informativos.
- Gabinete de prensa.
Os sectores do aceite de oliva e da oliveira de mesa son un piar fundamental do sistema agroalimentario español. No aceite de oliva, España lidera o mundo en termos de superficie, produción e comercio exterior: i) Máis de 2.750.000 hectáreas de oliveiras cultivadas (Enquisa ESYRCE sobre Superficies e Rendementos de Cultivos, MAPA); ii) A produción media ponderada de aceite de oliva virxe foi de 1.293.110 toneladas nos últimos cinco anos (Sistema de Información do Mercado da Oliva SIMO, MAPA); iii)
Exportacións de aceite de oliva e olivas de mesa valoradas en 3.941 millóns de euros e 818 millóns de euros, respectivamente (Boletín de Comercio Exterior Campaña 2021-2022, MAPA). Estas cifras reflicten o significativo impacto social, económico, ambiental e territorial: máis de 350.000 agricultores dedícanse ao cultivo da oliveira, o sector mantén uns 15.000 empregos permanentes na industria e xera máis de 32 millóns de salarios diarios por campaña. Durante a campaña 2022-2023, a produción de aceite de oliva caeu un 56 % (Sistema de Información do Mercado do Aceite de Oliva SIMO, MAPA) debido a episodios consecutivos de altas temperaturas durante a floración e á falta de precipitacións. En moitos casos, o prezo do aceite de oliva na orixe non cobre os custos de produción (Estudo de Custos de Cultivo AEMO 2020).
Dada a posibilidade de que se repitan descensos significativos na produción e baixos prezos do aceite de oliva, é necesario complementar os ingresos asociados ao cultivo da oliveira e contribuír a acadar o compromiso coa neutralidade climática para 2050, por exemplo, mediante a monetización de créditos de carbono.
Este proxecto ten como obxectivo determinar o balance de CO₂ a nivel de parcela de oliveira mediante monitorización, lecturas de sensores remotos e locais, medicións de campo, etc.
O resultado esperado do proxecto é dobre: por unha banda, o desenvolvemento dun algoritmo capaz de calcular o balance de carbono dunha parcela de oliveira durante unha tempada determinada cun alto grao de certeza. Por outra banda, a implementación dunha ferramenta de optimización do balance de carbono mediante tecnoloxía blockchain.
- Nome do coordinador/entidade: Asociación Ecovalia
- Enderezo postal: Avda. Diego Martínez Barrios no 10 (Edificio INSUR) 1o andar, porta 12
- Correo electrónico do coordinador/entidade: proyectos@ecovalia.org
- Teléfono: 955018961
- Asociación Ecovalia
- Asociación Ecovalia
- Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO)
- Sociedad Cooperativa Olivarera de Valdepeñas (COLIVAL)
- LUQUE ECOLÓGICO S.L.
- INGEOLIVA S.L. (Cortijo el Puerto)
- Agencia Estatal del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
 
 
 
 
        
   
             
                         
                        