GO OLIVE CARBON BALANÇ: Determinació del balanç de carboni de la producció oleícola
- Tipus Grupo operativo
- Estat En curs
- Execució 2024 -2026
- Àmbit Supraautonómico
- Comunitat Autònoma Andalucía; Madrid, Comunidad de
- Font principal de finançament PEPAC 2023-2027
Posar a disposició del sector oleícola un algorisme vàlid per al càlcul del balanç de carboni cada campanya a una parcel·la determinada. Aplicació per a la validació dels drets de carboni davant del mercat utilitzant tecnologia blockchain Implementar una eina d'optimització del balanç de carboni a nivell de parcel·la, de manera que serveixi de llibre blanc de maneig per al pagès, i així contribueixi a la mitigació del Canvi Climàtic a maximitzar els drets generats a cada cas.
Desenvolupament d'una estratègia/model per determinar l'acumulació de carboni a l'arbre. Desenvolupament d'una estratègia/model per determinar l'acumulació de carboni al terra i la coberta vegetal. Desenvolupament d'una estratègia/model per determinar emissions derivades de les tasques de cultiu. Desenvolupament de l'eina de càlcul del balanç de carboni equivalent a nivell de parcel·la amb base als tres punts anteriors Desenvolupar un sistema de traçabilitat qualitativa sobre blockchain per certificar-lo de forma estructurada. Desenvolupar una eina (DSS) per optimitzar el balanç de carboni en una parcel·la determinada a partir de les dades dentrada i desenvolupar una guia/manual personalitzat per a una gestió òptima per maximitzar aquest balanç. H2-BMB. (Millor Gestió per a l'Equilibri) Difusió i transferència de resultats a tot el territori nacional. Dirigit a productors, cooperatives, organitzacions agrícoles, etc.
En oli d'oliva, Espanya és líder mundial en superfície, producció i comerç exterior. El projecte s'enfoca en el desenvolupament d'un algorisme capaç de calcular amb un grau alt de certesa el balanç de carboni d'una parcel·la d'oliverar en una campanya determinada i la implementació d'una eina d'optimització de balanç de carboni en una parcel·la determinada.
- Recopilació bibliogràfica . Selecció de finques. Recull i processament de dades.
- Disseny d'un algoritme de la taxa anual d'acumulació de carboni orgànic . en funció de l'algoritme prèviament generat: El desenvolupament del Sistema de Suport a la presa de decisions (DSS). de pàgina web del projecte.
- Monitorització de la taxa anual d'acumulació de C als living labs. Generació d'informació per calibrar l'algoritme a l'activitat 2. Desenvolupar la infraestructura per garantir la possibilitat de transmissió dels crèdits garantint la traçabilitat i evitant el problema de doble comptabilitat.
- Calibratge de l'algoritme. Anàlisi de la fiabilitat de l'algoritme de càlcul.
- Estimació del volum de massa foliar. Automatització de lestudi de la coberta vegetal.
- Difusió. Creació de la Imatge gràfica del projecte innovador.
El sector de l'oli d'oliva i l'oliva de taula constitueixen un pilar fonamental al sistema agroalimentari espanyol. En oli d'oliva, Espanya és líder mundial en superfície, producció i comerç exterior: i) Més de 2.7500.000 has d'oliverar cultivades (Enquesta sobre Superfícies i Rendiments Cultius ESYRCE, MAPA), ii) La producció mitjana ponderada d'oli d'oliva oliva verge de 1.293.110 tones a l'últim lustre (Sistema d'Informació de Mercats Oleícoles SIMO, MAPA), iii) Les exportacions d'oli d'oliva i oliva de taula per valor de 3.941 i 818 milions d'euros respectivament (Butlletí de Comerç Exterior Campanya 2021-2022, MAPA).
Aquestes xifres reflecteixen la gran repercussió social, econòmica, ambiental i territorial: més de 350.000 agricultors es dediquen al cultiu de l'oliverar, el sector manté uns 15.000 llocs de treball fixos a la indústria i genera més de 32 milions de jornals per campanya. Durant la campanya 2022-2023 s'ha reduït en un 56% la producció d'oli d'oliva (Sistema d'Informació de Mercats Oleícoles SIMO, MAPA), a causa d'episodis consecutius d'altes temperatures durant la floració i el dèficit de precipitacions, i en moltíssims casos el preu de l'oli en origen no cobreix els costos de producció (Estudi AEMO Costos de Cultiu 2020).
Davant la possibilitat que es repeteixin situacions de reducció significativa de la producció i de preus baixos de l'oli d'oliva, cal complementar els ingressos econòmics associats al cultiu de l'olivera, a més de contribuir a assolir el compromís de neutralitat climàtica per al 2050, per exemple, a través del monetització dels crèdits de carboni.
Aquest projecte pretén determinar el balanç de CO₂ a nivell de parcel·la d'oliverar mitjançant el monitoratge, les lectures de sensors remots i locals, els mesuraments de camp, etc.
El resultat esperat del projecte és doble:
- Desenvolupament d'un algorisme capaç de calcular amb un alt grau de certesa el balanç de carboni d'una parcel·la d'oliverar en una campanya.
- Implementar una eina d'optimització de balanç de carboni, aplicant tecnologia blockchain.
- Nom coordinador: Associació Ecovalia
- Adreça postal: Avda. Diego Martínez Barrios nº10 (Edifici INSUR) planta 1r, porta 12
- Email coordinador: proyectos@ecovalia.org
- Telèfon: 955018961
- Asociación ECOVALIA
- Asociación Española de Municipios del Olivo (AEMO)
- Sociedad Cooperativa Olivarera de Valdepeñas (COLIVAL)
- LUQUE ECOLÓGICO S.L.
- INGEOLIVA S.L. (Cortijo el Puerto)
- Agencia Estatal del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
- Asociación ECOVALIA