Grupo Operativo SIMBAV: Simbiose agroavícola. Cara á modernización do sector a través da dixitalización e as estratexias de economía circular
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Orzamento asignado 597.651,00 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León; Galicia
- Fonte principal de financiamento PAC 2023-2027
- Páxina web do proxecto GO SIMBAV
En España, a produción de carne vinculada ao sector avícola aumentou de 2011 a 2021 en máis dun 10% no caso do polo e máis dun 50% no caso do pavo, pasando a ser o segundo produtor de carne de polo e o quinto de pavo. carne na Unión Europea en 2021. Este crecemento está intimamente ligado ao aumento da cantidade de esterco mesturado cos materiais de cama dos animais que se xeran, subprodutos coñecida como poliniza ou pavinaza.
As solucións propostas en SIMBAV poden contribuír a avanzar no desenvolvemento e aplicación das medidas do sector, recollidas nas guías específicas MTDS para avicultura (MAPA, 2023) e que afectan a todos os aspectos ambientais relevantes da actividade, entre os que destaca o consumo de auga, enerxía, xestión eficiente dos estercos e control das súas emisións.
O sector está a esixir accións destinadas a mellorar as marxes operativas optimizando os custos derivados do consumo de enerxía e alimentos, sen comprometer o benestar animal. En consecuencia, este proxecto céntrase na modernización e mellora da competitividade do sector avícola mediante unha estratexia baseada na xestión eficiente dos recursos mediante o uso de ferramentas de dixitalización que permitan monitorizar a eficiencia enerxética e o benestar animal.
- Acto. 1.
- R1. Deseño e implementación dun sistema de detección avanzado.
- R2.: Mellora do proceso de secado do esterco de aves de curral.
- R3.: Pretratamento de materiais.
- R4.: Estudo das principais fontes de consumo de auga.
- R5.: % da demanda enerxética da explotación cuberta pola valorización termoquímica de subprodutos.
- R6.: Avaliación da solubilidade de nutrientes en cinzas para a preparación de fertilizantes líquidos regulamentados.
- R7: Análise de impacto ambiental.
- Acto. 2.
- R1. Deseño e implementación dun sistema de comunicación industrial para IoT.
- R2.: Mellora da combustión do esterco de galiña: cocombustión con residuos agrícolas.
- R3.: Caracterización fisicoquímica e termogravimétrica.
- R4.: Proposta de alternativas e instalacións de aforro de auga.
- R5.: Análise do comportamento enerxético da planta. Fontes de calor residual susceptibles de recuperación.
- R6.: Ensaios agronómicos.
- R7: Análise técnico-económica.
- Acto. 3.
- R1. Deseño e implementación dunha base de datos.
- R2.: Análise das emisións gasosas xeradas e comparación coas emisións sen mesturas. Avaliación da necesidade de sistemas de limpeza.
- R3.: Gasificación de esterco de galiña/porca só con aire.
- R4.: Instalación das melloras seleccionadas.
- R5.: Análise do uso da calor residual.
- Acto. 4.
- R1. Análise de datos masivos e implementación de algoritmos preditivos.
- R2.: Definición e implementación de sistemas de control de emisións.
- R3.: Cogasificación con residuos agrícolas.
- R4.: Medición do aforro de auga e marxe de mellora.
- Acto. 5.
- R1. Virtualización industrial do benestar animal e dos fluxos de enerxía.
En España, a produción de carne de aves de curral aumentou en máis dun 10 % no caso do polo e en máis dun 50 % no do pavo entre 2011 e 2021, o que a converteu no segundo maior produtor de carne de polo e no quinto maior produtor de carne de pavo da Unión Europea en 2021. Este crecemento está estreitamente ligado a un aumento na cantidade de esterco mesturado coa cama dos animais, un subproduto coñecido como esterco de galiña ou esterco de pavo. Polo tanto, aproveitar os subprodutos xerados nesta actividade en beneficio dos propios produtores do sector faise necesario debido aos problemas ambientais e económicos que implica e ao potencial que presenta.
Dada a importancia deste sector para a economía global, e para España en particular, e o crecente volume de especies criadas en granxas avícolas, a Autoridade Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA), baseándose nas normas de benestar animal da Comisión Europea, recomendou reducir a densidade de cría de polos de engorde convencionais a un máximo de 11 kg/m2, o que reduciría significativamente a rendibilidade deste tipo de explotación.
Para contrarrestar a imposición destas limitacións no número de quilogramos producidos para unha determinada área, o sector está a esixir accións destinadas a mellorar as marxes operativas optimizando os custos derivados do consumo de enerxía e penso, sen comprometer o benestar animal.
Doutra banda, a mellora do rendemento ambiental, ademais do rendemento social, económico e industrial, está identificada por políticas públicas nacionais e europeas como o Plan Estratéxico Nacional da Política Agrícola Común (PAC) ou a Estratexia Española de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación 2021-2027, que inclúe especificamente a importancia de ambas as cuestións nos seus obxectivos principais 3 e 6 e, ademais, identifica a cadea agroalimentaria intelixente e sostible como unha das súas liñas estratéxicas.
Non obstante, a incerteza no sector sobre os requisitos técnicos ou as implicacións económicas da aplicación de estratexias sostibles adoita ser un obstáculo para a introdución de tecnoloxías innovadoras.
Promover a modernización e a mellora da competitividade do sector avícola mediante unha estratexia baseada na xestión eficiente dos seus recursos mediante o uso de ferramentas de dixitalización que permitan monitorizar a eficiencia enerxética e o benestar animal, a consecución de accións de economía circular e simbiose enerxética que axuden a reducir o consumo de enerxía e auga, e o aproveitamento enerxético dos biorresiduos xerados na explotación e nas explotacións próximas.
- R1. Reducir o número de mortes polo menos nun 1 % optimizando o consumo de enerxía existente.
- R2. Recuperación de polo menos o 50 % da enerxía térmica dos biocombustibles mediante a optimización do sistema de combustión para o seu uso no sector avícola.
- R3. Recuperación de polo menos o 70 % da enerxía térmica dos biocombustibles mediante a optimización do proceso de gasificación.
- R4. Redución de entre o 20 e o 50 % no consumo de auga da rede pública da granxa.
- R5. Avaliación da porcentaxe de aforro nos custos enerxéticos globais coa solución proposta no proxecto.
- R6. Redución de polo menos o 60 % dos fertilizantes inorgánicos que se aplicarán a cultivos específicos.
- R7. Determinación do perfil ambiental e da viabilidade técnica e económica da implementación de accións de dixitalización e economía circular.
- Nome do coordinador/entidade: Fundación Empresarial Universitaria de Galicia (FEUGA)
- Enderezo postal: Fundación Empresarial Universitaria de Galicia (FEUGA), R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
- Correo electrónico do coordinador/entidade: l.carbia@feuga.es
- Teléfono: +34 981534180
O Real Decreto Lexislativo 1/2016 establece a prioridade de previr ou, cando isto non sexa posible, reducir e controlar a contaminación do aire, da auga e do solo mediante un sistema integrado de control da contaminación. En concreto, para as infraestruturas de incineración, os requisitos técnicos e legais para a súa autorización e funcionamento establécense no Real Decreto 815/2013. Ademais, un dos principais obxectivos do Real Decreto-Lei 1/2016 e da Directiva 96/61/CE da que se deriva é garantir a prevención e o control integrados da contaminación procedente das instalacións mediante a aplicación das mellores técnicas dispoñibles (MTD) incluídas nos documentos de referencia (BREF) aprobados para cada sector pola Comisión Europea.
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Yarima Torreiro Villarino
- Manuel José Dopico Dopico
- María del Pilar Bernal
- José Antonio García Blanco
- Raúl París de Pablo
- Félix del Villar
- Agustín de Prada Rodríguez