GO SIMBAV: Simbiose agro-avícola: cara á modernización do sector mediante estratexias de dixitalización e economía circular
- Tipo Grupo operativo
- Estado En proceso
- Execución 2024 -2027
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León; Galicia
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
En España, a produción de carne vinculada ao sector avícola aumentou de 2011 a 2021 en máis dun 10% no caso do polo e máis dun 50% no caso do pavo, pasando a ser o segundo produtor de carne de polo e o quinto de pavo. carne na Unión Europea en 2021. Este crecemento está intimamente ligado ao aumento da cantidade de esterco mesturado cos materiais de cama dos animais que se xeran, subprodutos coñecida como poliniza ou pavinaza.
As solucións propostas en SIMBAV poden contribuír a avanzar no desenvolvemento e aplicación das medidas do sector, recollidas nas guías específicas MTDS para avicultura (MAPA, 2023) e que afectan a todos os aspectos ambientais relevantes da actividade, entre os que destaca o consumo de auga, enerxía, xestión eficiente dos estercos e control das súas emisións.
O sector demanda actuacións dirixidas a mellorar as marxes de explotación mediante a optimización dos custos derivados do consumo enerxético e alimentario, sen menoscabar o benestar animal. En consecuencia, este proxecto céntrase na modernización e mellora da competitividade do sector avícola mediante unha estratexia baseada na xestión eficiente dos seus recursos grazas á utilización de ferramentas de dixitalización que permiten controlar a eficiencia enerxética e o benestar animal.
Actividade 1
Act. Deseño e implantación de sistema de sensorización avanzado
Act. Mellora do proceso de secado do esterco de aves
Act. Tratamento previo de materiais
Act. Estudo das principais fontes de consumo de auga
Act. % demanda enerxética da operación cuberta por valorización termoquímica de subprodutos
Act. Avaliación da solubilidade dos nutrientes en cinzas para a preparación de fertilizantes líquidos regulados
Act. Análise de impacto ambiental
Actividade 2
Act. Deseño e implantación dun sistema de comunicación IoT industrial
Act. Mellora da combustión de estercos: cocombustión con residuos agrícolas
Act. Caracterización fisicoquímica e termogravimétrica
Act. Proposta de alternativas e instalacións de aforro de auga
Act. Análise do comportamento enerxético da planta. Fontes de calor residuais susceptibles de valorización
Act. Ensaios agronómicos
Act. Análise técnico-económica
Actividade 3
Act. Deseño e implantación dunha base de datos
Act. Análise das emisións gasosas xeradas e comparación coas emisións sen mesturas. Avaliación da necesidade de sistemas de limpeza
Act. Gasificación de esterco/polinización só con aire
Act. Instalación das melloras escollidas
Act. Análise do aproveitamento da calor residual
Actividade 4
Act. Analítica masiva de datos e implementación de algoritmos preditivos
Act. Definición e implantación de sistemas de control de emisións
Act. Cogasificación con residuos agrícolas
Act. Medición do aforro de auga e marxe de mellora
Actividade 5
Act. Virtualización industrial do benestar animal e dos fluxos enerxéticos.
En España, a produción de carne vinculada ao sector avícola aumentou de 2011 a 2021 en máis dun 10% no caso do polo e máis dun 50% no caso do pavo, pasando a ser o segundo produtor de carne de polo e o quinto de pavo. carne na Unión Europea en 2021. Este crecemento está intimamente ligado ao aumento da cantidade de esterco mesturado con materiais de cama de animais que se xeran, subprodutos coñecida como poliniza ou pavinaza. Por iso, aproveitar os subprodutos que se xeran nesta actividade en beneficio dos propios produtores do sector convértese nunha necesidade polos problemas ambientais e económicos que supón e as potencialidades que presentan.
Dada a importancia deste sector na economía mundial e en España en particular, e o crecemento do volume de especies criadas nas explotacións avícolas, a Autoridade Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA), baseándose nas normas de benestar animal da Comisión Europea, recomendou reducir a densidade de poboación dos pollos de engorde convencionais ata un máximo de 11 kg/m2, o que reduciría considerablemente a rendibilidade deste tipo de explotacións.
Para contrarrestar a imposición destas limitacións ao número de quilogramos producidos para unha mesma superficie, o sector demanda actuacións dirixidas a mellorar as marxes de explotación mediante a optimización dos custos derivados do consumo enerxético e alimentario, sen menoscabar o benestar animal.
Por outra banda, a mellora do rendemento ambiental, ademais do social, económico e industrial, é identificada por políticas públicas a nivel nacional e europeo como o Plan Estratéxico Nacional da Política Agraria Común (PAC) ou a Estratexia Española para a Ciencia. , Tecnoloxía e Innovación 2021-2027, que recolle especificamente a importancia de ambas cuestións nos seus principais obxectivos 3 e 6 e, ademais, identifica a cadea agroalimentaria intelixente e sostible como unha das súas liñas estratéxicas. Non obstante, a incerteza no sector sobre as necesidades técnicas ou as implicacións económicas da implantación de estratexias sostibles é moitas veces un obstáculo para a introdución de tecnoloxías innovadoras.
Impulsar a modernización e mellora da competitividade do sector avícola mediante unha estratexia baseada na xestión eficiente dos seus recursos grazas á utilización de ferramentas de dixitalización que permitan controlar a eficiencia enerxética e o benestar animal, a consecución de actuacións de economía circular e a simbiose enerxética contribuirá a reducir o seu consumo enerxético e de auga, e o aproveitamento enerxético dos biorresiduos xerados na propia explotación e noutras próximas.
- Redución do número de falecidos en polo menos un 1% optimizando o consumo enerxético existente.
- Recuperación de polo menos o 50% da enerxía térmica dos biocombustibles coa optimización do sistema de combustión para o seu uso no sector avícola.
- Recuperación de polo menos o 70% da enerxía térmica dos biocombustibles coa optimización do proceso de gasificación.
- Redución de entre un 20-50% no consumo de auga da rede da explotación.
- Avaliación do % de aforro nos custos enerxéticos globais coa solución proposta no proxecto.
- Redución de polo menos un 60% dos fertilizantes inorgánicos a aplicar en cultivos específicos.
- Determinación do perfil ambiental e da viabilidade técnico-económica da implantación de accións de dixitalización e economía circular.
- Denominación do coordinador: Fundación Empresarial Universitaria Galega (FEUGA)
- Enderezo postal: Fundación Empresa Universidade Gallega (FEUGA), R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
- Correo electrónico do coordinador: l.carbia@feuga.es
- Teléfono: +34 981534180
O Real decreto lexislativo 1/2016 establece a prioridade de evitar ou, cando isto non sexa posible, reducir e controlar a contaminación da atmosfera, das augas e do solo, mediante un sistema integrado de control da contaminación. En concreto, para as infraestruturas de incineración, os requisitos técnicos e legais para a súa autorización e explotación están establecidos no Real decreto 815/2013. Por outra banda, un dos principais obxectivos do RDL 1/2016 e da Directiva 96/61/CE da que emana é garantir a prevención e o control integrado da contaminación nas instalacións mediante a aplicación das consideradas mellores técnicas dispoñibles (MTD). ) incluídos nos documentos de referencia (BREF) aprobados para cada sector pola Comisión Europea.
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Yarima Torreiro Villarino
- Manuel José Dopico Dopico
- María del Pilar Bernal
- José Antonio García Blanco
- Raúl París de Pablo
- Félix del Villar
- Agustín de Prada Rodríguez
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)