Ir o contido principal
Logo GO Simbav

Grupo Operativo SIMBAV: Simbiose agro-avícola: cara á modernización do sector mediante estratexias de dixitalización e economía circular

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado En proceso
  • Execución 2024 -2027
  • Orzamento asignado 597.651,00 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Castilla y León; Galicia
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2023-2027
  • Páxina web do proxecto GO SIMBAV
Abstract

En España, a produción de carne vinculada ao sector avícola aumentou de 2011 a 2021 en máis dun 10% no caso do polo e máis dun 50% no caso do pavo, pasando a ser o segundo produtor de carne de polo e o quinto de pavo. carne na Unión Europea en 2021. Este crecemento está intimamente ligado ao aumento da cantidade de esterco mesturado cos materiais de cama dos animais que se xeran, subprodutos coñecida como poliniza ou pavinaza.

As solucións propostas en SIMBAV poden contribuír a avanzar no desenvolvemento e aplicación das medidas do sector, recollidas nas guías específicas MTDS para avicultura (MAPA, 2023) e que afectan a todos os aspectos ambientais relevantes da actividade, entre os que destaca o consumo de auga, enerxía, xestión eficiente dos estercos e control das súas emisións.

Descrición

O sector demanda actuacións dirixidas a mellorar as marxes operativas optimizando os custos derivados do consumo enerxético e alimentario, sen menoscabar o benestar animal. En consecuencia, este proxecto céntrase na modernización e mellora da competitividade do sector avícola mediante unha estratexia baseada na xestión eficiente dos recursos mediante o uso de ferramentas de dixitalización que permitan o seguimento da eficiencia enerxética e do benestar animal.

Descrición das actividades
  • Act. 1. R1. Deseño e implantación dun sistema de detección avanzado.
  • Act. 2. R1. Deseño e implantación dun sistema de comunicación IoT industrial.
  • Act. 3. R1. Deseño e implantación dunha base de datos.
  • Act. 4. R1. Análise de datos masivos e implementación de algoritmos preditivos.
  • Act. 5. R1. Virtualización industrial do benestar animal e dos fluxos de enerxía.
  • Act. 1. R2.: Mellora do proceso de secado do esterco de aves.
  • Act. 2. R2.: Mellora da combustión do esterco de galiña: co-combustión con residuos agrícolas.
  • Act. 3. R2.: Análise das emisións gasosas xeradas e comparación coas emisións sen mesturas. Valoración da necesidade de sistemas de limpeza.
  • Act. 4. R2.: Definición e implantación de sistemas de control de emisións.
  • Act. 1. R3.: Pretratamento de materiais.
  • Act. 2. R3.: Caracterización fisicoquímica e termogravimétrica.
  • Act. 3. R3.: Gasificación do esterco de galiña/esterco de cisne só con aire.
  • Act. 4. R3.: Cogasificación con residuos agrícolas.
  • Act. 1. R4.: Estudo das principais fontes de consumo de auga.
  • Act. 2. R4.: Proposta de alternativas e instalacións de aforro de auga.
  • Act. 3. R4.: Instalación das melloras seleccionadas.
  • Act. 4. R4.: Medición do aforro de auga e marxe de mellora.
  • Act. 1. R5.: % da demanda enerxética da explotación cuberta pola valorización termoquímica de subprodutos.
  • Act. 2. R5.: Análise do comportamento enerxético da planta. Fontes de calor residual susceptibles de recuperación.
  • Act. 3. R5.: Análise do aproveitamento da calor residual.
  • Act. 1. R6.: Avaliación da solubilidade dos nutrientes en cinzas para a preparación de fertilizantes líquidos regulados.
  • Act. 2. R6.: Ensaios agronómicos.
  • Act. 1. R7: Análise de impacto ambiental.
  • Act. 2. R7: Análise técnico-económico.
Descrición contextual

En España, a produción de carne de aves aumentou máis dun 10% para o polo e máis dun 50% para o pavo entre 2011 e 2021, o que o converte no segundo produtor de carne de polo e no quinto produtor de carne de pavo da Unión Europea en 2021. Este crecemento está intimamente ligado ao aumento da cantidade de esterco ou esterco que se coñece como subproduto de pavo ou esterco. Polo tanto, a utilización dos subprodutos xerados nesta actividade en beneficio dos propios produtores do sector faise necesaria polos problemas ambientais e económicos que supón e polo potencial que presenta.

Dada a importancia deste sector para a economía mundial, e para España en particular, e o crecente volume de especies criadas en granxas avícolas, a Autoridade Europea de Seguridade Alimentaria (EFSA), baseándose nos estándares de benestar animal da Comisión Europea, recomendou reducir a densidade de poboación dos polos convencionais ata un máximo de 11 kg/m2, o que reduciría significativamente a rendibilidade deste tipo de explotacións.

Para contrarrestar a imposición destas limitacións ao número de quilogramos producidos para unha determinada superficie, o sector demanda actuacións encamiñadas a mellorar as marxes de explotación mediante a optimización dos custos derivados do consumo de enerxía e penso, sen comprometer o benestar animal.

Por outra banda, a mellora do rendemento ambiental, ademais do rendemento social, económico e industrial, é identificada por políticas públicas nacionais e europeas como o Plan Estratéxico Nacional da Política Agraria Común (PAC) ou a Estratexia Española de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación 2021-2027, que recollen especificamente a importancia de ambas as cuestións nos seus principais obxectivos 3 e 6, ademais das súas liñas estratéxicas, agroalimentarias e sostibles .

Non obstante, a incerteza no sector sobre os requisitos técnicos ou as implicacións económicas da implantación de estratexias sostibles é moitas veces un obstáculo para a introdución de tecnoloxías innovadoras.

Obxectivos

Impulsar a modernización e a mellora da competitividade do sector avícola mediante unha estratexia baseada na xestión eficiente dos seus recursos mediante o uso de ferramentas de dixitalización que permitan controlar a eficiencia enerxética e o benestar animal, a consecución de accións de economía circular e de simbiose enerxética que axuden a reducir o consumo de enerxía e auga, e o aproveitamento enerxético dos biorresiduos xerados na explotación e nas explotacións próximas.

Resultados
  • R1. Reducir o número de mortes en polo menos un 1% optimizando o consumo de enerxía existente.
  • R2. Recuperación de polo menos o 50% da enerxía térmica dos biocombustibles mediante a optimización do sistema de combustión para o seu uso no sector avícola.
  • R3. Recuperación de polo menos o 70% da enerxía térmica dos biocombustibles mediante a optimización do proceso de gasificación.
  • R4. Redución do 20-50% do consumo de auga da rede da explotación.
  • R5. Avaliación do % de aforro en custos enerxéticos globais coa solución proposta no proxecto.
  • R6. Redución de polo menos un 60% dos fertilizantes inorgánicos a aplicar a cultivos específicos.
  • R7. Determinación do perfil ambiental e da viabilidade técnica e económica da implantación de accións de dixitalización e economía circular.
Información de contacto
  • Coordinador/Denominación da entidade: Fundación Empresarial Universitaria de Galicia (FEUGA)
  • Enderezo postal: Fundación Empresarial Universitaria de Galicia (FEUGA), R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
  • Correo electrónico coordinador/entidade: l.carbia@feuga.es
  • Teléfono: +34 981534180
Información adicional

O Real decreto lexislativo 1/2016 establece a prioridade de previr ou, cando non sexa posible, reducir e controlar a contaminación do aire, das augas e do solo mediante un sistema integrado de control da contaminación. En concreto, para as infraestruturas de incineración, os requisitos técnicos e legais para a súa autorización e funcionamento están establecidos no Real decreto 815/2013. Ademais, un dos principais obxectivos do Real Decreto-Lei 1/2016 e da Directiva 96/61/CE da que se deriva é garantir a prevención e o control integrados da contaminación das instalacións mediante a aplicación das mellores técnicas dispoñibles (MTD) recollidas nos documentos de referencia (BREF) aprobados para cada sector pola Comisión Europea.

Coordinadores
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Beneficiarios
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Subcontratado
  • Yarima Torreiro Villarino
  • Manuel José Dopico Dopico
  • María del Pilar Bernal
  • José Antonio García Blanco
  • Raúl París de Pablo
  • Félix del Villar
  • Agustín de Prada Rodríguez