SIMBAV Talde Operatiboa: Nekazaritza-hegaztientzako sinbiosia. Sektorea digitalizazioaren eta ekonomia zirkularreko estrategien bidez modernizatzeko bidean
- Mota Talde operatiboa
- Egoera Abian
- Exekuzioa 2024 -2027
- Esleitutako Aurrekontua 595.550,57 €
- Eremua Supraautonómico
- Autonomia-erkidegoa Castilla y León; Galicia
- Finantza-iturri nagusia 2023-2027ko NPB
- Proiektuaren webgunea GO SIMBAV
Espainian, hegazti-sektoreari lotutako haragi-ekoizpena %10 baino gehiago hazi da 2011tik 2021era oilaskoaren kasuan eta %50 baino gehiago indioilarren kasuan, oilasko haragiaren bigarren ekoizle eta indioilar bosgarren ekoizle bihurtuz. haragia Europar Batasunean 2021ean. Hazkunde hori oso lotuta dago sortzen den animalien oheko materialekin, azpiproduktuekin, nahastutako simaurra handitzearekin. pollinaza edo pavinaza izenez ezagutzen dena.
SIMBAVen proposatzen diren soluzioek sektoreko neurrien garapenean eta aplikazioan aurrera egiten lagundu dezakete, hegazti-hazkuntzarako MTDS gidaliburuetan (MAPA, 2023) barne hartuta, eta jardueraren ingurumen-alderdi garrantzitsu guztiei eragiten dietenak, horien artean daude. uraren kontsumoa, energia, simaurra modu eraginkorrean kudeatzea eta haren isurien kontrola.
Sektoreak energia eta elikagaien kontsumotik eratorritako kostuak optimizatuz ustiapen-marjinak hobetzeko ekintzak eskatzen ari da, animalien ongizatea arriskuan jarri gabe. Ondorioz, proiektu honek hegazti-sektorearen modernizatzean eta lehiakortasuna hobetzean jartzen du arreta, baliabideen kudeaketa eraginkorrean oinarritutako estrategia baten bidez, energia-eraginkortasuna eta animalien ongizatea kontrolatzea ahalbidetzen duten digitalizazio-tresnak erabiliz.
- Ekintza. 1.
- R1. Sentsore-sistema aurreratu baten diseinua eta ezarpena.
- R2.: Hegazti-simaurra lehortzeko prozesuaren hobekuntza.
- R3.: Materialen aurretratamendua.
- R4.: Uraren kontsumo iturri nagusien azterketa.
- R5.: Azpiproduktuen balorizazio termokimikoaren bidez estalitako baserriaren energia-eskariaren ehunekoa.
- R6.: Ongarri likido arautuak prestatzeko errautsetan mantenugaien disolbagarritasunaren ebaluazioa.
- R7: Ingurumen-inpaktuaren azterketa.
- Ekintza. 2.
- R1. Industriako IoT komunikazio sistema baten diseinua eta ezarpena.
- R2.: Oilasko-simaurraren errekuntza hobetzea: nekazaritzako hondakinekin batera erretzea.
- R3.: Karakterizazio fisiko-kimikoa eta termograbimetrikoa.
- R4.: Ura aurrezteko alternatiben eta instalazioen proposamena.
- R5.: Landarearen energia-portaeraren azterketa. Berreskuratzeko moduko hondar-bero iturriak.
- R6.: Entsegu agronomikoak.
- R7: Azterketa tekniko-ekonomikoa.
- Ekintza. 3.
- R1. Datu-base baten diseinua eta inplementazioa.
- R2.: Sortutako gas-isurien azterketa eta nahasketarik gabeko isuriekin alderaketa. Garbiketa-sistemen beharraren ebaluazioa.
- R3.: Oilasko-simaurraren/erei-simaurraren gasifikazioa airearekin bakarrik.
- R4.: Hautatutako hobekuntzen instalazioa.
- R5.: Hondar-beroaren erabileraren azterketa.
- Ekintza. 4.
- R1. Datu masiboen analisia eta algoritmo prediktiboen inplementazioa.
- R2.: Isurketa-kontrol sistemen definizioa eta ezarpena.
- R3.: Nekazaritzako hondakinekin batera gasifikatzea.
- R4.: Ur aurrezkien neurketa eta hobekuntzarako tartea.
- Ekintza. 5.
- R1. Animalien ongizatearen eta energia-fluxuen birtualizazio industriala.
Espainian, hegazti-haragiaren ekoizpena % 10 baino gehiago handitu zen oilaskoarentzat eta % 50 baino gehiago indioilarrentzat 2011tik 2021era, eta horrek Europar Batasuneko oilasko-haragiaren bigarren ekoizle handiena eta indioilar-haragiaren bosgarren ekoizle handiena bihurtu zuen 2021ean. Hazkunde hori oso lotuta dago animalien ohearekin nahastutako simaurrarekin egindako igoerarekin, oilasko-simaurra edo indioilar-simaurra izeneko azpiproduktuarekin. Beraz, jarduera honetan sortutako azpiproduktuak sektoreko ekoizleen onurarako erabiltzea beharrezkoa da, dakartzan ingurumen- eta ekonomia-arazoengatik eta aurkezten duen potentzialagatik.
Sektore honek munduko ekonomian, eta bereziki Espainian, duen garrantzia eta hegazti-ustiategietan hazten diren espezieen bolumen gero eta handiagoa kontuan hartuta, Europako Elikagaien Segurtasun Agintaritzak (EFSA), Europako Batzordeko animalien ongizate-arauetan oinarrituta, oilasko konbentzionalen hazkuntza-dentsitatea gehienez 11 kg/m2-ra murriztea gomendatu zuen, eta horrek nabarmen murriztuko luke ustiategi mota honen errentagarritasuna.
Eremu jakin baterako ekoitzitako kilogramo kopuruari mugak ezartzeari aurre egiteko, sektoreak energia eta pentsu kontsumotik eratorritako kostuak optimizatuz ustiapen-marjinak hobetzeko ekintzak eskatzen ari da, animalien ongizatea arriskuan jarri gabe.
Bestalde, ingurumen-errendimenduaren hobekuntza, gizarte-, ekonomia- eta industria-errendimenduaz gain, estatuko eta Europako politika publikoek identifikatzen dute, hala nola Nekazaritza Politika Bateratuaren (NPB) Plan Estrategiko Nazionalak edo Zientzia, Teknologia eta Berrikuntzarako Espainiako Estrategia 2021-2027k, zeinak bi gaien garrantzia berariaz jasotzen baitu bere 3. eta 6. helburu nagusietan eta, gainera, nekazaritza-elikagaien kate adimendun eta jasangarria identifikatzen baitu bere ildo estrategikoetako bat bezala.
Hala ere, sektorean estrategia iraunkorrak ezartzearen eskakizun teknikoei edo ondorio ekonomikoei buruzko ziurgabetasuna askotan oztopo bat da teknologia berritzaileak ezartzeko.
Hegazti-sektorearen modernizazioa eta lehiakortasuna hobetzea sustatzea, baliabideen kudeaketa eraginkorrean oinarritutako estrategia baten bidez, energia-eraginkortasuna eta animalien ongizatea monitorizatzea ahalbidetzen duten digitalizazio-tresnak erabiliz, energia- eta ur-kontsumoa murrizten lagunduko duten ekonomia zirkularreko eta energia-sinbiosi ekintzak lortzea, eta ustiategian eta inguruko ustiategietan sortutako biohondakinen energia-aprobetxamendua.
- R1. Heriotzen kopurua gutxienez % 1 murriztea, egungo energia-kontsumoa optimizatuz.
- R2. Bioerregaietatik lortutako energia termikoaren % 50 gutxienez berreskuratzea, errekuntza-sistema optimizatuz hegazti-sektorean erabiltzeko.
- R3. Bioerregaietatik lortutako energia termikoaren % 70 gutxienez berreskuratzea gasifikazio prozesua optimizatuz.
- R4. Baserriko ur-kontsumo nagusia % 20-50 arteko murrizketa.
- R5. Proiektuan proposatutako irtenbidearekin energia-kostu orokorretan lortutako aurrezpenaren ehunekoaren ebaluazioa.
- R6. Laborantza espezifikoetan aplikatu beharreko ongarri ez-organikoen % 60 gutxienez murriztea.
- R7. Digitalizazio eta ekonomia zirkularreko ekintzak ezartzeko ingurumen-profila eta bideragarritasun teknikoa eta ekonomikoa zehaztea.
- Koordinatzailea/erakundearen izena: Galiziako Unibertsitate Enpresa Fundazioa (FEUGA)
- Posta helbidea: Galiziako Unibertsitate Enpresaren Fundazioa (FEUGA), R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
- Koordinatzailearen/erakundearen helbide elektronikoa: l.carbia@feuga.es
- Telefonoa: +34 981534180
1/2016 Legegintzako Errege Dekretuak lehentasuna ezartzen du airearen, uraren eta lurzoruaren kutsadura prebenitzea edo, hori posible ez denean, murriztea eta kontrolatzea kutsadura kontrolatzeko sistema integratu baten bidez. Zehazki, errausketa-azpiegiturei dagokienez, baimentzeko eta funtzionatzeko baldintza teknikoak eta legalak 815/2013 Errege Dekretuan ezarri dira. Gainera, 1/2016 Errege Lege Dekretuaren eta hura eratortzen den 96/61/EE Zuzentarauaren helburu nagusietako bat instalazioen kutsaduraren prebentzio eta kontrol integratua bermatzea da, Europako Batzordeak sektore bakoitzerako onartutako erreferentzia dokumentuetan (BREF) sartutako teknika eskuragarri onenak (BAT) aplikatuz.
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
- Yarima Torreiro Villarino
- Manuel José Dopico Dopico
- María del Pilar Bernal
- José Antonio García Blanco
- Raúl París de Pablo
- Félix del Villar
- Agustín de Prada Rodríguez