Skip to main content
Logo GO Simbav

SIMBAV Talde Eragilea: Nekazaritza-hegazti-hegaztiaren sinbiosia: digitalizazio eta ekonomia zirkularreko estrategien bidez sektorearen modernizaziorantz.

  • Mota Talde operatiboa
  • Egoera Abian
  • Exekuzioa 2024 -2027
  • Esleitutako Aurrekontua 597.651,00 €
  • Eremua Supraautonómico
  • Autonomia-erkidegoa Castilla y León; Galicia
  • Finantza-iturri nagusia PEPAC 2023-2027
  • Proiektuaren webgunea GO SIMBAV
Abstract

Espainian, hegazti-sektoreari lotutako haragi-ekoizpena %10 baino gehiago hazi da 2011tik 2021era oilaskoaren kasuan eta %50 baino gehiago indioilarren kasuan, oilasko haragiaren bigarren ekoizle eta indioilar bosgarren ekoizle bihurtuz. haragia Europar Batasunean 2021ean. Hazkunde hori oso lotuta dago sortzen den animalien oheko materialekin, azpiproduktuekin, nahastutako simaurra handitzearekin. pollinaza edo pavinaza izenez ezagutzen dena.

SIMBAVen proposatzen diren soluzioek sektoreko neurrien garapenean eta aplikazioan aurrera egiten lagundu dezakete, hegazti-hazkuntzarako MTDS gidaliburuetan (MAPA, 2023) barne hartuta, eta jardueraren ingurumen-alderdi garrantzitsu guztiei eragiten dietenak, horien artean daude. uraren kontsumoa, energia, simaurra modu eraginkorrean kudeatzea eta haren isurien kontrola.

Azalpena

Sektoreak ustiapen-marjinak hobetzera zuzendutako ekintzak eskatzen ditu, energiaren eta elikagaien kontsumotik eratorritako kostuak optimizatuz, animalien ongizatea kaltetu gabe. Ondorioz, proiektu honek hegazti-sektorearen lehiakortasuna modernizatzea eta hobetzea du ardatz, baliabideen kudeaketa eraginkorrean oinarritutako estrategia baten bidez, energia-eraginkortasuna eta animalien ongizatea kontrolatzeko aukera ematen duten digitalizazio-tresnak erabiliz.

Jardueren deskribapena
  • Ekin. 1. R1. Sentze-sistema aurreratu baten diseinua eta ezarpena.
  • Ekin. 2. R1. IoT komunikazio sistema industrial baten diseinua eta ezarpena.
  • Ekin. 3. R1. Datu-base baten diseinua eta ezarpena.
  • Ekin. 4. R1. Datu masiboen analisia eta algoritmo iragarleen ezarpena.
  • Ekin. 5. R1. Animalien ongizatearen eta energia-fluxuen birtualizazio industriala.
  • Ekin. 1. R2.: Hegazti simaurra lehortzeko prozesuaren hobekuntza.
  • Ekin. 2. R2.: Oilasko simaurraren errekuntza hobetzea: nekazaritzako hondakinekin batera erretzea.
  • Ekin. 3. R2.: Sortutako gas isurien analisia eta nahasketarik gabeko isuriekin alderatzea. Garbiketa sistemen beharraren balorazioa.
  • Ekin. 4. R2.: Emisioak kontrolatzeko sistemen definizioa eta ezarpena.
  • Ekin. 1. R3.: Materialen aurretratamendua.
  • Ekin. 2. R3.: Karakterizazio fisikokimikoa eta termogravimetrikoa.
  • Ekin. 3. R3.: Oilasko simaurra/zisneen simaurra airearekin bakarrik gasifikatzea.
  • Ekin. 4. R3.: Kogasifikazioa nekazaritzako hondakinekin.
  • Ekin. 1. R4.: Ur-kontsumo iturri nagusien azterketa.
  • Ekin. 2. R4.: Ura aurrezteko alternatiba eta instalazioen proposamena.
  • Ekin. 3. R4.: Hautatutako hobekuntzak instalatzea.
  • Ekin. 4. R4.: Ur-aurrezpena eta hobetzeko tartea neurtzea.
  • Ekin. 1. R5.: Azpiproduktuen balorizazio termokimikoak estalitako ustiategiaren energia-eskariaren %.
  • Ekin. 2. R5.: Landarearen energia-portaeraren analisia. Bero-hondar-iturri berreskuragarriak.
  • Ekin. 3. R5.: Hondar beroaren erabileraren analisia.
  • Ekin. 1. R6.: Errautsetan mantenugaien disolbagarritasunaren ebaluazioa ongarri likido arautuak prestatzeko.
  • Ekin. 2. R6.: Entsegu agronomikoak.
  • Ekin. 1. R7: Ingurumen-inpaktuaren azterketa.
  • Ekin. 2. R7: Azterketa tekniko-ekonomikoa.
Testuinguruko deskribapena

Espainian, hegazti-haragiaren ekoizpena % 10 baino gehiago hazi zen oilaskoarentzat eta % 50 baino gehiago indioilarrarentzat 2011tik 2021era, eta 2021ean Europar Batasuneko oilasko-haragiaren bigarren ekoizle eta bosgarren ekoizle bihurtu zen. Hazkunde hori oso lotuta dago simaur-oihalaren edo simaur-oihalaren nahasketa gisa ezagutzen den simaur-kopuruaren hazkundearekin. Hori dela eta, jarduera honetan sortzen diren azpiproduktuak sektoreko ekoizleen mesedetan aprobetxatzea beharrezkoa bihurtzen da, horrek dakartzan ingurumen- eta ekonomia-arazoengatik eta dituen potentzialengatik.

Sektore honek munduko ekonomian, eta bereziki Espainiarentzat duen garrantzia kontuan hartuta, eta hegazti-haztegietan hazten diren espezieen bolumena gero eta handiagoa denez, Elikagaien Segurtasuneko Europako Agintaritzak (EFSA), Europako Batzordeko animalien ongizatearen arauetan oinarrituta, ohiko oilasko oilaskoen haztegi-dentsitatea murriztea gomendatu zuen, gehienez ere 11 kg/m2-ra, eta horrek ustiategiaren errentagarritasuna nabarmen murriztuko luke.

Eremu jakin baterako ekoitzitako kilogramo-kopuruari muga horiek ezartzeari aurre egiteko, sektoreak ustiapen-marjinak hobetzera zuzendutako ekintzak eskatzen ditu, energiaren eta pentsuen kontsumotik eratorritako kostuak optimizatuz, animalien ongizatea kaltetu gabe.

Bestalde, ingurumen-errendimenduaren hobekuntza, gizarte-, ekonomia- eta industria-errendimenduaz gain, estatuko eta Europako politika publikoek identifikatzen dute, hala nola, Nekazaritza Politika Bateratuaren Plan Estrategiko Nazionalak (NPB) edo 2021-2027ko Zientzia, Teknologia eta Berrikuntzarako Espainiako Estrategia, zeinak bi gaien garrantzia bere helburu nagusietan barne hartzen baitu 3. eta 6. ildo estrategiko, adimentsu eta identifikagarri gisa .

Hala ere, estrategia iraunkorrak ezartzearen baldintza teknikoei edo inplikazio ekonomikoei buruz sektorean dagoen ziurgabetasuna oztopo izan ohi da teknologia berritzaileak sartzeko.

Helburuak

Hegazti-sektorearen modernizazioa eta lehiakortasuna hobetzea sustatzea baliabideen kudeaketa eraginkorrean oinarritutako estrategiaren bidez, energia-eraginkortasuna eta animalien ongizatea kontrolatzeko aukera ematen duten digitalizazio-tresnak erabiliz, energia- eta ur-kontsumoa murrizten lagunduko duten ekonomia zirkularra eta energia-sinbiosi-ekintzak lortzea, eta ustiategietan eta inguruko ustiategietan sortutako biohondakinen energia-aprobetxamenduan.

Results
  • R1. Heriotzen kopurua gutxienez %1 murriztea, dagoen energia-kontsumoa optimizatuz.
  • R2. Bioerregaietatik energia termikoaren %50 gutxienez berreskuratzea, hegazti-sektorean erabiltzeko errekuntza-sistema optimizatuz.
  • R3. Bioerregaietatik energia termikoaren % 70 gutxienez berreskuratzea gasifikazio-prozesua optimizatuz.
  • R4. Ustiategiko sareko ur-kontsumoaren %20-50 arteko murrizketa.
  • R5. Energia-kostu orokorreko % aurrezpenaren ebaluazioa proiektuan proposatutako irtenbidearekin.
  • R6. Labore zehatzei aplikatu beharreko ongarri ez-organikoen gutxienez % 60 murriztea.
  • R7. Digitalizazio eta ekonomia zirkularreko ekintzak ezartzearen ingurumen-profila eta bideragarritasun tekniko eta ekonomikoa zehaztea.
Harremanetarako informazioa
  • Koordinatzailea/entitatearen izena: Galiziako Unibertsitate Enpresaren Fundazioa (FEUGA)
  • Posta helbidea: Galiziako Unibertsitate Enpresaren Fundazioa (FEUGA), R/Lope Gómez de Marzoa S/N - Campus Vida, Santiago de Compostela, A Coruña
  • Koordinatzailea/entitatearen helbide elektronikoa: l.carbia@feuga.es
  • Telefonoa: +34 981534180
Informazio gehigarria

1/2016 Legegintzako Errege Dekretuak airearen, ura eta lurzoruaren kutsadura prebenitzeko edo, hori ezinezkoa denean, murrizteko eta kontrolatzeko lehentasuna ezartzen du kutsadura kontrolatzeko sistema integratuaren bidez. Zehazki, errauste-azpiegituretarako, 815/2013 Errege Dekretuan ezartzen dira baimentzeko eta ustiatzeko baldintza tekniko eta juridikoak. Gainera, 1/2016 Errege Lege Dekretuaren eta bertatik eratortzen den 96/61/EE Zuzentarauaren helburu nagusietako bat instalazioen kutsaduraren prebentzio eta kontrol integratua bermatzea da, Europako Batzordeak sektore bakoitzerako onartutako erreferentziazko dokumentuetan (BREF) eskuragarri dauden teknikarik onenak (BAT) aplikatuz.

Koordinatzaileak
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Onuradunak
  • Fundación Empresa Universidad Gallega (FEUGA)
Kanpoko kontratazioa
  • Yarima Torreiro Villarino
  • Manuel José Dopico Dopico
  • María del Pilar Bernal
  • José Antonio García Blanco
  • Raúl París de Pablo
  • Félix del Villar
  • Agustín de Prada Rodríguez