Ir o contido principal

Proxecto xirasol: mellora da sustentabilidade do xirasol mediante a agricultura de conservación

  • Tipo Grupo operativo
  • Execución 2017
  • Orzamento asignado 5.000,00 €
  • Ámbito Autonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
Descrición

En Andalucía, o cultivo de xirasol é o segundo cultivo herbáceo en superficie, sendo actualmente o principal cultivo de primavera e imprescindible na rotación asociada ás axudas PAC. Na actualidade, máis do 95% xestionase mediante a labra, provocando unha destrución da estrutura do solo, expoñéndoo a perda de materia orgánica e unha maior evaporación directa da humidade. Factor moi importante nas nosas condicións xa que moitas veces ten que desenvolverse sen precipitacións importantes.

Outro efecto negativo da agricultura convencional son as emisións de CO2 á atmosfera, ademais de manter o solo desprotexido cun risco inaceptable de erosión nunha agricultura que debe ser sostible. A sementeira directa vén a solucionar estes problemas, aínda que a súa implantación no cultivo de xirasol nas condicións edafoclimáticas que se dan en Andalucía, presenta algunhas dificultades, principalmente no nacemento da planta, polo que é necesario achegar solucións innovadoras neste sentido.

Hai menos experiencia e hai que mellorar os medios, tanto humanos (formación) como técnicos (manipulación e maquinaria) para obter ferramentas innovadoras nas que o gandeiro poida confiar. Espérase obter a experiencia e solvencia técnica necesarias para que a masa crítica de gandeiros promova a implantación destas técnicas en todo o territorio andaluz e poidan ser extrapoladas a outras rexións da UE.

Información de contacto
info@agriculturadeconservacion.org