
Grupo Operativo SEBASTIANA: Selección e clasificación da la para mellorar a competitividade das pequenas explotacións ovinas
- Tipo Grupo operativo
- Execución 2022 -2025
- Orzamento asignado 599.754,15 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto https://gosebastiana.com
Na actualidade, a la está considerada un subproduto e os gandeiros apenas reciben compensación por ela (0,00 a 0,40 €/animal), o que supón un custo adicional para os gandeiros polas tarefas de esquila asociadas (1,5 €/animal). Ante esta situación e tendo en conta as baixas marxes de beneficio coas que traballa o sector ovino, cómpre poñer en marcha medidas innovadoras para mellorar e estandarizar a calidade da lá, permitindo a súa revalorización e unha máis doada clasificación por calidade, dotando aos gandeiros de poder de negociación con terceiros. Así mesmo, unha posible solución para o sector é acurtar as canles de comercialización da la, para o que se propón unha transformación e venda diferenciada da mesma a nivel local, en lugar de ser exportada a países afastados e devoltas á península en forma de diferentes tecidos importados, tendo un gran impacto na redución da pegada de carbono e na atracción de mozos e mozas do rural e artesáns da la atraídos pola industria local.
- Implantar un modelo integral de selección, clasificación e comercialización da la destinado a aumentar a competitividade e a rendibilidade das pequenas explotacións.
- Desenvolvemento e consolidación dun plan de mellora da calidade da la mediante procedementos de análise obxectivo e selección fenotípica altamente herdable (diámetro da fibra da la).
- Posta en marcha dunha pequena industria de transformación da la
- Incrementar a rendibilidade económica das explotacións ovinas castelás mediante a venda directa de la diferenciada (preclasificada) e servizos asociados á pequena industria transformadora da la creada.
- Implantación dun procedemento obxectivo de análise da calidade da la, identificación de animais e seguimento da cría.
- Formación dos gandeiros en tarefas de clasificación previa á esquila e verificación dos factores nutricionais que inflúen na calidade da la.
- Definición do proceso de lavado e clasificación da la e deseño dun sistema sinxelo de clasificación da calidade da la para gandeiros.
- Implantación dunha plataforma dixital gandería-cliente como canle de encontro, potencial comercialización da la e posterior informe sobre o impacto económico, social e ambiental do novo sistema.
- Entidade/denominación coordinadora: Centro de Selección e Mellora Xenética de Ovino e Caprino de Castela e León (OVIGEN)
- Correo electrónico coordinador/entidade: administracion@ovigen.es
- Centro de selección y mejora genética de ovino y caprino de Castilla y León (OVIGEN)
- Genovis soc
- coop.
- El Navazo S.C
- Ovintegral iberia S.L.
- Proyecto Dlana S.L.
- Asociación española de criadores de ganado ovino selecto de raza castellana (ANCA)
- IMASDE agroalimentaria S.L.
- Instituto de Ganadería de Montaña (IGM)
- Consejo superior de Investigaciones científicas (CSIC)
- Universidad de León
- Digital Innovation Hub on Livestock
- Environment
- Agriculture &
- Forest (DIH-LEAF)
- Akisplataforma.es recomenda GO SEBASTIANA
- X
- Youtube (canle)
- Vídeo de presentación do proxecto GO SEBASTIANA
- Posta en marcha do centro de transformación de la de OVINTEGRAL
- GO SEBASTIANA, A LÁ: UN SUBPRODUTO RENTABLE E SOSTIBLE PARA O GANDO?
- VAI SEBASTIANA. Eficiencia e mellora da calidade da la. A rendibilidade ao noso…