 
Grupo Operativo SEBASTIANA: Selección e clasificación da la para mellorar a competitividade das pequenas explotacións ovinas
- Tipo Grupo operativo
- Estado Cheo
- Execución 2022 -2025
- Orzamento asignado 599.754,15 €
- Ámbito Supraautonómico
- Comunidade Autónoma Castilla y León; Madrid, Comunidad de
- Fonte principal de financiamento PAC 2014-2020
- Páxina web do proxecto https://gosebastiana.com
Na actualidade, a la está considerada un subproduto e os gandeiros apenas reciben compensación por ela (0,00 a 0,40 €/animal), o que supón un custo adicional para os gandeiros polas tarefas de esquila asociadas (1,5 €/animal). Ante esta situación e tendo en conta as baixas marxes de beneficio coas que traballa o sector ovino, cómpre poñer en marcha medidas innovadoras para mellorar e estandarizar a calidade da lá, permitindo a súa revalorización e unha máis doada clasificación por calidade, dotando aos gandeiros de poder de negociación con terceiros. Así mesmo, unha posible solución para o sector é acurtar as canles de comercialización da la, para o que se propón unha transformación e venda diferenciada da mesma a nivel local, en lugar de ser exportada a países afastados e devoltas á península en forma de diferentes tecidos importados, tendo un gran impacto na redución da pegada de carbono e na atracción de mozos e mozas do rural e artesáns da la atraídos pola industria local.
- Formación dos gandeiros en tarefas de clasificación previas á esquila.
- Implantación dun procedemento obxectivo de análise da calidade da la.
- Identificación de animais potenciadores da la e seguimento da descendencia.
- Verificación de factores ou manexo nutricionais e animais que inflúen na calidade da la.
- Definición do proceso de lavado e clasificación da la.
- Deseño dun sistema sinxelo de catalogación da calidade da la para gandeiros.
- Implantación dunha plataforma dixital para gandeiros e clientes como canle de encontro e potencial canle de comercialización da la.
- Informe sobre o impacto económico, social e ambiental do novo sistema integral.
O sector ovino enfrontouse nos últimos anos a importantes fluctuacións nos prezos da la. Neste contexto, é difícil manter as marxes de beneficio, nas que o prezo da la xoga un papel fundamental, aínda que non é doado cambialo desde o nivel das explotacións. Cabe lembrar que os actuais sistemas de produción están orientados principalmente á produción de carne, sendo a la considerada un subproduto deste sistema de produción. Non se destinaron á la os recursos suficientes para permitir o desenvolvemento de novos avances e unha revalorización que mellore o seu valor e rendibilidade. Non obstante, coas tecnoloxías dispoñibles na actualidade, sería posible considerar o desenvolvemento de sistemas de produción de carne e la de ovino de dobre propósito, para potenciar a rendibilidade da gandería extensiva de ovino no rural. Neste contexto, existe a necesidade do mercado de mellorar a rendibilidade da gandería ovina, co obxectivo de facela máis sostible a medio prazo. En definitiva, este innovador proxecto de transformación da la será pioneiro no seu sector, ofrecendo un novo paradigma para as pequenas e medianas explotacións que loitan por xestionar a súa la, o que supón un custo adicional máis que un beneficio. Ademais de ser un proxecto que dinamiza a economía rural, é un vector de sinerxías e xerador de beneficios ambientais e sociais.
- Implantar un modelo integral de selección, clasificación e comercialización da la destinado a aumentar a competitividade e a rendibilidade das pequenas explotacións.
- Desenvolvemento e consolidación dun plan de mellora da calidade da la mediante procedementos de análise obxectivo e selección fenotípica altamente herdable (diámetro da fibra da la).
- Posta en marcha dunha pequena industria de transformación da la
- Incrementar a rendibilidade económica das explotacións ovinas castelás mediante a venda directa de la diferenciada (preclasificada) e servizos asociados á pequena industria transformadora da la creada.
- Desenvolvemento e consolidación dun plan de mellora da calidade da la mediante procedementos de análise obxectivo e selección fenotípica altamente herdable (diámetro da fibra da la). - Principais resultados: 
- Formación dos gandeiros en tarefas de clasificación previas á esquila.
- Implantación dun procedemento obxectivo de análise da calidade da la.
- Identificación de animais potenciadores da la e seguimento da descendencia.
- Verificación de factores ou manexo nutricionais e animais que inflúen na calidade da la.
Recomendacións prácticas: dada a situación actual do sector, contémplase o enfoque da mellora da calidade da la a nivel de explotación a través de procedementos obxectivos de análise e selección fenotípica altamente herdables e de gran interese para a industria téxtil (por exemplo: diámetro da fibra de la) sen necesidade de realizar análises xenotípicas que farían que o proceso encarecesen o proceso, mantendo o trazo que se consideraba excesivamente encarecido e que, ademais, manteña a compatibilidade do proxecto considerada actualmente. nos procesos de reprodución. Deste xeito, considérase que, dun xeito metodoloxicamente sinxelo, grazas á utilización de tecnoloxías analíticas avanzadas, será posible obter resultados nun período de tempo relativamente curto, coa participación activa do gandeiro.
- Posta en marcha dunha pequena industria de transformación da la. - Principais resultados: 
- Definición do proceso de lavado e clasificación da la.
- Deseño dun sistema sinxelo de catalogación da calidade da la para gandeiros.
Recomendacións prácticas: o proxecto centrouse na posta en marcha dunha pequena industria de transformación da la. O obxectivo é ofrecer un servizo próximo e fiable aos gandeiros locais, evitando a necesidade de recoller la non rendible grazas tanto á mellora da calidade abordada no obxectivo 1 do proxecto como á formación básica dos gandeiros en materia de esquila, clasificación e catalogación da la, que os sitúa nunha mellor posición negociadora.
- Incrementar a rendibilidade económica das explotacións ovinas castelás mediante a venda directa de la diferenciada (preclasificada) e servizos asociados á pequena industria transformadora da la creada.
Principais resultados:
- Implantación dunha plataforma dixital para gandeiros e clientes como canle de encontro e potencial canle de comercialización da la.
- Informe sobre o impacto económico, social e ambiental do novo sistema integral desde a perspectiva da gandería e da sustentabilidade rural. Recomendacións prácticas: Propúxose para facilitar a venda de la e para cuantificar practicamente os beneficios económicos, sociais e ambientais que se poden derivar da implantación deste novo modelo de comercialización da la, que evita intermediarios e redundará en beneficios económicos da venda directa a nivel local.
Para iso, creouse unha nova plataforma dixital de encontro e potencial difusión do coñecemento entre gandeiros e clientes. Esta plataforma reforzará e mellorará a visibilidade do comercio publicando dispoñibilidade, orixes, calidade e necesidades.
- Coordinador/denominación entidade: IMASDE AGROALIMENTARIA, SL
- Enderezo postal: C. Nápoles, 3, 28224 Pozuelo de Alarcón, Madrid
- Correo electrónico coordinador/entidade: administracion@ovigen.es
- Teléfono: +34 674971968
- IMASDE AGROALIMENTARIA, S.L.
- Centro de selección y mejora genética de ovino y caprino de Castilla y León (OVIGEN)
- Genovis soc
- coop.
- El Navazo S.C
- Ovintegral iberia S.L.
- Proyecto Dlana S.L.
- Asociación española de criadores de ganado ovino selecto de raza castellana (ANCA)
- Instituto de Ganadería de Montaña (IGM)
- Consejo superior de Investigaciones científicas (CSIC)
- Universidad de León
- Digital Innovation Hub on Livestock
- Environment
- Agriculture &
- Forest (DIH-LEAF)
- Akisplataforma.es recomenda GO SEBASTIANA
- X
- Youtube (canle)
- Vídeo de presentación do proxecto GO SEBASTIANA
- Posta en marcha do centro de transformación de la de OVINTEGRAL
- GO SEBASTIANA, A LÁ: UN SUBPRODUTO RENTABLE E SOSTIBLE PARA O GANDO?
- VAI SEBASTIANA. Eficiencia e mellora da calidade da la. A rendibilidade ao noso…
- Detalle do banner descargable da Guía de Boas Prácticas
- XXVI Foro Nacional Ovino 2024
- Último día de esquila en Serradilla del Arroyo
- GO Sebastiana presente na Feira NaturCyL
- Posta en marcha do centro de transformación da la
- Resultados do proxecto e visitas ao centro de transformación de la Ovintegral
- Visita de expertos en la de ovella do Uruguai
- Webinar: Avances na revalorización da la
- Fin da súa viaxe tecendo novas oportunidades
- Guía de boas prácticas de corte
- Peche do proxecto GO Sebastiana e logros
- O camiño percorrido pola revalorización da la
- Descubre os obxectivos conseguidos por GO Sebastiana
- Ovigen peche do proxecto GO Sebastiana e logros
- Genovis pecha o proxecto GO Sebastiana e consegue
- Anca peche do proxecto GO Sebastiana e logros
- Paw coa guía de boas prácticas de corte
- Peche do proxecto GO Sebastiana e logros
- Peche total do proxecto GO Sebastiana e logros
- Peche do proxecto GO Sebastiana e logros
- Difusión na páxina web de INTEREMPRESAS
- Difusión na páxina web RED PAC.es
- Difusión na páxina web da Real Federación Española de Asociacións de Gandeiros …
- Distribuído na revista GANADERÍA
- Difusión na web da GANADERIA.
- Entrevista radiofónica: ONDA AGRARIA. 02/02/2025 a partir do minuto 28:30
- Entrevista radiofónica: En directo! Segovia
- FACEBOOK IR A SEBASTIANA
- INSTAGRAM GO SEBASTIANA
- Usuario de TWITTER GO SEBASTIANA
- Difusión de NAVAZO
- Gandería El Navazo
- Difusión de OVINTEGRAL
- Difusión de DLANA a través de Instagram
- Difusión de DLANA a través de Facebook
- GENOVIS Difusión vía Instagram
- Difusión de OVIGEN vía Instagram
- Difusión de IMASDE a través de LinkedIn
- Ovigen
- Genovis
- HAUNCH
- O Navazo
- Ovintegral
- Dlana
- Imasde
 
 
 
 
        
   
                         
                         
                        