Ir o contido principal
Selección y clasificación de lana para la mejora de la competitividad de pequeñas explotaciones ganaderas de ovino

Grupo Operativo SEBASTIANA: Selección e clasificación da la para mellorar a competitividade das pequenas explotacións ovinas

  • Tipo Grupo operativo
  • Execución 2022 -2025
  • Orzamento asignado 599.754,15 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Castilla y León; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PEPAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://gosebastiana.com
Descrición

Na actualidade, a la está considerada un subproduto e os gandeiros apenas reciben compensación por ela (0,00 a 0,40 €/animal), o que supón un custo adicional para os gandeiros polas tarefas de esquila asociadas (1,5 €/animal). Ante esta situación e tendo en conta as baixas marxes de beneficio coas que traballa o sector ovino, cómpre poñer en marcha medidas innovadoras para mellorar e estandarizar a calidade da lá, permitindo a súa revalorización e unha máis doada clasificación por calidade, dotando aos gandeiros de poder de negociación con terceiros. Así mesmo, unha posible solución para o sector é acurtar as canles de comercialización da la, para o que se propón unha transformación e venda diferenciada da mesma a nivel local, en lugar de ser exportada a países afastados e devoltas á península en forma de diferentes tecidos importados, tendo un gran impacto na redución da pegada de carbono e na atracción de mozos e mozas do rural e artesáns da la atraídos pola industria local.

Obxectivos
  • Implantar un modelo integral de selección, clasificación e comercialización da la destinado a aumentar a competitividade e a rendibilidade das pequenas explotacións.
  • Desenvolvemento e consolidación dun plan de mellora da calidade da la mediante procedementos de análise obxectivo e selección fenotípica altamente herdable (diámetro da fibra da la).
  • Posta en marcha dunha pequena industria de transformación da la
  • Incrementar a rendibilidade económica das explotacións ovinas castelás mediante a venda directa de la diferenciada (preclasificada) e servizos asociados á pequena industria transformadora da la creada.
Resultados
  • Implantación dun procedemento obxectivo de análise da calidade da la, identificación de animais e seguimento da cría.
  • Formación dos gandeiros en tarefas de clasificación previa á esquila e verificación dos factores nutricionais que inflúen na calidade da la.
  • Definición do proceso de lavado e clasificación da la e deseño dun sistema sinxelo de clasificación da calidade da la para gandeiros.
  • Implantación dunha plataforma dixital gandería-cliente como canle de encontro, potencial comercialización da la e posterior informe sobre o impacto económico, social e ambiental do novo sistema.
Información de contacto
  • Entidade/denominación coordinadora: Centro de Selección e Mellora Xenética de Ovino e Caprino de Castela e León (OVIGEN)
  • Correo electrónico coordinador/entidade: administracion@ovigen.es
Beneficiarios
  • Centro de selección y mejora genética de ovino y caprino de Castilla y León (OVIGEN)
  • Genovis soc
  • coop.
  • El Navazo S.C
  • Ovintegral iberia S.L.
  • Proyecto Dlana S.L.
  • Asociación española de criadores de ganado ovino selecto de raza castellana (ANCA)
  • IMASDE agroalimentaria S.L.
Subcontratado
  • Instituto de Ganadería de Montaña (IGM)
  • Consejo superior de Investigaciones científicas (CSIC)
  • Universidad de León
  • Digital Innovation Hub on Livestock
  • Environment
  • Agriculture &amp
  • Forest (DIH-LEAF)