Ir o contido principal
Selección y clasificación de lana para la mejora de la competitividad de pequeñas explotaciones ganaderas de ovino

Grupo Operativo SEBASTIANA: Selección e clasificación da la para mellorar a competitividade das pequenas explotacións ovinas

  • Tipo Grupo operativo
  • Estado Cheo
  • Execución 2022 -2025
  • Orzamento asignado 599.754,15 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Castilla y León; Madrid, Comunidad de
  • Fonte principal de financiamento PAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://gosebastiana.com
Descrición

Na actualidade, a la está considerada un subproduto e os gandeiros apenas reciben compensación por ela (0,00 a 0,40 €/animal), o que supón un custo adicional para os gandeiros polas tarefas de esquila asociadas (1,5 €/animal). Ante esta situación e tendo en conta as baixas marxes de beneficio coas que traballa o sector ovino, cómpre poñer en marcha medidas innovadoras para mellorar e estandarizar a calidade da lá, permitindo a súa revalorización e unha máis doada clasificación por calidade, dotando aos gandeiros de poder de negociación con terceiros. Así mesmo, unha posible solución para o sector é acurtar as canles de comercialización da la, para o que se propón unha transformación e venda diferenciada da mesma a nivel local, en lugar de ser exportada a países afastados e devoltas á península en forma de diferentes tecidos importados, tendo un gran impacto na redución da pegada de carbono e na atracción de mozos e mozas do rural e artesáns da la atraídos pola industria local.

Descrición das actividades
  • Formación dos gandeiros en tarefas de clasificación previas á esquila.
  • Implantación dun procedemento obxectivo de análise da calidade da la.
  • Identificación de animais potenciadores da la e seguimento da descendencia.
  • Verificación de factores ou manexo nutricionais e animais que inflúen na calidade da la.
  • Definición do proceso de lavado e clasificación da la.
  • Deseño dun sistema sinxelo de catalogación da calidade da la para gandeiros.
  • Implantación dunha plataforma dixital para gandeiros e clientes como canle de encontro e potencial canle de comercialización da la.
  • Informe sobre o impacto económico, social e ambiental do novo sistema integral.
Descrición contextual

O sector ovino enfrontouse nos últimos anos a importantes fluctuacións nos prezos da la. Neste contexto, é difícil manter as marxes de beneficio, nas que o prezo da la xoga un papel fundamental, aínda que non é doado cambialo desde o nivel das explotacións. Cabe lembrar que os actuais sistemas de produción están orientados principalmente á produción de carne, sendo a la considerada un subproduto deste sistema de produción. Non se destinaron á la os recursos suficientes para permitir o desenvolvemento de novos avances e unha revalorización que mellore o seu valor e rendibilidade. Non obstante, coas tecnoloxías dispoñibles na actualidade, sería posible considerar o desenvolvemento de sistemas de produción de carne e la de ovino de dobre propósito, para potenciar a rendibilidade da gandería extensiva de ovino no rural. Neste contexto, existe a necesidade do mercado de mellorar a rendibilidade da gandería ovina, co obxectivo de facela máis sostible a medio prazo. En definitiva, este innovador proxecto de transformación da la será pioneiro no seu sector, ofrecendo un novo paradigma para as pequenas e medianas explotacións que loitan por xestionar a súa la, o que supón un custo adicional máis que un beneficio. Ademais de ser un proxecto que dinamiza a economía rural, é un vector de sinerxías e xerador de beneficios ambientais e sociais.

Obxectivos
  • Implantar un modelo integral de selección, clasificación e comercialización da la destinado a aumentar a competitividade e a rendibilidade das pequenas explotacións.
  • Desenvolvemento e consolidación dun plan de mellora da calidade da la mediante procedementos de análise obxectivo e selección fenotípica altamente herdable (diámetro da fibra da la).
  • Posta en marcha dunha pequena industria de transformación da la
  • Incrementar a rendibilidade económica das explotacións ovinas castelás mediante a venda directa de la diferenciada (preclasificada) e servizos asociados á pequena industria transformadora da la creada.
Resultados
  1. Desenvolvemento e consolidación dun plan de mellora da calidade da la mediante procedementos de análise obxectivo e selección fenotípica altamente herdable (diámetro da fibra da la).

    Principais resultados:

  • Formación dos gandeiros en tarefas de clasificación previas á esquila.
  • Implantación dun procedemento obxectivo de análise da calidade da la.
  • Identificación de animais potenciadores da la e seguimento da descendencia.
  • Verificación de factores ou manexo nutricionais e animais que inflúen na calidade da la.

Recomendacións prácticas: dada a situación actual do sector, contémplase o enfoque da mellora da calidade da la a nivel de explotación a través de procedementos obxectivos de análise e selección fenotípica altamente herdables e de gran interese para a industria téxtil (por exemplo: diámetro da fibra de la) sen necesidade de realizar análises xenotípicas que farían que o proceso encarecesen o proceso, mantendo o trazo que se consideraba excesivamente encarecido e que, ademais, manteña a compatibilidade do proxecto considerada actualmente. nos procesos de reprodución. Deste xeito, considérase que, dun xeito metodoloxicamente sinxelo, grazas á utilización de tecnoloxías analíticas avanzadas, será posible obter resultados nun período de tempo relativamente curto, coa participación activa do gandeiro.

  1. Posta en marcha dunha pequena industria de transformación da la.

    Principais resultados:

  • Definición do proceso de lavado e clasificación da la.
  • Deseño dun sistema sinxelo de catalogación da calidade da la para gandeiros.

Recomendacións prácticas: o proxecto centrouse na posta en marcha dunha pequena industria de transformación da la. O obxectivo é ofrecer un servizo próximo e fiable aos gandeiros locais, evitando a necesidade de recoller la non rendible grazas tanto á mellora da calidade abordada no obxectivo 1 do proxecto como á formación básica dos gandeiros en materia de esquila, clasificación e catalogación da la, que os sitúa nunha mellor posición negociadora.

  1. Incrementar a rendibilidade económica das explotacións ovinas castelás mediante a venda directa de la diferenciada (preclasificada) e servizos asociados á pequena industria transformadora da la creada.

Principais resultados:

  • Implantación dunha plataforma dixital para gandeiros e clientes como canle de encontro e potencial canle de comercialización da la.
  • Informe sobre o impacto económico, social e ambiental do novo sistema integral desde a perspectiva da gandería e da sustentabilidade rural. Recomendacións prácticas: Propúxose para facilitar a venda de la e para cuantificar practicamente os beneficios económicos, sociais e ambientais que se poden derivar da implantación deste novo modelo de comercialización da la, que evita intermediarios e redundará en beneficios económicos da venda directa a nivel local.

Para iso, creouse unha nova plataforma dixital de encontro e potencial difusión do coñecemento entre gandeiros e clientes. Esta plataforma reforzará e mellorará a visibilidade do comercio publicando dispoñibilidade, orixes, calidade e necesidades.

Información de contacto
  • Coordinador/denominación entidade: IMASDE AGROALIMENTARIA, SL  
  • Enderezo postal: C. Nápoles, 3, 28224 Pozuelo de Alarcón, Madrid
  • Correo electrónico coordinador/entidade: administracion@ovigen.es
  • Teléfono: +34 674971968
Coordinadores
  • IMASDE AGROALIMENTARIA, S.L.
Beneficiarios
  • Centro de selección y mejora genética de ovino y caprino de Castilla y León (OVIGEN)
  • Genovis soc
  • coop.
  • El Navazo S.C
  • Ovintegral iberia S.L.
  • Proyecto Dlana S.L.
  • Asociación española de criadores de ganado ovino selecto de raza castellana (ANCA)
Subcontratado
  • Instituto de Ganadería de Montaña (IGM)
  • Consejo superior de Investigaciones científicas (CSIC)
  • Universidad de León
  • Digital Innovation Hub on Livestock
  • Environment
  • Agriculture &amp
  • Forest (DIH-LEAF)