Ir o contido principal
Aplicacion de indicadores de salud y calidad de suelos para un manejo sostenible y eficiente del girasol en Aragón, Castilla León, Castilla La Mancha, Extremadura y Andalucia

Grupo Operativo Sanidade do Xirasol: Aplicación de indicadores de saúde e calidade do solo para unha xestión sostible e eficiente do xirasol en Aragón, Castela e León, Castela-A Mancha, Estremadura e Andalucía.

  • Tipo Grupo operativo
  • Execución 2022 -2025
  • Orzamento asignado 533.449,65 €
  • Ámbito Supraautonómico
  • Comunidade Autónoma Andalucía; Aragón; Castilla y León; Castilla - La Mancha; Extremadura; Madrid, Comunidad de; Murcia, Región de
  • Fonte principal de financiamento PAC 2014-2020
  • Páxina web do proxecto https://saludgirasol.es
Descrición

O Grupo de Traballo do Xirasol busca que un cultivo de interese produtivo sexa rendible, e que pase de ser residual e dirixido unicamente a zonas marxinais. Buscará a rendibilidade, xunto coa sustentabilidade e os beneficios do ecosistema.

O Grupo achegará un conxunto de parámetros capaces de identificar a calidade e a saúde dos solos que sustentan o cultivo de xirasol; Estes indicadores construiranse a partir de propiedades físicas, químicas e biolóxicas, e definiranse de forma que sexan sinxelos e rápidos de medir.

Os indicadores de calidade e saúde do solo para cultivos de xirasol proporcionarán información útil para xestionar a fertilidade do solo e a xestión dos cultivos, con especial énfase na plantación sen labra, a rotación de cultivos e a agricultura de conservación.

Isto permitirá que o cultivo pase a sistemas agrícolas sostibles, intelixentes e adaptados ao clima e axudará aos agricultores a cumprir cos novos esquemas ecolóxicos da PAC. O Grupo de Traballo xerará unha Guía para a Sostibilidade do Cultivo de Xirasol e levará a cabo aspectos relacionados coa difusión e transferencia adecuada dos resultados a todo o sector.

Obxectivos

O proxecto busca mellorar a rendibilidade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol mediante un modelo de xestión innovador centrado na eficiencia dos nutrientes e na saúde do solo. Elaboraranse informes con parámetros físico-químicos, de materia orgánica e biolóxicos que axudarán aos agricultores a avaliar a calidade do solo dun xeito sinxelo e fiable.

Estes indicadores serán útiles para a toma de decisións sobre a fertilización e a xestión sostible dos cultivos de xirasol, permitindo o seguimento da produtividade do solo e das propiedades dos ecosistemas. Ademais, crearase unha base de datos nacional con información histórica e actual sobre o cultivo de xirasol en España, incluíndo hectáreas, variedades, usos e rendibilidade, así como datos climáticos e edafóricos.

Aínda que é difícil incluír parámetros de biodiversidade no microbioma do solo, estudarase o seu potencial uso como indicadores. Con esta información, os agricultores poderán conseguir un cultivo de xirasol máis rendible e sostible.

O proxecto busca impulsar un modelo de xestión innovador que mellore a rendibilidade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol, baseado no uso eficiente de nutrientes e na calidade e saúde do solo. Elaboraranse informes con parámetros fisicoquímicos, de materia orgánica e biolóxicos, así como de indicadores diferenciais que permitan aos agricultores avaliar a calidade e a saúde do seu solo dun xeito sinxelo e fiable.

Este sistema de indicadores será unha ferramenta útil para a toma de decisións en materia de fertilización e xestión sostible dos cultivos de xirasol, permitindo o seguimento da evolución das propiedades produtivas do solo e dos ecosistemas. Ademais, recollerase información detallada sobre a xestión dos cultivos de xirasol, incluíndo a rotación de cultivos, as prácticas de sementeira directa, os sistemas de fertilización e as variedades utilizadas. Esta información estruturarase nunha base de datos actualizada que optimizará a xestión dos cultivos.

A pesar da dificultade de incorporar parámetros relacionados coa biodiversidade do microbioma do solo, estudarase o seu potencial uso como indicadores. Con toda esta información, agricultores e produtores disporán de ferramentas e formación eficaces que lles permitan conseguir un cultivo de xirasol rendible e sostible.

O proxecto busca impulsar un modelo de xestión innovador que mellore a rendibilidade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol, baseado no uso eficiente de nutrientes e na calidade e saúde do solo. Elaboraranse informes con parámetros fisicoquímicos, de materia orgánica e biolóxicos, así como de indicadores diferenciais que permitirán aos agricultores avaliar a calidade e a saúde do seu solo de forma sinxela e fiable.

Este sistema de indicadores será unha ferramenta útil para a toma de decisións en materia de fertilización e xestión sostible dos cultivos de xirasol, permitindo o seguimento da evolución das propiedades produtivas do solo e dos ecosistemas. Ademais, recollerase información detallada sobre os solos que admiten o cultivo de xirasol, incluíndo características físicas, fertilidade e prácticas de xestión como a rotación de cultivos e a sementeira directa. Esta información estruturarase nunha base de datos actualizada que permitirá unha xestión optimizada dos cultivos.

A pesar da dificultade de incorporar parámetros relacionados coa biodiversidade do microbioma do solo, estudarase o seu posible uso como indicadores. Con toda esta información, agricultores e produtores terán as ferramentas e unha formación eficaz para conseguir cultivos de xirasol rendibles e sostibles.

A calidade e a saúde do solo son calidades dinámicas que poden cambiar rapidamente dependendo das prácticas de xestión. Para conservalos, é fundamental implementar prácticas sostibles. Avaliar a calidade do solo permítenos comprender e revertir o seu deterioro e, polo tanto, a elaboración dunha "guía de boas prácticas de cultivo de xirasol" é fundamental para orientar o cultivo cara a sistemas agrícolas sostibles, intelixentes e adaptados ao clima, axudando aos agricultores a cumprir cos esquemas ecolóxicos da nova Política Agraria Común.

O grupo operativo (OG) estruturará de forma coherente toda a información existente sobre os distintos indicadores de calidade e saúde do solo ensaiados en solos agrícolas, facendo especial fincapé na súa eficacia. Estes indicadores correlacionaranse coa eficacia do cultivo en xeral e do xirasol en particular. Estudaranse e proporanse parámetros agronómicos, ecosistémicos e biolóxicos como indicadores de saúde e calidade do solo para o cultivo de xirasol, garantindo que sexan robustos e fáciles de determinar.

Esta práctica e moderna guía axudarache a aumentar a eficiencia dos nutrientes, facer que as explotacións actuais sexan máis rendibles e adaptalas ás novas normativas. Ademais, contribuirá a avaliar conxuntamente a calidade, a sustentabilidade e o rendemento do xirasol nas diferentes rexións de cultivo de España, aportando un valor engadido ao subsector agrícola do xirasol e contribuíndo ao desenvolvemento económico e sostible do sector agrario e das zonas rurais.

O proxecto busca impulsar un modelo de xestión innovador que mellore a rendibilidade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol, baseado no uso eficiente de nutrientes e na calidade e saúde do solo. Elaboraranse informes con parámetros fisicoquímicos, de materia orgánica e biolóxicos, así como de indicadores diferenciais que permitan aos agricultores avaliar a calidade e a saúde do seu solo dun xeito sinxelo e fiable.

Este sistema de indicadores será unha ferramenta útil para a toma de decisións en materia de fertilización e xestión sostible dos cultivos de xirasol, permitindo o seguimento da evolución das propiedades produtivas do solo e dos ecosistemas. Ademais, recollerase información detallada sobre as ferramentas de fertilización existentes, avaliando as que mellor reproducen o comportamento dos nutrientes, especialmente o nitróxeno, nas zonas agroclimáticas de España. A guía incluirá diversas fontes de nitróxeno (minerais, estercos, estercos verdes, residuos de cultivos) útiles para a fertilización do xirasol, tanto en regadío como en secano, e estratexias de fertilización integradas nas rotacións de cultivos de xirasol.

Facilitaranse factores de perda de nitróxeno adaptados ás condicións de precipitación e rega, métodos de aplicación de fertilizantes orgánicos (sólidos e líquidos) e temporalización, tendo en conta a información de modelos como Manner (Reino Unido) e ALFAM (Dinamarca), calibrados e validados para España. Ademais, incluiranse os factores de perda de nitratos e de emisións de N₂O, que son cruciais para a pegada de carbono asociada á produción de aceite de xirasol.

A pesar da dificultade de incorporar parámetros relacionados coa biodiversidade do microbioma do solo, estudarase o seu potencial uso como indicadores. Con toda esta información, agricultores e produtores disporán de ferramentas e formación eficaces que lles permitan conseguir un cultivo de xirasol rendible e sostible.

O proxecto busca mellorar a rendibilidade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol mediante un modelo de xestión innovador centrado na eficiencia dos nutrientes e na saúde do solo. Desenvolveranse indicadores para avaliar a calidade do solo e tomar decisións sobre a fertilización e a xestión sostible. Ademais, recollerase información detallada sobre solos e prácticas de xestión, creando unha base de datos actualizada.

Seleccionaranse parcelas modelo para estudar estes indicadores e estratexias de xestión, comparando métodos innovadores e convencionais. Nestas parcelas avaliaranse parámetros fisicoquímicos, de materia orgánica e biolóxicos, correlacionando a calidade do solo coa produtividade e a sustentabilidade dos cultivos. Os resultados obtidos axudarán aos agricultores a mellorar a rendibilidade e a sustentabilidade das súas explotacións.

As parcelas realizaranse un seguimento mínimo de dous anos, e analizaranse os efectos das diferentes prácticas de xestión na saúde do solo e na calidade do aceite de xirasol. Esta información promoverá o cultivo de xirasol e ofrecerá mellores recomendacións para aumentar a produción en España, contribuíndo ao desenvolvemento económico e sostible do sector agrario e das zonas rurais.

O proxecto busca impulsar un modelo de xestión innovador que mellore a rendibilidade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol, baseado no uso eficiente de nutrientes e na calidade e saúde do solo. Elaboraranse informes con parámetros fisicoquímicos, de materia orgánica e biolóxicos, así como de indicadores diferenciais que permitan aos agricultores avaliar a calidade e a saúde do seu solo de forma sinxela e fiable.

Este sistema de indicadores será unha ferramenta útil para a toma de decisións en materia de fertilización e xestión sostible dos cultivos de xirasol, permitindo o seguimento da evolución das propiedades produtivas do solo e dos ecosistemas. Ademais, desenvolverase unha “guía dos cultivadores de xirasol” cos parámetros e indicadores de calidade e saúde do solo implantados polo Grupo, para que poidan inferir un cultivo rendible e sostible. A guía será un documento conciso e sinxelo de usar, categorizado por cada un dos efectos esperados: rendemento, calidade do aceite, perda de nitróxeno ao medio ambiente e mellora da calidade do solo.

A pesar da dificultade de incorporar parámetros relacionados coa biodiversidade estrutural e funcional do microbioma do solo, estudarase o seu comportamento e posible utilización como indicadores. Con toda esta información, agricultores e produtores terán as ferramentas e unha formación eficaz para conseguir cultivos de xirasol rendibles e sostibles.

O proxecto busca impulsar un modelo de xestión innovador que mellore a rendibilidade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol, baseado no uso eficiente de nutrientes e na calidade e saúde do solo. Elaboraranse informes con parámetros fisicoquímicos, de materia orgánica e biolóxicos, así como de indicadores diferenciais que permitan aos agricultores avaliar a calidade e a saúde do seu solo dun xeito sinxelo e fiable.

Este sistema de indicadores será unha ferramenta útil para a toma de decisións en materia de fertilización e xestión sostible dos cultivos de xirasol, permitindo o seguimento da evolución das propiedades produtivas do solo e dos ecosistemas. Ademais, as solucións técnicas proporcionadas serán difundidas a través dun Manual de Procedementos que permitirá aos agricultores realizar as mesmas probas de campo descritas na parte de demostración do proxecto. Os agricultores interesados serán asistidos e asesorados, garantindo que dispoñan de información e formación eficaces para conseguir un cultivo de xirasol rendible e sostible.

A pesar da dificultade de incorporar parámetros relacionados coa biodiversidade estrutural e funcional do microbioma do solo, estudarase o seu comportamento e potencial uso como indicadores. Con toda esta información, agricultores e produtores poderán modernizar e incrementar o desenvolvemento tecnolóxico do cultivo do xirasol, aplicando estes parámetros á toma de decisións relativas á nutrición dos cultivos e á sustentabilidade do agroecosistema do xirasol.

O proxecto busca impulsar un modelo de xestión innovador que mellore a rendibilidade e a sustentabilidade do cultivo de xirasol, baseado no uso eficiente de nutrientes e na calidade e saúde do solo. Elaboraranse informes con parámetros fisicoquímicos, de materia orgánica e biolóxicos, así como de indicadores diferenciais que permitan aos agricultores avaliar a calidade e a saúde do seu solo de forma sinxela e fiable.

Este sistema de indicadores será unha ferramenta útil para a toma de decisións en materia de fertilización e xestión sostible dos cultivos de xirasol, permitindo o seguimento da evolución das propiedades produtivas do solo e dos ecosistemas. Ademais, o coñecemento e as tecnoloxías desenvolvidas transferirase ao sector agrícola e agroalimentario, potenciando esta tecnoloxía como un sistema de xestión sustentable e rendible. A iniciativa difundirase a través dos medios designados, chegando a asociacións de mulleres, asociacións de mozos emprendedores e público en xeral.

A pesar da dificultade de incorporar parámetros relacionados coa biodiversidade estrutural e funcional do microbioma do solo, estudarase o seu comportamento e posible utilización como indicadores. Con toda esta información, agricultores e produtores terán as ferramentas e unha formación eficaz para conseguir cultivos de xirasol rendibles e sostibles.

Resultados
  • Base de datos coa historia e a evolución actual do cultivo do xirasol en España.
  • Informar sobre os tipos de xestión que favorecen unha maior produtividade e sustentabilidade do xirasol, así como sobre as variedades que ofrecen mellores resultados.
  • Un informe sobre os factores máis relevantes para o cultivo do xirasol que serve como ferramenta de transferencia de coñecemento.
  • Un conxunto de indicadores de referencia que permite aos agricultores avaliar a calidade e a saúde do solo.
  • Informe de referencia para a transferencia de coñecemento e elaboración da “Guía práctica para o cultivo sustentable do xirasol”.
  • Informe detallado sobre os resultados e impacto sobre os agricultores das actividades agrarias nas parcelas "escaparate".
  • Transferencia activa e eficaz dos obxectivos e ferramentas do proxecto.
Información de contacto
  • Coordinador/a denominación da entidade: ASAJA
  • Correo electrónico coordinador/entidade: alvaro@asaja.com
Beneficiarios
  • Asociación agraria de jóvenes agricultores (ASAJA)
  • Fertinagro Biotech S.L.
  • Centro de edafología y biología aplicada del Segura y Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CEBAS-CSIC)
Subcontratado
  • Universidad Politécnica de Madrid (UPM)