Ir o contido principal

Cálculo da pegada de carbono e da pegada hídrica

Data de Inicio: 03/10/2023
Data de finalización: 05/10/2023
Modalidade: En liña

Descrición

PRESENTACIÓN DO CURSO

O sistema agroalimentario é un dos principais sectores responsables da degradación ambiental. Hoxe é o maior usuario de auga doce a nivel mundial: a agricultura representa o 70% da auga doce extraída do mundo. O sistema alimentario tamén é responsable de entre o 21% e o 37% das emisións totais de gases de efecto invernadoiro.

A pegada hídrica e a pegada de carbono son indicadores de sustentabilidade, fundamentais para o coidado do medio ambiente e a procura dunha xestión máis eficiente dos recursos naturais. Se se analizan conxuntamente as emisións de gases de efecto invernadoiro (pegada de carbono) e o uso da auga (pegada hídrica), chéganse a conclusións de sustentabilidade máis realistas.

A pegada de carbono é un indicador ambiental que mide as emisións netas totais de gases de efecto invernadoiro producidas, directa ou indirectamente, por un individuo, un país, un produto, etc. Exprésase en masa de CO2 equivalente. As emisións de carbono constitúen unha ameaza para a sustentabilidade e deterioran o medio ambiente. Medir a pegada de carbono dunha actividade, empresa ou produto permítenos identificar formas e oportunidades para reducir os gases de efecto invernadoiro e desenvolver modelos e plans de xestión máis axeitados para reducir as emisións de CO2.

A auga é un recurso limitado que hai que coidar, a súa extracción e xestión tamén repercute nas emisións de CO2 pola enerxía necesaria para o tratamento e distribución da auga. A pegada hídrica mide o volume de auga doce utilizada para producir bens e servizos Este cálculo permite coñecer o volume de auga consumida, o volume de perdas reais e os factores que máis inflúen no resultado, para poder traballar na detección de fugas. , identificar oportunidades de mellora, tomar decisións eficientes sobre os posibles impactos ambientais relacionados coa xestión da auga e poder reducila, e promover un consumo responsable.

DESTINATARIOS

Enxeñeiros agrónomos, mestrados en enxeñaría agronómica, enxeñeiros técnicos agrícolas, grao en enxeñaría agroalimentaria e rural, así como mestrados e títulos relacionados coa enxeñaría agronómica e profesionais do ámbito da enxeñaría.

OBXECTIVOS

Metodoloxía de cálculo da pegada de carbono e da pegada hídrica. Casos prácticos modelos de xestión sostible

CONTIDOS

Módulo 1. Pegada hídrica

  1. Concepto de pegada hídrica
  2. Avaliación da pegada hídrica

2.1. Manual de avaliación da pegada hídrica

2.2. Norma Internacional ISO 14046 Pegada hídrica

  1. Exemplos de aplicación

3.1. Pegada hídrica dun produto

3.2. Pegada hídrica dun consumidor ou grupo de consumidores

3.3. Pegada hídrica dunha zona delimitada xeograficamente

3.4. Pegada hídrica dunha organización

  1. Avaliación dos coñecementos adquiridos
  2. sesión de preguntas e respostas

Módulo 2. Pegada de carbono

  1. Concepto de pegada de carbono
  2. Avaliación da pegada de carbono

2.1. Pegada de carbono do produto

2.2. Pegada de carbono dunha organización

  1. Exemplos de aplicación

3.1. Secuestro de carbono e redución de emisións de gases de efecto invernadoiro na agricultura de conservación. Casos prácticos do proxecto LIFE Agromitiga.

3.2. Módulo de estabilización orgánica C en regadío

  1. Avaliación dos coñecementos adquiridos
  2. sesión de preguntas e respostas

METODOLOXÍA

Online por videoconferencia

AVALIACIÓN

É necesario asistir ao 75% das sesións e superar unha avaliación ao final do curso para obter a certificación

FACULTADE

Colexio Oficial de Enxeñeiros Agrónomos de Aragón, Navarra e País Vasco

PREZO

50€ Socios de COIAANPV, COITA e outros Centros con convenio.

40€ estudantes desempregados COIAANPV e COITA-Aragón1 e matriculados2

100 € Socios non universitarios

Próximos Cursos