Skip to main content

HORIZON EUROPA SPOILCONTROL Proiektua: Hartzitutako edarien kalitatea eta segurtasuna hobetzea, hondatzeko mikroorganismoen kudeaketa eta kontrolaren bidez.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2025 -2029
  • Esleitutako Aurrekontua 3.974.796,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea https://cordis.europa.eu/project/id/101168618
Azalpena

Klima-aldaketaren testuinguruan jasangarritasunerako trantsizio globalarekin, petrolioaren alternatiba berriztagarrien eskaera inoizko altuerara iritsi da. Egurra, eraikuntzatik energiara arte askotariko industrien oinarria, eskaera gero eta handiagoa du, energia sortzeko erabilera sustatzeko politiken ondorioz. Dena den, igoera horrek baso naturalak mehatxatzen ditu, monolaborantzak areagotzea eta biodibertsitatea galtzea dakar.

Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA) programak lagunduta, LigMo proiektua ekimen aitzindari gisa sortzen da. Lignina-gene biosintetikoak azkar hazten diren goroldio-espezieetan sartuz, Physcomitrium patens adibidez, LigMo-k biomaterial berritzaileak garatzea du helburu, egur-iturri tradizionalen mendekotasuna murrizteko eta ekosistema naturalen gaineko presioa arintzeko.

Helburuak

SpoilControl-ek hurrengo belaunaldiko ikertzaile polifazetikoak trebatuko ditu hartzidura iraunkorraren teknologien alorrean, mikrobioen hondatzeak dakartzan gaur egungo eta etorkizuneko erronkei aurre egiteko eta hartzitutako edarien kalitatea eta segurtasuna hobetzeko gai direnak. Europa da edari hartzituetan lider historikoa, zeinen lehiakortasuna zalantzan jartzen ari baita. Elikagai hartzituetan mikrobioen hondatzea gero eta kezka handiagoa da finantza-ikuspegitik (galera ekonomikoak) eta osasun-ikuspegitik (patogenoen presentzia gero eta handiagoa, batez ere etxekoak ez diren edo artisau-ekoizpenetan).

Kalitate- eta segurtasun-arazo hauek gizarte- eta ingurumen-aldaketek areagotu egiten dituzte: kontsumo baxuko produktuen, praktika jasangarrien, eskala txikiko ekoizpenaren eta klima-aldaketaren kontsumitzaileen joerak mikrobioen hondatzeko arriskuak areagotzearekin lotzen dira.

Gainera, hartziduraren sektoreak edarien arteko esparru eta prestakuntza global bat falta du, eta ondorioz, ahaleginak eta inbertsio partekatuak bikoiztu egiten dira. SpoilControl-ek edari anitzetan (ardoa, likoreak, garagardoa, sagardoa, kombucha, kefir), diziplina anitzetan (ingurumen eta bizitzaren zientzietatik hasi eta ingeniaritza eta ekonomiara arte) eta irtenbide anitzetan (tratamendu biologiko, kimiko eta fisiko jasangarrien garapena) oinarritutako estrategia original bat garatuko du.

Partzuergoak hartzidura-kate osoa hartzen du, hartziduratik beiraraino, 34 bazkiderekin, unibertsitateak, ETEak, korporazio handiak, berrikuntza klusterrak, startup-ak, laborategi analitikoak, institutu teknikoak eta homebrewer taldeak barne. SpoilControl-ek eragin anitz izango ditu: maila zientifikoan, mikrobio-espezie ez-konbentzionalen azterketa baliagarria izango da hartziduraren sektoreaz gain; Gizarte mailan, SpoilControl-ek elikagai hartzituen segurtasun-arazoei buruzko sentsibilizazioa sustatuko du eta azken erabiltzaile guztientzat (industrialariak, kontsumitzaileak) praktika onak sustatuko ditu; Soluzio eta tratamendu berritzaileen garapenak berehalako eta epe luzerako eragin ekonomikoa izango du.