H2020 SHEALTHY Proiektua: Fruta eta barazki fresko eta gutxien prozesatuen osasuna zaintzeko teknologia fisiko ez-termikoak
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2019 -2023
- Esleitutako Aurrekontua 6.955.758,74 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto SHEALTHY
Kontsumitzaileek gero eta gehiago eskatzen dituzte elikagai freskoak, osasungarriak, erosoak, jasangarriak, tokikoak eta gehigarririk gabekoak. EBk finantzatutako SHEALTHY proiektuak higienizazio, kontserbazio eta egonkortze metodo ez-termiko batzuk erabiliko ditu gutxien prozesatutako fruta eta barazkien (F&B) segurtasuna hobetzeko, nutrizio-kalitatea mantentzeko eta iraupena luzatzeko. Erakustaldiak eta balidazioak egingo dira gutxieneko prozesatutako F&B eta F&Betan oinarritutako zuku eta irabiakientzat.
Balio-kate osoan zehar lehengaien trazabilitatea eta benetakotasuna hobetzeko, negozio-eredu kooperatibo eta logistika-sistema berriak ezarriko dira. Garrantzitsua da kontuan izatea berrikuntzak tokiko mikroenpresa, enpresa txiki eta ertainen beharretara egokituko direla. Proiektuak bideragarritasun komertziala ere ebaluatuko du, kontsumitzaileen onarpena eta araudi, segurtasun eta ingurumen faktoreak barne.
SHEALTHY proposamenak higienizazio, kontserbazio eta egonkortze metodo ez-termikoen konbinazio optimo bat ebaluatu eta garatzea du helburu, segurtasuna hobetzeko (patogenoen eta hondatzen duten mikroorganismoen inaktibazioa), aldi berean gutxieneko prozesatutako fruta eta barazki produktuen nutrizio-kalitatea mantenduz (% 30 arte) eta iraupena luzatuz (% 50 arte).
Teknologia ez-termikoak prozesatzeko eragiketa minimoekin konbinatuz eta modulatuz, kontsumitzaileen janari fresko, osasungarri, eroso, jasangarri, tokian tokiko ekoitzitako eta gehigarririk gabeko eskariari erantzungo diogu. Teknologia bigun konbinatu eta optimizatuak bi negozio-kasutan erakutsi eta balioztatuko dira: gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkiak, eta fruta eta barazkietan oinarritutako zukuak eta irabiakiak. Garbiketa-prozesuko higiene-sistema optimizatuko da ultrasoinuen (US), ur elektrolizatuaren, plasmaz aktibatutako uraren, intentsitate handiko argi pultsatuaren eta argi urdinaren konbinazio bat aplikatuz. Gutxienez prozesatutako fruta eta barazkien kalitatea mantentzeko eta iraupena luzatzeko, estaldura bioaktiboak eta ontzi aktibo eta adimendunak aplikatuko dira. Fruta eta barazkietan oinarritutako zukuak eta irabiatuak presio handiko prozesamenduaren bidez egonkortuko dira Estatu Batuetan. Fruta eta barazki azpiproduktuen balorizaziorako, eremu elektriko pultsatuak eta AEBetako mintz-iragazketa erabiliko dira konposatu bioaktiboak ateratzeko. Prozesatzeko metodo jasangarri eta malguak tokiko fruta eta barazkien mikroenpresa eta ETEen beharretara egokituko dira, lehen mailako ekoizleak negozio eredu kooperatibo berritzaileen eta logistika sistema berrien bidez lotuz, fruta eta barazkien balio-kate osoan zehar lehengaien trazabilitatea eta benetakotasuna hobetzeko.
Bideragarritasun komertziala ebaluatuko da, kontsumitzaileen onarpena eta araudi, segurtasun eta ingurumen alderdiak barne. SHEALTHY-k joera teknologikoak eta kontsumitzaileen beharrak konbinatuko ditu negozio ereduak, teknologia transferentzia eta merkatu orientazioa ahalbidetzeko, EBko ETE tradizionalentzat, tokikoentzat eta landa eremukoentzat nekazaritza-elikagaien ekosistema kolaboratibo berri baterako trantsizioa errazteko.
SHEALTHY proiektuak elikagaien industriako arazo nagusi bati heltzen dio: gutxien prozesatutako fruta eta barazkien (F&B) segurtasuna, nutrizio-kalitatea eta iraupena hobetzeko beharra, baita F&Betan oinarritutako zuku eta irabiatuena ere. Hau funtsezkoa da, elikagai fresko, osasungarri, eroso, jasangarri eta gehigarririk gabekoen eskaera gero eta handiagoari erantzuten baitio.
Elikagaien segurtasuna eta nutrizio-balioa handitzen dituzten metodoak garatuz, eta aldi berean haien iraupena luzatuz, SHEALTHY-k elikagaien xahuketa murrizten laguntzen du, ingurumen-arazo garrantzitsu bat baita. Gainera, janari aukera osasungarriagoak eskaintzeak eragin positiboa izan dezake osasun publikoan, kontsumitzaileei dieta aukera hobeak eskainiz. Helburu orokorren artean, higiene, kontserbazio eta egonkortze metodo ez-termikoen konbinazio optimo bat garatzea dago, patogenoak eta hondatzen duten mikroorganismoak inaktibatzen dituena, elikagaien nutrizio-kalitatea mantenduz. Proiektuak teknologia hauek kasu praktikoetan frogatu eta baliozkotzea du helburu.
Gainera, prozesatzeko metodo iraunkor eta malgu horiek fruta eta barazkien sektoreko tokiko mikroenpresa, enpresa txiki eta ertainei (ETE) transferitzea bilatzen du. Horrek dakar lehen mailako ekoizleak konektatzea negozio-eredu kooperatibo berrien eta logistika-sistema berrien bidez, fruta eta barazkien balio-kate osoan zehar trazabilitatea eta benetakotasuna hobetzeko. Azkenik, proiektuak bideragarritasun komertziala, kontsumitzaileen onarpena eta araudi-, segurtasun- eta ingurumen-arauekin bat datorren ebaluatu nahi ditu, horrela EBko ETE tradizional, tokiko eta landa-eremuko nekazaritza-elikagaien ekosistema kolaboratibo berri baterako trantsizioa erraztuz.
SHEALTHY proiektuan zehar, hainbat lorpen esanguratsu lortu dira:
- Teknologia eta Produktu Konbinazioak: 50 teknologia eta produktu konbinazio baino gehiago aztertu ziren bi negozio kasu nagusitarako: saneamendua eta kontserbazioa, eta egonkortzea.
- Konposatu aktiboen hautaketa: Konposatu antimikrobiano eta antioxidatzaile berriak (konposatu antimikrobiano 1 eta 2 antioxidatzaile) in vitro eraginkortasunaren, literatura-berrikuspenen eta aplikazio industrialetarako duten garrantziaren arabera aukeratu ziren.
- Erabakiak Laguntzeko Sistemaren (DSS) Baliozkotzea: SHEALTHY produktuen iraupena hobetzeko helburuarekin sortutako teknologia ez-termikoen hautaketa gidatzeko erabakiak laguntzeko sistema bat balioztatu zen, eta horrela, teknologia-hornitzaileei eta ETEei orientazio baliotsua eman zien.
- Prozesu pilotuaren definizioa: Teknologia egokia hautatu zen eta erauzketa eta arazketarako prozesu pilotuak definitu ziren eskalagarritasuna bermatzeko.
- Berrikuntzarako laguntza: Negozio-eredu berriak garatu ziren ETEetan berrikuntza sustatzeko eta teknologiaren adopzioa errazteko proba pilotuetan.
- Logistika Sistema Eraginkorrak: Lankidetza-sareak eta klusterrak sortu ziren logistika-sistemen eraginkortasuna hobetzeko, elikagai-kate osoan zehar trazabilitatea bermatzeko eta tokiko eta eskualdeko elikagai-sistemetan aukera berriak irekitzeko.
- Denbora Errealeko Jarraipen Gailua: Denbora errealeko jarraipen gailu bat sortu zen freskotasunarekin eta heltzearekin lotutako aldagaiak jarraitzeko, besteak beste, tenperatura, hezetasuna eta etileno mailak.
- Falsifikazioen detekzioa: Fruta-zuku eta irabiaki faltsuak identifikatzeko kostu txikiko eta kontsumitzaileentzako adierazleak garatu ziren, amonio molibdatoan eta paladio sulfatoan oinarritutako freskotasun-adierazle tinta barne.
- Proba pilotuak: Hamaika proba pilotu egin ziren lau Europako herrialdetan produktu eta prozesu berriak edo hobetuak ekoizteko Espainian, Italian, Serbian eta Alemanian.
- Teknologiaren Eraginaren Azterketa: Proiektuak ikerketa zabalak egin zituen teknologia bigun konbinatuek elikagaien osaeran, kalitate sentsorialean, segurtasunean eta kontsumitzaileen pertzepzioan duten eraginari buruz. Aurretiazko Arriskuen Ebaluazioa (PRA) egin zen araudia betetzeko.
- Ingurumen- eta ekonomia-jasangarritasuna: Bizi-zikloaren ikuspegi integratua erabili zen proiektu-prozesuen ingurumen-, ekonomia- eta gizarte-inpaktuak ebaluatu eta optimizatzeko, Bizi-zikloaren azterketa (BZA), Bizi-zikloaren kostuen kalkulua (BZK) eta Bizi-ziklo sozialaren azterketa (BZA) bezalako metodologiak erabiliz. Emaitza nagusiak: Teknologia bigunek elikagaien galerak % 40 inguru murriztu zituzten, fruta eta barazkien benetakotasuna eta kalitatea bermatuz. Produktu eta prozesu berriek dieta osasungarrien kontsumitzaileen eskaera ase zuten, produktu horien iraupena arrakastaz luzatuz. Proiektuak frogatu zuen teknologia berriak ezartzeak ingurumen- eta ekonomia-inpaktu negatibo potentzialak konpentsatu ditzakeela, elikagaiak ekoizteko sistema jasangarriago bati lagunduz. Ustiapena eta Zabalkundea: Azken ustiapen-planak 13 Emaitza Ustiagarri Gako (EGG) identifikatu zituen, haien negozio-ereduekin batera, bazkideek emaitza horiek merkatuan nola aprobetxatu nahi dituzten erakutsiz. Zabalkunde-planaren helburua aurkikuntza hauek partekatzea zen, batez ere komunitate zientifiko eta akademikoekin.
Teknologia berritzaile eta prozesu jasangarriekin, EBk finantzatutako SHEALTHY proiektuak tokiko fruta eta barazkien iraupena luzatzen ari da. Dieta osasungarri bati dagokionez, ez dago fruta eta barazkiak (F&B) jatearekin konparagarririk. Izan ere, fruta eta barazkietan aberatsa den dieta batek odol-presioa jaisten, bihotzeko gaixotasunak eta iktusak izateko arriskua murrizten, minbizi mota batzuk prebenitzen eta begi- eta digestio-arazoak izateko arriskua gutxitzen lagun dezake. Faktoreek eta barazkiek gure gosea kontrolpean ere mantentzen lagun dezakete eta, beraz, pisua galtzen lagun dezakete. Beraz, zein da trikimailua? «Bertako produktuek iraupen laburra dutenez, supermerkatuetan aurkitzen diren janari eta edari gehienak inportatuak dira eta gure osasunerako eta ingurumenerako kaltegarriak izan daitezkeen produktu kimikoekin tratatu dira», dio Elena Torrieri Napoliko Federico II Unibertsitateko irakasleak.
EBk finantzatutako SHEALTHY proiektuaren laguntzarekin, Torrieri tokiko produktuen iraupena modu iraunkorrean luzatzeko ahalegin bat zuzentzen ari da. Proiektuak higienizazio, kontserbazio eta egonkortze metodo ez-termikoen konbinazioa erabiltzen du fruta eta barazkien segurtasuna, kalitatea eta freskotasuna hobetzeko. «Proiektuak kontsumitzaileen eskariari erantzutea du helburu, elikagai fresko, osasungarri, eroso, jasangarri, tokian tokiko ekoitzitako, gehigarririk gabeko, seguru eta nutritiboak lortzeko», gaineratu du Torrierik. Tokiko eta eskualdeko elikagai-sistema garden bat Gutxienez prozesatutako fruta eta barazkietan eta fruta- eta barazki-oinarritutako zuku eta irabiakietan zentratuz, proiektuak hainbat teknologia eta prozesu garatu eta aztertu zituen, guztiak tokiko ekoizle txikien beharrak asetzeko diseinatuta. Besteak beste, teknologia ez-termikoak, film biodegradagarri aktiboak, biopolimeroen estaldurak, produktu kimikorik gabeko garbiketa eta desinfekzio irtenbideak, konposatu bioaktiboen erauzketa prozesua, ontziratzeko teknologia berriak eta pasteurizazio termikoaren ordezko bat zeuden.
Proiektuak negozio-eredu holistiko eta kolaboratiboak ere definitu zituen, tokiko eta eskualdeko elikagaiak ekoizten eta prozesatzen dituzten ETEen lehiakortasuna handitzeko helburuarekin. «Gure negozio-eredu kolaboratibo eta ETEek gidatutakoei esker, tokiko eta eskualdeko elikagai-sistema gardenak ezarri ahal izan genituen, non nekazariak, elikagai-prozesatzaileak, logistika-hornitzaileak eta kontsumitzaileak inplikatuta eta elkarri lotuta dauden», azaldu du Torrierik. Iraupen luzeagoa eta nutrizio-balio handiagoa duten elikagaiak Garbiketa, kontserbazio eta egonkortze teknologiak erabiliz, SHEALTHY-k gutxieneko prozesatutako fruta eta barazkien 11 prototipo eta zuku eta irabiakien sei prototipo garatu zituen, guztiak pilotu-eskalan ekoizteko egokiak. «Gure prozesuek ez dute gutxien prozesatutako fruta eta barazkien iraupena % 30etik % 50era luzatzen bakarrik, baita gutxien prozesatutako fruta eta barazkien balio naturala % 20tik % 30era handitzen ere, eta zuku eta irabiakiena % 70etik % 130era», adierazi du Torrierik. "Oro har, janari-galera % 40 murriztea lortu dugu."
Tokiko ekoizleek irtenbide hauetatik etekina atera ahal izateko, ikertzaileek prestakuntza saioak antolatu eta logistika sistema eraginkorrak ezarri zituzten. Kontsumitzaileei erosketa erabaki informatuak hartzen laguntzeko, freskotasun adierazle bat eta fruta-zuku eta irabiaki faltsuak identifikatzeko tresna bat ere sortu zituzten. Garaipen bat nekazariei, elikagai-prozesatzaileei, hornitzaileei eta kontsumitzaileei. Tokiko ekoizleak laguntzeko duen arretari esker, SHEALTHY proiektuak landa-eremuetan lanpostuak sortzen eta mantentzen lagundu du. Epe luzera, haien lanak eskualdeko eta tokiko elikadura-sistemen lehiakortasuna, iraunkortasuna, zirkulartasuna eta aniztasuna sustatu ditzake. «HEALTHY-rekin, denek irabazten dute», ondorioztatzen du Torrierik. "Elikagai-prozesadore eta hornitzaile txiki eta ertainek onura ateratzen dute kontsumitzaileen elikagai osasungarrien eskaera asetzeko hobeto kokatuta egoteagatik, eta kontsumitzaileek, berriz, fruta eta barazki osasungarriagoak eskuratzeko aukera izateagatik."
SHEALTHY proiektuak bere existentzian zehar punta-puntakoak gainditzen dituzten aurrerapenak lortu ditu: Merkatu-orientazioa eta -gaitasuna hobetzea: elikagai-prozesatzaile eta hornitzaile txiki eta ertainen gaitasuna handitzea dieta osasuntsuagoen eskaera asetzeko. Eragin sozioekonomikoa/gizartea: Enpresa hauen merkatu-posizioa indartzea, eta horrek hazkunde ekonomikoa eta lanpostuen sorrera bultzatu ditzake. Kontsumitzaileek elikagai osasungarriagoak lortzeko aukera handiagoa. Elikagai osasungarrien eskuragarritasun handiagoa: Ezaugarri osasungarriak dituzten elikagaien garapena, iraunkortasuna eta osasun publikoa hobetzen dituena. Eragin sozioekonomikoa/gizartea: Osasun publikoa hobetuz osasun-kostuen murrizketa potentziala. Kontsumitzaileen kontzientziazio eta lehentasun handiagoa elikagai jasangarri eta nutritiboekiko. ETEei egokitutako elikagaiak prozesatzeko metodo eta teknologien garapena: elikagaien propietate nutrizionalak eta funtzionalak kontserbatzen dituzten neurrira egindako elikagaiak prozesatzeko metodoak. Eragin sozioekonomikoa/gizartea: ETEek kalitate handiagoko produktuak eskain ditzakete, eta horrek abantaila lehiakorrak sortzen ditu.
Kontsumitzaileek nutrizio-profil hobeak dituzten elikagaietatik etekina ateratzen dute. Elikagaiak prozesatzeko unitate malgu eta optimizatuak sortzea: lehengai sasoikoen ekoizpenera egokitutako teknologiak, segurtasuna hobetuz eta propietate nutrizionalak mantenduz. Eragin sozioekonomikoa/gizartea: Baliabideen erabilera eraginkorragoa eta hondakinen murrizketa, ingurumen-iraunkortasunari lagunduz. ETEek merkatuaren eskaerei erantzuteko malgutasunaz baliatzen dira. Elikagaien benetakotasuna bermatzea eta elikagaien galerak murriztea: Logistika eta jarraipen sistemak hobetzea, elikagaien galerak murriztea eta benetakotasuna bermatzea. Eragin sozioekonomikoa/gizartea: Kontsumitzaileen konfiantza handitzen du elikagaietan. Galerak murrizteak irabazi ekonomikoak sor ditzake ekoizleentzat eta ingurumen-inpaktu txikiagoa. Negozio-eredu berriak sustatzea eta lanpostuen sorrera: negozio-eredu berriak garatzea, lanpostuen sorrera babestea, batez ere landa-eremuetan. Eragin sozioekonomikoa/gizartea: Landa-ekonomiak biziberritzeko eta lanpostuak mantentzeko potentziala.
Trebetasunen garapena prestakuntza-programen bidez. Tokiko elikagai-sistema lehiakor eta jasangarriei laguntzea: eskualdeko/tokiko elikagai-sistemen lehiakortasunerako, iraunkortasunerako eta aniztasunerako epe luzerako ekarpenak. Eragin sozioekonomikoa/gizartea: Tokiko ekonomia erresilienteagoetarako potentziala, ingurumen-inpaktu txikiagoa eta ekonomia zirkularraren onurak. Oro har, proiektuak aurrerapen teknologikoak merkatuaren beharrekin integratu ditu, hazkunde ekonomikoa eta onura sozialak sortuz, batez ere osasunari, iraunkortasunari eta eskualdeko garapenari dagokienez.
- ENCO SRL (ENCO SRL)