Skip to main content

H2020 SafeConsumE Proiektua: SafeConsumE: Elikagai seguruagoak kontsumitzaileen portaeraren aldaketaren bidez: tresna eta produktu eraginkorrak, komunikazio estrategiak, hezkuntza eta elikagaien osasun-karga murrizten duen elikagaien segurtasun-politika.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2017 -2022
  • Esleitutako Aurrekontua 9.500.000,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea Proyecto SafeConsumE
Azalpena

Elikagaien segurtasunaren urraketak ohikoak dira kontsumitzaileen fasean, eta elikagaien gaixotasunen ia % 40 etxean gertatzen dira. SafeConsumE-ren helburu orokorra elikagaien agintariei, merkatuko partaideei eta ikerketa-komunitateei estrategia eraginkor, zientzian oinarritutako eta iraunkorrak eskaintzea da, kontsumitzaileei arriskua arintzen laguntzeko, eta, horrela, Europan elikagaien gaixotasunen osasun-zama murrizteko.

SafeconsumE-k iradoki, garatu eta ebaluatuko ditu:

  1. Praktika seguruak sustatzen dituzten tresnak, teknologiak eta produktuak (adibidez, sentsoreak, aplikazioak, higiene kontzeptuak, sukaldeko tresnak).
  2. Praktika eta tresna/teknologia seguruagoak hartzea eta merkatuan hartzea eraginkortasunez sustatzen duten komunikazio-estrategiak.
  3. Nerabeei elikagaiak modu seguruan kudeatzen laguntzeko trebetasunak eta ezagutzak areagotzen dituzten hezkuntza-programak.
  4. Politika eredu dinamikoak, jasangarriak eta inklusiboak, nazio eta EB mailan ekimenak suspertzen eta laguntzen dituztenak.

Inplementazio- eta berrikuntza-potentzial handia lortzeko, zientzialariek kontsumitzaileekin, arduradun politikoekin eta merkatuko hainbat eragilerekin lan egingo dute diziplinaz gaindiko eta alderdi anitzeko ikuspegi berri baten arabera, Praktikaren Teorian diseinuan bultzatutako berrikuntzarekin konbinatuta. Elikagaien gaixotasunak eragiten dituzten bost arrisku esanguratsuenei aurre eginez, Europa osoko kontsumitzaileen jokabidea deskribatuko da arriskuetan oinarritutako metodologia erabiliz, errendimendu handiko inkesten onurak eta metodologia kualitatibo integral bat erabiliz.

Estrategia berriak garatuko dira, arriskuen murrizketan duten eragina, kontsumitzaileak aldatzeko oztopo dokumentatuak eta jasangarritasunean kontuan hartuta. SafeConsumE-k eraldaketa bultzatuko du biztanleria osasuntsuagoa eta errentagarriagoa lortzeko, elikagaiak eragindako gaixotasunak murriztuz, eta komunitate iraunkorragoa lortzeko elikagaien xahutzea murriztuz eta ingurumena errespetatzen duten irtenbideak ezarriz.

Jardueren deskribapena

Egindako lana: Kontsumitzaileen datuak etxeekin, ikasleekin eta irakasleekin egindako behaketaren eta elkarrizketen bidez bildu ziren, baita Europako 10 herrialde eta 12.000 pertsona baino gehiagori egindako inkesta baten bidez ere. Laborategiko esperimentuak egin ziren kontsumitzaileen portaera simulatzeko, sukaldeetan patogenoen hedapena mapatzeko eta mitoak aztertzeko. Gastroenteritis infekzioso akutuan (AIG) bideratutako mikrobio-arriskuen ebaluazio-metodologia kuantitatiboa garatu zen eta arrisku-faktore ezberdinek AIGrako duten ekarpena kalkulatu zen. Europako eskualde ezberdinetako elikagaien gaixotasunetan kontsumo-praktika ezberdinek duten ekarpena ere baloratu da. Kontsumitzaileei arriskua arintzen laguntzeko modu garrantzitsuenak identifikatzen dituen Aukeren Mapa (OM) garatu zen. MO, zehaztapen funtzional eta kontzeptuen ebaluazioan oinarrituta, sei produktu-prototipo garatu eta ebaluatu ziren eraginkortasuna eta egokitasuna. Hozte-tresnen merkaturatzeko estrategiak probatu ziren bost herrialdetan egindako inkesta batean. Proiektuan garatutako diseinu-kontzeptuak aurkezten dituen ideia-liburua argitaratu da, eta 2023an sukaldeko bi tresna komertzialki merkaturatzea aurreikusten da. Herrialde bakoitzeko curriculumetan oinarrituta, irakasle eta ikasleei egindako elkarrizketetan eta MOn, hezkuntza-programetarako funtsezko ikaskuntza puntuak zehaztu ziren. Hezkuntza baliabideak, irakasleak prestatzeko moduluak barne, sei herrialdetako nerabeei elikagaien higieneari eta segurtasunari buruz irakasteko eta ebaluatu ziren. Elikagaien segurtasunaren mitoak bildu eta haiek argitzeko joko erakargarri bat garatu zen. Jokoa probatu eta eraginkorra izan zen elikagaien segurtasunaren sinesmenak eta jokabideak aldatzeko. Elikagaien segurtasuneko agintarien, gobernuz kanpoko erakundeen eta arriskuen ebaluazioan, kudeaketan eta komunikazioan Europako sistemaren barruan dauden arriskuen ebaluazioan, kudeaketan eta komunikazioan parte hartzen duten beste eragile batzuen egungo komunikazio-praktikak eta sareak mapatu ziren lineako inkestak eta elkarrizketa sakonak erabiliz. Agintariek kontsumitzaileentzako elikagaien segurtasunari buruzko aholkuak bildu eta sistematizatu ziren ebaluatzeko.

Politika-ereduetarako eta arrisku-komunikaziorako praktika onak proposatu ziren, besteak beste, elikagaien segurtasuna beste iraunkortasun-gai batzuekin nola orekatu. Emaitzak komunikatzeko hainbat kanal eta formatu ezarri ziren. Emaitza nagusiak:

  • Gazteei erosketa unetik kontsumitzen den unera arteko portaerak hobetzen eta aldatzen laguntzeko hezkuntza-material sorta bat, sei herrialdetarako egokitua (hizkuntza, kultura eta testuingurua) eta e-bug webgunean eskuragarri.
  • Elikagaien segurtasunaren sinesmenak eta jokabideak hobetzen dituen elikagaien segurtasunaren aplikazioa, Android/Apple telefonoetarako eta ordenagailuetarako eskuragarri.
  • Kontsumitzaileentzako eragin handiko elikagaien segurtasuneko mezu nagusiak, proiektuaren webgunean eskuragarri eta bi hitzalditan aurkeztuta.
  • Elikagaien segurtasuna eta jasangarritasuna hobetzeko sukaldeko etxetresna eta tresna berriak, eta horietako bi 2023an jarriko dira martxan.
  • Elikagaien segurtasuna hobetzeko diseinu kontzeptuak dituen ideia-liburua eskuragarri dago proiektuaren webgunean.
  • Europako herritarren elikagaiak maneiatzeari buruzko ezagutza zientifikoa arriskuari dagokionez eta arriskua arintzeko duten motibazioa, gaitasuna eta aukera, 50 argitalpen zientifikoren bidez, arrisku-jokabideen mapa baten, bistaratze-tresna interaktibo baten bidez eta hitzaldi ugariren bidez zabalduta.
  • Txosten batean eta artikulu zientifiko batean argitaratutako kontsumitzaileen higienea aztertzeko eta ikerketak berrikuntza bihurtzeko diziplinaz kanpoko metodologia.
  • Arrisku-komunikatzaileentzako tresnak garatu ziren: autoebaluazio-tresna bat eta zientifikoki frogatutako materialekin hiru txostenetan argitaratutako tresneria.
  • Artikulu zientifiko batean argitaratutako elikadura-segurtasuna eta iraunkortasun-arazoak orekatzeko moduari buruzko politika-gomendioak.

Emaitzak webgunearen, buletinen, bazkideen webguneen (adibidez, FoodSafety4EU proiektua), webinar-en, haurrentzako, nerabeentzako eta unibertsitateko ikasleentzako ekitaldien, sare sozialen, biltzar zientifikoetan, artikulu zientifikoetan, eragileekin bileretan eta hedabideetako eragileen eta eragileen bidez zabaldu ziren. Aurkikuntza zientifikoetan oinarritutako elikagaien segurtasunari buruzko aholkuak mundu osoko 400 hedabide baino gehiagok zabaldu zituzten. Baliabide guztietarako estekak dituen laburpena safeconsume.eu helbidean aurki daiteke

Testuinguruko deskribapena

Mikroorganismoek eragindako elikadura-gaixotasunek osasun- eta ekonomia-zama handia suposatzen dute. Osasunaren Mundu Erakundeak kalkulatzen du urtero 23 milioi pertsona inguruk jasaten dituztela elikagaiak eragindako gaixotasunak Europan, eta elikagaien gaixotasunen ia % 40 etxean gertatzen direla.

SafeConsume-ren helburu orokorra Europako elikagaien gaixotasunen zama murriztea zen, kontsumitzaileei arriskua arintzen laguntzeko estrategiak proposatuz eta garatuz:

  • Praktika seguruak sustatzen dituzten tresnak, teknologiak eta produktuak.
  • Praktika, tresna eta teknologia seguruagoak hartzea eta merkaturatzea eraginkortasunez suspertzen duten komunikazio-estrategiak.
  • Trebetasunak eta ezagutzak sustatzen dituzten eta nerabeei elikagaiak modu seguruan maneiatzen laguntzen dieten hezkuntza-programak.
  • Politika eredu dinamikoak, jasangarriak eta inklusiboak, nazio eta EB mailan ekimenak suspertzen eta laguntzen dituztenak.
Helburuak

Elikagaien segurtasunaren urraketak ohikoak dira kontsumitzaileen mailan, eta elikagaien kutsaduraren ia % 40 etxean gertatzen dira.

SafeConsumE-ren helburu orokorra elikagaien agintariei, merkatuko parte-hartzaileei eta ikerketa-komunitateei estrategia eraginkorrak, jasangarriak eta zientzian oinarritutako estrategiak eskaintzea da, kontsumitzaileei arriskua arintzen laguntzeko, eta, horrela, Europan elikagaiak eragindako gaixotasunen osasun-zama murrizteko. SafeconsumE-k iradoki, garatu eta ebaluatuko ditu:

  1. Praktika seguruak bultzatzen dituzten tresnak, teknologiak eta produktuak (adibidez, sentsoreak, aplikazioak, higiene kontzeptuak, sukaldeko tresnak).
  2. Praktika eta tresna/teknologia seguruagoak hartzea eta merkatuan onartzea eraginkortasunez sustatzen duten komunikazio-estrategiak.
  3. Nerabeei elikagaiak modu seguruan kudeatzen laguntzeko trebetasunak eta ezagutzak areagotzen dituzten hezkuntza-programak.
  4. Politika eredu dinamikoak, jasangarriak eta inklusiboak, nazio eta EB mailan ekimenak suspertzen eta laguntzen dituztenak.

Inplementazio- eta berrikuntza-ahalmen handia lortzeko, zientzialariek kontsumitzaileekin, arduradun politikoekin eta merkatuko hainbat eragilerekin lan egingo dute diziplinaz gaindiko eta alderdi anitzeko ikuspegi berri baten arabera, diseinuak bultzatutako berrikuntzarekin konbinatutako praktikaren teorietan oinarrituta. Elikagaiak eragindako gaixotasunak eragiten dituzten bost arrisku garrantzitsuenak biltzen dituena, Europa osoko kontsumitzaileen jokabidea deskribatuko da arriskuetan oinarritutako metodologia erabiliz, errendimendu handiko inkesten indarguneak metodologia kualitatibo sakon batekin batera baliatuz. Estrategia berriak garatuko dira arriskuen murrizketan duten eragina, aldaketarako kontsumitzaileen oztopo dokumentatuak eta jasangarritasunean kontuan hartuta. SafeConsumE-k biztanleria osasuntsuagoa eta errentagarriagoa lortzeko eraldaketaren alde egingo du, elikagaien gaixotasunak murriztuz, eta komunitate iraunkorragoa, elikagaiak xahutu eta ingurumena errespetatzen duten irtenbideen bidez.

Results

Artearen egoeratik haratago, honako aurrerapen hauek lortu ziren:

  1. Diziplinaz gaindiko lan ereduak garatu eta erabili ziren, etorkizuneko ikerketarako, berrikuntzarako eta komunikaziorako plataforma bat eskainiz.
  2. Landa-lanak eta etxeetako inkestak Europa osoko ikuspegi bakarra eta zabala eskaintzen du jendeak sukaldeetan elikagaien segurtasunari eta patogenoen agerpenari buruz egiten, dakien eta sinesten duenaz. Informazio honek kontsumitzaileei buruzko informazio erabakigarria eskaintzen die merkatuko eragileei, komunitate zientifikoari eta elikagaien segurtasunarekin lan egiten duten agintariei.
  3. Sukalde ereduko laborategiko azterketen eta arriskuen analisien emaitzek Europa osoko kontsumitzaileen praktikek arriskua areagotzen nola laguntzen duten erakutsi zuten. Aurkikuntza hauek elikagaien segurtasun mezuak, hezkuntza-materialak eta elikagaiak seguru mantentzeko tresna eraginkorragoak garatzeko erabil daitezke.
  4. Arriskua kuantifikatzeko metodologia berriak garatu ziren eta etorkizuneko arriskuen ebaluaziorako plataforma bat osatuko dute.
  5. Elikagaien segurtasuna hobetzeko oztopo handi bat tresna falta da, adibidez, denbora eta tenperatura kontrolatzeko. Argitaratutako esku-hartze aukerak eta diseinu-kontzeptuak abiapuntu egokiak dira merkatuko eragileentzat, bai proiektuaren barruan, bai proiektutik kanpo. Etxean erabiltzeko tresna eta produktuen sei prototipo garatu ziren, eta horietako bi 2023an jarriko dira martxan.
  6. Elikagaien aukeraketa seguruak egiteko eta janaria prestatzeko gazteen ezagutzak, trebetasunak eta motibazioa hobetzea funtsezkoa da etorkizuneko elikagaien segurtasunerako. Elikagaiak prestatzeko eta biltegiratzeko praktiketan eta ezagutzan inpaktu dokumentatua duten ikasleentzako hezkuntza-materialak eta material didaktikoak sei herrialdetarako garatu dira eta ondo ezarritako e-Bug programaren bidez jarri dira martxan.
  7. Gamifikazioa aukera berri bat da kontsumitzaileengana iristeko. Ordenagailu/smartphone joko bat garatu eta martxan jarri zen, telefono eta ordenagailuetarako janaria prestatzeko eta biltegiratzeko praktiketan inpaktua dokumentatuta.
  8. Partzuergoak elikagaien segurtasuneko mezu berriak iradoki eta ebaluatu zituen. Honek elikagaien segurtasuneko agintariak kontsumitzaileen mezuak eguneratzera bultzatuko dituela espero da, eta, ondorioz, elikagaien gaixotasunak murrizteko.
  9. Interesdunen arteko lankidetza hobetzeko estrategiak identifikatu ziren (GKEak, OGak eta beste batzuk) eta elikagaien segurtasunaren eta jasangarritasunaren beste alderdi batzuen arteko oreka lortzeko. Arrisku-komunikatzaileentzako tresnak (autoebaluazio-tresna bat eta tresna-kit bat) garatu ziren, etorkizunean arrisku-komunikazioa hobetzen lagunduko dutenak.
Koordinatzaileak
  • NOFIMA AS (NOFIMA)