Projecte H2020 SafeConsumE: SafeConsumE: Aliments més segurs mitjançant un canvi en el comportament del consumidor: eines i productes eficaços, estratègies de comunicació, educació i una política de seguretat alimentària que redueix la càrrega per a la salut derivada de les malalties transmeses pels aliments.
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2017 -2022
- Pressupost assignat 9.500.000,00 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte Proyecto SafeConsumE
Les violacions de la seguretat alimentària a l'etapa del consumidor són comunes i gairebé el 40% dels brots de malalties transmeses per aliments tenen lloc en l'àmbit domèstic. L'objectiu general de SafeConsumE és proporcionar estratègies efectives, amb base científica i sostenible per a les autoritats alimentàries, els actors del mercat i la comunitat investigadora per ajudar els consumidors a mitigar el risc, reduint així la càrrega sanitària de les malalties transmeses per aliments a Europa.
Safeconsum suggerirà, desenvoluparà i avaluarà:
- Eines, tecnologies i productes (p. ex., sensors, aplicacions, conceptes d'higiene, utensilis de cuina) que fomentin pràctiques segures.
- Estratègies de comunicació que estimulin eficaçment l'adopció i l'adopció al mercat de pràctiques i eines/tecnologies més segures.
- Programes educatius que augmentin les habilitats i el coneixement per ajudar els adolescents a manipular aliments de manera segura.
- Models de polítiques dinàmics, sostenibles i inclusius que estimulin i donin suport iniciatives a nivell nacional i de la UE.
Per aconseguir un alt poder d'implementació i innovació, els científics treballaran juntament amb els consumidors, les autoritats i els diferents actors del mercat sota un nou enfocament transdisciplinari i multiactor basat en Teories de Pràctiques combinades amb innovació impulsada pel disseny. Abordant els cinc perills més importants que causen malalties transmeses pels aliments, es descriurà el comportament del consumidor a tot Europa mitjançant una metodologia basada en el risc i aprofitant els avantatges de les enquestes d'alt rendiment, juntament amb una metodologia qualitativa exhaustiva.
Es desenvoluparan noves estratègies considerant-ne l'impacte en la reducció de riscos, les barreres documentades al canvi per part del consumidor i la sostenibilitat. SafeConsumE impulsarà la transformació cap a una població més sana i rendible mitjançant la reducció de les malalties transmeses pels aliments i cap a una comunitat més sostenible mitjançant la reducció del malbaratament d'aliments i solucions respectuoses amb el medi ambient.
Treball realitzat: Es van recopilar dades dels consumidors mitjançant l'observació i entrevistes a llars, estudiants i professors, així com mitjançant una enquesta de llars que va abastar 10 països europeus i més de 12 000 persones. Es van realitzar experiments de laboratori que van simular el comportament dels consumidors, van mapejar la propagació de patògens a les cuines i van analitzar mites. Es va desenvolupar una metodologia quantitativa d'avaluació del risc microbià centrada a la gastroenteritis infecciosa aguda (GAA) i es va calcular la contribució de diferents factors de risc a la GAA. També es va estimar com les diferents pràctiques de consum contribueixen a les malalties transmeses pels aliments a diferents regions d'Europa. Es va desenvolupar un Mapa d'Oportunitats (MO) que identifica les maneres més importants d'ajudar els consumidors a mitigar el risc. Amb base al MO, l'especificació funcional i l'avaluació del concepte, es van desenvolupar i avaluar sis prototips de producte quant a eficàcia i conveniència. Es van provar estratègies de llançament al mercat per a electrodomèstics de refrigeració en una enquesta que va abastar cinc països. S'ha publicat un llibre d'idees que presenta els conceptes de disseny desenvolupats al projecte i s'espera el llançament comercial de dos utensilis de cuina el 2023. Amb base als plans d'estudi de cada país, entrevistes amb professors i estudiants, i el MO, es van definir els principals punts d'aprenentatge per als programes educatius. Es van desenvolupar i avaluar recursos educatius, incloent-hi mòduls de formació docent per ensenyar a adolescents sobre higiene i seguretat alimentària a sis països. Es van recopilar mites sobre seguretat alimentària i es va desenvolupar un joc atractiu per reduir-los. El joc es va provar i va demostrar la seva eficàcia per canviar les creences i els comportaments en matèria de seguretat alimentària. Es van mapejar les pràctiques de comunicació actuals i les xarxes d'autoritats de seguretat alimentària, organitzacions no governamentals i altres actors involucrats en l'avaluació, la gestió i la comunicació de riscos en el sistema europeu de seguretat alimentària mitjançant enquestes en línia i entrevistes exhaustives. Es van recopilar i sistematitzar els consells sobre seguretat alimentària de les autoritats als consumidors per permetre'n l'avaluació.
Es van suggerir bones pràctiques per a models de polítiques i comunicació de riscos, incloent-hi com equilibrar la seguretat alimentària amb altres qüestions de sostenibilitat. Es va implementar una àmplia varietat de canals i formats per a la comunicació de resultats. Resultats principals:
- Una sèrie de materials educatius per ajudar els joves a millorar i canviar els seus comportaments des del moment de la compra fins al moment de la ingesta, adaptats (idioma, cultura i context) per a sis països i disponibles al lloc web d'e-bug.
- Una aplicació de seguretat alimentària que millora les creences i els comportaments en matèria de seguretat alimentària, disponible per a telèfons i ordinadors Android/Apple.
- Missatges clau de seguretat alimentària d'alt impacte per als consumidors, disponibles al lloc web del projecte i presentats a dues conferències.
- Nous electrodomèstics i eines de cuina per millorar la seguretat alimentària i la sostenibilitat, dos dels quals es llançaran el 2023.
- Un llibre didees amb conceptes de disseny per millorar la seguretat alimentària disponible al lloc web del projecte.
- Coneixement científic sobre la manipulació d'aliments dels ciutadans europeus en relació amb el risc i la motivació, capacitat i oportunitat per mitigar el risc, difós a través de 50 publicacions científiques, un mapa de comportament de risc, una eina de visualització interactiva i en nombroses conferències.
- Metodologia transdisciplinària per estudiar la higiene del consumidor i traduir la investigació en innovació publicada en un informe i articles científics.
- Es van desenvolupar eines per a comunicadors de riscos: una eina d'autoavaluació i una caixa d'eines amb materials provats publicats en tres informes.
- Recomanacions de polítiques sobre com equilibrar la seguretat alimentària i altres qüestions de sostenibilitat publicades a un article científic.
Els resultats es van difondre a través del lloc web, butlletins informatius, llocs web de col·laboradors (per exemple, el projecte FoodSafety4EU), seminaris web, esdeveniments per a nens, adolescents i estudiants universitaris, xarxes socials, en conferències científiques, articles científics, en reunions amb les parts interessades i mitjançant actors dels mitjans de comunicació i persones influents. Els consells de seguretat alimentària basats en resultats científics es van difondre per més de 400 actors dels mitjans de comunicació a tot el món. Podeu trobar un resum amb enllaços a tots els recursos a safeconsume.eu
Les malalties transmeses per aliments causades per microorganismes representen una important càrrega sanitària i econòmica. L'Organització Mundial de la Salut estima que al voltant de 23 milions de persones pateixen malalties transmeses per aliments a Europa cada any i que gairebé el 40% dels brots de malalties transmeses per aliments es produeixen a l'àmbit domèstic.
L'objectiu general de SafeConsume era reduir la càrrega sanitària de les malalties transmeses per aliments a Europa mitjançant el suggeriment i el desenvolupament d'estratègies que ajudin els consumidors a mitigar el risc:
- Eines, tecnologies i productes que fomentin pràctiques segures.
- Estratègies de comunicació que estimulin eficaçment l'adopció i comercialització de pràctiques, eines i tecnologies més segures.
- Programes educatius que fomentin les habilitats i els coneixements i ajudin els adolescents a manipular els aliments de manera segura.
- Models de polítiques dinàmics, sostenibles i inclusius que estimulin i donin suport iniciatives a nivell nacional i de la UE.
Les violacions de la seguretat alimentària en el nivell del consumidor són comunes i gairebé el 40% dels brots transmesos per aliments tenen lloc en l'àmbit domèstic.
L'objectiu general de SafeConsumE és proporcionar estratègies eficaces, sostenibles i amb base científica per a les autoritats alimentàries, els actors del mercat i la comunitat investigadora per ajudar els consumidors a mitigar el risc, reduint així la càrrega per a la salut derivada de les malalties transmeses pels aliments a Europa. Safeconsum suggerirà, desenvoluparà i avaluarà:
- Eines, tecnologies i productes (per exemple, sensors, aplicacions, conceptes d'higiene, utensilis de cuina) que estimulin pràctiques segures.
- Estratègies de comunicació que estimulin eficaçment l'adopció i l'acceptació al mercat de pràctiques i eines/tecnologies més segures.
- Programes educatius que augmenten les habilitats i coneixements que ajuden els adolescents a manipular els aliments de manera segura.
- Models de polítiques dinàmiques, sostenibles i inclusives que estimulen i donen suport a iniciatives a nivell nacional i de la UE.
Per aconseguir un alt poder d'implementació i innovació, els científics treballaran juntament amb els consumidors, les autoritats i els diferents actors del mercat sota un nou enfocament transdisciplinari i multiactor basat en teories de pràctiques combinades amb innovació impulsada pel disseny. Abarcant els cinc perills més importants que causen malalties transmeses pels aliments, es descriurà el comportament dels consumidors a tot Europa utilitzant una metodologia basada en el risc i fent servir els punts forts de les enquestes d'alt rendiment juntament amb una metodologia qualitativa en profunditat. Es desenvoluparan noves estratègies tenint en compte el seu impacte en la reducció de riscos, les barreres documentades dels consumidors per al canvi i la sostenibilitat. SafeConsumE donarà suport a la transformació cap a una població més saludable i rendible mitjançant la reducció de malalties transmeses pels aliments, i una comunitat més sostenible mitjançant menys malbaratament d'aliments i solucions respectuoses amb el medi ambient.
Es van obtenir els avenços següents més enllà de l'estat de l'art:
- Es van desenvolupar i utilitzar models de treball transdisciplinaris que formaran una plataforma per a futures investigacions, innovacions i comunicacions.
- El treball de camp i l'enquesta de llars proporcionen una visió general paneuropea única i completa del que les persones fan, saben i creuen pel que fa a la seguretat alimentària i l'aparició de patògens a les cuines. Aquesta informació proporciona una perspectiva crucial del consumidor pels actors del mercat, la societat científica i les autoritats que treballen amb la seguretat alimentària.
- Els resultats dels estudis de laboratori de cuina model i les anàlisis de riscos van mostrar com les pràctiques dels consumidors a tot Europa contribueixen a un risc més gran. Aquestes troballes es poden utilitzar per desenvolupar missatges de seguretat alimentària més efectius, materials educatius i eines per mantenir els aliments segurs.
- Es van desenvolupar noves metodologies per quantificar el risc i formaran una plataforma per a futures avaluacions de riscos.
- Una barrera important per millorar la seguretat alimentària és la manca d'eines, per exemple, per fer un seguiment del temps i la temperatura. Les oportunitats dintervenció i els conceptes de disseny publicats són un bon punt de partida per als actors del mercat dins i fora del projecte. Es van desenvolupar sis prototips d'eines i productes per a ús domèstic, i dos es llançaran el 2023.
- Millorar els coneixements, les habilitats i la motivació dels joves per a l'elecció segura d'aliments i les pràctiques de preparació d'aliments és clau per a la innocuïtat alimentària del futur. S'han desenvolupat materials educatius per a estudiants i materials didàctics amb un efecte documentat a les pràctiques i coneixements de preparació i emmagatzematge d'aliments per a sis països, que s'han llançat a través del consolidat programa e-Bug.
- La gamificació és una nova oportunitat per arribar als consumidors. Es va desenvolupar i llançar un joc per a ordinador/telèfon intel·ligent amb un efecte documentat en les pràctiques de preparació i emmagatzematge d'aliments per a telèfons i ordinadors.
- El consorci va suggerir i va avaluar nous missatges sobre innocuïtat alimentària. S'espera que això inspiri les autoritats d'innocuïtat alimentària a actualitzar els missatges dirigits als consumidors, reduint així les malalties transmeses pels aliments.
- Es van identificar estratègies per millorar la col·laboració entre les parts interessades (ONG, OG i altres) i per assolir un equilibri entre la innocuïtat alimentària i altres aspectes de sostenibilitat. Es van desenvolupar eines per a comunicadors de riscos (eina d'autoavaluació i conjunt d'eines) que contribuiran a una millor comunicació de riscos en el futur.
- NOFIMA AS (NOFIMA)