H2020 REFRESH proiektua: hornikuntza-kate osorako baliabide eraginkorrak diren elikagaiak eta edariak
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2015 -2019
- Esleitutako Aurrekontua 8.999.757,79 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia H2020
- Proiektuaren webgunea Proyecto REFRESH
WP1: Ikerketa-esparruan oinarrituta, nazioz gaindiko inkesta zabal bat ezarri zen, eta aurretik bi azterketa pilotu egin ziren neurketa-eskalak eraikitzeko. Azterketa kualitatiboa egin da kontsumitzaile mailan elikagaiak kudeatzeko eta hondakinen prebentziorako IKTetan oinarritutako tresnen erabilerari buruz. Ontziak jokabide-asmoetan eta erabilgarritasunean duen eragina kontsumitzailearen ikuspegitik aztertu da inkesta biral baten bidez. Azkenik, kontsumitzaileak giza kontsumorako (ez)zuzeneko azpiproduktuen balorizazioaren onarpenari buruzko ikerketaren emaitzak argitaratu ziren.
WP2: NL, HU, ES eta GEko PWPei laguntzeko, FA hitzarmenak eta ekintzan oinarritutako berrikuntza proiektuak ebaluatu ziren. FA eta PWP ikuspegia Txinako bazkideekin errepikatzen jarraitu zuten. Lineako Adituen Komunitatea abiarazi zen, eta bertan lau webinar antolatu ziren REFRESH emaitzei buruz. DSS tresnen garapena amaitu da, hutsuneen analisia, analisi azkarreko tresna bat, txikizkako elikagaien hondakinen jarraipena egiteko DSS eta artikulu zientifikoen multzoa barne. Ekintza Esparruen Plangintzaren ikuspegia osatu da eta prestatzeko lau tailer egin dira interesa duten estatu kideekin.
WP3: Sistema-mapen eta esparru analitikoen lehen entregatua amaitu eta argitaratu zen, elikagai-hondakinen prebalentzia handia duten bost elikagai-kategoriatan elikagai-hondakinen eragileak identifikatuz. Bigarrenik, politika-mixaren ebaluazioa argitaratu zen. Elikagaien hondakinen prebentzioan eta balorizazioan eragin handia duten EBko politiken berrikuspena argitaratu da. Sei politika lan-plataforma antolatu ziren eta lau politika-txosten argitaratu ziren. Tailerrean eta txostenetan oinarritutako gomendioak laburbildu dira. Elikagaien (eta ez bakarrik elikagaien xahutzeari buruzkoa) EBko legedi harmonizatuaren beharra azpimarratu zen.
WP4: Bayesiako eta agenteetan oinarritutako ereduak lotzen dituen eredu integratua garatu zen kontsumitzaileen elikagaien xahutzea ebaluatzeko. Berrikuntzaren hedapena katean zehar aztertu da IT eta NL kasuak erabiliz. Garatutako bide-orriek eta web-oinarritutako tresnak efektu mistoko modelizazio-ikuspegi hierarkiko batean oinarritutako simulazioak ahalbidetzen dituzte. Europako Elikagaien Hondakinen Eszenatokiak eskualde eta nazio mailan sortutako elikagaien hondakin kopurua simulatzen duten 30 txostenek osatzen dute. Aukeratutako esku-hartzeen simulazio europarrean hainbat eszenatoki garatu ziren.
WP5: balorizazio-aukera desberdinak estimatzeko eta alderatzeko ikuspegi sinplifikatu bat garatu zen FORKLIFT tresnaren oinarri gisa, kalkulu-orri gisa idatzita eta bost alboko korronteetako datuekin beteta. Bizi-zikloaren ebaluazio osoak (LCA/LCC) egin dira Italiako nektarina eta mertxika hornikuntza-kateetarako. Beste kasu batzuk txerriaren pentsua, Alemaniako haragia ekoizteko katea eta tomateak dira. Frogatuta dago ekoizpena murrizten bada eta baliabideak modu eraginkorragoan erabiltzen badira, berotze globala arintzeko potentzial handia lor litekeela.
WP6: FoodWasteExplorer bigarren mailako korronteen osaerari buruzko sarbide irekiko lineako baliabide gisa garatu zen eta 26.000 datu-puntu baino gehiago ditu. Gosari zereal-edari eredu bat txikoria sustrai zuntza erabiliz formulatu zen, baita kontsumitzaileen onarpen probak ere. Landarearen bigarren mailako fluxuen erabilera ikertzeko ikerketa egin zen, lurrun-leherketaren bidez tratatuak. Azterketa teknoekonomikoa egin zen. Elikadura DST bat garatu zen Erresuma Baturako, Irlandarako eta Herbehereetarako. Jarraibide teknikoak osatu ziren elikagai soberakinak prozesatzeko ahalmenari buruz, txerri pentsu seguru gisa erabiltzeko. Hondakin ustelak erregai eta produktu kimiko bihurtzea ikertu zen. Txosten bat prestatu zen kanpo-baldintzek elikagai-hondakinak bihurtzeko aukeren garapenean nola eragin dezaketen identifikatzeko. Balorizazio-ikuspegiak aztertu ziren EBko elikagai-hondakinak murrizteko helburuak lortzeko izan dezaketen ekarpena zehazteko.
WP7: Hedapen-jarduera ugarik lagundu dute REFRESH proiektua, besteak beste, proiektuaren zabalkunde-estrategia eguneratu, webgunea eguneratu, sare sozialak erabiltzea, komunikazio produktuen diseinu korporatiboa eguneratzea, buletinak egitea eta behin-behineko emaitzen liburuxka eguneratzea. GC eta EBM bileretan mezu gakoei buruzko laguntza-prestakuntza eskaini zen. Klik-estatistikak bildu ziren. 348 artikulu argitaratu ziren, webgunearen bisita kopurua guztira 282.970 izan zen, 511.051 orrialde ikusita. Bikaintasun Zentroa (CoE) 2019tik aurrera jarraituko du ADPri buruzko EBko Plataformak. 4.000 parte-hartzaile inguru parte hartu zuten REFRESH ekitaldietan. 2016an, REFRESHek "Elikagaien Hondakinen Konponbideen Lehiaketa" antolatu zuen, eta 50 proposamen baino gehiago jaso zituen. Ideia onenen aldeko boto publikoak 61.000 boto baino gehiago lortu zituen. Lehiaketa Txinan errepikatu zen. 2019an "Txakur poltsen lehiaketa" antolatu zen. Proiektuan zehar sei buletin partekatu dira, 851 harpidedun. Twitter kontuak 2.165 jarraitzaile zituen eta 763 txio argitaratu ziren. @EURefresh 1.640 aldiz etiketatu da eta 135.000 jarraitzaile lortu ditu. Facebookeko kontuak 1.001 atsegin izan ditu, 629 mezuetatik. Proiektuaren hainbat bideo ekoiztu eta YouTuben zintzilikatu dira 5.000 ikustaldirekin. Beste hedabide batzuetan FRESH-ari buruzko 90 aipamen egin ziren gutxi gorabehera. FRESH kanpoko 170 ekitaldi baino gehiagotan aurkeztu zen. WP8: WP honek REFRESH-en proiektu eta administrazio-alderdiak kudeatzen ditu, eta partzuergoa eta bere gobernu-organoak koordinatzen ditu. Kontseiluko bilera bat, berrikuspen bilera bat eta M37-M42ri buruzko behin-behineko jarduera-txosten bat antolatu ziren. EBk hilero ohiko bederatzi bilera antolatu ziren, baita EBren hiru bilera presentzialak eta EABren aldebiko bilera koordinatzaile estrategikoarekin.
Urtero Europako (EB) herrialdeetan 89 milioi tona elikagai xahutzen direla kalkulatzen da (FUSIONS 2016), eta ereduek iradokitzen dute zifra hori 120 milioi tonatik gora izatera igo daitekeela 2020rako. Elikagaien hondakinak karbono isuri globalean eragin handia du, elikagaien ekoizpenarekin eta hondakinekin lotutako karbono isurketak (Estatu Batuetako karbono igortzen duen hirugarren herrialdearen eta Txinaren atzetik). Elikagaien xahutzea etikoki justifikaezina da ia mila milioi pertsonak desnutrizioan jarraitzen duten mundu honetan. Elikagaien hornikuntza-kate osoan elikadura-hondakinak murriztea funtsezko mekanismoa da elikadura-sistema iraunkor bat sortzeko. Horrek onura ekonomiko, sozial eta ingurumenekoak dakartza. Europako Batzordeak elikagaien xahutzea murriztea lehenetsi du Ekonomia Zirkularra Paketean (2015eko abenduan). REFRESH-en helburu orokorra hornikuntza-kate osoan saihestu daitezkeen elikagai-hondakinak prebenitzea eta murriztea da, baita elikadura-sisteman baliabideen erabilera optimizatzea eta hondakin-korronteak, ontziratzea barne, balioestea ere.
REFRESH proiektuaren helburu orokorra 2025erako EB osoan elikagaien xahuketa % 30 murrizteko helburuan laguntzea da (2025erako 25-40 milioi tona elikagairen baliokidea ez direnak[1], urtean dozenaka milioi euroko balioa dutenak) eta ezinbesteko elikagaien eta ontzien balioa maximizatzea. Helburu handinahi hori lortzeko, ikuspegi sistemikoa hartuko dugu eta puntako zientzia erabiliko dugu enpresen, kontsumitzaileen eta botere publikoen ekintzak ahalbidetzeko. REFRESH proiektuaren asmo nagusi bat "Ekintzarako Esparrua" eredu bat garatzea da, hornikuntza-katearen fase guztietako akordio estrategikoetan oinarrituta (gobernuek onartuta), lankidetza-lanaren bidez gauzatu eta ebidentzian oinarritutako tresnek lagunduta esku-hartze bideratuak eta kostu eraginkorrak ahalbidetzeko. Arrakastak EBko elikadura sistema iraunkor eta seguruago baterako eraldaketaren alde egingo du, Europako ekonomiari, ingurumenari eta gizarteari mesede eginez.
FRESH-en eragin-eremu nagusiak hauek dira:
- Kontsumitzaileen elikagaien xahutzea murriztea.
- Enpresek (ekoizleetatik dendarietaraino) elikagaien dohaintzak eta birbanaketa (beharrean dauden pertsonei) areagotzea.
- Elikagaien alferrik galtzea txikizkako eta elikagaien sektorean hornikuntza-katearen kudeaketa hobearen bidez; - Jatetxeen, janari zerbitzuen eta ostalaritzaren sektoreetan janari-hondakinak murriztea.
- Elikagaien eta bigarren mailako baliabideen galerak balio handiagoko produktuetan bihurtzea (pentsuak, bio-oinarritutako produktuak, osagaiak), eta - Elikagaien hondakinak murriztea (uzta osteko) hornikuntza-katean (lehen ekoizpena, garraioa, prozesatzea eta fabrikazioa). REFRESHek hasierako inbentarioak eta analisiak ezartzea lortu zuen bere lehen bi proiektu-aldietan, eta zabalkunde-ahaleginaren bidez, ezagutza eta praktika onak partekatzeko aukera handia sortu zuen Europako eta Txinako talde interesdunen artean. Proiektuaren irismenaren eragina D7.2n deskribatzen da.
- STICHTING WAGENINGEN RESEARCH (WR)