Skip to main content

H2020 ORGANIC QUAL TRACERS Proiektua: Elikagai organikoen kalitatearen kontrola eta hatz-markak metabolomikoak

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2016 -2018
  • Esleitutako Aurrekontua 170.121,6 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea ORGANIC QUAL TRACERS
Jardueren deskribapena

Landare-matrize ezberdinekin (tomateak, pepinoak, piperrak) hainbat landa-saiakuntza egin ziren Almerian (Espainiako hego-ekialdea) kokatutako negutegietan, baldintza agronomiko kontrolatuetan, laborantza metodo ekologiko eta konbentzionalak erabiliz. Horrez gain, kutsadura gurutzatuaren azterketa pilotua egin zen negutegietan hazitako baba berdearen laborantza batean.

Masa-espektrometriaren (IRMS), nitrogeno (N) analisiaren emaitzei dagokienez, ekoizpen-metodoaren arrasto gisa, tomate-landareen zati jangarrien δ15N datuek soilik ez zuten sailkapen-eredu sendorik eman hazkuntza-praktika organikoak eta konbentzionalak bereizteko, ongarri sintetikoen tasa baxuak edo moderatuak gehitzea ezin baitzegoen ernalketa organiko basalaren bidez baieztatu.

Elikagai ekologikoetan pestiziden hondakinen monitorizazioari buruzko HRMS analisiaren emaitzek erakutsi zuten hondakin anitzeko metodo batekin aztertutako pestiziden esparruan (307 guztira), 34 pestizida ezberdin detektatu zirela ziurtagiri ekologikoarekin etiketatutako 111 lagin komertzialetan (ekoizpen ekologikorako baimendutako 3 pestizida bakarrik). Baimendu gabeko pestizidei dagokienez, azido fosfonikoa izan zen gehien detektatu zen substantzia (38 detekziorekin), ondoren klorpropham herbizida (6 aldiz), kloratoak (5 aldiz) eta fludioxonil fungizida (4 aldiz).

Kasu guztietan, kontzentrazio-mailak EBko araudian ezarritako MRL balioen azpitik zeuden, nekazaritza-praktika egokien arabera (GAP). Hori dela eta, 10 µg/kg-tik beherako LOQ-ak dituzten hondakin anitzeko pestizida metodoak garatzea eta balioztatzea faktore garrantzitsua da labore ekologikoetan balizko iruzurra hobeto ebaluatzeko eta hautemateko. Gainera, kutsadura gurutzatuaren azterketak frogatu zuen ekoizpen-prozesuan zehar noraezean kutsadura oso baxua zela (fruituen batez bestekoa baino 100 aldiz txikiagoa) tratatutako landareekin alderatuta. Gainera, emaitza hauek erakutsi zuten hostoen analisia pestiziden erabilera okerraren denborazko arrasto ona izan zitekeela.

HRMS tekniken selektibitate- eta sentikortasun-maila handiak elikagai-osagai naturalak identifikatu eta karakterizatu ahal izan zituen, aztarna mailan dauden, baina ekoizpen-praktika konbentzionalak eta ekologikoak bereizteko gai direnak. Aldagai anitzeko analisi estatistikoa (MSA) MS profileko datuekin konbinatzea laginak nekazaritza-ekoizpen-sistemen arabera taldekatzeko hurbilketa erabilgarria izan da. Hala ere, datu hauek labore zehatzetara mugatzen dira. Hori dela eta, HRMS datu-baseak etengabe sortzeak, barazki barietate eta kokapen geografiko ezberdinekin baldintza agronomiko kontrolatuetan lortutakoak, balizko iruzurra, ekoizpen ekologikoaren benetakotasuna eta osasunerako izan ditzakeen onurak antzematea erraztu dezake.

Azkenik, proiektuan lortutako emaitza esanguratsuenak nazioarteko hainbat tailerretan aurkeztu dira (FoodIntegrity-2017, EuroFoodChem-2017, RAFA-2017 eta Pesticides-2018), baita hainbat ekitaldi zientifikotan ere (Researcher Night 2017 eta The Science Week 2017). Emaitza horietako batzuk Gold sarbide irekiko aldizkari zientifiko batean ere argitaratu dira (doi.org/10.1016/j.chroma.2018.03.002). Kasu guztietan, EBko finantzaketa (Marie Skłodowska-Curie Ekintzak) aintzatetsi zen hedapen eta dibulgazio jardueretan.

Testuinguruko deskribapena

Azken hamarkadan, elikagai ekologikoen kontsumoa izugarri hazi da mundu osoan. Hala ere, aztertutako literaturaren arabera, lege-esparruak ez du merkatuaren hedapen horren erritmoa mantendu, eta metodo kimiko analitikoen estandarizazio handiagoa behar da akreditazio-erakundeei laguntzeko.

Produktu ekologikoak eta konbentzionalak bereizteko markatzaile fidagarririk ezak merkatu hau iruzur saiakerak jasan ditzake. Batzordearen Erregelamenduak, azken txosten batean (848/2018 (EE) Erregelamendua), industriaren, gobernuaren, erregulatzaileen, kontsumitzaileen taldeen eta erakundeen arteko lankidetza handiagoaren beharra nabarmendu du. Horrez gain, laginketa-prozedurak, laboreen hostoen analisiaren eraginkortasuna eta noraeza-prozesuak ere argitu behar dira.

"ORGANIC QUAL TRACERS" proiektuak elikagai ekologikoen sektorean autentifikazio-erronkei aurre egiteko funtsezko beharrari erantzuten dio, batez ere barazki ekologikoen kasuan, Europan produktu aitzindariak baitira. Proposamen honekin lortutako emaitzek aurrerapauso bat suposatzen dute Europako gizarteak (nekazaritza produktiboa eta jasangarria) duen erronka nagusietako batean, eta Horizonte 2020 Estrategiaren helburuei laguntzen diete "Hazkunde adimentsu, jasangarri eta inklusiborako estrategia bat", kontsumitzaileen produktu ekologikoekiko konfiantza hobetuz eta, horrela, EBko elikagai ekologikoen merkatuen etengabeko hazkundea erraztuz.

Proiektuak masa espektrometriako analisian (IRMS eta HRMS) puntako teknika berrien erabilgarritasuna baieztatu du, analisi kimiometrikoarekin batera, informazioa hobetzeko (kualitatiboa/kuantitatiboa), bai elikagaien segurtasuna/kalitatearen kontrolan, bai produktu ekologikoetan aplikatzeko orduan. Ikuspegi analitikoak eskaini ditu (i) kutsatzaileei buruzko informazio osoa lortzeko, (ii) osagai naturalak zehazteko eta (iii) produktuen arteko (des)berdintasunak ezartzeko.

Helburuak

Azken hamarkadan, elikagai ekologikoen ekoizpena eta kontsumoa izugarri handitu da mundu osoan. EBko elikagai ekologikoen merkatuak 22.000 milioi euro baino gehiagoko fakturazioa sortzen du, guztira 11 milioi hektarea eta 250.000 ustiategirekin (2013). Dena den, aztertutako literaturaren arabera, ez barne-eskaintzak ez lege-esparruak ez dute merkatuaren hedapen horren erritmoa mantendu, eta datu-bilketa metodologia harmonizatu handiagoa behar da.

Bestalde, produktu ekologikoak eta konbentzionalak bereizteko markatzaile fidagarririk ezak merkatu hau iruzur saiakerak jasan ditzake. Batzordearen Araudiak azken txosten batean (889/2008 zk.) industriaren, gobernuaren, betearazteko agentzien, kontsumitzaileen taldeen eta erakundeen arteko lankidetza handiagoaren beharra azpimarratzen du.

Testuinguru honetan, proiektuak masa espektrometriako analisian (IRMS eta HRMS) puntako teknika berrien erabilgarritasuna baieztatu nahi du, MSArekin batera, informazioa (kualitatiboa/kuantitatiboa) hobetzeko bai elikagaien segurtasunean eta kalitate-kontrolean, bai produktu ekologikoetan aplikatzean. Ikuspegi analitikoak eskainiko ditu (i) kutsatzaileei buruzko informazio osoa lortzeko, (ii) osagai naturalak zehazteko eta (iii) produktuen arteko (des)berdintasunak ezartzeko.

"ORGANIC QUAL TRACERS" proiektuak elikagai ekologikoen sektorean autentifikazio-erronkei aurre egiteko funtsezko beharrari erantzuten dio, batez ere barazki ekologikoen kasuan, Europan produktu aitzindariak baitira. Proposamenak Horizonte 2020 Estrategiaren helburuei laguntzen die ("Hazkunde adimentsu, iraunkor eta inklusiborako estrategia").

Results

Espainia da Europar Batasuneko (EB) labore horien ekoizle handiena, eta EBko nekazaritza ekologikoaren azalera osoaren %17 hartzen du. Nekazaritza ekologikoari eskainitako Espainiako nekazaritza-azalera ia % 15 hazi da bost urteko epean, 1.756.548 ha (2012) izatetik 2.018.802 ha (2016) izatera. Azken datu ofizialen arabera, eta kontuan hartuta Almeria ekoizle ekologiko inskribatu gehien duen Espainiako probintzia dela (Andaluzian 10.203 guztira 1.982), argi dago ekoizpen horrek eragin sozioekonomiko handia duela eskualdean, ekoizle/esportatzaileen lehiakortasuna hobetu dezakeelako. Beraz, proiektu honen emaitzek ekarpen garrantzitsua egiten diote arlo honetako garapen sozial eta ekonomikoari eta, hedaduraz, eskualde mediterraneoei.

Aldi berean, lehiakortasun handiko elikagaien merkatua kontuan hartuta, proiektuaren emaitzek hirugarren herrialdeen lehia desorekatua babesten laguntzen dute, kontsumitzaileen konfiantza areagotuz, nekazaritza ekologikoan iruzurrezko praktika potentzialak agerian utziz eta, ondorioz, EBko etiketadun elikagai ekologikoen benetakotasuna bermatzen dute, eta, horrela, EBko elikagaiak ekoizten dituzten eskualdeen etengabeko hazkundea errazten dute.

Azken finean, proiektuaren emaitzek dokumentu tekniko eta zientifikoak sortu dituzte, elikagaien kalitatea kontrolatzeko tresna fidagarri bat eskaini dieten ohiko laborategiei zein ziurtagiri ekologikoko erakundeei.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSIDAD DE ALMERIA (UAL)