Skip to main content
logo proyecto horizonte neurice

H2020 NEURICE proiektua: Europako arroz komertzial berria (Oryza sativa) gatzarekiko tolerantzia aleloak dituena, arrozaren sektorea klima-aldaketaren eta sagar barraskiloaren (Pomacea insularum) inbasioaren aurka babesteko.

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2016 -2020
  • Esleitutako Aurrekontua 4.608.975,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia H2020
  • Proiektuaren webgunea NEURICE
Jardueren deskribapena

Proiektuaren lehen urtean, eliteko espainiar, frantses eta italiar arroz tentsio ezberdinak gurutzatu ziren gazitasunarekiko tolerantzia asiar lerroekin. Negu honetan, gazitasunarekiko tolerantziagatik hautatutako ehunka hazi andui ebaluatuko dira hidroponian. Andui arrakastatsuenak 2018ko eta 2019ko kanpainetan probatuko dira gazietan eta gazi gabeko eremuetan.

NEURICE proiektua Espainia, Frantzia eta Italiako gatz-eremu batzuen gazitasunaren jarraipena ere hasi da, gaur egun garatzen ari diren gatzarekiko tolerantzia duten arroz barietate berriekin saiakuntzak egiteko. Hainbat hilabetez, arrozetako uraren eta lurzoruaren gazitasuna, uraren gainazalaren altuera eta soroetara sartzen eta irteten den uraren gazitasuna zorrotz kontrolatuko dira.

Arroz mota berriak datorren denboraldian landatzeko prest egotea espero da, eta, beraz, eremu gazietan zein gatz gabekoetan ebaluatu ahal izango dira. Horrez gain, mundu osoko gazitasunarekiko tolerantziarik handiena duten arroz barietateetan genoma eta proteoma azterketa paraleloak egiten ari dira, landare hauek oso gatz-inguruneetan hazteko zein mekanismo, gene eta alelok ahalbidetzen duten zehazteko.

Testuinguruko deskribapena

Europako arrozaren ekoizpena, gaur egun kontinentean kontsumitzen den arrozaren bi heren hartzen duena, klima-aldaketaren eraginez mehatxatuta dago, beste labore batzuekin gertatzen den bezala. Mediterraneoko eskualdean, klima-aldaketak tenperatura igoera eta lehorte-aldi maizago eta larriagoak eragiten ari dira, uraren kalitateari eta ibaien emariari eragiten diotenak. Efektu hauek lurzoruaren gazitasuna areagotzen dute, eta horrek negatiboki eragiten du laborearen produktibitatea. Klima-aldaketak ere itsasoaren maila igotzen ari da eta gazitasuna are gehiago areagotzen ari da arroza landatzen den kostaldeko eremuetan, deltetan eta ibai-ahoetan. Ondorioz, Mediterraneoko eskualdean arrozaren sektorearen existentzia bera mehatxatzen du.

NEURICE (New European Commercial Rice) proiektuak gatzarekiko tolerantzia duten arroz barietate berriak garatu nahi ditu. Horrela, baldintza berrietara egokitutako Europako arroz barietateak lortuko dira, arrozaren laborantza produktibitatea galdu gabe jarraitzeko eta jarduera honen ingurumen, paisai eta sozioekonomiko inpaktu positiboa mantenduz.

Gainera, Katalunian, Ebroko Delta hainbat urtez mehatxatuta egon da arroz uztan ondorio latzak dituen espezie inbaditzaile batek: sagar barraskilo erraldoia (Pomacea maculata). Bere ugaltze-gaitasun handiak eta harrapari naturalak ez izateak ezinezkoa egin du Deltan hedapena geldiaraztea, laboreetan gero eta kalte handiagoak eraginez. Soroak itsasoko urez gainezkatzea izan da sagar barraskilo erraldoiaren presentzia arrakastaz mugatu duen estrategia bakanetako bat, gazitasunarekiko duen tolerantzia txikia aprobetxatuz. Zoritxarrez, itsasoko uren tratamenduaren ondoren hondar gazitasunak laboreen galerak eragiten ditu, eta, kasurik txarrenean, ekoizpenaren %30ean eragin dezakete.

Hori dela eta, NEURICE proiektuak arroz barietateak klima-aldaketara egokitzeko irtenbide bat eskaintzeaz gain, Europan sagar barraskiloaren inbasioari aurre egiten lagunduko dio.

Helburuak

Europako herritarrek kontsumitzen duten arrozaren bi heren gutxi gorabehera EBn ekoizten dira, eta haren produktibitatea estres abiotiko eta biotikoek eragiten dute. Bereziki kezkagarria da azken mendeko tenperatura globalaren igoera, batez ere azken 50 urteetan (0,13°C/hamarkada).

Ondorio bat gazitzearen aldeko joera argia izan da, arrozari eragiten diona, eskualdeko gatzarekiko sentikorrenetakoa den. Tenperatura- eta gazitasun-aldaketekin lotuta, Pomacea generoko sagar barraskiloaren estres biotikoak arroz-soroak suntsitzeko mehatxua du orain ereindako haziak eta arroz-plantak jatearekin, azken boladan gasteropodoen laborantzan sartu den izurriterik okerrenetako bat izanik. Gaur egun izurrite honek mundu osoko arroz-soroetan kalteak eragingo dituela kalkulatzen da, urtero hamar mila milioi euroko galerak izaten direlarik.

Ebro ibaiaren deltan (Espainia) berriki sagar barraskiloak atzeman dituzte, eta gaur egun hezeguneetako biodibertsitaterako eta arroz ekoizpenerako faktore garrantzitsua dira Europan. Orain arte, sagar barraskiloari aurre egiteko hartutako neurriek ez dute arrakastarik izan, baina 2013ko udazkenean, 2.500 hektarea kutsatutako zelaiek itsasoko urez gainezka egin zuten. Tratamendu hau % 100 eraginkorra izan zen sagar barraskiloen infestazioak suntsitzeko; Hala ere, hondar-gatzaren kontzentrazioek negatiboki eragin zuten arrozaren produktibitatea.

Hori dela eta, NEURICE proiektuaren helburu orokorra Europako arroz barietateetan aldakuntza genetikoa identifikatzea eta sartzea da, gazitasunarekiko tolerantzia duten barietate komertzialak lortzeko, (i) klima-aldaketaren ondorioz Mediterraneoko arroetan gazitzearen eta uraren kalitatearen hondatzearen berehalako ondorioak arintzeko, eta (ii) saihesteko sagastiak arrakastaz kontrolatu zituzten itsasoko uraren tratamenduen ondoren ikusitako ekoizpenaren beherakada. Gatzarekiko tolerantzia duten arroz-lerro komertzialen erabilgarritasunak klima-aldaketaren ondoriozko estres abiotikoa saihestuko du, eta, aldi berean, izurrite suntsitzaile hau (estres biotikoa) Europan zehar zabaltzea saihestuko da.

Results

NEURICE proiektuak eliteko eta gazitasunarekiko tolerantzia duten Europako arroz-barietate berriak ekoitziko ditu, arrozaren sektorea klima-aldaketaren ondoriozko gazitasun-mailak eragindako produktibitate-galeretatik babestuko dutenak eta sagar barraskiloen infestazioak saihesteko soroak itsasoko urarekin tratatzeak. Barietate berri hauen laborantzari buruzko ezagutza EBko azken erabiltzaileekin partekatuko da, arrozaren industria eta arrozaren sektorea barne. Gainera, lehorreko landaketa eta uraren erabilera arrazionala bezalako kudeaketa praktikak ezarriko dira. Kudeaketa-praktika hauek gatz-kontzentrazio eta arroz barietate ezberdinekin landa-saiaketetako datuak alderatuz gero, urrutiko gazitasuna kontrolatzeko sistema baten ezarpenaren datuekin alderatuta hobetuko dira.

Eliteko gazitasunarekiko tolerantzia duten Europako arroz-barietate berriak garatuko dira hazi heldugabeetan markatzaile molekularrekin lagundutako hazkuntza eta enbrioien erreskatea barne hartzen dituen hazkuntza-estrategia berri baten bidez. Gatzarekiko tolerantzia hobetu duten barietate berri hauek arroza hazten diren eskualdeetako ingurune naturala zaintzen lagunduko dute eta arroz-aniztasuna areagotzen lagunduko dute ingurune zehatzetara moldagarritasun handiagoa lortzeko, klima aldakor bati aurre egiteko estres abiotiko eta biotikoekiko tolerantzia barne.

Interesgarria da sagar barraskiloaren hedapena Europan zehar geldiarazi edo are desagerrarazi egin daiteke gatzarekiko tolerantzia duten europar barietate berri hauen erabilgarritasunari esker, infestatutako soroetan itsasoko uraren tratamenduak (% 100ean eraginkorrak frogatu direnak) berreskura daitezke, eta, horrela, ez dira hain eraginkorrak eta oso kutsagarriak diren estrategia kimikoak saihestuz. Gainera, lehorrean ereiteko ikerketek frogatzen dute gatzarekiko tolerantzia duten barietateak funtsezkoak izango direla sagar barraskiloaren ondorioak gutxitzeko, itsasoko uren tratamendurik gabe ere, barraskiloa hazkuntzaren hasierako faseetan lotan geratzen baita, arroza zaurgarria denean.

Epe luzera, sortutako ezagutzak eta tresnek nekazaritza-sektorearen produktibitatea eta egonkortasuna lagunduko dute Europan eta, agian, kanpoan. Gatzarekiko tolerantzia duten barietate berrien garapenarekin batera, gazitasuna kontrolatzeko haririk gabeko sentsore sare bat garatuko du IRISek, eta arroz nekazariei eta kooperatibei gazitasunaren igoeraren berri emango die, proiektuaren bidez garatutako gatzarekiko tolerantzia duten barietateak haztera pasa daitezen.

Japonikan gatz-estresarekiko tolerantzia moderatua duten loci eta atxikipenak mapping-metodoak erabiliz, fenotipazio ez-suntsitzailearekin batera, arrozaren gatz-tolerantziaren ulermena aurreratuko du eta, ondorioz, gatz-tolerantzia gehigarriarekin erlazionatutako beste alelo batzuk sartzea ahalbidetuko du, arrozaren gatzarekiko tolerantzia gehiago hobetzeko etorkizuneko arroz-hazkuntza-programetan.

Gainera, NEURICE proiektuak EBko nekazaritzako elikagaien sektorean ekosistema berritzaile baten garapena eta Nekazaritza Ekoizkor eta Iraunkorrerako Berrikuntzarako Europako Lankidetza (EIP-AGRI) garatzen lagunduko du.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB)