
Projecte H2020 NEURICE: Nou ARRÒS europeu comercial (Oryza sativa) que acull al·lels de tolerància a la sal per protegir el sector arrosser contra el canvi climàtic i la invasió del cargol poma (Pomacea insularum)
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2016 -2020
- Pressupost assignat 4.608.975,00 €
- Àmbit Europeo
- Font principal de finançament H2020
- Web del projecte NEURICE
Durant el primer any del projecte, es van creuar diferents ceps elit d'arròs espanyols, francesos i italians amb línies asiàtiques tolerants a la salinitat. Aquest hivern s'avaluaran en hidroponia centenars de ceps de llavors seleccionats per la tolerància a la salinitat. Els ceps més reeixits es provaran en camps salins i no salins durant les campanyes de 2018 i 2019.
El projecte NEURICE també ha començat a monitoritzar la salinitat d'alguns camps salins a Espanya, França i Itàlia per fer assajos amb noves varietats d'arròs tolerants a la sal que s'estan desenvolupant. Durant uns quants mesos, es monitoritzarà de prop la salinitat de l'aigua i del terra dels arrossars, l'alçada de la superfície de l'aigua i la salinitat de l'aigua que entra i surt dels camps.
S'espera que la temporada que ve els nous ceps d'arròs estiguin a punt per a la sembra, de manera que es puguin avaluar tant en camps salins com no salins. A més, s'estan fent estudis paral·lels del genoma i del proteoma en les varietats d'arròs més tolerants a la salinitat de tot el món per determinar quins mecanismes, gens i al·lels permeten que aquestes plantes creixin en ambients altament salins.
La producció d'arròs a Europa, que actualment representa dos terços de l'arròs consumit al continent, es veu amenaçada pels efectes del canvi climàtic, com passa amb altres cultius. A la zona mediterrània, el canvi climàtic està provocant un augment de les temperatures i períodes de sequera més freqüents i severs, cosa que perjudica la qualitat de l'aigua i el cabal dels rius. Aquests efectes incrementen la salinitat del sòl, cosa que repercuteix negativament en la productivitat dels cultius. El canvi climàtic també està provocant la pujada del nivell del mar i un major increment de la salinitat a les zones costaneres, deltes i desembocadures dels rius on es cultiva arròs. Com a resultat, amenaça la pròpia existència del sector arrosser a la zona mediterrània.
El projecte NEURICE (Nou Arròs Europeu Comercial) cerca obtenir noves varietats d'arròs tolerants a la sal. D'aquesta manera, s'obtindran varietats d'arròs europeu adaptades a les noves condicions, i així permetrà que el cultiu de l'arròs continuï sense perdre productivitat i mantenint l'impacte ambiental, paisatgístic i socioeconòmic positiu d'aquesta activitat.
A més, a Catalunya, el Delta de l'Ebre fa uns quants anys que està amenaçat per una espècie invasora amb efectes devastadors a la collita d'arròs: el cargol poma gegant (Pomacea maculata). La seva alta capacitat reproductiva i l'absència de depredadors naturals han fet impossible aturar la seva expansió al Delta, causant danys cada vegada més grans als cultius. Inundar els camps amb aigua de mar ha estat una de les poques estratègies que ha aconseguit frenar la presència del cargol poma gegant, aprofitant la baixa tolerància a la salinitat. Desafortunadament, la salinitat residual després del tractament amb aigua de mar genera pèrdues als cultius que, en el pitjor dels casos, poden afectar fins al 30 % de la producció.
Per tant, el projecte NEURICE no sols ofereix una solució per adaptar les varietats d'arròs al canvi climàtic, sinó que també permetrà combatre la invasió del cargol poma a Europa.
Aproximadament dos terços de l'arròs que consumeixen els ciutadans europeus es produeixen a la UE, i la seva productivitat es veu afectada per l'estrès abiòtic i biòtic. És especialment preocupant l'augment de la temperatura global durant l'últim segle, especialment durant els darrers 50 anys (0,13 °C/dècada).
Una conseqüència ha estat una clara tendència a la salinització, que afecta l'arròs, un dels cultius més sensibles a la sal a la regió. Associat als canvis de temperatura i salinitat, l'estrès biòtic del cargol poma del gènere Pomacea amenaça ara de destruir els arrossars, menjant-se les llavors sembrades i les plàntules d'arròs, cosa que representa una de les pitjors plagues introduïdes als cultius de gasteròpodes en els últims temps. Es calcula que actualment aquesta plaga causa danys als arrossars de tot el món, amb pèrdues de desenes de milers de milions d'euros a l'any.
Recentment, s'han detectat cargols poma al delta del riu Ebre (Espanya), i ara representen un important factor per a la biodiversitat dels aiguamolls i la producció d'arròs a Europa. Fins ara, les mesures adoptades per combatre el cargol poma han fracassat, però a la tardor del 2013, 2500 ha de camps infestats es van inundar amb aigua de mar. Aquest tractament va demostrar ser 100% efectiu per destruir les infestacions de cargol poma; les concentracions residuals de sal, però, van afectar negativament la productivitat de l'arròs.
Per tant, l'objectiu general del projecte NEURICE és identificar i introduir variació genètica en varietats europees d'arròs per obtenir varietats comercials tolerants a la salinitat per tal de (i) mitigar els efectes imminents de la salinització i el deteriorament de la qualitat de l'aigua a les conques mediterrànies a causa del canvi climàtic, i (ii) realitzats en arrossars que van controlar amb èxit la plaga del cargol poma. La disponibilitat de línies comercials d'arròs tolerants a la sal previndrà l'estrès abiòtic derivat del canvi climàtic, alhora que evitarà la dispersió d'aquesta plaga devastadora (estrès biòtic) per tot Europa.
El projecte NEURICE produirà noves varietats d'arròs europeu d'elit tolerants a la salinitat que protegiran el sector arrosser de les pèrdues de productivitat causades pels nivells de salinitat derivats del canvi climàtic i del tractament dels camps amb aigua de mar per frenar la infestació del cargol poma. El coneixement sobre el cultiu d'aquestes noves varietats s'incorporarà als usuaris finals de la UE, incloent-hi la indústria arrossera i el sector arrosser. A més, s'implementaran pràctiques de gestió com ara la sembra en sec i l'ús racional de l'aigua. Aquestes pràctiques de gestió es milloraran mitjançant la comparació de dades d‟assaigs de camp amb diferents concentracions de sal i varietats d‟arròs, amb dades de la implementació d‟un sistema de monitorització remota de la salinitat en desenvolupament.
Les noves varietats d'arròs europeu d'elit tolerants a la salinitat s'obtindran mitjançant una estratègia de millora nova que inclou la millora assistida per marcadors moleculars i el rescat d'embrions en llavors immadures. Aquestes noves varietats millorades tolerants a la sal permetran conservar l'entorn natural de les regions arrosseres, així com augmentar la diversitat de l'arròs per a una adaptabilitat més gran a entorns específics, incloent-hi la tolerància a estressos abiòtics i biòtics per afrontar un escenari climàtic canviant.
Curiosament, la dispersió del cargol poma per tot Europa es pot aturar o fins i tot eradicar-se gràcies a la disponibilitat d'aquestes noves varietats europees tolerants a la sal, ja que els tractaments amb aigua de mar als camps infestats (que van demostrar una eficàcia del 100%) es poden reprendre, evitant així estratègies químiques menys efectives i altament contaminants. A més, els estudis de sembra en sec demostren que les varietats tolerants a la sal seran crucials per minimitzar els efectes del cargol poma, fins i tot sense tractaments amb aigua de mar, ja que el cargol roman latent durant les etapes inicials de creixement, quan l'arròs és vulnerable.
A llarg termini, el coneixement i les eines creades donaran suport a la productivitat i l'estabilitat del sector agrícola a Europa i possiblement més enllà. Juntament amb el desenvolupament de noves varietats tolerants a la sal, IRIS desenvoluparà una xarxa sense fil de sensors per al monitoratge de la salinitat, que alertarà els productors d'arròs i les cooperatives sobre els augments de salinitat perquè puguin canviar al cultiu de les varietats tolerants a la sal desenvolupades al projecte.
La identificació de loci i accessions amb tolerància moderada a l'estrès salí en el context de la japònica mitjançant l'ús de mètodes de mapeig, juntament amb el fenotipat no destructiu, permetrà avançar en el coneixement de la tolerància a la sal de l'arròs i, en conseqüència, introduir altres al·lels relacionats amb la tolerància additiva a la sal per augmentar millorament de l'arròs.
A més, el projecte NEURICE donarà suport al desenvolupament d'un ecosistema innovador al sector agroalimentari de la UE i al desenvolupament de l'Associació Europea d'Innovació per a l'Agricultura Productiva i Sostenible (EIP-AGRI).
- UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB)
- Web del projecte
- Notícia
- Notícia
- Notícia
- Video Soil Salinity a l'Ebre Delta -IRTA
- Video Rice breeding at University of Barcelona
- Video Rice embryo rescue.
- Video El programa NEURICE preveu sis varietats d'arròs tolerants a la salinitat
- Documentació (informes, guies i articles) del Projecte
- Compte del Projecte a Facebook