Skip to main content

H2020 LIQUAM Proiektua: Potentzia handiko ultrasoinuen teknologiak eztiaren industria eta erlezaintza sektorea iraultzeko balioko du

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2019 -2022
  • Esleitutako Aurrekontua 1.380.662,5 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea LIQUAM
Azalpena

Eztiaren kristalizazioa, askotan granulazio deitzen dena, ezti likidoa konposizio pikortsuko erdi-solido bihurtzen den fenomeno naturala da. Joera saihestezin honek arazo larria dakar eztiaren merkaturatzean, askotan berotzea behar baitu, eztiaren kalitatearentzat eta osasun-propietateentzat kaltegarria den prozesu bat.

EBk finantzatutako LIQUAM proiektuak potentzia handiko ultrasoinuak erabiltzen ditu eztiaren azukre kristalen edukia murrizteko, bere entzima onuragarriei eragin gabe. LIQUAMekin, bezeroek ezti premium-a % 15-25eko prezio-igoeran saldu ahal izango dute, funtzionamenduaren lehen urtean errentagarritasuna bermatuz.

Helburuak

Kristalizazioa eztian erauzi eta aste batzuetara gertatzen den fenomeno naturala da, azukre kristalen kontzentrazio handiak eraginda. Ezti kristalizatu hau opako eta erdi-solido bihurtzen da. Joera saihestezin hau arazo larria da, eztiaren merkaturatzean eragina duena, manipulazio arazoengatik eta kontsumitzaile gehienek ezti likidoa bakarrik erosten dutelako, ezti kristalizatua hondatuta edo adulteratuta dagoela dioen uste oker zabalduagatik.

Ondorioz, txikizkako eztia 80 °C-ra berotzen da kristalizazioa +12 hilabetez atzeratzeko prozesatu ondoren eta ontziratzea errazteko. Hala ere, frogatu da bero-tratamendu honek kaltegarria dela eztiaren kalitatearentzat eta osasun-propietateentzat, beroarekiko sentikorrak diren entzima desiragarriak eta antioxidatzaile baliotsuak galtzen baititu, eta horrela, harekin lotutako propietate sendagarri ugariak galdu. Kontsumitzaileek elikagai freskoago eta osasungarriagoen eskaerei erantzunez, eztiaren industrian behar argia dago prozesatzeko alternatiba ez-termiko kostu-eraginkor baten bila. Sonicat Systemek sistema iraultzaile eta patentatu bat garatu du, potentzia handiko ultrasoinuen erabileran oinarritua, azukre kristalen edukia pasteurizazio mailetara (% 0,3) murriztea ahalbidetzen duena, entzimetan, pH-an, eroankortasunean edo hidroxil-metil-furfuralaren kontzentrazioan eragin gabe; hau da, mundu osoan erabiltzen den adierazle gakoa eztiaren kalitatea neurtzeko.

Gure talde kualifikatuak bost urte baino gehiago eman ditu prototipo funtzionala garatzen (100 kg/h-raino prozesatzeko gai dena), eta hilabetez balioztatu da bezeroaren instalazioetan. 1. Faseko ETEentzako Tresna bat eman ziguten, eta horri esker bideragarritasun azterketa egin ahal izan genuen. 2. faserako eskatzen ari gara LIQUAM erreaktorea eskala industrialera handitzeko, elektronika eta erabilgarritasuna hobetuz. LIQUAMekin, gure bezeroek ezti premium-a % 15-25eko prezio-igoeran saldu ahal izango dute, eta horrela inbertsioaren itzulera bermatuko da lehen urtean. 2024an 17,7 milioi euroko diru-sarrerak sortzea espero dugu, gure merkatu eskuragarriaren % 1,62 ordezkatuz.

Results

Ultrasoinu potentzia handikoek eztiaren kristalizazioa atzeratzen dute. Munduko lehen aldiz, LIQUAM proiektuak potentzia handiko ultrasoinu teknologia erabiltzen du eztiaren prozesamendu industrialean, kristalizazioa atzeratuz kalitatea edo ezaugarri onuragarriak arriskuan jarri gabe. Eztiak bitaminak, mineralak eta entzima naturalak ditu, eta horiek propietate antibiralak, bakterianoak eta onddoak eragiten dizkiote. Antioxidatzaile eta antiinflamatorio ona dela uste da, digestio-osasuna sustatzen baitu, odoleko azukrea egonkortzen du, sistema immunologikoa indartzen du eta arnas gaixotasunetatik babesten du. Eztia ezti-orratzetik ateratzean, fluido likatsu eta erdi-gardena da, baina aste gutxiren buruan bere azukre naturalek, aire burbuilekin batera, kristalizatu egiten dute, kontsumitzaileak uxatu eta hartzidura arriskuan jarriz. «Aurretratamenduko pasteurizazioak kristalizazioa 12 hilabetera arte atzeratu dezake prozesatu eta gero, baina bero handiak eztia degradatzen du», dio Estela Pachecok, LIQUAM proiektuaren koordinatzaileak eta proiektuaren anfitrioiak diren Sonicat Systems-en sortzailekideak.

Proiektu-taldeak eztia prozesatzeko patenteatutako teknologia bat (LIQUAM) garatu zuen jada, eta gutxieneko produktu bideragarri bat (MVP) garatu zuen potentzia handiko ultrasoinuak (HPU) erabiliz. EBko finantzaketak berrikuntza prototipo batean gehiago optimizatzen lagundu zien: LIQUAM450. «LIQUAMek kristalizazioa atzeratzen du, baina prozesuak ez duenez inoiz 55 °C-tik gorako tenperaturarik gainditzen, eztiaren egoera likidoa luzatzen da kalitatea edo nutrazeutiko ezaugarriak arriskuan jarri gabe», azaldu du Iratxe Peralesek, Sonicat Systems-eko sortzailekideak. Potentzia handiko ultrasoinuen teknologia Eztiaren pasteurizazioak normalean 80 °C inguruan berotzea dakar 2-3 minutuz, azukre mikrokristalak urtuz. Ondoren, eztia azkar hozten da 45-50 °C-ra arte. Beroarekiko sentikorra izanik, prozesu honek kalitatea, freskotasuna eta propietate nutrizeutikoak degradatzen ditu. «Adibidez, ezti gordinaren antioxidatzaile-ahalmena heren bat inguru murrizten da», gaineratu du Peralesek. LIQUAM-en potentzia handiko ultrasoinuak presio baxuko eta handiko uhinen artean txandakatzen du, milioika huts-burbuila txiki sortuz, bortizki kolapsatu arte hazten direnak, talka-uhinak azukre-kristalak hausten dituzten efektu mekanikoetan eraldatuz.

Fenomeno hau, kabitazio akustikoa deritzona, giro-tenperaturan erabil daiteke. Proba-denborak Taldeak LIQUAM450 prototipoaren bertsio hobetu bat instalatu zuen bost hilabetez Gironako elikagaiak prozesatzeko instalazio batean. "Irudi mikroskopikoek baieztatu zuten LIQUAMek pasteurizazioaren antzeko kristalizazio-mailak lortzen dituela, % 0,01era murriztuz. Baina, funtsean, horrek ez zuen eragin nabarmenik izan hezetasunean, hidroximetilfurfuralean edo entzimetan. Azken bi hauek freskotasunaren adierazle garrantzitsuak dira", dio Peralesek. Eztiaren jatorri botanikoa identifikatzeko erabiltzen diren polen partikulak ere ez ziren kaltetu, eta eztia likido mantendu zen pasteurizatutako eztiaren pareko denbora batez. LIQUAM proiektuak taldeari bere produktua gehiago optimizatzeko aukera eman zion (prozesatzeko industria-tasetara eskalatuz, LIQUAM450 prototipoaren probak eta CE ziurtagiria lortuz), baina EBn osagaien hornikuntzarekin izandako arazoek esan nahi zuten azken muntaketa ezin izan zela garaiz amaitu. «Gure hasierako prototipoak orduko 100 kilogramo prozesatzen zituen 70.000 euroren truke, eta LIQUAM450ak 50.000 euroren truke lortzen du hori. Hala ere, materialen eta osagaien kostuen igoerak gure prezio komertziala igo du. Gainera, LIQUAM450ak aurreko MVPak baino hiru aldiz energia gehiago behar du», dio Peralesek.

Hala ere, taldeak www.honey-ai.com (Honey.AI) izeneko produktu bat merkaturatu zuen, mikroskopio digital bat barne hartzen duena eta ikusmen artifiziala eta ikaskuntza automatikoa erabiltzen dituena eztia automatikoki aztertzeko. Honek polen mota desberdinak detektatzea barne hartzen du lore-iturriak zehatz-mehatz autentifikatzeko, ordubete baino gutxiagoan emaitzak lortuz. «Ezti-industriari irtenbide hau eskaintzeko asmoa dugu, LIQUAMentzat negozio-aukerak sortuz. Honey.AI ere zabalduko dugu polen-analisi automatizatuko aplikazio bihurtzeko», esan zuen Pachecok. Hainbat onura LIQUAMek elikagaien kontsumo iraunkorra sustatzen laguntzen du, elikagai osasungarriak eta merkean sustatuz.

Gainera, Europako ekosistemak eta biodibertsitatea zaintzen eta leheneratzen laguntzen du, erleak nekazaritza-ekoizpenaren heren baten erantzule direla kontuan hartuta. «LIQUAMek Europako erlezainei ere aukera ematen die beren eztiari balio handia emateko, atzerriko ezti inportatu merkeagotik bereiziz», gaineratu du Peralesek.

Koordinatzaileak
  • MICROFY SYSTEMS SL (MICROFY)