Skip to main content

H2020 BIOVALUE Proiektua: Agenteetan oinarritutako simulazio tresna, mahaitik baserriraino, nekazaritza-elikagaien balio-katean biodibertsitatea handitzen duena

  • Mota Proiektua
  • Egoera Firmado
  • Exekuzioa 2021 -2025
  • Esleitutako Aurrekontua 5.993.562,5 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea BIOVALUE
Azalpena

EBk finantzatutako BIOVALUE proiektuak behetik gorako ikuspegia erabiliko du BIOVALUE tresna garatzeko, nekazaritzako elikagaien balio-kateko biodibertsitatea aztertzeko tresna dinamiko eta pertsonalizagarria dena. Ikertzaileek erabiliko dute genetikoki anitzak eta gutxi erabiltzen diren laboreak bereziki hautatuak aurkezteko, modelatzeko, ebaluatzeko, hobetzeko, ekoizteko eta zabaltzeko, eta merkaturatzeko moduko eta ziurtatutako sukaldaritza produktuak garatzeko.

Agroekosistemetan agrobiodibertsitatea hobetzeko kontsumitzaileen eskaerari erantzunez, BIOVALUE-k laboreen etorkizuneko errendimendu komertziala eta bideragarritasuna bermatuko ditu. Horrez gain, erabilerraza den eta erabiltzeko prest dagoen modelizazio-esparru bat erabiliko da politika-kalitatea eta -inpaktua, ingurumen-errendimendua eta araudi-betetzea neurtzen dituzten errendimendu-adierazle nagusien multzo bat sortzeko. Helburua genetikoki anitzak eta gutxi erabiltzen diren laboreak balio-katean sartzea da, eta horrek biodibertsitatea hobetzen lagunduko du.

Helburuak

BIOVALUE proiektuaren ikuspegia ikuspegi holistiko eta anitzekoa ezartzea da, biodibertsitatearen, nekazaritzako elikagaien balio-kateko interes-taldeen, ingurumenaren, kontsumitzaileen elikagai-lehentasunen eta osasunaren arteko lotura aztertzeko. BIOVALUE TOOL garatzeko behetik gorako ikuspegi bertikal bat erabiliz, nekazaritza-elikagaien balio-katearen eta biodibertsitatearen analisi-tresna dinamiko eta pertsonalizagarria dena, proposamenak genetikoki anitzak eta gutxi erabiltzen diren laboreak (zerealak, lekaleak, hosto-barazkiak eta frutak) aurkeztu, modelatu, ebaluatu, hobetu, ekoitzi eta zabaltzea du helburu, eta horiek barneratzen dituzten merkaturatzeko, ziurtatutako eta etiketatutako azken sukaldaritza-produktuak garatzea (plater-errezetak eta prozesatutako elikagaiak), agrobiodibertsitatea hobetzen dutenak aplikatutako eremuan. agroekosistemak sustatzea eta kontsumitzaileak erakartzea, merkatuan etorkizunean duten errendimendua eta, aldi berean, haien laborantza bideragarritasuna bermatuz.

Gainera, erabiltzeko prest dagoen, modelatutako eta erabiltzeko prest dagoen esparru batean, proiektuak errendimendu-adierazle nagusien (KPI) multzo bat sortuko du, genetikoki dibertsifikatutako eta gutxi erabiltzen diren laboreak balio-katean sartzeko politiken kalitatea eta eragina, ingurumen-errendimendua eta araudi-betetzea neurtzeko helburuarekin. Adierazle hauek, diseinuagatik, eskalagarriak dira balio-kateko biodibertsitatea gehiago hobetzeko. Azken finean, hedapen-izaera hori BIOVALUEren plater prozesatu eta prozesatu gabeen eta azken elikagai-produktuen efektu osagarriek azpimarratzen dute, hala nola energia-kontsumo txikia, ingurumen-laborantzaren erresilientzia paisaia marjinalekiko eta etorkizuneko klimarekiko, baita nutrizio- eta osasun-onurak ere. Merkatu-ahalmena ikuspegi osoan txertatuz, proposamenak etorkizunean biodibertsitatearen iraunkortasun autosufizientea ekar dezake.

Koordinatzaileak
  • ARISTOTELIO PANEPISTIMIO THESSALONIKIS (ARISTOTLE UNIVERSITY OF THESSALONIKI)