Elikagaien Estrategia Nazionalak, beste erronka batzuen artean, berrikuntza eta teknologia lehenesten ditu elikadura sektorean.
Azalpena
Atzo, urtarrilaren 21ean, Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura ministro Luis Planasek Elikadura Estrategia Nazionala (ENA) aurkeztu zion Ministroen Kontseiluari. Espainiako nekazaritza-elikagaien sistemaren iraunkortasuna eta lehiakortasuna indartzeko esparru bat da hau. Identifikatutako sei erronken artean ( Hornikuntza Estrategikoa, Elikagai Sistema Jasangarriak , Landa eta Kostaldeko Eremuak Indartzea , Elikadura Osasungarria, Berrikuntza eta Teknologia Elikagaietan, eta Elikagaien Informazioa Kontsumitzaileentzat), 5.a nabarmentzen da Espainiako AKISean, berrikuntzan eta teknologian oinarrituta.
Erronka honek ekoizpen-eredua digitalizazioaren bidez eraldatzea du helburu, nekazaritza-elikagaien kateko eragileen artean ezagutza sortzea eta transferitzea sustatuz. Gainera, teknologian eta berrikuntza digitalean inbertsioak sustatzen ditu eta aurrerapen hori errazten duten araudiak bultzatzen ditu.
Berrikuntzak ez ditu ekoizpen-prozesuak optimizatzen bakarrik bilatzen, baita Espainia nekazaritzako elikagaien teknologian lider gisa kokatzea ere, sektoreko potentzia global gisa duen rola sendotuz eta klima-aldaketa eta elikagaien segurtasuna bezalako erronka globalei egokitzeko duen gaitasuna indartuz.
Sektoreko eragile guztien parte-hartzearekin garatu den ikuspegi estrategiko honek berrikuntza kokatzen du elikadura-sistema jasangarri, eraginkor eta lehiakor bat bermatzeko faktore gako gisa.