Skip to main content
logo proyecto horizonte neurice

H2020 NEURICE proiektua: Arroz-sektorea klima-aldaketaren eta sagar-barraskiloaren (Pomacea insularum) inbasioaren aurka babesteko gatz-tolerantzia aleloak dituen Europako arroz-landare komertzial berria (Oryza sativa).

  • Mota Proiektua
  • Egoera Bete
  • Exekuzioa 2016 -2020
  • Esleitutako Aurrekontua 4.608.975,00 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
  • Proiektuaren webgunea NEURICE
Jardueren deskribapena

Proiektuaren lehen urtean, Espainiako, Frantziako eta Italiako hainbat arroz-barietate elitistak gazitasunarekiko tolerantzia duten Asiako lerroekin gurutzatu ziren. Negu honetan, gazitasun-tolerantziagatik hautatutako ehunka hazi-andui ebaluatuko dira hidroponian. Arrakasta handiena duten anduiak gatz-eremuetan eta ez-gatz-eremuetan probatuko dira 2018ko eta 2019ko kanpainetan.

NEURICE proiektuak Espainiako, Frantziako eta Italiako gatz-eremu batzuen gazitasuna kontrolatzen hasi da, gaur egun garatzen ari diren arroz-barietate gatz-toleranteekin entseguak egiteko. Hainbat hilabetez, arroz-soroetako uraren eta lurzoruaren gazitasuna, ur-azaleraren altuera eta soroetara sartu eta irteten den uraren gazitasuna gertutik kontrolatuko dira.

Arroz-barietate berriak datorren denboraldian landatzeko prest egotea espero da, beraz, bai gazitasuneko bai gazitasunik gabeko soroetan ebaluatu ahal izango dira. Horrez gain, genoma eta proteomaren ikerketa paraleloak egiten ari dira mundu osoko gazitasunarekiko tolerantzia handiena duten arroz barietateetan, zein mekanismo, gene eta alelok ahalbidetzen duten landare hauei ingurune oso gazietan haztea zehazteko.

Testuinguruko deskribapena

Europako arroz-ekoizpena, gaur egun kontinentean kontsumitzen den arrozaren bi heren hartzen dituena, klima-aldaketaren ondorioek mehatxatzen dute, beste labore batzuekin gertatzen den bezala. Mediterraneoko eskualdean, klima-aldaketak tenperaturak igotzea eta lehorte-aldi maizagoak eta larriagoak eragiten ari da, eta horrek uraren kalitatea eta ibaien emaria eragiten ari dira. Efektu hauek lurzoruaren gazitasuna handitzen dute, eta horrek eragin negatiboa du laboreen produktibitatean. Klima-aldaketak itsasoaren mailaren igoera eta gazitasuna gehiago handitzea eragiten ari da kostaldeko eremuetan, deltetan eta arroza hazten den ibaien bokaleetan. Ondorioz, arroz sektorearen existentzia bera arriskuan jartzen du Mediterraneoko eskualdean.

NEURICE (New European Commercial Rice) proiektuak gatzarekiko tolerantzia duten arroz barietate berriak garatzea du helburu. Horrela, baldintza berrietara egokitutako Europako arroz barietateak lortuko dira, arroza lantzen jarraitzea ahalbidetuz produktibitatea galdu gabe eta jarduera honen ingurumen-, paisaia- eta sozioekonomia-inpaktu positiboa mantenduz.

Gainera, Katalunian, Ebroko Delta hainbat urtez mehatxatuta egon da arroz-uztan eragin suntsitzaileak dituen espezie inbaditzaile batek: sagar-barraskilo erraldoiak (Pomacea maculata). Bere ugalketa-ahalmen handiak eta harrapari naturalen faltak ezinezko egin dute bere hedapena Deltan geldiaraztea, eta horrek gero eta kalte handiagoa eragin die uztari. Itsasoko urez soroak urez gainezka egitea izan da sagar-barraskilo erraldoiaren presentzia arrakastaz mugatu duen estrategia gutxietako bat, gazitasunarekiko tolerantzia txikia aprobetxatuz. Zoritxarrez, itsasoko uraren tratamenduaren ondoren geratzen den gazitasunak uzta-galerak eragiten ditu, eta, kasurik txarrenean, ekoizpenaren % 30era arte eragin dezakete.

Beraz, NEURICE proiektuak ez du arroz barietateak klima-aldaketara egokitzeko irtenbide bat eskaintzen bakarrik, baizik eta sagar-barraskiloaren inbasioari aurre egiten lagunduko du Europan.

Helburuak

Europako herritarrek kontsumitzen duten arrozaren bi heren inguru EBn ekoizten dira, eta haren produktibitatea estres abiotiko eta biotikoak eragiten du. Bereziki kezkagarria da azken mendean, batez ere azken 50 urteetan, munduko tenperaturaren igoera (0,13 °C/hamarkada).

Ondorioetako bat gazitze-joera argia izan da, eta horrek arroza eragiten du, eskualdeko gatzarekiko sentikorrenetako laboreetako bat. Tenperatura eta gazitasun aldaketekin lotuta, Pomacea generoko sagar-barraskiloaren estres biotikoak arroz-soroak suntsitzeko mehatxua egiten du, ereindako haziak eta arroz-landareak janez, eta azken aldian gastropodo-laboreetan sartu diren izurrite okerrenetako bat da. Izurrite honek mundu osoko arroz-soroetan kalteak eragiten dituela kalkulatzen da gaur egun, urtero hamar mila milioi euroko galerak eraginez.

Sagar barraskiloak aurkitu dituzte duela gutxi Ebro ibaiaren deltan (Espainia), eta orain faktore garrantzitsua dira Europako hezeguneen biodibertsitaterako eta arroz-ekoizpenerako. Gaur arte, sagar-barraskiloaren aurka borrokatzeko hartutako neurriak ez dira arrakastatsuak izan, baina 2013ko udazkenean, 2.500 hektarea soro kutsatu itsasoko urez gainezka geratu ziren. Tratamendu hau % 100ean eraginkorra izan zela frogatu zen sagar barraskiloen izurriteak suntsitzeko; Hala ere, hondar-gatz kontzentrazioek negatiboki eragin zuten arrozaren produktibitatean.

Beraz, NEURICE proiektuaren helburu orokorra Europako arroz barietateetan aldakortasun genetikoa identifikatzea eta sartzea da, gazitasunarekiko tolerantzia duten barietate komertzialak lortzeko, (i) klima-aldaketaren ondorioz Mediterraneoko arroetan gazitzearen eta uraren kalitatearen hondatzearen ondorio berehalakoak arintzeko, eta (ii) arroz-soroetan egindako itsasoko uraren tratamenduen ondoren, sagar-barraskiloaren izurria arrakastaz kontrolatu ondoren, antzemandako ekoizpenaren beherakada saihesteko. Gatzarekiko tolerantzia duten arroz-lerro komertzialen eskuragarritasunak klima-aldaketak eragindako estres abiotikoa saihestuko du, eta, aldi berean, izurrite suntsitzaile honen (estres biotikoa) hedapena eragotziko du Europan zehar.

Results

NEURICE proiektuak Europako arroz barietate berri, elitistak eta gazitasunarekiko toleranteak ekoizteko aukera emango du, arrozaren sektorea klima-aldaketaren ondoriozko gazitasun-mailek eta sagar-barraskiloen infestazioak mugatzeko itsasoko urarekin tratatzeak eragindako produktibitate-galeretatik babestuko dutenak. Barietate berri hauen laborantzari buruzko ezagutza EBko azken erabiltzaileekin partekatuko da, arrozaren industriarekin eta arrozaren sektorearekin barne. Horrez gain, kudeaketa praktikak ezarriko dira, hala nola landaketa lehorra eta uraren erabilera arrazionala. Kudeaketa-jardunbide hauek hobetuko dira gatz-kontzentrazio eta arroz-barietate desberdinekin egindako landa-probetatik lortutako datuak gazitasunaren urruneko monitorizazio-sistema baten ezarpenaren datuekin alderatuz.

Gazitasunarekiko tolerantzia duten Europako arroz barietate berriak garatuko dira hazkuntza-estrategia berritzaile baten bidez, markatzaile molekularren bidezko hazkuntza eta hazi heldugabeetan enbrioien erreskatea barne hartzen dituena. Gatzarekiko tolerantzia duten barietate hobetu berri hauek arroza hazten den eskualdeetako ingurune naturala zaintzen lagunduko dute eta arrozaren dibertsitatea handitzen lagunduko dute ingurune espezifikoetara egokitzeko gaitasun handiagoa izan dezan, klima aldakorrari aurre egiteko estres abiotiko eta biotikoekiko tolerantzia barne.

Interesgarria da, sagar-barraskiloaren hedapena Europan zehar geldiarazi edo desagerrarazi egin daitekeela gatzarekiko tolerantzia duten Europako barietate berri hauen eskuragarritasunari esker, kutsatutako soroetan itsasoko uraren tratamenduak (% 100eko eraginkorrak direla frogatu dutenak) berriro hasi ahal izango baitira, eta horrela, eraginkorragoak diren eta oso kutsagarriak diren estrategia kimikoak saihestu. Gainera, lehorreko ereiteko ikerketek erakusten dute gatzarekiko erresistenteak diren barietateak funtsezkoak izango direla sagar-barraskiloaren ondorioak gutxitzeko, itsasoko uraren tratamendurik gabe ere, barraskiloa hazkuntza-fase goiztiarretan lozorroan baitago, arroza zaurgarria denean.

Epe luzera, sortutako ezagutzak eta tresnek nekazaritza sektorearen produktibitatea eta egonkortasuna lagunduko dituzte Europan eta, agian, haratago. Gatzarekiko tolerantzia duten barietate berriak garatzearekin batera, IRISek haririk gabeko sentsore-sare bat garatuko du gazitasunaren monitorizaziorako, eta horrek arroz-ekoizleei eta kooperatibei gazitasunaren igoeren berri emango die, proiektuaren bidez garatutako gatzarekiko tolerantzia duten barietateak haztera aldatu ahal izateko.

Japonica espeziean gatz-estresarekiko tolerantzia moderatua duten lokusak eta atzealdeak identifikatzeak, mapatze-metodoak erabiliz eta fenotipazio ez-suntsitzailearekin batera, arrozean gatz-tolerantziaren ulermena hobetuko du eta, ondorioz, gatz-tolerantzia gehigarriarekin lotutako beste alelo batzuk sartzea ahalbidetuko du etorkizuneko arroz-hazkuntza-programetan arrozaren gatz-tolerantzia are gehiago hobetzeko.

Gainera, NEURICE proiektuak EBko nekazaritza-elikagaien sektorean ekosistema berritzaile baten garapena eta Nekazaritza Produktibo eta Jasangarrirako Europako Berrikuntza Lankidetzaren (EIP-AGRI) garapena lagunduko du.

Koordinatzaileak
  • UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB)