
Proxecto NEURICE H2020: Novo arroz europeo comercial (Oryza sativa) con alelos de tolerancia ao sal para protexer o sector arroceiro contra o cambio climático e a invasión do caracol mazá (Pomacea insularum).
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2016 -2020
- Orzamento asignado 4.608.975,00 €
- Ámbito Europeo
- Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
- Páxina web do proxecto NEURICE
Durante o primeiro ano do proxecto, cruzáronse varias cepas de arroz de elite españolas, francesas e italianas con liñas asiáticas tolerantes á salinidade. Este inverno, avaliaranse en hidroponía centos de cepas de sementes seleccionadas pola súa tolerancia á salinidade. As cepas máis exitosas probaranse en campos salinos e non salinos durante as campañas de 2018 e 2019.
O proxecto NEURICE tamén comezou a monitorizar a salinidade dalgúns campos de sal en España, Francia e Italia para realizar ensaios con novas variedades de arroz tolerantes ao sal que están actualmente en desenvolvemento. Durante varios meses, monitorizarase de preto a salinidade da auga e do solo dos arrozais, a altura da superficie da auga e a salinidade da auga que entra e sae dos campos.
Espérase que as novas cepas de arroz estean listas para a súa sementeira na próxima tempada, polo que se poderán avaliar tanto en campos salinos como non salinos. Ademais, están a levarse a cabo estudos paralelos do xenoma e o proteoma das variedades de arroz máis tolerantes á salinidade de todo o mundo para determinar que mecanismos, xenes e alelos permiten que estas plantas medren en ambientes altamente salinos.
A produción de arroz en Europa, que actualmente representa dous terzos do arroz consumido no continente, está ameazada polos efectos do cambio climático, do mesmo xeito que outros cultivos. Na rexión mediterránea, o cambio climático está a provocar o aumento das temperaturas e períodos de seca máis frecuentes e graves, o que afecta á calidade da auga e ao caudal dos ríos. Estes efectos aumentan a salinidade do solo, o que afecta negativamente á produtividade dos cultivos. O cambio climático tamén está a provocar o aumento do nivel do mar e un aumento adicional da salinidade nas zonas costeiras, nos deltas e nas desembocaduras dos ríos onde se cultiva arroz. Como resultado, ameaza a propia existencia do sector arroceiro na rexión mediterránea.
O proxecto NEURICE (Novo Arroz Comercial Europeo) busca desenvolver novas variedades de arroz tolerantes ao sal. Deste xeito, obteranse variedades europeas de arroz adaptadas ás novas condicións, o que permitirá continuar o cultivo do arroz sen perder produtividade e mantendo o impacto ambiental, paisaxístico e socioeconómico positivo desta actividade.
Ademais, en Cataluña, o Delta do Ebro leva varios anos ameazado por unha especie invasora con efectos devastadores para a colleita de arroz: o caracol mazá xigante (Pomacea maculata). A súa alta capacidade reprodutiva e a ausencia de depredadores naturais fixeron que fose imposible deter a súa expansión no Delta, causando danos crecentes nos cultivos. Inundar os campos con auga de mar foi unha das poucas estratexias que freou con éxito a presenza do caracol mazá xigante, aproveitando a súa baixa tolerancia á salinidade. Desafortunadamente, a salinidade residual despois do tratamento da auga de mar provoca perdas nas colleitas que, no peor dos casos, poden afectar ata o 30 % da produción.
Polo tanto, o proxecto NEURICE non só ofrece unha solución para adaptar as variedades de arroz ao cambio climático, senón que tamén axudará a combater a invasión do caracol mazá en Europa.
Aproximadamente dous terzos do arroz que consomen os cidadáns europeos prodúcense na UE e a súa produtividade vese afectada por estrés abiótico e biótico. De especial preocupación é o aumento da temperatura global durante o último século, especialmente nos últimos 50 anos (0,13 °C/década).
Unha consecuencia foi unha clara tendencia á salinización, que afecta o arroz, un dos cultivos máis sensibles ao sal da rexión. Asociado aos cambios de temperatura e salinidade, o estrés biótico do caracol mazá do xénero Pomacea ameaza agora con destruír os arrozais ao comer sementes sembradas e plántulas de arroz, o que representa unha das peores pragas introducidas nos cultivos de gasterópodos nos últimos tempos. Estímase que esta praga causa danos nos arrozais de todo o mundo, con perdas que ascenden a decenas de miles de millóns de euros anuais.
Detectáronse recentemente caracois mazá no delta do río Ebro (España) e agora representan un factor importante para a biodiversidade das zonas húmidas e a produción de arroz en Europa. Ata a data, as medidas tomadas para combater o caracol mazá resultaron infrutuosas, pero no outono de 2013, 2.500 hectáreas de campos infestados foron inundadas con auga de mar. Este tratamento demostrou ser 100 % eficaz na destrución das infestacións de caracois mazá; Non obstante, as concentracións residuais de sal afectaron negativamente a produtividade do arroz.
Polo tanto, o obxectivo xeral do proxecto NEURICE é identificar e introducir variación xenética nas variedades de arroz europeas para obter variedades comerciais tolerantes á salinidade co fin de (i) mitigar os efectos inminentes da salinización e o deterioro da calidade da auga nas concas mediterráneas debido ao cambio climático e (ii) evitar o descenso da produción observado despois dos tratamentos de auga de mar realizados en arrozais que controlaron con éxito a praga do caracol mazá. A dispoñibilidade de liñas de arroz comerciais tolerantes ao sal evitará o estrés abiótico derivado do cambio climático, ao tempo que evitará a propagación desta praga devastadora (estrés biótico) por toda Europa.
O proxecto NEURICE producirá novas variedades europeas de arroz de elite e tolerantes á salinidade que protexerán o sector arroceiro das perdas de produtividade causadas polos niveis de salinidade derivados do cambio climático e do tratamento dos campos con auga de mar para frear as infestacións de caracois mazá. Os coñecementos sobre o cultivo destas novas variedades compartiranse cos usuarios finais da UE, incluídas a industria e o sector arroceiro. Ademais, implementaranse prácticas de xestión como a plantación en seco e o uso racional da auga. Estas prácticas de xestión mellorarán comparando os datos dos ensaios de campo con diferentes concentracións de sal e variedades de arroz cos datos da implementación dun sistema de monitorización remota da salinidade en desenvolvemento.
Desenvolveranse novas variedades europeas de arroz de elite tolerantes á salinidade mediante unha nova estratexia de mellora que inclúe a mellora asistida por marcadores moleculares e o rescate de embrións en sementes inmaturas. Estas novas variedades melloradas tolerantes ao sal axudarán a preservar o medio natural das rexións produtoras de arroz e a aumentar a diversidade do arroz para unha maior adaptabilidade a ambientes específicos, incluída a tolerancia a estreses abióticos e bióticos para facer fronte a un clima cambiante.
Curiosamente, a propagación do caracol mazá por Europa podería deterse ou mesmo erradicarse grazas á dispoñibilidade destas novas variedades europeas tolerantes ao sal, xa que se poderían retomar os tratamentos con auga de mar nos campos infestados (que demostraron unha eficacia do 100 %), evitando así estratexias químicas menos eficaces e altamente contaminantes. Ademais, os estudos de sementeira en seco demostran que as variedades tolerantes ao sal serán cruciais para minimizar os efectos do caracol mazá, mesmo sen tratamentos con auga de mar, xa que o caracol permanece latente durante as primeiras etapas de crecemento, cando o arroz é vulnerable.
A longo prazo, o coñecemento e as ferramentas creadas apoiarán a produtividade e a estabilidade do sector agrícola en Europa e posiblemente máis alá. Xunto co desenvolvemento de novas variedades tolerantes ao sal, IRIS desenvolverá unha rede de sensores sen fíos para a monitorización da salinidade, que alertará os produtores de arroz e as cooperativas dos aumentos da salinidade para que poidan cambiar ao cultivo das variedades tolerantes ao sal desenvolvidas a través do proxecto.
A identificación de loci e accesións con tolerancia moderada ao estrés salino en *japonica* mediante métodos de mapeo, xunto coa fenotipificación non destrutiva, avanzará na nosa comprensión da tolerancia ao sal no arroz e, en consecuencia, permitirá a introdución doutros alelos relacionados coa tolerancia aditiva ao sal para mellorar aínda máis a tolerancia ao sal do arroz en futuros programas de mellora do arroz.
Ademais, o proxecto NEURICE apoiará o desenvolvemento dun ecosistema innovador no sector agroalimentario da UE e o desenvolvemento da Asociación Europea para a Innovación dunha Agricultura Produtiva e Sostible (EIP-AGRI).
- UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB)
- Sitio web do proxecto (CORDIS)
- Noticias
- Noticias
- Noticias
- Vídeo Salinidade do solo no Delta do Ebro -IRTA
- Vídeo Mellora do arroz na Universidade de Barcelona
- Vídeo do rescate de embrións de arroz. Neurice.eu
- Vídeo O programa NEURICE ofrece seis variedades de uvas tolerantes á salinidade
- Documentación do proxecto (informes, guías e artigos)
- Conta do proxecto en Facebook