Skip to main content

Projecte H2020 AgroCycle: Solucions tecnoeconòmiques sostenibles per a la cadena de valor agrícola

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2016 -2019
  • Pressupost assignat 6.960.293,75 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto AgroCycle
Descripció

El creixement continu de la població i del consum impulsa la demanda mundial d'aliments, i l'activitat agrícola augmenta per mantenir el ritme. Europa té un greu problema de residus agrícoles, que genera uns 700 milions de tones de residus cada any. Hi ha una necessitat urgent i una gran oportunitat per abordar l'ús eficient de residus, coproductes i subproductes agrícoles (CVA) per aconseguir cadenes de valor sostenibles als sectors agrícola i de processament. Per això, AgroCycle convertirà residus agrícoles de baix valor en productes d'alt valor, i aconseguirà un augment del 10% en el reciclatge i la valorització de residus per al 2020.

Això s'aconseguirà mitjançant el desenvolupament d'una comprensió detallada i integral dels fluxos de residus i la posada a prova de diverses vies clau d'utilització/valorització de residus. Portarà tecnologies i sistemes del nivell ~TRL4 al ~TRL7 en els 3 anys de durada del projecte. Un pla de comercialització posterior al projecte portarà tecnologies/sistemes comercialment prometedors a TRL8 i TRL9, cosa que garantirà que AgroCycle tingui un impacte durador en aconseguir un ús sostenible d'AWCB tant dins com fora del sector agrícola, cosa que portarà a la realització d'una economia circular. AgroCycle aborda les deixalles de diversos sectors agrícoles: vi, oli d'oliva, horticultura, fruites, pastures, porcs, lactis i aviram.

El consorci AgroCycle és un gran grup multinacional (25) (inclosa la Xina) que comprèn els múltiples actors necessaris i rellevants (és a dir, investigadors; empreses dels sectors tècnic, manufacturer, assessor i minorista (grans i pimes); usuaris principals; usuaris finals; i associacions comercials/de productors) per aconseguir els ambicis. La ubicació regional (rural) única de l'agricultura vol dir que AgroCycle ajudarà a reduir la bretxa d'innovació de la UE i abordarà les estratègies regionals d'especialització intel·ligent per a cada país soci: l'impacte serà regional amb dimensions nacionals i internacionals. La presència de tres socis de la Xina assegura sinèrgies internacionals i un impacte global.

Descripció de les activitats

El projecte va adoptar un enfocament holístic basat en sistemes per abordar l'aplicació d'una "economia circular" al sector agroalimentari, abordant totes les etapes, des de la granja fins al consumidor, i les vies de "valorització". Avaluació de la cadena de valor dels residus agroalimentaris: Aquest treball va començar amb la quantificació dels recursos de residus agroalimentaris disponibles, a Europa i la Xina. Es van crear directrius de qualitat de dades per a la recopilació i el processament de dades de residus agrícoles, coproductes i subproductes (AWCB). Extracció denergia: Es va abordar lús de lextracció denergia mitjançant digestió anaeròbica (AD). Es va instal·lar un procés d'AD sec de fems de pollastre en una granja de prova, es va posar en marxa i se'n va avaluar el funcionament.

Es va avaluar a escala pilot l‟eficàcia d‟un pas d‟eliminació de nitrogen previ al processament. AWCB lignocel·lulòsics: Això va incloure la producció de bioetanol i es van crear tècniques de pretractament específiques per augmentar la producció de bioetanol; i es va avaluar la producció de biobutanol per a diversos pretractaments àcids i alcalins. Es va emprar piròlisi ràpida per maximitzar la creació de biocombustibles líquids (biooli) i fertilitzants de sòl (biocarbó) a partir d'AWCB lignocel·lulòsics. Es van posar en funcionament cel·les de combustible microbianes (CMF) de càtode d'aire per generar bioelectricitat a partir de digestats de DA, així com aigües residuals industrials, i se'n va avaluar el potencial. Biofertilitzants: Es van avaluar nombrosos biofertilitzants (BF) extrets de corrents de deixalles per determinar la seva dinàmica de mineralització de C i N. Es van avaluar els impactes agronòmics i ambientals de BF seleccionats en cultius de prova de carbassó, enciam, civada d'hivern, blat i arròs. Aigües residuals: Es van avaluar i optimitzar tecnologies a escala de laboratori basades en membranes per a l'extracció de polifenols i proteïnes unicel·lulars (SCP) d'una varietat de mostres d'aigües residuals del processament de fruites. Es va posar en funcionament un sistema pilot MBR anaeròbic/aeròbic de dues etapes a escala de laboratori que va produir biogàs i va recuperar nutrients de les aigües residuals del processament de fruites. Es va crear un sistema de suport matricial de decisions per identificar el bioreactor òptim a escala de laboratori per a la bioremediació de purins de porc. Es van avaluar sis materials de base biològica diferents (AWCB) per la seva capacitat per a bioadsorber P i N. Productes d'alt valor a partir d'AWCB: Es van crear tècniques per a l'extracció de proteïnes, compostos fenòlics i fibres de residus de patata. Es va avaluar el potencial bioplastificant de les proteïnes de suc de patata i els olis de segó d'arròs (RBO). Es va avaluar l'ús de polpa de patata com a farciment biocompost; es van crear noves receptes de fleca. Anàlisi del cicle de vida i cost del cicle de vida: Un ACV holístic que considera els impactes físics (p. ex., pèrdues de carboni a terra, emissions de GEH, etc.), socials i econòmics. Plataforma de coneixement, formació i difusió: La Plataforma Conjunta de Parts Interessades (JSP) i els mòduls educatius adreçats als joves (vegeu: www.agrocycle-platform.eu) es van posar a prova a escoles d'Irlanda i la Xina. Les parts interessades van participar en nombrosos esdeveniments (tallers nacionals i internacionals, conferències i exposicions) i en xarxes socials, principalment Twitter.

Es van difondre electrònicament actualitzacions sobre aspectes d'AgroCycle a 300.000 professors a Irlanda a través del butlletí setmanal eLeathanach. Cadenes de valor i models de negoci sostenibles: Es va dur a terme una integració holística dels aspectes multifacètics del programa de treball d'AgroCycle per oferir una avaluació integrada de com funcionarien a la pràctica els sistemes d'“economia circular” agroalimentària. S'han generat anàlisis completes de la cadena de valor, incloent-hi nous models de negoci per als sectors agrícola i per als sectors vitivinícola/hortícola i fructícola/praderes, incloent-hi l'explotació agrícola, el processament i la venda al detall. Aquests diversos escenaris van ser revisats per parells per parts interessades en un taller especial sobre sistemes de producció agrícola i cadenes de valor sostenibles, i els resultats es van publicar. Impactes de la innovació: Es va crear el lloc web del projecte i un perfil a Twitter, Facebook i LinkedIn. Es va crear una plataforma interna de gestió de projectes i intercanvi de documents. Es van presentar nombroses sol·licituds a convocatòries de finançament nacionals i internacionals, utilitzant tant socis d'AgroCycle com socis externs. Es va dissenyar i llançar en línia el mercat d'AgroCycle, una plataforma de comercialització de residus agroalimentaris, per connectar l'oferta amb la demanda.

Descripció contextual

Europa genera 1.300 milions de tones de residus a l'any, de les quals 700 milions provenen del sector agroalimentari. Segons les projeccions d'augment de la població mundial, les millors estimacions indiquen la necessitat d'augmentar la producció d'aliments en dos terços per al 2050 per alimentar 2.000 milions de persones més. Europa té la responsabilitat de liderar la solució d'aquest repte existencial important per a la humanitat. Si bé es tracta d'una tasca titànica, representa una oportunitat significativa perquè Europa desenvolupi i implementi noves pràctiques sostenibles d'economia circular en tot el seu sector agroalimentari, generant nous beneficis comercials, ambientals i socials.

L'objectiu general d'AgroCycle va ser desenvolupar el Protocol AgroCycle, un model per a una “economia circular” agroalimentària sostenible. El projecte va adoptar un enfocament holístic per comprendre i abordar com optimitzar lús de tots els fluxos de residus associats a la indústria agroalimentària. El seu objectiu era desenvolupar, demostrar i validar nous processos, pràctiques i productes per a l'ús sostenible de residus, coproductes i subproductes agrícoles (RVA), basant-se en l'augment de les taxes de reciclatge, la reutilització i la valorització d'aquests fluxos de residus. Un aspecte clau del seu enfocament va ser educar la propera generació (és a dir, els joves) sobre l'«economia circular» i com els seus estils de vida hi influeixen. El seu objectiu era oferir una plataforma que servís com a porta d'entrada per a la implementació comercial d'una bioeconomia agroalimentària circular.

Objectius

El creixement demogràfic continu i del consum continua impulsant la demanda mundial d'aliments, i l'activitat agrícola augmenta per mantenir el ritme. Europa té un problema important de residus agrícoles: genera uns 700 milions de tones de residus a l'any. Hi ha una necessitat urgent i una gran oportunitat d'abordar l'ús eficient de les deixalles, els coproductes i els subproductes agrícoles (AWCB) per aconseguir cadenes de valor sostenibles en els sectors agrícola i de processament. Com a tal, AgroCycle convertirà residus agrícoles de baix valor en productes de gran valor, aconseguint un augment del 10% en el reciclatge i la valorització de residus per al 2020. Això s'aconseguirà desenvolupant una comprensió detallada i holística dels fluxos de residus i posant a prova un nombre clau de vies d'utilització/valorització de residus.

Portarà tecnologies i sistemes de ~TRL4 a ~TRL7 dins dels 3 anys del projecte. Un pla de comercialització posterior al projecte portarà tecnologies/sistemes comercialment prometedors a TRL8 i TRL9, assegurant que AgroCycle tingui un impacte durador en aconseguir l'ús sostenible d'AWCB tant dins com fora del sector agrícola, cosa que conduirà a la realització d'una economia circular.

AgroCycle aborda els residus de diversos sectors agrícoles: vi, oli d'oliva, horticultura, fruites, pastures, porcins, lactis i aviram. El consorci AgroCycle és un gran grup multinacional (25) (inclosa la Xina) que comprèn els múltiples actors necessaris i rellevants (és a dir, investigadors; empreses dels sectors tècnic, manufacturer, d'assessorament i minorista (grans i pimes); usuaris principals; usuaris finals; i associacions comercials/de productors) per aconseguir. La ubicació regional (rural) única de l'agricultura vol dir que AgroCycle ajudarà a reduir la bretxa d'innovació de la UE i abordarà les estratègies regionals d'especialització intel·ligent per a cada país soci: l'impacte serà regional amb dimensions nacionals i internacionals. La presència de tres socis de la Xina assegura sinèrgies internacionals i un impacte global.

Resultats

Una iniciativa finançada per la UE va explorar el millor ús possible dels fluxos de residus associats al sector agroalimentari per reduir el malbaratament d'aliments en un 50% per a 2030. aliments produïts (aproximadament 1.300 milions de tones cada any) es perd o desaprofita. Només a Europa, es generen aproximadament 700 milions de tones de residus agrícoles anualment. europeus, va abordar el problema dels residus de diversos sectors agrícoles, com el vi, l'oli d'oliva, l'horticultura, la fruita, les pastures, els porcs, els productes lactis i els ocells de corral. grans com a pimes), usuaris finals i associacions comercials/de productors. Major comprensió dels fluxos de residus La iniciativa tenia com a objectiu convertir residus agrícoles de baix valor en productes d'alt valor, aconseguint un augment del 10 % en el reciclatge i la valorització de residus per al 2020. «Això es pot aconseguir desenvolupant una comprensió detallada i integral dels fluxos/ el coordinador del projecte, el Dr. Tom Curran, de l'University College de Dublín (Irlanda).

Els socis del projecte van proporcionar a la indústria les tecnologies i els coneixements necessaris per convertir els desafiaments relacionats amb la reducció de marges, l'eficiència dels recursos i la sostenibilitat en oportunitats de negoci mitjançant el desenvolupament d'aplicacions innovadores de residus agrícoles de baix valor (AWCB) i la creació de noves cadenes de valor sostenibles. consorci va avaluar les opcions de valorització de bioresidus, centrant-se en biocombustibles, biofertilitzants i tractament d'aigües residuals agroindustrials, així com en els fems animal per a biopolímers d'alt valor afegit, energia i piles de combustible microbianes.

A més, l'equip va desenvolupar cadenes de valor sostenibles i models de negoci per proposar millors maneres d'utilitzar els residus agrícoles a la bioeconomia i desenvolupar nous models de comerç en de residus agrícoles, coproductes i subproductes amb aquells que podrien utilitzar aquests materials, per exemple, operadors de plantes de biogàs", explica el Dr. Curran.

També s'han desenvolupat plans de lliçons d'economia circular per al seu ús a escoles, i els mestres poden descarregar les lliçons des del lloc web de forma gratuïta. Els materials d'aprenentatge van guanyar un premi al 'Think Biobased Challenge' són totalment compatibles amb la reducció dels impactes del canvi climàtic, l'augment de la seguretat energètica i la diversitat ecològica en una economia verda", afirma. AgroCycle beneficiarà consumidors, agricultors, processadors d'aliments, mestres i escolars. El projecte millorarà la competitivitat de les indústries agrícoles, alimentàries i de biorefineria de la UE biorefineries i la participació activa a la cadena de valor industrial global, conclou el Dr. Curran.

Informació addicional

AgroCycle és un treball fonamental amb un impacte ampli en la implementació d'una economia circular agroalimentària paneuropea. Ha integrat les múltiples facetes d‟un sistema agroalimentari integral en un protocol general per a la implementació d‟una economia circular agroalimentària integrada, que aborda diversos escenaris per a la implementació d‟una economia circular a tot el sector agroalimentari. Aquesta economia circular es basa en l‟aprofitament de residus, coproductes i subproductes agrícoles (RVA). El Protocol AgroCycle utilitza un enfocament ascendent, classificant i quantificant la gamma de RVA disponibles a Europa (i la Xina), identificant algunes vies clau de valorització.

També ha desenvolupat i posat a prova (ara comercialitzant) una plataforma comercial (www.agrocycle-platform.com) que permet el subministrament d'un flux constant d'AWCB com a primera matèria per a l'economia circular agroalimentària europea i la bioeconomia associada. Com a part d'això, ha abordat l'impacte potencial als sòls del trasllat de residus fora de l'explotació agrícola per utilitzar-los en altres àrees de l'economia. L?economia circular i la bioeconomia només tenen sentit si són sostenibles des d?una perspectiva d?ACV.

En general, s'han desenvolupat metodologies d'anàlisi del cicle de vida (ACV) que permeten una avaluació holística dels impactes en una varietat de perspectives ambientals i socioeconòmiques. La plataforma AgroCycle Kids ha aconseguit avenços importants en l'educació de la propera generació (és a dir, els joves) sobre la importància de l'economia circular i com els seus estils de vida poden tenir un gran impacte al planeta. L'àmplia participació en xarxes socials i la retroalimentació obtinguda mostren que AgroCycle s'ha establert un perfil al sector agroalimentari i la comunitat en general.

Coordinadors
  • UNIVERSITY COLLEGE DUBLIN, NATIONAL UNIVERSITY OF IRELAND, DUBLIN (NUID UCD)