Aragó
L'heterogeneïtat d'Aragó fa possible trobar una important mostra de cultius mediterranis i continentals (de secà i regadiu) distribuïts a diferent altimetria associat a un significatiu sector ramader constituint tot l'anterior un sector fonamental en l'economia aragonesa amb un Valor Afegit Brut ( VAB) de més de 2.100 milions d'euros, cosa que representa un 5% sobre la producció total a Aragó (2,3% de mitjana a Espanya). Aquest valor és el tercer més alt entre les comunitats autònomes, representant el 7% del VAB nacional ( CESA, 2024. Informe sobre la situació econòmica i social d'Aragó 2023, Resum executiu, 13 ).
Tot i la dificultat afegida d'un extens territori i una baixa densitat de població similar a les de les regions més despoblades de la Unió Europea, a la Comunitat hi ha un sistema d'institucions, empreses, organitzacions i centres de recerca que contribueix al desenvolupament del sector agrari i agroalimentari ia la transferència de coneixement i innovacions.
Al sistema de coneixement i innovació aragonès s'identifiquen cinc grans grups d' agents integrats per organitzacions i institucions públiques i privades que formen part de l'esquema de transferència de coneixement al sector agroalimentari i forestal (AKIS ARAGON):
La imatge mostra l'esquema de transferència de coneixement al sector agroalimentari i forestal (AKIS) d'Aragó i els grups d'agents públics i privats:
- Actors de suport a la transferència de coneixement.
- Agents que generen coneixement.
- Entitats per a la transferència de coneixement.
- Agents dedicats a la formació.
- Agents del sector agroalimentari, ramaders, agricultors, PIMEs.
Agents i interaccions AKIS
Agents dedicats a la generació de coneixement
La generació de coneixement i desenvolupament de recerca científica recau en un conjunt d'institucions públiques que donen cabuda al personal investigador doctoral:
- Universitat de Saragossa
- Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA) : La missió del Centre és generar informació científica i tècnica de qualitat i rellevant per al sector privat, les administracions públiques i la societat en els àmbits d'agroalimentació i medi ambient.
- Centre d'Innovació en Bioeconomia Rural de Terol (CITAte) : És una seu del CITA a Terol que té com a finalitat principal facilitar i promoure projectes de recerca i innovació en bioeconomia i en economia circular als sectors agroalimentari, forestal i mediambiental.
- Institut Agroalimentari d'Aragó (IA2) : És un institut universitari de recerca Mixt UNIZAR-CITA que té per objectiu afavorir l'agregació cooperativa i la interacció d'investigadors de prestigi per a la definició de projectes de recerca multidisciplinaris, més ambiciosos i globals d'abast nacional i internacional .
- CSIC/Estació Experimental Aula DEI (EEAD) : La missió de l'Estació és aportar al sector agrícola materials i tecnologies per augmentar la seva competitivitat i sostenibilitat, partint del coneixement dels processos implicats en la producció vegetal.
- CSIC/Institut Pirinenc d'Ecologia (IPE) : Des d'aquest centre es contribueix a la comprensió del funcionament i l'estructura dels sistemes terrestres i els organismes que habiten al Pirineu.
Agents del sector públic
- Departament d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació És l'àrea del govern que organitzat en diferents direccions generals i serveis administratius s'encarrega d'administrar les competències de la Comunitat Autònoma relatives al sector agrari i agroalimentari.
- Servei d'Innovació i Transferència Agroalimentària (SITA ): Adscrit a la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació, és la unitat encarregada de l'aplicació de les mesures de transferència de coneixements, assessorament i cooperació contemplades tant al PDR 2014-2020 com al PEPAC 2023-2027.
- Centre de Transferència Alimentària (CTA) : El centre desenvolupa activitats en matèria d'experimentació i transferència de les noves tecnologies agroalimentàries, la seva promoció i divulgació, contribuint a la formació i capacitació dels professionals del sector agroalimentari.
- Servei de Sanitat i Certificació Vegetal (CSCV) : Adscrit a la Direcció General de Qualitat i Seguretat Alimentària, és la unitat tècnica que s'encarrega de la gestió dels plans de vigilància i control de plagues i malalties dels vegetals, de la comercialització i utilització dels productes fitosanitaris, de l'assessorament tècnic al sector productor en matèria de sanitat vegetal així com el control dels processos de producció i certificació del material vegetal per a reproducció a Aragó i el comerç.
- Oficines Comarcals Agroalimentàries (OCAs) : Les oficines són punts de contacte amb la ciutadania on es reben les sol·licituds d'informació i assessoria sobre els tràmits i els procediments i sobre la política agroalimentària d'àmbit estatal i comunitari També informen la ciutadania i els professionals del sector. agroalimentari sobre les orientacions productives, els avenços en recerca i tecnologia agroalimentària i levolució dels mercats.
- Societat Aragonesa de Gestió Agroambiental (SARGA) : És una empresa pública orientada a la realització àgil i eficaç de serveis als pobles i paratges naturals.
- Laboratori Agroambiental : Al laboratori es duen a terme els controls oficials dels productes agroalimentaris en origen i el control sanitari de la cabana ramadera tant per a particulars com a entitats que ho sol·licitin.
Agents dedicats a la formació
Agents del sector agroalimentari
- Entitats d'assessorament : Creades en l'àmbit de la intervenció 7202_01 Assessorament del PEPAC 2023-2027 i, majoritàriament, en funcionament amb la posada en marxa de la Mesura 02 del PDR 2014-2020. Entre les 13 entitats d'assessorament seleccionades el 2023, compten amb més de 100 assessors reconeguts pel Govern d'Aragó i repartits per tot el territori de la CA, fent la transmissió de coneixement a agricultors i ramaders a través del contacte directe amb ells.
- Cooperatives agroalimentàries Aragón : És l'organització que agrupa i defensa els interessos econòmics i socials del moviment cooperatiu agroalimentari aragonès.
- Agrupacions per a Tractament Integrats en Agricultura (ATRIAs) Són organitzacions que tenen la finalitat de garantir la seguretat del consumidor, el respecte del medi ambient, l'ús sostenible dels plaguicides i el foment de la gestió integrada contra les plagues dels diferents cultius.
- Associacions de Defensa Sanitària Ramadera (ADSG) : Associacions orientades a elevar el nivell sanitari-zootècnic de les seves explotacions mitjançant l'adopció d'un programa sanitari en comú per a la mateixa espècie ramadera.
- Col·legis Professionals d' Enginyers Agrònoms , Tècnics agrícoles i Veterinaris de Saragossa , Osca i Terol .
- Organitzacions Professionals Agràries (OPAs): Destaquen quatre organitzacions professionals UAGA-COAG , ASAJA , UPA i ARAGA .
- Associació d'Indústries Alimentàries d'Aragó (AIAA) : Associació que representa empreses Alimentàries d'Aragó, principalment pimes.
- Clúster Aragonès de l'Alimentació : Entitat formada per 45 associats (entre els quals s'inclou empreses i centres de recerca/tecnològics i universitats que treballen a l'àrea alimentària) que té per objectiu impulsar la innovació a les indústries agroalimentàries d'Aragó.
Altres agents
- Grups Leader , Programa de Desenvolupament Rural Aragó (2014-2020): són grups regionals que ajuden en la canalització d'ajudes i coneixements per a l'emprenedoria de petits negocis vinculats al sector agroalimentari i forestal.
- Entitats d'assessorament agrari vigents del període 2023-2027
- Oviaragó SCL. Àrea dassessorament mixta
- Unió d'Agricultors i Ramaders d'Aragó (UAGA). Àrea dassessorament mixta
- Unió de Petits Agricultors i Ramaders d'Aragó (UPA). Àrea dassessorament mixta
- ASSAIXA Osca. Àrea dassessorament mixta
- Els Monegres de Sariñena Societat Cooperativa. Àrea dassessorament mixta
- Associació Regional d'Agricultors i Ramaders d'Aragó (ARAGA). Àrea dassessorament mixta
- Cereals Terol Societat Cooperativa. Àrea dassessorament mixta
- Associació Regional de Criadors d'oví rasa aragonès (ANGRA), Àrea d'assessorament mixta
- Ramaderia Unida Comarcal GUCO SC. Àrea d'assessorament ramadera
- SC Comarcal del Camp Verge de la Corona. Àrea dassessorament mixta
- Arrossera del Pirineu SCL. Àrea d´assessorament agrícola
- SC Agrària Verge de l'Oliva. Àrea dassessorament mixta
- SC La nostra Senyora dels Poyos. Àrea d´assessorament agrícola
- Solucions Agrícoles Cultivate SL. Àrea dassessorament mixta
- Xarxa Aragonesa de Desenvolupament Rural
- Parc Científic Tecnològic d'Aula Dei (PCTAD) : facilita instal·lacions i presta serveis de suport en qualitat de “partner” tecnològic en qualsevol de les fases de desenvolupament d'un projecte d'R+D.
Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS
ESTRATÈGIA REGIONAL DE CIÈNCIA, TECNOLOGIA I INNOVACIÓ
El III Pla Aragonès de Recerca, Desenvolupament i Innovació ( III PAIDi ) és l'eina clau per assolir els objectius regionals referits a la R+D+i fins a l'any 2027. Aquests objectius parteixen dels reflectits a l' Estratègia d'Especialització Intel·ligent i Sostenible (S3) d'Aragó per al període 2021-2027, on es posa en relleu la importància de prioritzar esforços de investigació científica i innovació tecnològica, tant pel costat de la generació de coneixement, com pel de la progressiva valorització d'aquest per generar riquesa, ocupació, benestar i respondre a les necessitats de la ciutadania en conjunt.
La S3 Aragó 2021-2027 estableix prioritats d'activitat empresarial, tecnològica i científica on concentrar les inversions en recerca, desenvolupament i innovació. Amb això, persegueix maximitzar el potencial de generació de valor agregat i d'ocupació del procés de transformació de l'economia regional.
PAC 2023-2027
En l'àmbit de la política agrària comuna, Aragó destina a les tres intervencions més directament vinculades amb AKIS el pressupost i les accions següents:
- 7161 (Cooperació dels grups operatius EIP): 16 milions d'euros
- 7201 (Intercanvi de coneixements i difusió d'informació): 5,26 milions d'euros
- Activitats dintercanvi i difusió de coneixements i informació.
– Activitats formatives.
- Sensibilització davant d'incendis forestals.
- 7202 (Assessorament): 14,65 milions d'euros
- Ajuts per contribuir a obtenir serveis d'assessorament.
- Entitats d'assessorament agrari vigents del període 2023-2027
INSTRUMENTS PER A LA DINAMITZACIÓ
La vinculació més gran en matèria de recerca i de generació de coneixement i en menor mesura de divulgació, s'articula a través dels investigadors dels centres de recerca. La transferència de coneixement i divulgació al sector les duen a terme fonamentalment centres com el CSCV (Centre de Sanitat i Certificació Vegetal) i el CTA així com el Servei dInnovació i Transferència Agroalimentària. És en aquestes tres institucions on se centra la gestió de les intervencions vinculades a l'AKIS. Els fòrums, jornades i activitats similars actuen com a instrument de captació de recursos i eina per a la divulgació i la promoció dels resultats de recerca.
Les relacions de les institucions investigadores amb la resta dagents privats del sistema són relativament febles, en bona mesura perquè tenen escassos equips tècnics que generin coneixement científic. Generen coneixement científic, però, en certes ocasions, no aplicable ni directament utilitzable per resoldre la problemàtica del sector. D'altra banda, la divulgació que fan sol ser molt especialitzada en línia amb la seva activitat investigadora. Tot i això, la participació conjunta en esdeveniments, per exemple, en la seva participació en grups de cooperació del PDR, demostra una intenció col·laborativa i reforça la sinergia amb el sector agroalimentari.
El sector afronta el repte de la dinamització mitjançant la generació de sinergies i l'aplicació d'esforços financers, públics i mixtos, establerts en acords de col·laboració que materialitzin projectes innovadors per al desenvolupament del sector agrari, el compliment de la política agrària i les necessitats de els consumidors, productors i transformadors.