Skip to main content

País Basc

A la Comunitat Autònoma del País Basc l'agricultura i la ramaderia són sectors estratègics dins de la cadena agroalimentària. són el Manual PAC Euskadi 2023-2027 , l' Estratègia Viva d'Innovació i Cooperació , el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació Euskadi 2030 (PCTI 2030), el Pla Estratègic de la Gastronomia i Alimentació d'Euskadi 2024 i el Pla de Control Oficial de la Cadena Agroalimentària 2021-2025 .

Les activitats de recerca i desenvolupament es desenvolupen al si de la universitat i instituts especialitzats recolzats per una estructura administrativa distribuïda en virtut de la “Llei dels Territoris Històrics” ( Llei 27/1983 ) Al seu torn, els centres de gestió tècnica. i econòmica integren nombroses associacions de productors a la Comunitat situació que reforça un sistema regional molt estructurat i dinàmic.

akis p vasco

La imatge mostra els grups d‟agents públics i privats d‟un AKIS regional i les relacions entre si:

  • Agents que generen coneixement.
  • Agents del sector públic.
  • Agents dedicats a la formació.
  • Agents del sector agroalimentari.
  • Assessorament.

Agents i interaccions AKIS

Agents dedicats a la generació de coneixement

  • Universitat del País Basc (UPV ).
  • NEIKER : Centre de recerca enfocat als àmbits agrícoles, ramaders, agroalimentaris i ambientals.
  • Fundació Basca per a la seguretat alimentària (ELIKA ): Fundació la missió de la qual és aconseguir una alimentació més segura, saludable i sostenible a Euskadi, facilitant la col·laboració entre tots els agents de l'ecosistema alimentari basc.
  • Fundació basca per al Desenvolupament Rural, Litoral i Alimentari ( HAZI ): Entitat del govern autonòmic encarregada de coordinar i catalitzar projectes estratègics per impulsar la competitivitat i la sostenibilitat de la cadena de valor alimentària i forestal, així com dinamitzar el medi rural i litoral del País Basc.
  • Fundació AZTI /Centre Tecnològic: Centre científic i tecnològic que desenvolupa projectes de transformació d'alt impacte al sector agrari i agroalimentari.
  • Basque Culinare Center : Ecosistema en què coexisteixen la formació, innovació, investigació i emprenedoria amb el propòsit de desenvolupar i impulsar la gastronomia.
  • Tecnalia Alimentació Saludable : Centre de recerca aplicada enfocat a la fabricació intel·ligent, transformació digital, transició energètica, mobilitat sostenible, salut personalitzada, ecosistema urbà i economia circular.
  • Centre TecnològicLEARTIKER : Centre enfocat a la formació i investigació d'aliments i polímers.

Agents del sector públic

Agents dedicats a la formació

  • Podeu consultar els Instituts i Centres de Formació Professional a la Comunitat fent clic aquí .
  • Escoles Agràries.

Agents del sector agroalimentari

Altres agents

  • Lursail SL .
  • Centres de gestió tecnicoeconòmica: ABELUR , AGA , LORRA , LURGINTZA i ABERE .
  • INNOBASC : És l'observatori basc per a la innovació que monitoritza i avalua les polítiques basques de ciència, tecnologia i innovació, ajuda les pimes a innovar i forma en innovació.

Instruments i eines per a la dinamització dels AKIS

ESTRATÈGIA REGIONAL DE CIÈNCIA, TECNOLOGIA I INNOVACIÓ

El Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació Euskadi 2030 (PCTI 2030) representa l'aposta estratègica d'Euskadi per la investigació i la innovació. La seva visió és situar Euskadi entre les regions europees més avançades en innovació el 2030 per millorar el nivell de vida i la qualitat de l'ocupació. És una estratègia compartida entre institucions públiques, empreses, universitats, centres de recerca, centres tecnològics i agents socioeconòmics.

El PCTI 2030 també reflecteix i representa el compromís de la societat basca darrere d'un futur millor. La seva aposta és impulsar la ciència, la tecnologia i la innovació per accelerar la transició cap a una Euskadi més digital, més verda i més inclusiva.

Dins del seu Eix 1 – Reactivació Econòmica, la Indústria Alimentària es recull com una de les seves polítiques tractores.

PAC 2023-2027

En l'àmbit de la política agrària comuna, el País Basc destina a tres de les intervencions més directament vinculades amb AKIS el pressupost i les accions següents:

  • 7161 (Cooperació dels grups operatius EIP): 1,50 milions d'euros. S'estableix la tipologia d'operacions en funció de la destinació de les mateixes:
    • Crear valor afegit relacionant la investigació i les pràctiques agràries, així com a potenciar la utilització de mesures innovadores.
    • Connectar agents dinnovació i projectes.
    • Promoure la ràpida transposició de solucions innovadores a la pràctica.
    • Informar la comunitat científica de les necessitats de recerca a la pràctica agrària.
  • 7162 (Cooperació no relacionada amb els grups operatius EIP): 0,83 milions d'euros.
  • 7201 (Formació): 0,96 milions d'euros.
    • Ajuts per a formació professional i adquisició de competències.
    • Ajuts per a activitats de demostració i informació.
    • Ajuts per a intercanvis de durada breu referents a la gestió de les explotacions agrícoles i forestals i d'empreses rurals, així com visites a explotacions agrícoles i forestals ia empreses rurals.
    • Ajuts per a la formació dassessors i assessores.

EINES PER A LA DINAMITZACIÓ

Entre els clàssics mecanismes de col·laboració entre agents del sistema, conferències, esdeveniments, jornades en què participen organitzacions, empreses, associacions i particulars, destaca KATILU que és un instrument de la Viceconselleria d'Agricultura, Pesca i Política Alimentària del Govern Basc, en col·laboració amb Innobasque, Azti Tecnalia i les empreses públiques: Fundació ELIKA, HAZI I NEIKER TECNALIA que pretén construir, des de l'acció, una cultura i dinàmica innovadora basada en la cooperació i d'aprenentatge permanent al sector agroalimentari i medi rural i litoral a Euskadi.

La divulgació traduïda en publicacions i col·laboracions entre investigadors en projectes de cooperació és una altra de les eines sòlides que contribueixen a la transferència de coneixement i per extensió a la dinamització de l'AKIS regional.