
Projecte LIFE: Noves estratègies per a la valorització de subproductes del cafè com a nova matèria primera per a l'alimentació animal
- Tipus Projecte
- Estat Completat
- Execució 2020 -2024
- Pressupost assignat 1.589.765,00 €
- Àmbit Europeo
- Comunitat Autònoma País Vasco
- Font principal de finançament LIFE
- Web del projecte Web del proyecto
El projecte ECOFFEED s'enfoca als subproductes del cafè generats per la indústria del cafè soluble i el sector HORECA, ja que els subproductes del cafè de consum domèstic no compleixen els requisits higiènics per a l'alimentació animal.
El 2018, els consumidors dels països europeus van beure l'equivalent a 2,7 milions de tones de cafè i van utilitzar 21.000 milions de càpsules de cafè. Un quilogram de cafè genera al voltant de 2 quilograms de pòsits de cafè humits (SCG), mentre que cada càpsula conté 9 grams de cafè, cosa que genera 18 grams de SCG humits i 3 grams de residus de plàstic i alumini. Els SCG humits es generen al sector HORECA (hotels, restaurants i cafeteries) (36%), a la indústria del cafè soluble (14%) i al consum domèstic (50%). Actualment, els SCG humits es valoren parcialment en aplicacions de baix valor afegit, com ara fertilitzants i energia, però al voltant del 46% d'aquest subproducte encara es gestiona com a residu i s'elimina a abocadors o s'incinera.
Mentrestant, la dieta del bestiar a Europa es compon principalment de materials importats. Les projeccions mostren que la ramaderia augmentarà un 70% per a l'any 2050. Per tant, cal reduir les pressions ambientals de la producció d'aliments per a animals. La substitució de la soja per SCG pot ser una alternativa per a aquest propòsit, amb lefecte beneficiós addicional de reduir les emissions de metà dels animals. L'ús de SCG com a ingredient d'aliments per al bestiar lleter contribueix, doncs, a un ús eficient dels recursos ia la reducció de l'impacte ambiental de la cadena de valor del cafè, la producció d'aliments per a animals, la sobreexplotació del sòl agrícola i el sector ramader.
Desenvolupar, demostrar i implementar a escala real una solució innovadora i sostenible per a la recuperació de subproductes del cafè mitjançant la seva utilització com a ingredient en pinsos per a bestiar lleter.
Dos sistemes logístics innovadors per augmentar l'eficiència de la recollida de subproductes del cafè, concretament pòsits de cafè usats (SCG) i càpsules.
Recol·lecció i processament de 21 tones de SCG i 1,5 tones de càpsules de cafè.
Producció de 1,125 tones de pèl·lets a partir de pòsits de cafè usats no aptes per a alimentació animal com a combustible alternatiu per augmentar l'eficiència d'assecat dels pòsits de cafè usats per a la producció de pinsos, i producció de 375 kg de plàstics i alumini per a reciclatge.
Producció de 10,25 tones d'ingredient a base de SCG (9,25 tones d'ingredient no hidrolitzat i 1 tona d'ingredient hidrolitzat) i substitució del 10% dels ingredients convencionals d'alimentació animal per pòsits de cafè usats.
Producció de 100 tones d'aliment experimental per a 7 dietes experimentals, per comparar amb 100 tones d'aliment de control a tres dietes de control;.
Reducció de 5752 kgCO2eq.
|Esquema de valorització per produir un nou ingredient per a alimentació animal a partir de SCG humit provat i demostrat a escala semiindustrial.
- Nom coordinador/entitat: David San Martin
Adreça postal: Txatxarramendi ugartea, z/g, 48395, Sukarrieta
- Fundación AZTI - AZTI Fundazioa
- NEIKER(NEIKER-Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Agrario S.A.)
- UAGA(UNIóN AGROGANADERA DE áLAVA)
- RIERA(RIERA NADEU, S.A.)
- EUSKOVAZZA(EUSKOVAZZA, S.L)
- EKOGRAS(Ecogras recuperación y reciclado, S.L.)
- BEHI-ALDE(BEHI-ALDE S,COOP)