Permanent
Bones pràctiques ramaderes
Descripció
Contingut:
- Introducció: Aquest mòdul proporciona una visió general sobre la importància de la sanitat animal i les pràctiques de maneig en la producció animal, establint la relació entre la salut dels animals, la seguretat alimentària i el benestar general dels consumidors. S'abordaran les bases teòriques i pràctiques relacionades amb la sanitat animal, el seu impacte en la productivitat, la qualitat dels productes derivats i les normatives internacionals que regulen la salut animal a la cadena alimentària.
- Sanitat animal: En aquest apartat, s'examinaran les estratègies i els protocols per a la prevenció, diagnòstic i tractament de malalties animals, tant infeccioses com no infeccioses. S'inclouran mètodes de control de zoonosi (malalties que es transmeten d'animals a humans), així com la gestió de malalties prevalents a la ramaderia, com la tuberculosi bovina, la brucel·losi, la febre aftosa i les infeccions respiratòries en aus i porcs. A més, es discutiran les polítiques veterinàries de vacunació, control de paràsits i programes de sanitat pública animal.
- Higiene de munyida: Aquest mòdul aborda les pràctiques i normatives relacionades amb la higiene a la munyida d'animals, especialment en la producció de llet, amb l'objectiu de prevenir la contaminació microbiològica dels productes lactis. Es discutiran les millors pràctiques quant a la neteja i desinfecció d'equips de munyida, maneig adequat dels animals, control de mastitis i altres trastorns mamaris, i la importància de mantenir alts estàndards sanitaris a la sala de munyida per garantir la qualitat i seguretat del producte final.
- Aigua i alimentació: Aquest apartat se centra en la gestió dels recursos hídrics i alimentaris a la producció animal. S'examinaran els requisits nutricionals dels animals segons la seva espècie, l'etapa de vida i les condicions productives, així com les millors pràctiques en la formulació de dietes equilibrades. A més, s'abordarà la importància de la qualitat de l'aigua a la salut animal, incloent-hi la prevenció de malalties transmeses per l'aigua, el control de contaminants en fonts hídriques i les pràctiques de maneig per garantir un subministrament adequat d'aigua potable i aliments de qualitat.
- Benestar animal: S'analitzaran les normatives i els principis científics relacionats amb el benestar dels animals en la producció agropecuària. Es discutirà la importància de proporcionar condicions adequades d'allotjament, espai, ventilació i maneig social per prevenir l'estrès i promoure el comportament natural dels animals. A més, s'abordaran els indicadors de benestar animal, com ara la condició corporal, la salut mental, i l'absència de dolor o patiment innecessari. També s'estudiaran els sistemes de certificació de benestar animal, com el Welfare Quality® i les regulacions internacionals de l'OIE (Organització Mundial de Sanitat Animal).
- Formació i registre: Aquest mòdul posa èmfasi en la necessitat duna formació adequada per al personal involucrat en la producció animal, tant a nivell tècnic com operatiu, en àrees que inclouen la sanitat, el maneig, la seguretat alimentària i el benestar animal. S'abordaran els mètodes de capacitació i desenvolupament professional, la importància de portar registres detallats sobre la salut dels animals, els tractaments administrats i les pràctiques de maneig, així com els sistemes d'auditoria i control intern necessaris per garantir el compliment de les normatives sanitàries i de benestar.
- Medi ambient: S'estudiaran els impactes ambientals derivats de les activitats ramaderes, incloent-hi la contaminació de l'aire, el sòl i l'aigua a causa de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, les deixalles animals i l'ús de fertilitzants i pesticides. S'analitzaran les pràctiques de maneig ambiental sostenible a la ramaderia, com el maneig adequat dels purins i fems, el control de l'erosió, i la implementació de sistemes agroecològics que promoguin la biodiversitat i la conservació de recursos naturals. A més, es discutiran les estratègies per reduir la petjada de carboni a la producció animal.
- Transport animal: Aquest mòdul examina els aspectes sanitaris i ètics relacionats amb el transport d'animals, abordant les normatives vigents sobre les condicions de transport, la durada del viatge, el benestar durant el trasllat i les mesures necessàries per evitar el patiment dels animals. S'analitzaran les regulacions de la UE i altres organismes internacionals, com la FAO, sobre el transport d'animals vius, i es discutiran les tecnologies emergents per millorar la seguretat i la comoditat del transport animal, com els vehicles de transport d'última generació i el monitoratge en temps real de les condicions del viatge.
- Sacrifici animal: S'abordaran els mètodes de sacrifici animal, amb un enfocament en el compliment de les normatives que garanteixen un procés ètic, humanitari i sanitari. Es discutirà la legislació relacionada amb el benestar animal al sacrifici, incloent-hi les tècniques d'atordiment i la ràpida mort per minimitzar el patiment, així com els processos d'inspecció i control als escorxadors. A més, s'examinaran les normatives sobre el maneig de subproductes de sacrifici i els protocols per evitar la contaminació creuada i assegurar la traçabilitat dels productes derivats del sacrifici.
- Traçabilitat: En aquest mòdul es discutirà la importància de la traçabilitat a la cadena alimentària, específicament en la producció animal, per garantir la seguretat alimentària i la gestió eficient dels riscos sanitaris. Es detallaran els sistemes tecnològics utilitzats per seguir el recorregut dels productes animals des de la granja fins a la taula del consumidor, assegurant el control de malalties zoonòtiques, l'autenticitat dels productes i la resposta davant de possibles brots de malalties. També s'abordaran els marcs legals i les normatives internacionals que exigeixen la traçabilitat a la ramaderia, com ara el sistema d'identificació i registre d'animals i els requisits del sistema de traçabilitat a la Unió Europea i altres països.
Objectius
• Conéixer la influència de les Bones Pràctiques Ramaderes en l'obtenció d'aliments sans i segurs.