Illas Canarias
O sector agrícola do arquipélago prospera en solos fértiles que facilitan o cultivo de cultivos ben establecidos como bananas, uvas, tomates, laranxas, patacas e aguacates. Non obstante, as técnicas de produción atópanse cunha escaseza de recursos hídricos e unha orografía abrupta que dificulta a súa expansión, o que permite a posta en marcha de explotacións nunha pequena proporción do territorio total. Por outra banda, o sector gandeiro caracterízase principalmente por explotacións de cabras ben adaptadas, seguidas de explotacións de porcos e ovinos.
Así, a agricultura e a gandería desempeñan un papel protagonista no marco socioeconómico desde o punto de vista da estruturación territorial, a preservación da paisaxe e a protección ambiental ( Confederación Canaria de Empresarios (2022). Informe anual da economía canaria, 185 ), pero con escaso peso no PIB do arquipélago (1,5 %) e enfróntanse a tensións económicas e produtivas asociadas a altos custos de produción e comercialización, ao BREXIT e á competencia exterior.
Segundo os datos recollidos na Estratexia de Desenvolvemento Industrial de Canarias 2022-2027 da Plataforma de Vixilancia Tecnolóxica e Competitiva (VTCAN) do Instituto Tecnolóxico de Canarias ( ITC ), o sector agroalimentario está representado por 230 empresas a finais de 2020. Este grupo de empresas está a adaptarse progresivamente á mellora da competitividade, sustentabilidade, trazabilidade e seguridade alimentaria prevista no PERTE Agroalimentario e na Estratexia de Soberanía Alimentaria de Canarias .
O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e que interactúan entre si:

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:
- Axentes que xeran coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- Universidade da Laguna .
- Universidade das Palmas de Gran Canaria .
- Instituto Canario de Investigación Agraria ( ICIA ) : os obxectivos do Instituto son planificar, executar e supervisar actividades de investigación, transferencia de tecnoloxías agrícolas e desenvolvemento tecnolóxico agrícola.
- Instituto de Produtos Naturais e Agrobioloxía ( IPNA ) : instituto pertencente ao CSIC centrado na investigación sobre o uso, a conservación e a xestión de produtos e recursos naturais e na análise de parámetros químicos, biolóxicos ou xeolóxicos do medio ambiente, no estudo dos propios organismos e dos seus ecosistemas.
Axentes do sector público
- O Ministerio de Agricultura, Gandería, Pesca e Soberanía Alimentaria é unha institución pública que administra as competencias en materia de agricultura, gandería, agroalimentación, desenvolvemento rural e pesca na Comunidade Autónoma.
- Axencias de Extensión Agraria .
- Xestión e Planificación Territorial e Ambiental, SA ( GESPLAN ).
Axentes dedicados á formación
- Escolas de formación profesional e agraria. Podes consultar unha lista de institutos e centros aquí
Axentes do sector agroalimentario
- Instituto Canario de Calidade Agroalimentaria ( ICCA ): o Instituto é responsable tanto da calidade agroalimentaria estándar como da diferenciada.
- PROEXCA : Empresa pública centrada no posicionamento de produtos fabricados nas illas tanto nos mercados nacionais como internacionais.
- Unión de Cooperativas Agrarias de Canarias : é a organización que aglutina e defende os intereses económicos e sociais do movemento cooperativo agroalimentario asturiano representado por 10 Cooperativas .
- Asociación de Organizacións de Produtores de Banano das Illas Canarias ( ASPROCAN ).
- CULTESA : Unha empresa pública mixta centrada na mellora dos ingresos no sector agrícola e na achega de solucións ás diversas estratexias de produción e comercialización dos agricultores canarios.
- Confederación de Empresarios de Canarias .
- Asociación de Apicultores de Tenerife , APITEN
- Asociación de Apicultores de Gran Canaria , APIGRANCA
- Asociación Nacional de Criadores de Gando Selecto de Raza Palmera (AVAPAL)
- Colexios Profesionais de Enxeñeiros Agrícolas , Técnicos Agrícolas de Tenerife , As Palmas e Veterinarios de As Palmas , Tenerife .
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPA): COAG-Canarias, ASAGA/ASAJA , UPA-Canarias , and PALCA
Outros axentes
- Plataforma de Vixilancia Tecnolóxica e Intelixencia Competitiva ( VTCAN ).
- Grupos de Desenvolvemento Rural/Acción Local . Os GAL como entidades colaboradoras das Estratexias de Desenvolvemento Local pódense consultar aquí .
- Grupos Operativos .
- Clúster de Enoturismo das Illas Canarias .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
ESTRATEXIAS REXIONAIS DE CIENCIA, TECNOLOXÍA E INNOVACIÓN
A Estratexia de Especialización Intelixente (RIS3) 2021-2027 das Illas Canarias forma parte da axenda Progreso das Illas Canarias 2030 do Goberno das Illas Canarias. Esta folla de ruta, que proporciona as ferramentas e os recursos para sentar as bases dunha investigación e unha innovación que satisfagan as necesidades da sociedade canaria, promove, ademais da S4 2021-2027 das Illas Canarias, catro piares fundamentais para o desenvolvemento da economía do coñecemento nas Illas:
- Plan de I+D+i de Canarias 2023-2030.
- A nova Lei Canaria de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación.
- O Pacto pola Ciencia 2030.
- A Axenda Dixital de Canarias 2025.
PAC 2023-2027
No ámbito da política agrícola común, as Illas Canarias destinan o seguinte orzamento e as seguintes accións a dúas das intervencións máis directamente vinculadas aos AKIS:
- 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 500.000 €.
- 7201 (Intercambio de coñecementos e difusión de información): 50.000 €.
Podes atopar máis información sobre as intervencións do FEADER 2023-2027 do PEPAC aquí .
FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN
Aínda que o diagnóstico da Estratexia de Soberanía Alimentaria de Canarias sinala que “o sector primario ocupa unha posición de debilidade no sistema agroalimentario coa predominancia de relacións comerciais verticais e asimétricas entre os diferentes operadores (e) produciuse unha transferencia de ingresos e participación na toma de decisións que pasou sucesivamente do sector primario á industria agroalimentaria e actualmente á distribución, colocando o sector primario como un mero provedor de insumos agrícolas” ( Estratexia de Soberanía Alimentaria de Canarias: 8 ), existe un conxunto de axentes públicos e privados que interactúan de forma colaborativa e que entenden os desafíos inherentes á competencia internacional, á soberanía alimentaria e á competitividade, á aplicación de innovacións tecnolóxicas e á transferencia de coñecemento, á protección das rexións ultraperiféricas (RUP) e ao Pacto Verde Europeo ( Confederación de Empresarios de Canarias (2022): 168 ).
Neste sentido, a investigación e a innovación dos institutos públicos e universidades, os organismos de contratación pública, as organizacións privadas e os sete Grupos de Acción Local achegan as súas ferramentas e instrumentos para a participación institucional co fin de desenvolver iniciativas e proxectos transversais, obradoiros, actividades e publicacións sobre cuestións agrícolas e agroalimentarias, cun foco nos desafíos da agricultura e o desenvolvemento rural do século XXI nas Illas Canarias.