Ir o contido principal

Estremadura

O sector agrario é de gran importancia para a economía estremeña, aportando case o 6% do valor engadido bruto e representando o 9% do emprego autonómico. En canto á superficie, o 47,7% do territorio é considerado rural: as terras de cultivo ocupan o 55,4%; pastos, 15,7%; e os bosques, o 7,4%. Os principais produtos vexetais son cereais, verduras, froitas, uvas, olivas e tabaco.

A gandería estremeña está formada principalmente por ovino e porcino e, en menor medida, por vacún e caprino. No que respecta á gandería, o 90% da produción rexional é extensiva e sitúase no sistema agroforestal "dehesa" que abarca o 25% do total do territorio estremeño. Esta rexión conta con 65.230 explotacións agrícolas, cunha extensión media de 39,6 hectáreas ( Comisión Europea (2024) .

A actividade do sector agroalimentario atópase en pleno proceso evolutivo dende a agricultura tradicional a outra menos contaminante que xestiona eficazmente os residuos enfocados á produción de alimentos con maior valor engadido e atributos diferenciados nos mercados ( Estratexia de investigación e innovación para o especialización de Estremadura (RIS3): 29 ).

O AKIS rexional está representado por un grupo de axentes públicos e privados agrupados e interactuando entre si:

Agentes del akis

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados dun AKIS rexional:

  • Axentes xeradores de coñecemento.
  • Axentes do sector público.
  • Axentes dedicados á formación.
  • Axentes do sector agroalimentario.
  • Outros axentes AKIS.

Axentes e interaccións AKIS

Axentes dedicados á xeración de coñecemento

  • Universidade de Estremadura .
  • Centro de Investigacións Científicas e Tecnolóxicas de Estremadura ( CICYTEX ): Entidade do Padroado destinada a mellorar a coordinación dos traballos de investigación no ámbito da agricultura, gandería, agroalimentación e pastos e que serve de apoio ao sector empresarial estremeño para a incorporación de I+D+i nos seus procesos produtivos. Institucións adscritas ao centro:

- Instituto Tecnolóxico Agroalimentario de Estremadura ( INTAEX ). Adscrita a CICYTEX, o obxectivo do seu traballo é aumentar a competitividade do sector agroalimentario promovendo a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico nas pemes, mellorando a calidade dos seus produtos.

- Instituto de Investigacións Agrarias Finca La Orden – Valdesequera : Adscrita ao CICYTEX, as súas actividades céntranse no apoio ao sector agrario estremeño en materia de I+D+i mediante proxectos de investigación aplicada axustados ás necesidades do ámbito, formación do persoal investigador e transferencia de coñecemento xerado. nas súas instalacións.

- Centro de Agricultura Ecolóxica e de Montaña ( CAEM ): Adscrito ao CICYTEX, a principal liña de investigación do Centro é a fruticultura e o rego.

  • Centro Tecnolóxico Nacional Agroalimentario CTAEX : Organización privada que ten como obxectivo ofrecer servizos comúns de investigación, desenvolvemento, innovación, análise, formación e información para contribuír ao desenvolvemento competitivo das empresas do sector agroalimentario e á seguridade dos consumidores.
  • Centro de I+D do porcino ibérico . Unidade do INIA centrada en aspectos aplicados, como programas de mellora xenética apoiados en marcadores ou rastrexabilidade racial e alimentaria.
  • Centro de Selección e Reprodución Animal de Estremadura ( CENSYRA ).

Axentes do sector público

Axentes dedicados á formación

  • Escolas de formación agraria e de formación profesional. Podes ver unha lista de institutos e centros aquí .

Axentes do sector agroalimentario

Outros axentes

Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS

EXTREMADURA 2030. PLAN DE ACTUACIÓN DA XUNTA DE EXTREMADURA

Os obxectivos operativos do eixe temático 3 do Plan de Acción son promover a incorporación de novas tecnoloxías, a investigación e a transferencia de resultados ao sector agrario para mellorar a produtividade, facilitar as relacións entre os centros de investigación e os agricultores para a transferencia de novos coñecementos e o establecemento. de plans de formación dirixidos a agricultores e gandeiros para a modernización das explotacións, a xestión sostible e a transición á economía.

Dentro deste Plan de Acción articúlanse 24 Liñas Estratéxicas. Entre elas, relacionadas co sector agroalimentario, podemos destacar 9. Agricultura e gandaría, 16. Desenvolvemento rural sostible ou 22. Alimentación saudable, consumo verde responsable.

ESTRATEXIA DE INVESTIGACIÓN E INNOVACIÓN PARA A ESPECIALIZACIÓN INTELIXENTE DE EXTREMADURA (RIS3) 2021-2027

O patrón de especialización de Estremadura da Estratexia RIS3 identifica o sector agroalimentario como unha prioridade para impulsar unha cadea alimentaria intelixente e sostible economicamente.

PACTO POLA CIENCIA E A TECNOLOXÍA EN EXTREMADURA

Convenio tripartito no que as partes se comprometen a impulsar a innovación e a transferencia de coñecemento no marco do Sistema Estremeño de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación (SECTI).

CAP 2023-2027

No ámbito da política agraria común, Estremadura destina o seguinte orzamento e actuacións a tres das intervencións máis directamente vinculadas a AKIS:

  • 7161 (Cooperación de grupos operativos EIP): 4,94 millóns de euros. Gastos subvencionables: esta intervención poderá financiar, entre outras, as seguintes categorías de gastos:
  • Fase de preparación do proxecto:
    • Gastos de persoal asignados ao proxecto
    • Custos indirectos: custos xerais non xustificables (por exemplo, aluguer, auga, electricidade, etc.), ata o 15 % dos custos directos de persoal subvencionables.
    • Prestación de servizos
    • Outros gastos: viaxes, consumibles, etc.
  • Fase de execución do proxecto:
    • Gastos de persoal asignado ao proxecto
    • Custos indirectos: custos xerais non xustificables (por exemplo, aluguer, auga, electricidade, etc.), ata o 15 % dos custos directos de persoal subvencionables.
    • Prestación de servizos
    • Bens de equipo, infraestruturas e prototipos: compra, aluguer ou amortización en caso de compra
    • Material prescindible
    • Viaxes e mantemento
    • Outros gastos: propiedade intelectual e industrial, auditorías, traducións, inscrición en eventos, gastos de difusión de resultados de proxectos, gastos de coordinación, etc.
  • 7201 (Formación): 1,80 millóns de euros.
  • 7202 (Asesoría): 7,5 millóns de euros.

FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN

As sinerxías establecidas a través da colaboración público-privada dan dimensión e carácter ao sistema AKIS rexional estremeño. Neste sentido, o desenvolvemento do sector agrario esixe seguir innovando para incrementar o valor engadido dos alimentos estremeños, especializarse en produtos de calidade e integrar a actividade dos pequenos produtores mediante a cooperación ou alianzas que amplían as posibilidades de transformación e comercialización.

A comprensión das situacións, tendencias e circunstancias estruturais estimula os vínculos público-privado mediante proxectos innovadores de grandes e pequenos produtores, transformadores, comercializadores e investigadores. Neste sentido, a gobernanza do sistema rexional de transferencia de coñecemento e innovación (AKIS) no marco do Plan Estratéxico da Política Agraria Común 2023-2027 (PEPAC) reforza a finalidade de aumentar a competitividade e sustentabilidade sectorial con actividades de modernización e dixitalización. , formación, asesoramento especializado e difusión de experiencias e coñecementos listos para ser utilizados.

Por último, a dinámica do sistema autonómico contribúe tamén á articulación e fixación territorial do tecido social con emprendimientos e iniciativas nas que interveñen organismos públicos e privados, asesores e Grupos de Acción Local e Desenvolvemento Rural ( Visor de Grupos Operativos e Proxectos Innovadores RedPAC ). . Estes axentes, no seu marco de actuación e recursos, facilitan a transferencia de coñecementos, experiencias e innovacións e inciden na produtividade e competitividade do sector e da economía social.

INTEGRACIÓN DO CONSELLO EN AKIS

As axudas ao asesoramento son unha panca importante para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións agrarias. As entidades que presten servizos de asesoramento deberán ampliar a súa actividade dende o diagnóstico da situación ata a proposta e execución de melloras en diversas materias: requisitos legais de xestión relacionados coa saúde pública, a sanidade animal, a sanidade vexetal, o medio ambiente e o benestar animal; boas condicións agrícolas e ambientais; inicio da actividade dos mozos agricultores; modernización das explotacións, optimización dos recursos hídricos e enerxéticos, aforro de medios de produción, seguridade laboral, promoción de ferramentas e innovacións tecnolóxicas, comercialización, xestión empresarial e diversificación da economía agraria, fomento de cultivos e técnicas que compatibilicen unha maior produtividade e competitividade. agricultura coa preservación do medio ambiente, redución de gases de efecto invernadoiro e adaptación ao cambio climático, substitución de combustibles fósiles e mellora da eficiencia enerxética, uso máis eficiente da auga, conservación da biodiversidade e mellora da competitividade do sector. leiteiro

En Estremadura, as axudas poderán ser solicitadas por entidades con personalidade xurídica que cumpran unha serie de requisitos e inclúan no obxecto social a prestación de asistencia e asesoramento a agricultores e gandeiros.