Ir o contido principal

Estremadura

O sector agrícola é de grande importancia para a economía estremeña, xa que achega case o 6 % do valor engadido bruto e representa o 9 % do emprego rexional. En termos de superficie, o 47,7 % do territorio considérase rural: as terras de cultivo representan o 55,4 %; os pastos o 15,7 %; e os bosques o 7,4 %. Os principais produtos vexetais son os cereais, as verduras, as froitas, as uvas, as olivas e o tabaco.

A poboación gandeira de Estremadura está composta principalmente por gando ovino e porcino e, en menor medida, por gando vacún e caprino. En canto ao gando, o 90 % da produción da rexión é extensiva e atópase no sistema agroforestal da "dehesa", que abrangue o 25 % do territorio total de Estremadura. Esta rexión conta con 65 230 explotacións, cun tamaño medio de 39,6 hectáreas ( Comisión Europea (2024)) .

A actividade do sector agroalimentario atópase en pleno proceso evolutivo desde a agricultura tradicional cara a unha menos contaminante que xestiona os residuos de forma eficiente, centrada na produción de alimentos con maior valor engadido e atributos diferenciados nos mercados ( Estratexia de Investigación e Innovación para a Especialización Intelixente en Estremadura (RIS3): 29 ).

O AKIS rexional está representado por un conxunto de axentes públicos e privados agrupados e que interactúan entre si:

Agentes del akis

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:

  • Axentes que xeran coñecemento.
  • Axentes do sector público.
  • Axentes dedicados á formación.
  • Axentes do sector agroalimentario.
  • Outros axentes AKIS.

Axentes e interaccións AKIS

Axentes dedicados á xeración de coñecemento

  • Universidade de Estremadura .
  • Centro de Investigación Científica e Tecnolóxica de Estremadura ( CICYTEX ): Entidade do goberno rexional centrada en mellorar a coordinación da investigación nos ámbitos da agricultura, a gandería, a agroalimentación e as dehesas e en apoiar o sector empresarial estremeño na incorporación da I+D+i nos seus procesos produtivos. Institucións adscritas ao Centro:

- Instituto de Tecnoloxía Agroalimentaria de Estremadura ( INTAEX ). Afiliado a CICYTEX, o seu obxectivo é aumentar a competitividade do sector agroalimentario mediante o fomento da innovación e o desenvolvemento tecnolóxico nas pemes, mellorando a calidade dos seus produtos.

- Instituto de Investigacións Agrarias Finca La Orden – Valdesequera : Afiliado a CICYTEX, as súas actividades céntranse no apoio ao sector agrícola estremeño en I+D+i a través de proxectos de investigación aplicada adaptados ás necesidades do campo, a formación de persoal investigador e a transferencia do coñecemento xerado nas súas instalacións.

- Centro de Agricultura Ecolóxica e de Montaña ( CAEM ): Afiliado a CICYTEX, a principal liña de investigación do Centro é a fruticultura e o regadío.

  • Centro Nacional de Tecnoloxía Agroalimentaria (CTAEX) : organización privada que ten como obxectivo ofrecer servizos comúns de investigación, desenvolvemento, innovación, análise, formación e información para contribuír ao desenvolvemento competitivo das empresas do sector agroalimentario e á seguridade dos consumidores.
  • Centro de I+D de Porco Ibérico . Esta unidade do INIA céntrase en aspectos aplicados, como programas de mellora xenética baseados en marcadores e trazabilidade de razas e alimentos.
  • Centro de Selección e Reprodución Animal de Estremadura ( CENSYRA ).

Axentes do sector público

Axentes dedicados á formación

  • Escolas agrícolas e de formación profesional. Aquí podes atopar unha lista de institutos e centros .

Axentes do sector agroalimentario

Outros axentes

Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS

ESTREMADURA 2030. PLAN DE ACCIÓN DO GOBERNO DE ESTREMADURA

Os obxectivos operativos do eixo temático 3 do Plan de Acción son promover a incorporación de novas tecnoloxías, a investigación e a transferencia de resultados ao sector agrícola para mellorar a produtividade, facilitar as relacións entre os centros de investigación e os agricultores para a transferencia de novos coñecementos e o establecemento de plans de formación dirixidos a agricultores e gandeiros para a modernización das explotacións, a xestión sostible e a transición á economía.

Este Plan de Acción abrangue 24 Liñas Estratéxicas. Entre elas, relacionadas co sector agroalimentario, están a Liña 9: Agricultura e Gandería, a Liña 16: Desenvolvemento Rural Sostible e a Liña 22: Alimentación Saudable, Consumo Verde Responsable.

Estratexia de Investigación e Innovación para a Especialización Intelixente en Estremadura (RIS3) 2021-2027

O patrón de especialización estremeño da Estratexia RIS3 identifica o sector agroalimentario como prioritario para promover unha cadea alimentaria intelixente e economicamente sostible.

PACTO POLA CIENCIA E A TECNOLOXÍA EN ESTREMADURA

Acordo tripartito no que as partes se comprometen a promover a innovación e a transferencia de coñecemento no marco do Sistema Estremeño de Ciencia, Tecnoloxía e Innovación (SECTI).

PAC 2023-2027

No ámbito da política agrícola común, Estremadura destina o seguinte orzamento e accións a tres das intervencións máis directamente vinculadas aos AKIS:

  • 7161 (Cooperación dos grupos operativos da EIP): 4,94 millóns de euros. Gastos subvencionables: Esta intervención pode financiar, entre outras, as seguintes categorías de gastos:
  • Fase de preparación do proxecto:
    • Custos do persoal asignado ao proxecto
    • Custos indirectos: custos xerais non xustificables (por exemplo, aluguer, auga, electricidade, etc.), ata o 15 % dos custos de persoal directos elixibles
    • Prestación de servizos
    • Outros gastos: viaxes, consumibles, etc.
  • Fase de execución do proxecto:
    • Custos do persoal asignado ao proxecto
    • Custos indirectos: custos xerais non xustificables (por exemplo, aluguer, auga, electricidade, etc.), ata o 15 % dos custos de persoal directos elixibles
    • Prestación de servizos
    • Bens de capital, infraestruturas e prototipos: compra, alugueiro ou amortización en caso de compra
    • Material funxible
    • Viaxes e mantemento
    • Outros gastos: propiedade intelectual e industrial, auditorías, traducións, rexistros de eventos, gastos de difusión de resultados de proxectos, gastos de coordinación, etc.
  • 7201 (Formación): 1,80 millóns de euros.
  • 7202 (Consultoría): 7,5 millóns de euros.

FERRAMENTAS PARA A DINAMIZACIÓN

As sinerxías establecidas a través da colaboración público-privada dan dimensión e carácter ao sistema AKIS rexional de Estremadura. Neste sentido, o desenvolvemento do sector agrícola require innovación continua para aumentar o valor engadido dos alimentos estremeños, especialización en produtos de calidade e integración de pequenos produtores mediante cooperación ou alianzas que amplíen as posibilidades de innovación, transformación e comercialización.

Comprender as situacións, tendencias e circunstancias estruturais actuais fomenta as asociacións público-privadas a través de proxectos innovadores que impliquen a grandes e pequenos produtores, procesadores, comercializadores e investigadores. Neste sentido, a gobernanza do sistema rexional de transferencia de coñecemento e innovación (SICA) no marco do Plan Estratéxico da Política Agrícola Común 2023-2027 (PAPC) reforza o obxectivo de aumentar a competitividade e a sustentabilidade do sector a través de actividades de modernización e dixitalización, formación, asesoramento especializado e a difusión de experiencias e coñecementos listos para o seu uso.

Finalmente, a dinámica do sistema rexional tamén contribúe á articulación territorial e á consolidación do tecido social a través de iniciativas e proxectos que involucran a organizacións públicas e privadas, asesores e Grupos de Acción Local e Desenvolvemento Rural ( Grupos Operativos RedPAC e Visor de Proxectos Innovadores ). Estes actores, dentro do seu marco de acción e recursos, facilitan a transferencia de coñecemento, experiencias e innovacións, impactando na produtividade e competitividade do sector e da economía social.

INTEGRACIÓN DO ASESORAMENTO EN AKIS

O apoio asesor é unha panca importante para mellorar a xestión sostible e o rendemento xeral das explotacións agrícolas. As entidades que prestan servizos de asesoramento deben estender as súas actividades desde o diagnóstico da situación ata a proposta e implementación de melloras en diversas áreas: requisitos legais de xestión relacionados coa saúde pública, a saúde animal, a saúde vexetal, o medio ambiente e o benestar animal; boas condicións agrícolas e ambientais; posta en marcha de empresas por parte de agricultores novos; modernización das explotacións; optimización dos recursos hídricos e enerxéticos; aforro nos recursos de produción; seguridade laboral; promoción de ferramentas e innovacións tecnolóxicas; comercialización; xestión empresarial e diversificación da economía agrícola; promoción de cultivos e técnicas que combinen unha maior produtividade e competitividade agrícolas coa preservación do medio ambiente; redución dos gases de efecto invernadoiro e adaptación ao cambio climático; substitución de combustibles fósiles e mellora da eficiencia enerxética; uso máis eficiente da auga; conservación da biodiversidade; e mellora da competitividade do sector lácteo.

En Estremadura, poden solicitar subvencións as entidades con personalidade xurídica que cumpran unha serie de requisitos e inclúan no seu obxecto social a prestación de asistencia e asesoramento a agricultores e gandeiros.