Cataluña
O sector agroalimentario catalán é un piar da estrutura económica da Comunidade e de España, cunha importante proxección comercial exterior. A innovación no sector é comparativamente superior á media española, e as empresas innovadoras do sector adoitan colaborar con provedores, centros públicos de investigación e universidades. En consecuencia, o sector agroalimentario catalán conta cun robusto sistema AKIS.
O sistema AKIS presenta un amplo conxunto de axentes que promoven a investigación, a innovación e a transferencia de coñecemento e que interactúan entre si:

A imaxe mostra os grupos de axentes públicos e privados nun AKIS rexional:
- Axentes que xeran coñecemento.
- Axentes do sector público.
- Axentes dedicados á formación.
- Axentes do sector agroalimentario.
- Outros axentes AKIS.
Axentes e interaccións AKIS
Axentes dedicados á xeración de coñecemento
- AGROTECNIO UDL: A investigación científica en Agrotecnio baséase nunha ampla gama de disciplinas como as ciencias agrícolas, o medio ambiente, os animais, a alimentación e a nutrición.
- Centro de Ciencia e Tecnoloxía Forestal de Catalá (CTFC) : Centro centrado na xestión forestal sostible, a biodiversidade e a economía circular.
- Centro de Estudos Porcinos (CEP).
- Centro de Investigación en Xenómica Agrícola (CRAG) : O centro está dedicado á investigación de vangarda sobre as bases moleculares dos trazos xenéticos de interese en plantas e animais de granxa, e á aplicación de enfoques moleculares á mellora de especies importantes para a agricultura e a produción de alimentos.
- Centro de Investigación en Economía e Desenvolvemento Agroalimentario (CREDA) .
- Centro de Investigación Ecolóxica e Aplicacións Forestais (CREAF) : A investigación do centro céntrase en contribuír ao coñecemento sobre a conservación e xestión ambiental e territorial, así como a adaptación ao cambio ambiental a escala local, rexional e global.
- Centro de Mecanización Agrícola (CMA) : é unha unidade tecnolóxica e administrativa que opera no sector da maquinaria agrícola co obxectivo de aumentar a seguridade do operador e a eficiencia das operacións mecanizadas, así como reducir o impacto da maquinaria no medio agrícola.
- Centro Mediterráneo de Investigación Mariña e Ambiental (CMIMA) .
- Centro de Referencia de Tecnoloxía Alimentaria (CERTA) : Centro universitario especializado en innovación e transferencia de tecnoloxía e coñecemento na área agroalimentaria, e máis concretamente en Tecnoloxía Alimentaria.
- Centro de Regulación Xenómica .
- Centro Tecnológico de Cataluña (EURECAT) .
- Centro de Tecnoloxía do Viño (VITEC).
- Centro tecnolóxico BETA .
- Centro tecnolóxico Leitat .
- Fundación Miquel Augustí .
- Instituto Catalán da Viña e o Viño (INCAVI) : centro público de investigación que ten como obxectivo promover os viños de calidade e facelos máis competitivos nos mercados nacionais e estranxeiros, fomentar a investigación, a experimentación e a transferencia de tecnoloxía, así como difundir o coñecemento dos viños cataláns, as Denominacións de Orixe e promover a cultura do viño.
- Instituto de Investigación e Tecnoloxía Agroalimentaria (IRTA) : O instituto, adscrito ao Departamento de Acción Climática, Alimentación e Axenda Rural, ten como obxectivo xeral promover a investigación e o desenvolvemento tecnolóxico no sector agroalimentario, facilitar a transferencia dos avances científicos e avaliar os seus propios avances tecnolóxicos, buscando a máxima coordinación e colaboración cos sectores público e privado.
- Instituto de Tecnoloxía Agroalimentaria (INTEA) : O obxectivo do Instituto é promover e mellorar as actividades de investigación e docencia relacionadas co sector agroalimentario.
- Instituto de Diagnóstico Ambiental e Estudos da Auga (IDAEA) : a súa investigación céntrase na pureza e dispoñibilidade da auga e na calidade do aire.
- Universidade Autónoma de Barcelona (UAB) .
- Universidade Politécnica de Cataluña (UPC) .
- Universidade de Lleida (UDL) .
- Universidade de Barcelona (UB) .
- Universidade de Vic. Universidade Central de Cataluña .
- Universidade de Xirona (UDG) .
- Universidade Rovira i Virgili (URV) .
- Servizo de Mellora Pecuaria (SEMEGA).
Axentes do sector público
- Departamento de Agricultura, Gandería, Pesca e Alimentación : É a institución da administración pública catalá que xestiona os asuntos agrícolas e agroalimentarios. Dentro da administración rexional, existen tamén outras áreas e organismos que abordan aspectos relacionados co sector.
- Oficinas rexionais .
- Administracións locais.
Axentes dedicados á formación
Axentes do sector agroalimentario
- Promotora d'Explotacions Agroalimentàries (PRODECA) .
- Federación de Cooperativas Agroalimentarias de Cataluña (FCAC) .
- Empresas.
- Asociacións empresariais.
- Organizacións Profesionais Agrarias (OPAs): UPA , ASAJA, COAG-JARC , Unión de Pagesos .
- Colexios profesionais: Enxeñeiros agrónomos , veterinarios e técnicos agrícolas .
Outros axentes
- Grupos Operativos .
- Grupos de Acción Local .
- Grupos Operativos Cataláns en Xarxa-i.cat premendo aquí .
Instrumentos e ferramentas para a dinamización dos AKIS
PAC 2023-2027
No ámbito da política agrícola común, Cataluña destina o seguinte orzamento e as seguintes accións a tres das intervencións máis directamente vinculadas aos AKIS:
- 7161 (Cooperación dos grupos operativos do EIP): 15 millóns de euros.
- 7201 (Compartición de coñecementos e difusión de información): 5,50 millóns de euros.
- 7202 (Asesoramento): 5,50 millóns de euros.
CONSELLO
O modelo de asesoramento inclúe un Programa de Asesoramento definido por un conxunto de axentes entre entidades, oficinas de asesoramento e asesores, apoiado por unha Oficina de Asesoría en liña desde a que se pode acceder a diversos servizos, incluído o Sistema de Rexistro de Entidades Asesoras RuralCat .
Programa de asesoramento á innovación: Plan Innova 2030 . Estratexia de innovación para o sector agroalimentario e forestal
O Plan Innova 2030 ten como obxectivo dotar a Cataluña das ferramentas necesarias para mellorar o seu sistema de innovación agroalimentaria e a súa capacidade de resposta aos seus retos e estratexias. Estrutúrase a través de dúas liñas de intervención:
- Consultoría aberta/grupal que inclúe formación, actividades demostrativas, publicacións, xarxa-i.cat , a canle alimentaria, visitas técnicas e outras actividades.
- Asesoramento individualizado (INNOTRACK) que subvenciona a contratación de servizos de asesoramento prestados polas universidades. Centros de investigación, organismos asesores, entre outros, segundo cinco tipos de axudas. (correo electrónico: assessorament.daam@gencat.cat).
Programa de asesoramento para a xuventude e o emprendemento
O programa inclúe itinerarios de formación, un programa de mentoría, facilitadores e asesoramento en liña, apoio técnico, axuda para a creación de empresas e laboratorios vivos.
Outras liñas de acción do programa son as accións de creación de redes (" Aplec de mozos ao campamento "), un hackathon , premios, participación en feiras, adquisición de talento, entre outros.
Estratexia alimentaria e Plan estratéxico alimentario de Cataluña (PEAC) 2021-2026
A Estratexia Alimentaria Catalá é un plan de acción para avanzar cara a un sistema alimentario máis sostible, seguro, xusto, cohesionado, resiliente, saudable e universalmente accesible.
O Plan Estratéxico Alimentario de Cataluña 2021-2026 , estruturado en catro áreas de intervención con obxectivos e resultados específicos, ten como obxectivo garantir que o sistema alimentario se converta nunha ferramenta para protexer o futuro do medio ambiente, o noso territorio, os nosos agricultores, gandeiros e pescadores, e as xeracións futuras.
Estratexia Rexional para a Ciencia, a Tecnoloxía e a Innovación
O marco de I+D+i vixente é a Estratexia de Investigación e Innovación para a Especialización Intelixente de Cataluña ( RIS3CAT ) e o Pacto Nacional para a Sociedade do Coñecemento ( PN@SC ) .
Neste marco de innovación, o sector agrícola e agroalimentario está presente nos ámbitos de actuación da Estratexia coa axenda "Sistema alimentario sostible, xusto, equitativo e saudable" e o Pacto , promovendo o coñecemento e a transferencia de coñecementos en todos os sectores económicos.
Plan anual de transferencia de tecnoloxía 2025 ( PATT )
O PATT (ver resolución ) é o instrumento do Departamento de Agricultura, Gandería, Pesca e Alimentación que engloba a programación anual de actividades de transferencia de coñecemento e investigación relacionadas cos sectores agrícola, agroalimentario e rural de Cataluña. O conxunto de actividades propóñense, organízanse e lévanse a cabo coa colaboración de case 100 entidades ( véxase o anexo ).
O PATT inclúe diferentes actividades de transferencia de coñecemento tanto presenciais como en liña . Podes consultar aquí a axenda da xornada técnica .