Ir o contido principal

Proxecto SALSA de H2020: pequenas granxas, pequenas empresas alimentarias e seguridade alimentaria sostible

  • Tipo Proxecto
  • Estado Cheo
  • Execución 2016 -2020
  • Orzamento asignado 4.958.172,5 €
  • Ámbito Europeo
  • Fonte principal de financiamento Horizonte 2020
  • Páxina web do proxecto Proyecto SALSA
Descrición
  1. Os avances e impactos relacionados coa investigación de SALSA van máis alá das investigacións anteriores ao conectar a súa análise da dispoñibilidade de alimentos (é dicir, o aumento da produción de alimentos) cunha análise do acceso aos alimentos, especialmente para os grupos de baixos ingresos, e a cuestión relacionada da resiliencia dos sistemas alimentarios. As 30 rexións reflicten a diversidade das pequenas explotacións agrícolas e dos sistemas alimentarios de Europa e África.
  2. Progreso e impactos relacionados coa práctica O equipo SALSA desenvolveu e está a probar unha estratexia que axuda a superar as limitacións das estatísticas oficiais sobre pequenas explotacións agrícolas e sistemas alimentarios rexionais. O conxunto de mapas da agricultura a pequena escala en Europa que se elaborou é de última xeración. O traballo empírico implementado en SALSA está a destacar a coevolución entre as pequenas explotacións agrícolas e os seus contextos particulares. O equipo SALSA tamén interactúa coas partes interesadas e os responsables da toma de decisións para facilitar un diálogo que transcende as fronteiras tradicionais na investigación, as políticas e a práctica, o que se expresa en numerosas actividades de divulgación e participación. Non obstante, é demasiado cedo para falar do impacto socioeconómico e das implicacións sociais máis amplas do proxecto.
  3. Avances e impactos relacionados coas políticas Un coñecemento profundo do papel das pequenas explotacións agrícolas nas redes sociais de agricultura e saneamento en diferentes situacións rexionais está a respaldar a toma de decisións tanto no sector privado como no público. O coñecemento que estamos a obter de SALSA axudará a adaptar mellor a cooperación internacional e a futura colaboración na investigación. As contribucións á formulación de políticas e á identificación de novos modelos de desenvolvemento para o sector agroalimentario faranse principalmente en traballos posteriores.
Descrición das actividades

A agricultura a pequena escala é crucial para producir alimentos e manter os medios de subsistencia de millóns de persoas en todo o mundo, especialmente nos países en desenvolvemento. Pero as pequenas explotacións agrícolas tamén son moi comúns en toda Europa e, aquí tamén, desempeñan un papel importante á hora de proporcionar alimentos de calidade, ingresos e oportunidades ás persoas das zonas rurais. E, con todo, as pequenas explotacións agrícolas —e as pequenas empresas que a miúdo se asocian a elas— adoitan pasar por alto na investigación e nos principais debates sobre política agrícola na Unión Europea.

Este proxecto coloca a agricultura europea a pequena escala na axenda académica e política. A teoría do desenvolvemento rural tendeu a considerar a agricultura campesiña como unha reliquia do pasado, que inexorablemente cedeu paso á agricultura industrial e á urbanización. Os procesos históricos das nacións industrializadas parecen vindicar este punto de vista. Nos países ricos, a agricultura familiar a pequena escala foi substituída en gran medida pola agricultura a grande escala, que se beneficia das economías de escala e do aumento da produtividade e da eficiencia. A agricultura a grande escala tamén está estreitamente ligada á cadea de subministración moderna, organizada en torno a supermercados, que hoxe alimentan á maior parte da poboación de Europa. Como resultado desta tendencia, a agricultura a pequena escala quedou marxinalizada da política agrícola, tanto a nivel da UE como nacional. Isto tivo implicacións significativas para o acceso das pequenas explotacións a financiamento e outras axudas e, en xeral, para a súa participación en debates políticos clave sobre o seu futuro. Non obstante, en moitas partes de Europa, as pequenas explotacións agrícolas non son nin anómalas nin irrelevantes.

En todas as rexións, desde as Terras Altas de Escocia ata as Illas Gregas, as pequenas explotacións agrícolas son unha parte dinámica do sistema alimentario, xa que proporcionan emprego, oportunidades e alimentos a miles de persoas e, en efecto, manteñen unido o tecido das paisaxes rurais. A través de SALSA, arroxamos luz e recompilamos as evidencias e o coñecemento máis recentes sobre a agricultura europea a pequena escala desde unha perspectiva interxeográfica e multidisciplinar. SALSA proporciona evidencias e coñecementos para apoiar políticas públicas mellor informadas e específicas, así como ferramentas validadas para guiar aos responsables da toma de decisións na mellora da contribución das pequenas explotacións agrícolas e as empresas alimentarias aos sistemas alimentarios sostibles a nivel rexional. Os socios de SALSA estudaron 30 rexións de Europa e África, empregando os datos e as tecnoloxías de teledetección máis recentes, combinados con investigación en ciencias sociais, análise de prospectiva participativa e enfoques transdisciplinares, o que deu lugar á cartografía, avaliación e análise comparativa dos sistemas alimentarios.

Descrición contextual

O obxectivo xeral de SALSA "Pequenas granxas, pequenas empresas alimentarias e seguridade alimentaria sostible" é desenvolver unha mellor comprensión da contribución actual e potencial das pequenas granxas á seguridade alimentaria e nutricional (SAN). SALSA fai isto avaliando o papel das pequenas explotacións agrícolas e as pequenas empresas alimentarias nos sistemas alimentarios rexionais, sendo os resultados do sistema alimentario fundamentais para o SAN.

Obxectivos

SALSA avaliará o papel das pequenas explotacións agrícolas e as pequenas empresas alimentarias á hora de proporcionar un subministro sostible e seguro de alimentos accesibles, nutritivos e culturalmente axeitados. SALSA identificará mecanismos que, a diferentes escalas, poidan fortalecer o papel das pequenas explotacións agrícolas nos sistemas alimentarios e, polo tanto, apoiar a seguridade alimentaria e nutricional sostible (SAN).

Ao considerar un gradiente de 30 rexións de referencia en Europa e África, obtemos unha comprensión diferenciada do papel das pequenas explotacións agrícolas e as pequenas empresas alimentarias en sistemas e situacións alimentarias con estruturas moi diferentes. SALSA desenvolverá e implementará unha abordaxe transdisciplinar e multiescalar que se basea e conecta marcos teóricos e analíticos relevantes dentro dunha abordaxe de sistemas alimentarios, utilizando métodos cualitativos, consultivos e cuantitativos.

Tamén probaremos unha nova combinación de métodos e ferramentas baseados en datos (incluíndo tecnoloxías satelitales) para avaliar rigorosamente en termos cuantitativos as interrelacións entre as pequenas explotacións agrícolas, outras pequenas empresas alimentarias e a seguridade alimentaria e os servizos sanitarios, prestando especial atención aos factores limitantes e facilitadores. SALSA empregará métodos participativos a nivel rexional e establecerá unha comunidade de práctica máis completa e unha plataforma de aprendizaxe multilateral, baseada na plataforma de aprendizaxe e comunicación en liña TECA da FAO. Tanto o consorcio SALSA como a aprendizaxe conxunta e a estreita cooperación foron deseñados tendo en conta o diálogo UE-África. En resposta á chamada, desentrañaremos as complexas interrelacións entre as pequenas explotacións agrícolas, as pequenas empresas alimentarias e a seguridade e a nutrición (FSN), e revelaremos o papel que desempeñan as pequenas explotacións en:

  • O equilibrio entre as diferentes dimensións da sustentabilidade.
  • Mantemento de sistemas de produción máis diversificados.
  • Apoiar o equilibrio urbano/rural en termos de traballo.
  • Facilitar o desenvolvemento territorial en países que afrontan un forte crecemento da poboación rural.
Resultados

Trinta rexións de referencia, 25 delas en Europa e cinco en África. Así de exhaustiva foi a investigación de catro anos sobre pequenas explotacións agrícolas levada a cabo polo proxecto SALSA (Pequenas Granxas, Pequenas Empresas Alimentarias e Seguridade Alimentaria Sostible). Desde 2016, o consorcio do proxecto leva entrevistando a pequenos agricultores, mapeando áreas enteiras e identificando as características dos sistemas alimentarios centrándose en produtos específicos.

Todo isto cunha pregunta en mente: cal é a contribución das pequenas explotacións agrícolas á seguridade alimentaria e nutricional sostible nunha ampla gama de sistemas alimentarios? Esta cuestión levaba pendente moito tempo, xa que a miúdo as suposicións prevalecían sobre os datos reais. «A lagoa de coñecemento antes de SALSA era enorme. Non sabiamos cantas pequenas explotacións había, que producían e canto, onde ían os produtos, quen se beneficiaba ou mesmo que pequenas explotacións tiñan que seguir existindo», afirma Teresa Pinto Correia, coordinadora de SALSA e profesora do Instituto Mediterráneo de Agricultura, Medio Ambiente e Desenvolvemento (MED) da Universidade de Évora, en Portugal.

Para abordar estas lagoas de coñecemento, o equipo do proxecto puxo a proba tres hipóteses: en primeiro lugar, se as pequenas explotacións agrícolas son unha fonte relevante de produción sostible de alimentos; En segundo lugar, se as pequenas explotacións agrícolas se proporcionan alimentos e ingresos a si mesmas e non só para fins comerciais; E, finalmente, se as pequenas explotacións agrícolas están a aumentar a diversidade do sistema alimentario en xeral e, polo tanto, a contribuír á súa resiliencia. Mapeo de pequenas explotacións agrícolas «Continuamos a nosa investigación centrándonos no nivel rexional, onde coexisten moitos tipos diferentes de explotacións», explica Pinto Correia. "Preguntámonos que estaba a suceder nunha zona concreta e combinamos enfoques das ciencias sociais e exactas para chegar a estimacións precisas da distribución e produción das pequenas explotacións agrícolas. Tamén proporcionamos unha comprensión detallada do sistema alimentario, así como do papel e as condicións das pequenas explotacións." SALSA clasifica as pequenas explotacións en cinco subtipos: "provedoras a tempo parcial", que producen máis para a autosuficiencia que para o mercado (11 % da mostra); "Loitadores convencionais" que herdaron granxas, teñen baixos ingresos e dependen en gran medida da granxa para o consumo de alimentos no fogar (32 % da mostra); "empresarios convencionais", que se organizan en cooperativas convencionais para a integración no mercado (26 % da mostra); "Empresas especializadas" que obteñen os maiores ingresos a través da produción especializada con alto valor engadido (23% da mostra); e "empresas diversificadas", que son ricas, novas na agricultura, con forte espírito emprendedor e cunha base de produción e compradores diversificada.

Tamén se investigou a contribución das pequenas explotacións ao sistema alimentario. "Analizamos 109 sistemas alimentarios rexionais para cada produto clave e descubrimos que as pequenas explotacións agrícolas contribúen parcialmente ao sistema alimentario rexional con alimentos que nunca chegan ao mercado formal. Despois, desde a perspectiva do mercado alimentario, as pequenas explotacións agrícolas contribúen á dispoñibilidade de alimentos en cada rexión de dúas maneiras: unha contribución á dispoñibilidade rexional, é dicir, para os fogares e as comunidades, e unha maior diversidade de tipos e fontes de alimentos, o que resulta nunha maior resiliencia", sinala Pinto Correia. Unha das cuestións que aclara o proxecto é se as pequenas explotacións agrícolas realmente importan ou non no gran esquema das cousas. E así o fan, como sinala Pinto Correia. "Estimamos que as pequenas explotacións agrícolas poderían satisfacer o 100 % da demanda rexional e xerar excedentes no 44 % dos 109 sistemas alimentarios rexionais analizados, especialmente en África (71 %), o sur de Europa (46 %) e o leste de Europa (36 %). No norte de Europa, as pequenas explotacións poderían satisfacer ata o 20 % da demanda rexional no 80 % dos sistemas alimentarios analizados. Esta cifra máis baixa podería explicarse polo menor número de pequenas explotacións estudadas nestas rexións."

Baseándose nos seus achados, o equipo do proxecto formulou unha serie de recomendacións políticas que continuarán a difundirse nos próximos meses. Identificaron os mecanismos de gobernanza pertinentes para acadar este nivel, así como as vías futuras para as partes interesadas. Isto debería axudar ás pequenas explotacións a prosperar, evolucionar e, en última instancia, a estar á altura do seu enorme potencial.

Coordinadores
  • UNIVERSIDADE DE EVORA (UNIVERSIDADE DE EVORA)