Skip to main content

Projecte H2020 SALSA: Petites explotacions agrícoles, petites empreses alimentàries i seguretat alimentària sostenible

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2016 -2020
  • Pressupost assignat 4.958.172,5 €
  • Àmbit Europeo
  • Font principal de finançament H2020
  • Web del projecte Proyecto SALSA
Descripció
  1. Avanços i impactes relacionats amb la investigació SALSA va més enllà de les investigacions anteriors, ja que connecta la seva anàlisi de la disponibilitat d'aliments, és a dir, l'augment de la producció d'aliments, amb una anàlisi de l'accés als aliments, especialment per als grups de ingressos baixos, i la qüestió relacionada amb la resiliència dels sistemes alimentaris. Les 30 regions reflecteixen la diversitat de petites explotacions agrícoles i els sistemes alimentaris d'Europa i Àfrica.
  2. Progrés i impactes relacionats amb la pràctica L'equip de SALSA ha desenvolupat i està provant un enfocament que ajuda a superar les limitacions de les estadístiques oficials sobre les petites granges i els sistemes alimentaris regionals. El conjunt de mapes de l‟agricultura a petita escala a Europa que s‟ha produït és d‟última generació. El treball empíric implementat a SALSA destaca la co-evolució entre les petites granges i els seus contextos particulars. L'equip de SALSA també es relaciona amb les parts interessades i els responsables de la presa de decisions per facilitar un diàleg que transcendeixi les fronteres clàssiques a la investigació, la política i la pràctica, que s'expressa en nombroses activitats de difusió i participació. Tot i així, és massa aviat per discutir l'impacte socioeconòmic i les implicacions socials més àmplies del projecte.
  3. Avenços i impactes relacionats amb les polítiques La comprensió profunda del paper de les petites explotacions agrícoles a les SAN en diferents situacions regionals està donant suport a la presa de decisions tant al sector privat com al públic. Els coneixements que estem obtenint de SALSA ajuden a adaptar millor la cooperació internacional i la futura col·laboració en recerca. Les contribucions a la formulació de polítiques ia la identificació de nous models de desenvolupament per al sector agroalimentari es produiran principalment en feines posteriors.
Descripció de les activitats

L'agricultura a petita escala és crucial per produir aliments i mantenir els mitjans de vida de milions de persones a tot el món, especialment als països en desenvolupament. Però les petites explotacions també són molt comunes a tot Europa, i aquí també tenen un paper important a l'hora de proporcionar aliments de qualitat, ingressos i oportunitats a la població de les zones rurals. I, tanmateix, les petites explotacions —i les petites empreses sovint associades a elles— estan molt sovint sota el radar de la investigació i dels grans debats sobre política agrícola a la Unió Europea.

Aquest projecte inclou l'agricultura europea a petita escala a l'agenda del món acadèmic i la formulació de polítiques. La teoria del desenvolupament rural ha tendit a veure l'agricultura camperola com una relíquia del passat, que ha donat pas inexorablement a l'agricultura industrial ia la urbanització. Els processos històrics a les nacions industrialitzades semblaven reivindicar aquest punt de vista. Als països rics, l'agricultura familiar a petita escala ha estat reemplaçada majoritàriament per l'agricultura a gran escala, que es beneficia d'economies d'escala i augments en la productivitat i l'eficiència. L'agricultura a gran escala també està íntimament lligada a la cadena de subministrament moderna, organitzada al voltant dels supermercats, que avui dia alimenten la major part de la població a Europa. Com a resultat d‟aquesta tendència, l‟agricultura a petita escala ha quedat marginada de la política agrícola, tant a nivell de la UE com dels països. Això ha tingut conseqüències importants perquè les petites explotacions tinguin accés al finançament i altres mitjans de suport i, en general, per participar en debats polítics clau sobre el futur. Tot i això, a moltes parts d'Europa, les petites explotacions no són ni anòmales ni irrellevants.

A totes les regions, des de les Terres Altes d'Escòcia fins a les Illes Gregues, les petites granges són una part dinàmica del sistema alimentari, ja que proporcionen ocupació, oportunitats i aliments a milers de persones i, de fet, mantenen unit el teixit dels paisatges rurals. A través de SALSA donem llum i reunim les darreres evidències i coneixements sobre l'agricultura europea a petita escala des d'una perspectiva intergeogràfica i multidisciplinària. SALSA proporciona evidència i coneixement per donar suport a polítiques públiques més ben informades i específiques, així com eines validades per guiar els prenedors de decisions en la millora de la contribució de les petites granges i les empreses alimentàries als sistemes alimentaris sostenibles a nivell regional. Els socis de SALSA han estudiat 30 regions d'Europa i Àfrica, utilitzant les dades i tecnologies de teledetecció més recents, combinades amb la investigació en ciències socials, l'anàlisi prospectiva participativa i els enfocaments transdisciplinaris, cosa que ha donat lloc a la cartografia i avaluació dels sistemes alimentaris i la seva anàlisi comparativa.

Descripció contextual

L'objectiu general de SALSA "Petites Granges, Petites Empreses Alimentàries i Seguretat Alimentària Sostenible" és desenvolupar una millor comprensió de la contribució actual i potencial de les petites granges a la Seguretat Alimentària i Nutricional (SAN). SALSA fa això avaluant el paper de les Petites Granges i les Petites Empreses d'Aliments en els sistemes alimentaris regionals, sent els resultats del sistema alimentari determinants per a l'FNS.

Objectius

SALSA avaluarà el paper de les petites explotacions agrícoles i de les petites empreses alimentàries a l'hora d'oferir un subministrament sostenible i segur d'aliments assequibles, nutritius i culturalment adequats. SALSA identificarà els mecanismes que, a diferents escales, poden enfortir el paper de les petites explotacions agrícoles als sistemes alimentaris i, per tant, donar suport a la seguretat alimentària i nutricional (SAN) sostenible.

En considerar un gradient de 30 regions de referència a Europa i Àfrica, obtindrem una comprensió diferenciada del paper de les petites explotacions i les petites empreses alimentàries en sistemes i situacions alimentàries estructurats de manera molt diferent. SALSA elaborarà i implementarà un enfocament transdisciplinari i de múltiples escales que es basen en i connectin marcs teòrics i analítics rellevants dins d'un enfocament de sistemes alimentaris, i que utilitzi mètodes qualitatius, consultius i quantitatius.

També provarem una nova combinació de mètodes i eines basats en dades (incloses tecnologies satel·litàries) per avaluar rigorosament en termes quantitatius les interrelacions entre les petites granges, altres petites empreses alimentàries i la SAN, prestant especial atenció als factors limitants i habilitants. SALSA utilitzarà mètodes participatius a nivell regional i establirà una comunitat de pràctica més global i una plataforma d'aprenentatge de múltiples parts interessades, basada en la plataforma d'aprenentatge i comunicació en línia TECA de la FAO. Tant el consorci SALSA com l'aprenentatge conjunt i la cooperació estreta s'han dissenyat tenint en ment el diàleg UE-Àfrica. Responent a la crida, desentranyarem les complexes interrelacions entre les petites granges, les petites empreses alimentàries i la SAN, i revelarem el paper que tenen les petites granges a:

  • Lequilibri entre les diferents dimensions de la sostenibilitat.
  • El manteniment de sistemes de producció més diversos.
  • El suport a lequilibri urbà/rural en termes de mà dobra.
  • La facilitació del desenvolupament territorial a països que enfronten un fort creixement de la població rural.
Resultats

Trenta regions de referència, 25 a Europa i cinc a Àfrica. Així d'exhaustiva ha estat la investigació de 4 anys del projecte SALSA (petites granges, petites empreses alimentàries i seguretat alimentària sostenible) sobre les petites granges. Des del 2016, el consorci del projecte ha estat entrevistant propietaris de petites explotacions, cartografiant àrees senceres i identificant les característiques dels sistemes alimentaris centrant-se en productes específics.

Tot això amb una pregunta al cap: Quina és la contribució de les petites explotacions agrícoles a la seguretat alimentària i nutricional sostenible en una àmplia gamma de sistemes alimentaris? Aquesta pregunta havia estat pendent durant molt de temps, ja que les suposicions solien prevaldre sobre les dades reals. "La bretxa de coneixement abans de SALSA era enorme. No sabíem quantes petites granges hi havia, què i quant produïen, on anaven els productes, qui se'n beneficiaven, o fins i tot quines petites granges necessitaven seguir existint", diu Teresa Pinto Correia, coordinadora de SALSA i professora de l'Institut Mediterrani per a l'Agricultura, el Medi Ambient.

Per satisfer aquestes llacunes de coneixement, l'equip del projecte va posar a prova tres hipòtesis: la primera, si les petites explotacions agrícoles són una font rellevant de producció sostenible d'aliments; en segon lloc, si les petites explotacions agrícoles proporcionen aliments i ingressos per a si mateixes i no només amb fins comercials; i, finalment, si les petites explotacions agrícoles estan augmentant la diversitat del sistema alimentari en general i, per tant, contribueixen a resiliència d'aquest últim. Un mapeig de petites granges "Continuem amb la nostra investigació enfocant-nos al nivell regional, on coexisteixen molts tipus diferents de granges", explica Pinto Correia. "Ens preguntem què estava passant en tal o qual territori i combinem els enfocaments de les ciències socials i dures per arribar a estimacions precises de la distribució i la producció de les petites granges. També aportem una comprensió detallada del sistema alimentari, així com del paper i les condicions de les petites granges". SALSA classifica les petites explotacions en cinc subtipus: proveïdors a temps parcial, que produeixen més per a l'autoproveïment que per al mercat (11 % de la mostra); els «lluitadors convencionals» que van heretar explotacions, tenen ingressos baixos i depenen en gran mesura de l'explotació per al consum alimentari de la llar (32 % de la mostra); «empresaris convencionals», que s'organitzen en cooperatives convencionals per a la integració al mercat (26 % de la mostra); empreses especialitzades que obtenen els majors ingressos a través de la producció especialitzada amb alt valor afegit (23 % de la mostra); i "negocis diversificats", que són rics, nous a l'agricultura, fortament emprenedors i tenen una producció diversificada i una cartera de compradors.

També es va investigar la contribució de les petites explotacions agrícoles al sistema alimentari. "Analitzem 109 sistemes alimentaris regionals a la recerca de productes clau individuals i descobrim que les petites granges contribueixen parcialment al sistema alimentari regional amb aliments que mai arriben al mercat formal. Després, des de la perspectiva del mercat d'aliments, les petites granges contribueixen a la disponibilitat d'aliments a cada regió de dues maneres: una contribució a la disponibilitat regional, és a dir, per a les llars i per a les llars resulta en una resiliència més gran", assenyala Pinto Correia. Un dels dubtes que aclareix el projecte es refereix a si les petites explotacions agrícoles realment importen o no al gran esquema de l'agricultura. I ho fan, com assenyala Pinto Correia. Estimem que les petites explotacions podrien cobrir el 100% de la demanda regional i generar excedents en el 44% dels 109 sistemes alimentaris de productes regionals analitzats, especialment a l'Àfrica (71%), Europa meridional (46%) i Europa oriental (36%). Al nord d'Europa, les petites explotacions regionals podrien cobrir alimentaris analitzats. Aquesta menor xifra podria explicar-se pel menor nombre de petites explotacions estudiades en aquestes regions”.

Sobre la base de les seves conclusions, l'equip del projecte ha formulat una sèrie de recomanacions de política la difusió de les quals continuarà els propers mesos. Van identificar els mecanismes de governança pertinents per arribar a aquest nivell, així com les vies futures per a les parts interessades. Això hauria d'ajudar les petites explotacions a prosperar, evolucionar i, finalment, estar a l'alçada del seu potencial enorme.

Coordinadors
  • UNIVERSIDADE DE EVORA (UNIVERSIDADE DE EVORA)